UPDATE: PERIOADA DE ÎNSCRIERI S-A ÎNCHEIAT!

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) va desfășura online, între 6 și 19 iulie 2020, douăsprezece programe de vară finanțate din Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE) de către Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare (Banca Mondială), care au ca scop organizarea de cursuri și alte activități relevante destinate elevilor de liceu, cu precădere celor dezavantajați social, pentru încurajarea finalizării de către aceștia a studiilor liceale și facilitarea continuării educației la nivel terțiar.

Pentru ca elevii să poată participa la activitățile online, Universitatea oferă tuturor celor care vor fi selectați la una dintre cele 12 școli de vară câte o tabletă cu trafic de internet mobil inclus. Pentru aceasta este necesar ca toți cursanții să se afle în perioada de desfășurare a cursurilor în aria de acoperire a furnizorilor de internet mobil.

Elevii de clasa a XII-a care participă la una dintre școlile noastre de vară și care doresc să devină studenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vor putea solicita sprijin pentru înscrierea online de la studenții implicați în program.

Lista Școlilor de vară implementate de UAIC

Şcoala de vară pentru elevi „Vreau să fiu student la Litere! – LiteratIS”, organizată online de Facultatea de Litere, în perioada 6-19 iulie 2020, propune participanților o varietate de activități interactive educative și recreative desfășurate sub coordonarea profesorilor și studenților Facultății de Litere.

Pentru buna desfăşurare a școlii de vară, pe lângă finanțarea care acoperă integral costurile de participare, elevii care aleg cursul LiteratIS vor primi o tabletă cu conexiune la internet, pe care o vor folosi în cadrul orelor și atelierelor școlii de vară și, în continuare, după încheierea acesteia, pentru alte activități educaționale, precum orele de la liceu sau facultate.

De luni până vineri. programul fiecărei zile va conține activități educative, precum:

 • Familiarizarea elevilor, prin participarea la prezentări interactive și activități practice, cu culturile limbilor care se studiază în Facultatea de Litere a UAIC. Astfel, ei vor afla informații inedite despre limba şi cultura română, engleză, germană, franceză, italiană, spaniolă, rusă, latină și greacă, vor putea pune întrebări și vor colabora pentru realizarea unor sarcini de lucru.
 • ateliere aplicate, în care elevii vor fi îndrumați spre găsirea celor mai bune strategii de scriere a unui text, de pregătire a unui discurs, de îmbunătățire a strategiilor de lectură, etc.
 • sesiuni în care elevilor li se vor furniza informații despre bursele oferite de Facultatea de Litere și despre programele de schimburi internaționale ale UAIC.
 • sesiuni de autoexplorare pentru dezvoltare personală și de grup pentru creșterea rezilienței și de orientare academică și consiliere profesională în vederea clarificării obiectivelor personale.

De asemenea, propunem și o serie de activități recreative:

 • ateliere în care elevii vor învăța să colaboreze pentru realizarea unor sarcini de lucru precum: să pregătească o prezentare PowerPoint și să o prezinte în fața colegilor, să participe la dezbateri, să discute un film, etc.
 • tururi virtuale în locuri emblematice ale Iașului (Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Grădina Botanică, Palatul Culturii, etc.)
 • jocuri și întreceri online

Eventualele întrebări și solicitarea de detalii suplimentare pot fi adresate: Asistentului manager al proiectului, dr. Corina Berica (corina.berica86@gmail.com) sau Directorului de proiect, conf. dr. Ileana Oana Macari (ileanaoanamacari@gmail.com)

Şcoala de vară „Vacanță juridică DREPT în Iași !” reprezintă o oportunitate de a descoperi viaţa de student la Facultatea de Drept înainte de absolvirea liceului. Activitățile propuse sunt dintre cele mai variate: cursuri, ateliere de lucru, prelevare de urme, vânătoare de obiective turistice după indicii juridice, dar şi activități recreative, precum cele din sfera asociațiilor studențești sau chiar sportive. Nu rata ocazia de a fi cu un pas înaintea tuturor celorlalți colegi! Fă-ți o vacanță juridică DREPT în Iași!

Subproiectul Şcoală de vară pentru Economiști (EconomIS) organizată de Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor în perioada 6-19 iulie 2020, propune un program intens şi diversificat prin care participanţii se vor familiariza cu facilitățile campusului studenţesc şi vor înțelege care sunt exigențele de calitate a pregătirii universitare.

Ediția din anul 2020 se va desfășura exclusiv în mediul online.

În cadrul şcolii de vară EconomIS se vor organiza cursuri atractive pentru fiecare specializare în parte (ştiinţe economice, ştiinţe sociale şi politice) și ateliere de lucru de tipul unei simulări de examen,  pentru ca elevii participanți să trăiască cu adevărat viața de student economist.

Se vor organiza vizite virtuale de studii la instituţii financiar-bancare (Banca Naţională Română- filiala din Iaşi), publice (Primăria Iaşi), companii locale, incubatoare de afaceri, în cadrul cărora partea teoretică/operaţională va fi îmbinată cu un joc de rol, cu implicarea elevilor din grupul ţintă.

