Departamentul de Comunicaţii Digitale (D.C.D.)

Departamentul de Comunicaţii Digitale (D.C.D.)2016-11-23T15:19:31+00:00

Contact

E-mail: support@uaic.ro
Telefon: +40 (232) 201002
Fax: +40 (232) 201200
Adresa: B-dul Carol I, Nr.11, RO-700506 – Iași,
Corp A, camera 169
Website: https://dcd.uaic.ro/

Prezentare

Departamentul de Comunicații Digitale (D.C.D.) a fost oficial înființat în iulie 1994 (sub numele de Departamentul de Comunicații de Date), dar operează din noiembrie 1993, când a fost instalată prima rețea din Iași conectată la rețeaua pentru educație și cercetare și la rețeaua Internet din România.

În perioada 1993 – 1998, D.C.D. a activat ca nor regional pentru conectarea instituțiilor de educație și cercetare din N-E României la nodul de comunicații de la Universitatea „Politehnica” din București și la Internet. Astfel, D.C.D. a administrat nodul rețelei naționale educaționale și de cercetare a „RoEduNet” din această regiune. În anul 1998 administrarea „RoEduNet” este preluată de O.A.O.I.C.D. RoEduNet, devenit ulterior Agenția A.R.N.I.E.C., nodul regional Iași fiind stabilit prin H.G. la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Accesul universității la rețeaua națională și  la Internet se face prin acest nod.

Departamentul de Comunicații Digitale furnizează o gamă completă de servicii de comunicații de date pentru un număr de peste opt mii de sisteme de calcul conectate de și voce pentru tot campusul Universității, care pot fi grupate în câteva categorii:

  • Conectivitate la rețeaua națională pentru educație și cercetare prin două legături, fiecare cu o capacitate de 10 Gbps, pentru peste opt mii de sisteme de calcul grupate în circa 80 de subrețele;
  • Servicii de bază de tip Internet în acord cu politica și planul de securitate privind sistemul resurselor informatice și de Comunicații: conectivitate, autentificare, Domain Name Sistem – DNS, mail exchanger – MX, sistem de transferat fișiere