Al doilea apel pentru proiecte finantate prin Programul INTERREG EUROPE, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in calitate de Autoritate Nationala, a fost deschis pe data de 5 aprilie 2016 si are ca termen limita pentru depunerea aplicatiilor data de 13 mai 2016, ora 12 CET (ora Romaniei).

 

* * *

Programul de cooperare interregionala INTERREG EUROPE este dedicat imbunatatirii politicilor publice existente la nivel local, regional sau national, in special a investitiilor pentru crestere economica si a locurilor de munca si, daca este cazul, pentru cooperare teritoriala europeana, prin promovarea schimbului de experienta si a invatarii de noi politici publice, de catre actorii de interes regional.

Programul finanteaza doua tipuri de actiuni:

A. Proiecte de cooperare interregionala, prin care organizatii publice din diferite regiuni ale Europei lucreaza impreuna intre 3 si 5 ani, pe o politica comuna. Obiectivul este de a imbunatati performanta instrumentelor de politica regionala ale regiunilor participante, in special investitiile in programe de crestere economica si locuri de munca si in programele de cooperare teritoriala europeana. Bugetul pentru acest tip de actiuni este de 322,4 de milioane de euro iar proiectele se deruleaza in 2 faze:

– Faza 2 – dedicata punerii in aplicare si monitorizarii fiecarui plan de actiune. Daca este cazul, in aceasta faza se pot efectua si proiecte pilot.

B. Platforme de invatare de politici – un instrument pentru schimbul mai rapid de cunostinte, ce ajuta factorii de decizie in domeniul politicilor publice. Bugetul pentru acest tip de actiuni este de 15.3 milioane de euro. Fiecare platforma este formata din:

– o echipa internationala de experti specializati in politici publice, contractati pentru a organiza evenimente si a oferi informatii si sprijin pentru punerea in aplicare a noilor politici.

– o interfata web interactiva, care sa faciliteze crearea de retele si schimbul de informatii si cunostinte, informatii si analize pe obiective tematice, rapoarte si publicatii tematice, precum si o baza de date cu bune practici si rezultate relevante din proiectele de cooperare interregionala.

Sunt eligibile pentru finantare prin proiecte INTERREG EUROPE:

– autoritatile publice (in special Autoritatile de Management),

– organisme de drept public,

– organisme private non-profit.

Ratele de cofinantare sunt diferite in functie de beneficiari eligibili:

– 85% din FEDR pentru autoritati publice din cele 28 de state UE,

– 75% din FEDR pentru organisme private non-profit din cele 28 de state UE,

– 50% din fonduri norvegiene, pentru autoritati publice, organisme de drept public si organisme private non-profit din Norvegia,

– fonduri elvetiene: partenerii din Elvetia sunt invitati sa contacteze Punctul National de Contact al INTERREG Elvetia pentru detalii referitoare la oportunitatile de finantare

– 100% pentru platforme de invatare de politici.

Bugetul programului, pentru toate cele 28 de state membre, pentru perioada 2014-2020, este de 426,309,549.12 euro, din care 359,326,000 FEDR si 66,983,549.12 cofinantare nationala. la acest buget se adauga contributia celor doua State partenere cu statut special, Elvetia si Norvegia: 6.000.827 Euro.

Axe prioritare

Axa prioritara 1 – Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare

1 (a) – imbunatatirea infrastructurilor de cercetare si inovare (C&I) si a capacitatilor pentru a dezvolta excelenta in materie de C&I si promovarea centrelor de competenta, in special a celor de interes european;

1 (b) – promovarea investitiilor in C&I, dezvoltarea legaturilor si sinergiilor intre intreprinderi, centrele de cercetare si dezvoltare si invatamantul superior, in special promovarea investitiilor in dezvoltarea de produse si de servicii, transferul de tehnologii, inovarea sociala, eco-inovarea si aplicatiile de servicii publice, stimularea cererii, crearea de retele si de grupuri si inovarea deschisa prin specializarea inteligenta, precum si sprijinirea activitatilor de cercetare tehnologica si aplicata, liniilor-pilot, actiunilor de validare precoce a produselor, capacitatilor de productie avansate si de prima productie, in special in domeniul tehnologiilor generice esentiale si difuzarii tehnologiilor de uz general;

Axa prioritara 2 – Competitivitatea intreprinderilor mici si mijlocii

– sprijinirea capacitatii IMM-urilor de a creste pe pietele regionale, nationale si internationale si de a se angaja in procesele de inovare.

Axa prioritara 3 – Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon in toate sectoarele

-promovarea unor strategii cu emisii scazute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, in special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilitatii urbane multimodale durabile si a masurilor de adaptare relevante pentru atenuare.

Axa prioritara 4 – Mediu si utilizarea eficienta a resurselor

– conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural,

– sprijinirea tranzitiei industriale catre o economie eficienta din punct de vedere al utilizarii resurselor, promovarea unei cresteri ecologice, a eco-inovarii si a managementului performantei de mediu in sectorul public si cel privat.

Axa prioritara 5 – Asistenta tehnica (buget: 21,3 milioane de euro).

Mai multe informatii:

Pagina INTERREG / Site-ul INTERREG