Elevii vor fi antrenați în competiții sportive, activități recreative şi evenimente culturale adaptate pentru mediul virtual, prin intermediul cărora vor stabili mai uşor legături cu ceilalţi participanţi, vor participa la activităţi comune şi vor cunoaşte mai bine patrimoniul artistic şi cultural al Iaşului universitar, fapt care va contribui la înțelegerea perspectivelor pe care viața de student le presupune.

Prin proiectul ROSE, participanții la activitățile EconomIS vor primi un kit (trusa participantului) care conține: tabletă cu conexiune la internet, rucsac, tricou, şapcă, agendă, pix, memory stick etc.

Sub-proiectul GEO-GEO este promovat de Facultatea de Geografie-Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Programul de vară va avea o durată de 2 săptămâni.

Elevii vor beneficia de un program intens şi diversificat de cursuri și ateliere (online) care îi vor ajuta să înțeleagă specificul geologiei ca ştiinţă care studiază Pământul, compoziţia şi structura sa, fosilele şi evoluţia vieţii în decursul timpului geologic precum şi despre resursele naturale ale Terrei. Geografia ca ştiință va deveni mai atractivă pentru elevi prin înțelegerea modului în care resursele naturale legate de apă şi de sol trebuie gestionate în conformitate cu principiile dezvoltării durabile, în contextul progresului urbanistic şi a creşterii demografice.  Atelierele de lucru le vor dezvolta elevilor abilități şi competențe legate de analiza eşantioanelor de apă, sol şi rocă, cu ajutorul aparaturii moderne şi îi vor ajuta să prognozeze timpul probabil în funcție de fenomenele naturale.

Participarea este GRATUITĂ, în plus participanții vor primi un kit al elevului care conține o tabletă și o cartelă cu acces la internet.

O atenție deosebită se va acorda activității de consiliere profesională şi de orientare în carieră prin care elevul va beneficia de asistență de specialitate pentru a decide în mod informat şi corect viitorul parcurs universitar, în corelație cu aspirațiile şi cu potențialul propriu de cunoaştere.

Pe lângă activitățile de învățare propriu-zisă vor fi derulate activități recreative și culturale prin vizionarea unor filme specifice domeniului și prin tururi virtuale în diferite locații ale universității dar și la obiective turistice din Iași care vor conduce la o mai bună cunoaştere a patrimoniului artistic şi cultural al Iaşului universitar şi vor face să fie mai mult apreciate perspectivele pe care viața de student le presupune.

Urmărește site-ul www.uaic.ro și nu rata perioada de înscriere!

Te așteptăm la Școala de vară GEO – GEO!

Școala de vară Experiență universitară timpurie pentru elevi de liceu: program-punte în domeniile Educație Fizică şi Sport şi Teologie Romano-Catolică (TEOSPOR) vă introduce în lumea atrăgătoare a sportului și în universul fascinant al religiei. Inspirația a venit de la dictonul „mens sana in corpore sano” parafrazat în „Anima sana in corpore sano!”. Tabăra se va derula în intervalul 6-19 iulie 2020, prin proiectul ROSE.

La începutul școlii, fiecare elev va primi o tabletă, instrument de optimizare a învățării în mediul on line. Programul va fi variat și va conține diferite activități:

consiliere și orientare în carieră

cursuri interactive și ateliere de lucru

vizite de studiu, vizite ghidate la muzee și obiective turistice

competiții sportive din diferite ramuri ale lumii sportului

acțiuni culturale și recreative.

Elevii se vor familiariza cu standardele și oportunitățile vieții de student la UAIC. Informații suplimentare se pot găsi la adresele: www.ftrc.uaic.ro; iulian.faraoanu@uaic.ro.

Vă așteptăm la Facultatea noastră!

Sub-proiectul Vara Ştiințelor este promovat de comunitatea academică a facultăților de Biologie și Chimie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în perioada 6 – 19 iulie 2020, în versiune on – line.

Elevii participanți vor beneficia de un program atractiv, prin care se vor familiariza cu facilitățile campusului şi vor înțelege care sunt principalele repere ale pregătirii universitare, dar și oportunitățile pe care le vor avea dacă vor alege să studieze la Facultatea de Biologie sau la Facultatea de Chimie de la UAIC.

Pentru buna desfăşurare a școlii de vară, participanții vor primi câte un kit de elev, care va conține o tabletă cu trafic de internet mobil inclus, pe care aceștia o vor folosi în cadrul orelor și atelierelor școlii de vară și, în continuare, ca instrument de optimizare a învățării.

Pe parcursul a 14 zile,  prin cursuri captivante, experimente și activități virtuale specifice, elevii își vor putea dezvolta percepția asupra domeniului științelor și își vor defini proiecte profesionale de viitor. În cadrul taberei virtuale, se vor derula activității de consiliere şi orientare profesională, prin care fiecare elev va beneficia de asistență în a-şi defini parcursul academic, în acord cu aspirațiile şi cu potențialul propriu de cunoaştere. De asemenea, beneficiarii vor participa, virtual, la activități de educație pentru sănătate şi vor cunoaşte mai bine patrimoniul științific, artistic şi cultural al Iaşului universitar, fapt care va contribui la înțelegerea perspectivelor multiple pe care le presupune viața de student.

