Tinerii de la Universitatea „Cuza” din Iași au șansa de a obține valoroase granturi de studiu în Europa

Tinerii cercetători de la Universitatea „Cuza” din Iași au șansa de a obține valoroase granturi de studiu în Europa! Rețeaua Utrecht anunță deschiderea competiției pentru acordarea a 20 de granturi tinerilor cercetători afiliați uneia dintre cele 30 de universități membre. La competiție pot participa studenții de la „Cuza”, ce sunt înscriși la studii universitare de master și doctorat, dar care nu sunt eligibili pentru stagii în cadrul programului Erasmus+

Tinerii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași au șansa de a obține valoroase granturi de studiu! Concret, Rețeaua Utrecht anunță deschiderea competiției pentru acordarea a 20 de granturi tinerilor cercetători afiliați uneia dintre cele 30 de universități membre. La competiție pot participa studenții UAIC înscriși la studii universitare de master și doctorat, care nu sunt eligibili pentru stagii în cadrul programului Erasmus+. Stagiul poate avea o durată de minimum patru săptămâni și se poate derula în perioada 1 mai 2023 – 31 martie 2024.

Tinerii de la Universitatea „Cuza” din Iași au șansa de a obține valoroase granturi de studiu în Europa

Dosarele complete de candidatură se depun la secretariatele facultăților până la data de 31 ianuarie 2023. Informații privind conținutul dosarului de candidatură și formularul sunt disponibile la https://utrecht-network.org/activities/young-researchers-grant/. Conform regulamentului privind aceste granturi, fiecare dintre universitățile membre în Rețeaua Utrecht poate nominaliza maximum trei candidați.

Rețeaua de la Utrecht este o grupare de cooperări inter-universitare în Europa. Modurile sale de acțiune sunt școli de vară tematice universitare, mobilitate studențească în Europa, cursuri pedagogice și diplome, în cotutelă, în Europa, cooperări de cercetare și mobilitatea doctoranzilor și cercetătorilor între laboratoare asociate.

Alianța de universități europene European Campus of City-Universities EC2U 2022, găzduită de Universitatea „Cuza” din Iași

La nivel de colaborări academice internaționale de prim-rang este de menționat că, în 2022, Alianța de universități europene European Campus of City-Universities EC2U s-a reunit la Iași, în perioada 11-13 octombrie 2022, în cadrul celei de-a 5-a ediții a Forumului EC2U. Acesta a fost organizat la Universitatea „Cuza” din Iași. La eveniment au fost prezenți peste 200 de membri ai comunităților celor șapte universități EC2U, studenți, personal academic, cetățeni, parteneri ai alianței EC2U și reprezentanți ai autorităților locale.

Forumul EC2U își propune dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre comunitățile celor șapte universități, dar și a celor șapte orașe europene membre ale alianței. De asemenea, evenimentul a evidențiat tema mobilităților internaționale și a dezbătut modalitățile prin care acestea pot fi regândite, astfel încât impactul deplasărilor asupra mediului înconjurător să fie cât mai redus.

Așadar, tinerii de la Universitatea „Cuza” din Iași au șansa de a obține valoroase granturi de studiu în Europa.

Publicație : Bună Ziua Iași

Informație importantă, de ultimă oră, pentru toate marile universități din Iași! Este vorba de sume mari de bani

Pentru toate marile universități din Iași, noul an vine cu o informație importantă, de ultimă oră! Este vorba de sume mari de bani. La finele săptămânii trecute, Guvernul României a făcut anunțul că burse în străinătate, de cel puțin 1.000 de euro, vor fi acordate pentru studii universitare de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare, printr-o Hotărâre de Guvern aflată în stare de proiect. În acest mod este anulată o hotărâre de peste 25 de ani în legătură cu acordarea de burse în străinătate

Informație importantă, de ultimă oră, pentru toate marile universități din Iași! Este vorba de sume mari de bani. Concret, pentru cei care activează la masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare, în cadrul universităților „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi”, de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”, de Științele Vieții (USV Iași) „Ion Ionescu de la Brad” și Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) vor fi oferite burse în străinătate, de cel puțin 1.000 de euro. Totul, printr-o Hotărâre de Guvern (HG) aflată în stare de proiect, care va pune în aplicare articolul din Legea actuală a Educației Naționale (LEN). Așadar, este anulată o hotărâre de peste 25 de ani în legătură cu acordarea de burse în străinătate.

