Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a lansat vineri, 24 mai 2024, la ora 10.00, în Sala Senatului, două proiecte PNRR pentru dezvoltarea și promovarea cercetării științifice fundamentale din România.

Lansarea a avut loc în cadrul deschiderii conferinței internaționale EURINT 2024 – „Debating Europe: new approaches, action tools and integration scenarios”, organizată de Centrul de Studii Europene din cadrul Facultății de Drept a UAIC.

Rezultate în urma unei competiții naționale, proiectele de cercetare „City: Future Organisation of Changes in Urbanisation and Sustainability” [CITY-FOCUS] și „SAGES: Spatial Analysis of Growth Environment and Sustainable Well-being” [SAGES] abordează teme de maximă importanță pentru o dezvoltare urbană durabilă și rezilientă, precum și pentru creșterea competitivității și vizibilității internaționale a cercetării românești.

Proiectele vor fi implementare de echipe interdisciplinare, coordonate de doi cercetători de renume la nivel internațional (Karima KOURTIT și  Peter NIJKAMP), care vor avea o contribuție semnificativă în dezvoltarea cunoștințelor și a practicilor în domeniul studiilor europene și a dezvoltării regionale și urbane.

Cele două proiecte au o finanțare totală de 11.367.226,00 lei, fiind asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR-III-C9-2023 – I8_runda 2, Componenta C9. Suport pentru Sectorul Privat, Cercetare, Dezvoltare și Inovare, I8. Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare).

Mai multe informații despre cele două proiecte găsiți în documentele de mai jos: