În perioada 4 – 7 iunie 2024,  o delegație a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a participat la conferința anuală și adunarea generală a Grupului Coimbra, eveniment găzduit de Universitatea din Turku şi Universitatea Åbo Akademi din Finlanda, la care au participat 297 de reprezentanţi din cele 39 de universități membre ale Grupului Coimbra.

UAIC a fost reprezentată la Turku de o delegație formată din 9 persoane, condusă de rectorul universităţii, Prof. univ. dr. Liviu-George MAHA, care a inclus reprezentanți ai celor opt grupuri de lucru tematice ale Grupului Coimbra: Education Innovation, Doctoral Studies, Heritage, STEM, Social Sciences and Humanities, Academic Exchange and Mobility, Employability și Research Support Officers.

UAIC continuă să fie reprezentată în echipa de conducere a două dintre cele 12 grupuri de lucru, de către: Prof. univ. dr. Nicoleta Laura POPA, președinte al grupului Education Innovation și Prof. univ. dr. Adriana ZAIȚ, președinte al grupului de lucru Doctoral Education.

Tema ediției de anul acesta a conferinței anuale a Grupului Coimbra a fost Research and Education – Most Impactful Together. În cadrul evenimentului au fost organizate o serie de workshop-uri pe teme precum Decolonizing the University, Good Practices in Science Communication, paneluri de discuţii pe teme legate de educație și cercetare (Research and Education at the core of the knowledge factory), o sesiune deschisă privind alianțele de  universități europene (Synergies between education and research: what can we learn from the Alliances?), dar şi o prezentare de exemple de bune-practici ale comunităţii în mediul academic din universitățile gazdă.

Între rezultatele tangibile ale participării UAIC ca membru activ în Grupul Coimbra menționăm dezvoltarea unor programe de studiu cu diplomă dublă cu parteneri din rețea (Universitățile Poitiers, Franța și Groningen, Olanda) și numărul mare de proiecte europene la care UAIC este partener și care au rezultat din activitatea în cadrul grupurilor de lucru Coimbra, incluzând proiectul de Universități Europene European Campus of City Universities (EC2U), aflat în derulare începând din anul 2020.