Ziua Păsărilor, sărbătorită în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a UAIC

Pe 1 aprilie 2024, Ziua Păsărilor este sărbătorită în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a UAIC. La ora 10.00, va avea loc un tur ornitologic, urmărind păsările orașului primăvara

În cazul în care condițiile meteo nu permit derularea turului, va avea loc, în interior, conferința-prezentare „Păsările – drumeți pe calea aerului”. De asemenea, în perioada 1-30 aprilie 2024, în serele noi poate fi vizitată o expoziție fotografică ornitologică.

Luni, 1 aprilie 2024, Ziua Păsărilor, sărbătorită în Grădina Botanică

Cu ocazia Marii Sărbători Păsărești – Ziua Păsărilor, 1 aprilie, sucursala SOR (Societatea Ornitologica Romana) Iași vă invită să „vă luați zborul” printr-o pleiadă de evenimente.

Duminică, 31 martie 2024, la Complexul Delta Moldovei, la ora 10.00, are loc un tur ornitologic, urmărind preponderent păsările acvatice în obiceiurile nupțiale. Va fi și o expoziție fotografică ornitologică, realizată de Gabi Sandu.

Luni, 1 aprilie 2024, în Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, la ora 10, se desfășoară un alt tur ornitologic, urmărind păsările orașului primăvara. Va fi și o expoziție fotografică ornitologică – serele noi, în perioada 1-30 aprilie 2024. Dacă vremea nu permite turul ornitologic, va avea loc o conferință-prezentare: „Păsările – drumeți pe calea aerului”.

În perioada 1 aprilie – 5 iunie 2024, la Agenția pentru Protecția Mediului Iași are loc expoziție fotografică „Păsări din Iași”.

În data de 5 aprilie 2024, în Parcul Pogor și la Muzeul Național al Literaturii Române „Vasile Pogor”, la ora 10, se desfășoară conferința-prezentare „Primăvara în lumea păsărilor și a parcului Vasile Pogor”.

Următoarea zi, 6 aprilie 2024, la Codrii Iașilor, ora 9.00, are loc turul ornitologic „Tril în Codrii Iașilor” pe traseul tematic.

Ultimul eveniment se organizează în data de 7 aprilie, în Parcul Copou, la ora 10, când se vor monta cuburile noi pe panoul SOR. Va fi inițiată și o prezentare despre cum identificăm, ajutăm, conservăm elementele biodiversității din Parcul Copou.

Ziua Păsărilor este un eveniment sărbătorit pe 1 aprilie încă din perioada interbelică

Ziua Păsărilor este un eveniment sărbătorit pe 1 aprilie încă din perioada interbelică, în special de către cadrele didactice. Accentul era pus pe sosirea păsărilor din migrație și pe cuibărire, una dintre principalele acțiuni fiind amplasarea de cuiburi artificiale.

Păsările sunt foarte importante pentru noi. Fac parte din istoria noastră, iar ultimii ani ne-au arătat cât de nefastă este întreruperea contactului cu natura și elementele sale. Pandemia ne-a făcut să apreciem mai mult simpla prezență a păsărilor, să ne delectăm cu cântecul lor, dând un elan nou observării păsărilor – birdwatchingul, atât de apreciat în țările vestice.

În România, pot fi întâlnite aproape 400 de specii de păsări sălbatice. Dintre acestea, unele sunt păsări sedentare, pe care le avem lângă noi tot timpul anului, altele migratoare, care ne părăsesc toamna și revin primăvara, precum și păsări care ne vizitează doar iarna. Câteva specii apar doar accidental, spre deliciul ornitologilor și al observatorilor împătimiți de rarități.

Publicație : Bună Ziua Iași

Un record istoric, o situare în topul naţional. Starea Politehnicii ieşene, prezentată în faţa Senatului

 În debutul şedinţei Senatului de vineria trecută, rectorul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a prezentat raportul cu privire la starea universităţii pe anul trecut.

 Printre cele mai importante aspecte menţionate s-a numărat şi recordul numărului de candidaţi români la admiterea din 2023, dar şi numărul foarte mare al celor din Republica Moldova şi din alte ţări care au ales Politehnica ieşeană (în total au fost peste 6.500 de dosare depuse şi de candidaţi înscrişi). Mai mult, aşa cum apare într-un comunicat, Politehnica ieşeană se află în primele universităţi din ţară în ceea ce priveşte finanţarea suplimentară oferită de Ministerul Educaţiei, după indicatorii de calitate. În mod concret, în 2023 TUIASI a încasat cu 8 milioane de lei mai mult faţă de 2022 şi cu 11 milioane peste media naţională.

În zona cercetării, numărul articolelor ştiinţifice publicate în reviste de profil a rămas unul constant în ultimii ani, remarcându-se o uşoară creştere a susţinerii tezelor doctorale în urma unor proiecte derulate de către Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat din cadrul universităţii. “Ceea ce este cu adevărat semnificativ pe anul trecut este creşterea numărului de proiecte derulate pe axa Horizon, de la 3 – 4 în anii anteriori, la 17 în 2023”, se menţioenează în comunicat.

În ceea ce priveşte infrastructura, în anul 2023 TUIASI a introdus în circuitul cazărilor şi căminul T6 care, deşi lucrările au fost întinse pe parcursul mai multor ani, a fost realizat la standarde europene şi este unul dintre cele mai moderne din ţară. Tot în 2023 a avut loc finalizarea oficială a reabilitării, prin fonduri europene de peste 12 milioane de euro, a trei clădiri: sediul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului „Cristofor Simionescu” şi câte un corp al Facultăţii de Design Industrial şi Managementul Afacerilor şi al Facultăţii de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată.

Un alt punct important din raportul prezentat comunităţii academice a vizat prezenţa TUIASI în Alianţa de universităţi europene INGENIUM.

 Publicație : Ziarul de Iași