„Cuza” scoate la concurs peste 500 de locuri la master

În perioada 7-9 septembrie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi organizează cea de-a doua sesiune de admitere pentru masterat la facultăţile şi specializările la care au rămas locuri libere după admiterea din iulie.

 

Potrivit instituţiei de învăţământ, vor fi scoase la concurs în jur de 515 locuri bugetate pentru potenţiali candidaţi români la master. La Facultatea de Biologie mai sunt disponibile un total de 61 de locuri, la Chimie – 42, la Facultatea de Drept pentru cetăţenii români locurile bugetate s-au ocupat încă din iulie, iar la taxă mai sunt disponibile 6 locuri, pe când la Economie şi Afaceri Internaţionale sunt disponibile un total de 175 de locuri. De asemenea, la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor mai sunt disponibile 330 de locuri, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – 64, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice – 222, Fizică – 102, Geografie şi Geologie – 80, Informatică – 16, Istorie – 67, Litere – 105, Matematică – 63, Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – 62, Teologie Ortodoxă – 109 locuri, iar la Facultatea de Teologie Romano-Catolică – 14 locuri.

Reamintim că admiterea din 2017 a înregistrat un număr record al înscrierilor. Astfel, la studii de master s-au depus un total de 2.348 de dosare. În următoarele zile, facultăţile vor afişa listele cu studenţii admişi, după care candidaţii acceptaţi sunt aşteptaţi să îşi confirme înscrierea la studii şi să semneze contractul de studii cu specializarea pe care o aleg.

Publicație : Evenimentul

 

 Proiect international destinat programelor de master în Finante, finalizat de Universitatea Cuza din Iasi

Proiectul INTQUANT – „Crearea unui semestru international pentru Programe de masterat în Finante cantitative„, derulat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi în colaborare cu universitati de referinta din Austria, Italia, Polonia si cofinantat de Programul Erasmus+ al Uniunii Europene (UE), s-a finalizat cu succes la finalul lunii trecute.

Implementat din septembrie 2014 la nivelul programului de masterat Finance and Risk Management (FRM) al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), parteneriatul strategic INTQUANT si-a îndeplinit obiectivul principal de crestere a gradului de internationalizare, relevantei si calitatii programelor de studii ale institutiilor europene de învatamânt superior implicate, prin îmbunatatirea calitatii mobilitatilor internationale studentesti.
Asta prin crearea unor optiuni de specializare atractive pentru masteranzi la finalul perioadei de studiu, precum si prin promovarea cooperarii cu sectorul financiar în scopul oferirii unei orientari practice în învatamântul academic. „În cei trei ani de implementare, 20 masteranzi FRM au beneficiat de burse din bugetul proiectului care au permis finantarea unor mobilitati pe termen scurt si au facilitat, astfel, participarea la programe intensive în managementul activelor Universitatea de Stiinte Aplicate din Viena, managementul asigurarilor Universitatea de Economie din Katowice si metode cantitative în finante Universitatea din Bologna. Totodata, FEAA de la UAIC a organizat în iulie 2016 si martie 2017, în parteneriat cu Biroul Modele de Rating si Parametri de Risc al unei importante banci comerciale, doua programe intensive în managementul riscului bancar care au reprezentat pentru peste 40 masteranzi ai universitatilor partenere în proiect o oportunitate unica de a lua parte la un eveniment international, de a aprofunda cunostintele în managementul riscului de credit si de a experimenta lucrul într-o echipa multinationala”, au transmis oficialii de la Cuza.

Proiectul a sustinut armonizarea curriculara a ultimului semestru al programelor de masterat implicate si finalizarea unor noi acorduri de diploma dubla, ceea ce a oferit oportunitatea, pentru patru masteranzi înrolati în programele Quantitative Asset and Risk Management (ARIMA) ale universitatilor partenere din Austria si Polonia, de a obtine diploma dubla, dupa sustinerea cu succes a lucrarii de disertatie la Universitatea Cuza în luna iulie 2017.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Marile universitati de stat din Iasi dau STARTUL admiterii de toamna la facultate

Saptamana aceasta, trei dintre marile universitati de stat din Iasi dau startul sesiunii de toamna a admiterii la facultate destinata absolventilor de clasa a XII-a.
Concret, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi programeaza noua etapa, incepand de astazi, 7 septembrie si pana pe 12. Astfel, cifrele de scolarizare disponibile pentru admiterea din septembrie 2017 sunt: Facultatea de Agricultura – 77 de locuri, Facultatea de Horticultura – 68 de locuri, Facultatea de Zootehnie – 77 de locuri, Tineri români de pretutindeni – 29 de locuri, iar rromi – 8 locuri. Perioada de admitere va avea loc intre 7 si 12 septembrie 2017. Criterii de admitere, dupa notele de la Bacalaureat: 50 la suta nota de la proba scrisa de Limba si literatura româna, respectiv 50 la suta nota de la o alta proba scrisa, la alegere.

Pe de alta parte, in perioada 7-9 septembrie vor avea loc înscrierile pentru ciclurile de licenta si masterat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, la facultatile si specializarile la care au ramas locuri disponibile dupa admiterea din iulie. În total vor fi scoase la concurs 340 locuri la buget pentru ciclul de licenta si 515 locuri la buget pentru ciclul de master pentru candidatii români. La Facultatea de Drept, precum si la Informatica, deoarece în sesiunea precedenta au fost ocupate toate locurile, nu se va mai organiza concurs de admitere pentru ciclul de licenta.