Informație importantă, de ultimă oră, pentru toate marile universități din Iași! Este vorba de sume mari de bani

Legat de toate acestea, nota precizează:

„În absența consacrării normative a aspirațiilor României (…) de internaționalizare a învățământului românesc prin crearea oportunităților de mobilitate a educației, reprezentarea academică a țării noastre în cadrul instituțiilor de învățământ prestigioase, la nivel european și internațional, este periclitată. Această situație este cauzată de numărul redus al studenților români care efectuează studii sau cercetări în cadrul universităților și colegiilor de renume, principala cauză a desistării fiind lipsa resurselor financiare”.

În acest mod, proiectul de HG prevede, în art. 1, că Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, acordă anual, în condițiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare. Bursele sunt acoperite din fondul valutar al ministerului și din donații.

Obligația bursierilor ca la absolvirea studiilor să revină în România și să presteze o activitate corespunzătoare calificării obținute

De reliefat că în trecut era prevăzută obligația bursierilor ca la absolvirea studiilor să revină în România și să presteze o activitate corespunzătoare calificării obținute. Proiectul noii HG ar urma, potrivit notei de fundamentare, să producă următoarele schimbări:

„Proiectul propus creează cadrul normativ pentru formarea internațională a viitorilor specialiști români prin instituirea unui mecanism național de sprijin financiar al acestora. Astfel, se acoperă vidul legislativ în ceea ce privește aplicarea recomandărilor europene și măsurilor asumate de România, la nivel național și internațional, în ceea ce privește politicile educaționale în domeniul mobilităților”.

Mai departe, în proiectul de act normativ sunt cuprinse prevederile Legii nr. 1/2011 a Educației Naționale, cu modificările și completările ulterioare, privind acordarea „anuală” de burse pentru stagii de studii universitare, postuniversitare și de cercetare în străinătate. În acest spirit, în bugetul ministerului se impun sume care să acopere cheltuielile de bursă și de transport internațional ale cetățenilor români.

Așadar, informație importantă, de ultimă oră, pentru toate marile universități din Iași, fiind vorba de sume mari de bani.

 Publicație : Bună Ziua Iași

UMF a trimis la Guvern solicitarea de a prelua spitalele CFR din Iaşi şi Paşcani. Ce schimbări sunt avute în vedere

 Situaţia de incertitudine care planează de aproape un an asupra Spitalului CFR din Iaşi urmează să fie tranşată în prima parte a anului 2023. Unitatea medicală care a schimbat trei manageri la finalul anului trecut va trece, cel mai probabil, sub administrarea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), formându-se astfel primele spitale integral universitare din România.

O solicitare din partea Secretariatului General a Guvernului a ajuns la mijlocul lunii decembrie către UMF Iaşi, sub semnătura secretarului general Marian Neacşu, prin care se preciza faptul că prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, doreşte clarificarea situaţiei spitalelor CFR.

Dorinţa vine în contextul în care Ministerul Transporturilor şi-a manifestat intenţia în Guvern de a transfera unităţile medico-sanitare din subordine către alte ministere şi instituţii cu infrastructură sanitară proprie.

În adresa respectivă, reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior medical sunt îndrumaţi să transmită în scris „manifestarea fermă, responsabilă şi întemeiată a intenţiei de a prelua aceste unităţi”.

Prim urmare, una dintre ultimele decizii ale Senatului UMF din 2022 a fost emiterea unei hotărâri votată în unanimitate prin care îşi asumă să preia în administrare Spitalul CFR din Iaşi, cel din Paşcani şi dispensarul CF din Suceava.

„Am avut termen până pe 30 decembrie să ne exprimăm această intenţie, Senatul s-a reunit şi am trimis în scris punctul de vedere solicitat. Colegii au fost de acord, au spus să le luăm, ne-am şi bucurat de decizie, fiindcă va fi nevoie în continuare de condiţii pentru siguranţa circulaţiei. Plănuim să facem la Paşcani un laborator de analiză şi testare a capacităţii de muncă pentru toţi cei care lucrează în siguranţa circulaţiei, de la transportatori rutieri la cei CF şi aşa mai departe. Aşteptăm acum rezultatul, decizia va fi una politică, dar probabil că da, vom prelua aceste spitale”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Primele discuţii datează încă de la începutul lui 2022

Un răspuns este aşteptat în zilele următoare de la Guvern, după ce au analizat solicitările primite de la toate universităţile de profil din ţară. Intenţia iniţială de a transfera aceste spitale a venit încă de la începutul anului 2022, când Ministerul Transporturilor a abordat Alianţa G6, a UMF-urile din ţară, anunţându-i că vor să cedeze spitalele CFR din centrele universitare către universităţile de profil.

