Rezultatele științifice obținute de o echipă de cercetători din cadrul Facultății de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), în colaborare cu parteneri din Coreea de Sud, privind descoperirea unui nou mecanism de distrugere celulară generat de virusul SARS-CoV-2 au fost validate de comunitatea stiințifică internațională prin publicarea recentă într-un jurnal științific de top al American Chemical Society din Statele Unite ale Americii.

Autorii articolului „Non-Receptor-Mediated Lipid Membrane Permeabilization by the SARS-CoV-2 Spike Protein S1 Subunit”, publicat în ACS Applied Materials & Interfaces,  sunt  Alina ASANDEI, Loredana MEREUȚĂ, Irina ȘCHIOPU, Jonggwan PARK, Chang HO SEO, Yoonkyung PARK și Tudor LUCHIAN.

Cercetătorii au descoperit o cale nouă de atac folosită de virusul SARS-CoV-2 asupra celulelor-țintă, și anume, destabilizarea mecanică și permeabilizarea membranelor lipidice celulare.

„Rezultatele prezentate demonstrează că proteinele ‘spike S1’ din structura SARS-CoV-2, esențiale pentru interacțiunea inițială a virusului cu celulele-țintă la nivelul receptorilor angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2), pot distruge membranele lipidice și în absența respectivelor proteine receptor. Cu alte cuvinte, proteinele ‘spike S1’ induc și un efect de lizare membranară asociat de obicei peptidelor citotoxice.

Considerăm că aceste descoperiri sunt utile tuturor celor implicați, mai ales medicilor și cercetătorilor, întrucât demonstrăm o nouă cale de infectivitate asociată SAR-CoV-2. Astfel, orice tratament administrat ulterior infectării ar trebui să țină seama și de această nouă cale de manifestare a patogenezei Covid-19 ”, a declarat  Prof. Tudor LUCHIAN, coordonatorul grupului de cercetare de la UAIC.

Mai multe informații sunt publicate pe site-ul ACS Publications și aici.