De asememnea, sesiunea de toamna a admiterii de la Universitatea Tehnica (TUIASI) „Gheorghe Asachi” este programata intre 10 si 17 septembrie. Aici sunt disponibile peste 500 locuri la buget.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Institutul Teologic Romano-Catolic: admitere în parteneriat cu UAIC

În perioada 7 – 9 septembrie, Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif“ din Iaşi organizează un fel de admitere pentru tinerii care doresc să slujească ca preoţi şi să umeze şi cursurile la institut. 

Dat fiind faptul că Institutul Teologic nu mai poate organiza cursuri de învăţământ superior de câţiva ani, este instituit un parteneriat cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, iar tinerii care doresc să studieze la Institut se înscriu şi la facultatea de la UAIC. Însă aceşti tineri mai au de susţinut o probă specială: un colocviu vocaţional care va avea loc sâmbătă.

Institutul oferă posibilitatea celor care doresc să vină de vineri seara, 8 septembrie, până la ora 18, şi să fie cazaţi în seminar. După susţinerea colocviului, candidaţii se vor înscrie la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, iar examenul de la facultatea respectivă va avea loc luni, 11 septembrie, în aula A14 a facultăţii, rezultatele fiind comunicate în aceeaşi zi. Criteriul de admitere este 40% proba orală, 60% media generală de la bacalaureat.

Publicație : Ziarul de Iași

 

USAMV, vizitată de o echipă de studenţi şi profesori din Germania

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi a fost vizitată în cursul zilei de ieri de o delegaţie de la Justus Liebig Universitat Giessen din Germania. Aceasta a fost formată din 21 de studenţi şi cinci cadre didactice, iar vizita a făcut parte dintr-un proiect de colaborare comună între cele două instituţii de învăţământ superior. 

 De altfel, acesta este unul dintre cele mai vechi parteneriate ale USAMV Iaşi, datând încă din 1976, care are ca scop schimbul de experienţă şi posibilitatea de a afla noi informaţii din domeniul agronomic. „Delegaţia a putut vizita sediul universităţii, laboratoare, Centrul de vizualizare avansată 3D, dar şi fermele didactice Ezăreni, Adamachi şi Rediu, urmând ca până pe 11 septembrie să facă deplasări şi în alte zone cu impact din regiunea Moldovei, precum şi din ţară“, au precizat reprezentanţii USAMV Iaşi.

Prof.dr. Sylvia Schnell, de la JLU Giessen, a declarat că sunt într-o vizită în care vrea să le prezinte studenţilor toate ciclurile de studiu universitar, România, şi în special domeniul Agriculturii şi al Managementului Mediului. „Dar în acelaşi timp să descopere natura de aici. Universitatea parteneră din Iaşi este punctul de plecare pentru excursia noastră, şi ne bucurăm să ne reîntâlnim colegii, pentru a putea discuta şi despre partea de cercetare ştiinţifică. Cu această ocazie, vrem să întărim parteneriatul între cele două universităţi, prin schimburi de experienţă şi academice“, a spus cadrul didactic.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Cinci universităţi din România, în topul pentru 2018 al celor mai bune o mie de instituţii de învăţământ superior

Cinci universităţi româneşti au reuşit să intre în topul celor mai bune 1.000 universităţi din lume, conform clasamentului întocmit pe anul 2018 de Times Higher World University Rankings. Pe primul loc în clasament se situează Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Succesul Universităţii din Oxford este atribuită performanţelor îmbunătăţite la cei patru mari indicatori, respectiv predare, cercetare, citări şi căutarea internaţională.

Concret, primele poziţii din clasament sunt ocupate de universităţi din Anglia şi Statele Unite ale Americii.

Următoarea în top, după Universitatea Oxford, este Universitatea Cambridge, care se află în urcare de pe poziţia a patra, ocupată în 2016. Topul 10 este completat de universităţi din SUA, pe locul zece fiind clasat Institutul Federal de Tehnologie din Zurich, Elveţia.

Prima universitate din Asia este Universitatea din Sigapore (locul 22), iar din Scandinavia primul este Insititutul Karolinska, universitate de medicină fondată în 1810 şi care se află pe locul 38.

Locul României în clasament 

Universitatea Babeş Bolyai din Cluj se află între poziţiile 601 – 800, în tip ce Universităţile Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea Bucureşti, Universitatea Grigore T Popa şi Universitatea de Vest din Timişoara se regăsesc şi ele în clasament, între poziţiile 800 – 1.000.

La fel ca şi în anii precedenţi, Universitatea Babeş Bolyai este cea mai bine poziţionată despre instituţiile de învăţământ superior care se regăsesc în acest clasament.

Top 10, anul 2018:

  1. University of Oxford (G-B);
  2. University of Cambridge (G-B)
  3. California Institute of Technology (USA)
  4. Stanford University (USA)
  5. Massachusetts Institute of Technology (USA)
  6. Harvard University (USA)
  7. Princeton University (USA)
  8. Imperial College London (G-B)
  9. University of Chicago (USA)
  10. ETH Zurich (Sui)

 Publicație : Adevărul