Rectorul UMF Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu, arată că discuţia iniţială spunea că ministerul nu mai putea să se ocupe în continuare şi de aceste unităţi medicale, că nici nu mai au direcţia sanitară funcţională, şi că sunt probleme de infrastructură majore asupra cărora trebuie să se concentreze ministerul condus de Sorin Grindeanu.

Discuţiile însă au stagnat pe durata anului 2022, deşi au mai fost întâlniri pe subiecte diferite la Bucureşti între universităţi şi conducerea statului, de la discuţii cu prim-ministrul, la şedinţe pe tema implementării noilor legi ale Educaţiei. De fiecare dată, a explicat prof.dr. Viorel Scripcariu, atât ministrul Grindeanu, cât şi prim-ministrul Ciucă, şi-au exprimat dorinţa de a merge mai departe şi de a face aceste transferuri.

„Ne-am bucurat foarte tare încă din 2022, fiindcă aceste spitale ar fi fost date în administrarea universităţilor şi ar deveni spitale universitare. În momentul de faţă în România nu există niciun spital universitar, degeaba punem pancarte pe garduri şi spunem că avem diferite spitale universitare: nu sunt, la ora actuală nu există. Un astfel de spital trebuie să atragă pacienţi: atunci când spui Spitalul Universitar «Grigore T. Popa» lumea se va duce acolo după specializări şi specialişti, dotări corespunzătoare”, a punctat rectorul UMF Iaşi.

În plan este o platformă de chirurgie minim-invazivă

Rectorul UMF explică faptul că, dincolo de entuziasm, va fi o muncă grea pentru universitate să gestioneze cele două spitale şi dispensarul din Suceava. Dincolo de nevoia de investiţii în infrastructură şi dotări, rectorul spune că primul pas important care trebuie făcut este să fie implementat un „sistem managerial foarte competent”.

Nu vor fi concediaţi angajaţi, nici din personalul administrativ, nici din rândul celui medical, vor fi în continuare unităţi medicale aflate în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar cadrele didactice ale UMF vor trebui să se implice mai mult.

„Nu dăm pe nimeni afară, nu ne propune asta, noi vom prelua cu aparat administrativ, cu tot, dar cadrele didactice ale noastre care lucrează acolo vor trebui să primească nişte atribuţii în plus în sensul că aceste spitale trebuie să fie spitale de succes, pentru asta trebui să muncim. Mă gândeam, când au apărut primele astfel de discuţii, că la Iaşi să facem o platformă de chirurgie minim-invazivă, să avem câteva săli de chirurgie laparoscopică, un robot chirurgical, şi cadrele noastre didactice, chiar dacă nu lucrează acolo, să vină cu pacienţii lor, pe care îi urmăresc, să opereze acolo”, a mai explicat prof.dr. Viorel Scripcariu.

 Publicație : Ziarul de Iași

Ministerul Educaţiei reia bursele în străinătate pentru stagii de studii universitare, postdoctorale şi de cercetare

Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind acordarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, postdoctorale şi de cercetare, a anunţat ministrul Ligia Deca. „Proiectul „România Educată” explică necesitatea intensificării procesului de internaţionalizare a sistemului de învăţământ superior românesc, prin încurajarea membrilor comunităţii universitare să participe în mobilităţi internaţionale. În acest sens, ne propunem reluarea burselor pentru stagii de studii universitare, stagii postdoctorale şi de cercetare, instituite pentru prima oară în anul 1998″, a scris Ligia Deca pe Facebook.

Potrivit acesteia, cuantumul bursei lunare va fi de cel puţin 1.000 de euro, iar statul român va asigura inclusiv plata transportului din România până la locul de desfăşurare a stagiului şi retur. După finalizarea stagiului, bursierul îşi va relua studiile universitare sau postuniversitare în ţară. „Prin această măsură, urmărim formarea de specialişti în domenii de maxim interes pentru România, precum: cel energetic, bioeconomie, eco-nano-tehnologii, afaceri transatlantice, relaţiile internaţionale, diplomaţia Uniunii Europene sau guvernanţă europeană. Posibilitatea efectuării unor astfel de stagii universitare va îmbunătăţi calitatea şi aplicabilitatea cercetării româneşti, prin sincronizarea cu noile trenduri de cercetare”, a adăugat ea. Propunerile şi sugestiile cu privire la acest proiect, publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei, pot fi făcute până pe 16 ianuarie.

Publicație : Monitorul de Vrancea