Studenţii de la „Cuza“ creează o replică a Parlamentului European

Studenţii Facultăţii de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi vor organiza în luna februarie a anului viitor o simulare a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene sub forma Modelului European Union Iaşi 2017. 

Proiectul va presupune, pe toată durata sa, ca participanţii să dezbată două iniţiative legislative reale primite înainte de începerea conferinţei ce se va desfăşura între 24 şi 26 februarie. „Ei vor juca rolul de membru al Parlamentului European sau miniştri ai ţărilor membre ale Uniunii Europene, simulând procesul decizional legislativ european după o procedură ordinară modificată. Limba oficială de lucru este limba engleză, la nivel conversaţional“, au precizat organizatorii. Aceştia au argumentat că proiectul este derulat pentru a dobândi sau îmbunătăţi cunoştinţele legate de procedura instituţiilor europene şi de a îmbunătăţi aptitudinile de dezbatere, negociere, dar şi de susţinerea discursurilor şi a punctelor de vedere în limba engleză. Cei care se înscriu până pe 31 decembrie, plătesc o taxă de participare de 50 de lei, iar cei care amână până în ianuarie înscrierea, vor da 20 de lei în plus. În taxa de înscriere intră materialele pentru conferinţă şi simulare, pauzele de cafea, fiind asigurate două nopţi de cazare, prânzul şi cina. Se pot înscrie toţi studenţii la proiectul organizat de Asociaţia Studenţilor de la Drept, din Iaşi sau din ţară, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani, chiar şi cei veniţi în România prin programe Erasmus.

 

Publicație : Ziarul de Iași  și Bună Ziua Iași 

Articole si insemnari apartinand lui Mihai Eminescu, publicate la Editura Universitatii Cuza din Iasi

O editie alcatuita de regretatul prof. univ. dr. Dumitru Irimia de la Facultatea de Litere a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, anume antologia „Despre limba, cultura, teatru”, aparuta recent la Editura UAIC, reuneste articole si însemnari apartinand lui Mihai Eminescu. Acestea sunt referitoare la specificitatea faptelor de cultura, cu accent deosebit pe cele apartinand culturii românesti. Textele au fost selectate si ordonate de profesorul Dumitru Irimia în functie de coordonatele definitorii ale unui posibil sistem de gandire eminescian asupra actului cultural. „Eminescu nu a construit un sistem estetic si nici unul lingvistic. Ne-a lasat, însa, axele centrale ale acestora, la fel de valoroase. Ele contureaza imaginea unui ganditor obsedat de toate problemele vremii sale, pe care le-a abordat, le-a dezvoltat, uneori cu o forta intelectuala cu totul deosebita, pe planuri largi, în profunzime, cu forta convingerii, cu claritatea întelegerii”, reliefa profesorul Irimia. Volumul a fost îngrijit de Mihaela Anitului si realizat în cadrul Programului de cercetare al Memorialului Ipotesti – Centrul National de Studii Mihai Eminescu. Cuprinsul cartii este împartit în arii tematice despre limba, nationalitate, caracter national, unitatea limbii si poporului român, identitatea de origine si limba sau cultura. De asemenea, sunt si insemnari despre limba, creativitate, literatura, creatie dramatica sau arta actorului.

Publicație: Bună Ziua Iași 

Universitatea de Agronomie din Iasi face ANGAJARI

Potrivit unor anunturi facute pe 28 noiembrie, respectiv 19 decembrie 2016, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad Iasi, institutia de invatamant superior face angajari. Concret, posturile scoase la concurs sunt muncitor IV la Serviciul social – Cantina – un post, inginer debutant S la Serviciul tehnic – un post. Aici, detalii despre documentele necesare, conditii generale, conditii specifice, probe de concurs, tematica si bibliografie pot fi consultate pe site-ul universitatii. De asemenea, sunt scoase la concurs posturi de fochist la Atelierul de intretinere – doua locuri, ingrijitor la Statiunea didactica de la Ferma Rediu – un post si, in aceeasi locatie, se cauta un tehnician debutant. Si aici, toate datele pentru cei interesati si care tin de concurs pot fi gasite tot pe site-ul unitatii de invatamant superior.

Publicație: Bună Ziua Iași 

 

LISTA studentilor IESENI care ar putea fi premiati la Gala Studentilor Romani din Strainatate 2017

La inceputul anului viitor, la Bucuresti este programata cea de-a VIII-a editie a Galei Studentilor Romani din Strainatate • Evenimentul premiaza personalitati de marca ale societatii romanesti• Diplomati, reprezentanti ai societatii civile, oameni de presa si profesionisti din mediul public si privat vor sta alaturi de studenti si absolventi romani cu rezultate remarcabile in diferite domenii de activitate • Printre finalisti manifestarii din acest an se numara si cinci studenti originari din orasul Iasi

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) organizeaza cea de-a VIII-a editie a Galei Studentilor Romani din Strainatate, un eveniment sub semnul excelentei in educatie si performantei academice. Totul va avea loc joi, 5 ianuarie 2017, la Bucuresti. Cu acest prilej, personalitati de marca ale societatii romanesti, diplomati, reprezentanti ai societatii civile, oameni de presa si profesionisti din mediul public si privat vor sta alaturi de studenti si absolventi romani cu rezultate remarcabile in diferite domenii de activitate. Gala LSRS 2017 va gazdui decernarea Premiilor LSRS pentru Excelenta Academica in Strainatate, pentru anul academic 2015-2016. Tinerii premianti sunt adevarate modele de reusita si exemple de urmat pentru generatia actuala, motiv pentru care performantele lor trebuie sa fie puse in evidenta si valorificate pentru o dezvoltare sustenabila a societatii romanesti. Cea de-a VIII-a editie a Galei LSRS va fi si un important prilej aniversar, marcand opt ani de existenta a Ligii Studentilor Romani din Strainatate. Este vorba de opt ani sub semnul voluntariatului, opt ani de proiecte si realizari cu si pentru studentii romani din afara granitelor. In competitia pentru mult ravnitele titluri au intrat si cativa studenti ieseni. Este vorba de Teodora Maria Chihaia – Shanghai JiaoTong University, China, Ana-Gabriela Nenghiac – de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa Iasi, Delia Nebunu, tot de la UMF Iasi, Ana-Maria Dogaru – de la Universite Joseph Fourier, Grenoble, Franta si Oana Laura Bivolaru, de la University of Westminster, Marea Britanie. „Pe 5 ianuarie 2017, în Sala C. A. Rosetti a Palatului Parlamentului, va asteptam începând cu ora 17:30, sa premiem împreuna rezultatele academice remarcabile ale studentilor si absolventilor români din tara si de peste hotare. Cu acest prilej, personalitati de marca ale societatii românesti, diplomati, reprezentanti ai societatii civile, oameni de presa si profesionisti din mediul public si privat vor sta alaturi de studenti si absolventi români cu rezultate deosebite în diferite domenii de activitate. Tinerii premianti în cadrul Premiilor pentru Excelenta Academica sunt adevarate modele de reusita si exemple de urmat pentru generatia actuala, motiv pentru care performantele lor trebuie sa fie puse în evidenta si valorificate pentru o dezvoltare sustenabila a societatii românesti. Toate detaliile despre Gala LSRS 2017 pot fi gasite pe site-ul Galei – gala.lsrs.ro”, au transmis organizatorii.

Publicație: Bună Ziua Iași