Eventualele întrebări și solicitarea de detalii suplimentare pot fi adresate directorului de proiect, conf. dr. COSTICA NAELA (costica_naela67@yahoo.comcnaela@uaic.ro)

„Şcoala de vară în domeniul teologiei ortodoxe şi istoriei pentru îmbunătățirea oportunităților de participare la învățământul universitar a elevilor cu risc de abandon” (TEOIST) are drept scop crearea unei experiențe universitare timpurii pentru elevii înscrişi în clasele terminale din licee. Școala de vară se va derula în intervalul 6-19 iulie 2020, online, perioadă în care elevii vor beneficia de un program intens şi diversificat de cursuri, ateliere de lucru, vizite (tur virtual), activități recreative şi de dezvoltare personală, care într-un final vor conduce la familiarizarea elevilor cu viața de student în domeniile teologie ortodoxă sau istorie. Participarea este gratuită!

Matematica, după cum se ştie, stă la baza tuturor ştiinţelor, dar ne conduce aproape fiecare pas şi în viaţa de zi cu zi. Deşi nu este preferata multor elevi, nu ne putem descurca fără ea, iar cei care o înţeleg au un avantaj clar asupra celorlalţi în foarte multe profesii.

Pe de altă parte, informatica a pornit ca o ramură a matematicii, care s-a desprins de trunchiul comun şi a urmat un drum propriu, fără a uita niciodată de unde a plecat. Acum este foarte căutată, pentru că aduce mereu lucruri noi şi noi provocări în viaţa noastră.

Şcoala de vară INFORMAT vrea să le arate elevilor ce este mai bun din ambele lumi, ce oportunităţi li se deschid celor care le urmează, ce vor putea mai târziu face dacă aleg să meargă pe această cale. Nu este posibil să prezentăm în întregime ceva atât de vast, dar elevii vor putea intra în contact cu unele direcţii pe care, sperăm, le vor găsi atrăgătoare:

 • Criptografia şi securitatea informaţiei – cine nu este interesat astăzi ce se poate întâmpla cu tableta sau calculatorul său, cu telefonul său, chiar cu contul său bancar? Toate sunt mai mult sau mai puţin vulnerabile în faţa răufăcătorilor „electronici” şi e bine să învăţăm cum să ne ferim de probleme.
 • Astronomia – nu e doar pentru cosmonauţi! Mecanica cerească, orbitele planetelor, cometele, sateliţii artificiali, toate ţin de acest domeniu, care atrage numeroşi pasionaţi.
 • Cum funcţionează calculatoarele şi programele – mulţi elevi le-au descoperit deja o parte din taine, dar mai sunt încă destule de aflat.
 • Viitorul informaticii – despre roboţi, realitate virtuală, reţele sociale, imprimante 3D şi multe altele. Sunt o mulţime de tehnologii noi, care ne schimbă viaţa aproape în fiecare zi, încât ne este greu să ţinem pasul cu ele.

Vor fi şi vizite la companii, în general din domeniul IT. Deşi poate nu e uşor de crezut, nu doar informaticienii au loc acolo, ci şi matematicienii. Totul e să ştii (şi să vrei) să-ţi foloseşti cunoştinţele şi talentul pentru a face ceva ce-i va ajuta şi pe alţii.

Şcoala de vară se va desfăşura anul acesta între 6 iulie şi 19 iulie 2020 (o durată de 2 săptămâni consecutive) şi este pregătită și implementată în cadrul celor două facultăţi: Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice și Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Programul va cuprinde o gamă largă de activități, între care: prezentarea ofertei educaționale de către reprezentanți ai celor două facultăți, prezentarea  facilităților și dotărilor universitare, susținerea de cursuri și seminarii similare celor desfășurate în timpul anului universitar, consiliere profesională și orientare în carieră, ateliere de lucru în domenii specifice, participarea la activități recreativ – sportive (jocuri de echipă, proiecții de film, concerte folk), la evenimente culturale, vizite/plimbări de relaxare și de cunoaștere a orașului universitar Iași.

Pe toată durata desfășurării școlii de vară elevii vor beneficia constant de sprijinul personalului academic universitar, de implicarea reprezentanților asociațiilor studențești și a studenților voluntari, astfel încât să trăiască o autentică experiență universitară care să-i stimuleze să-și continue studiile.

Şcoala de vară pentru elevi „Descoperă-ţi vocaţia prin educaţie! Şcoala de vară – Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – DEVO”, organizată de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei în perioada 06-19 iulie 2020, propune participanților o varietate de activități on-line de studiu și recreative desfășurate sub coordonarea profesorilor și studenților Facultății de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţie.

În cadrul programului, elevii vor participa on-line la:

 • primele lor cursuri academice din domeniul Psihologiei şi al Ştiinţelor educaţiei, ţinute de către profesori universitari pe teme care fac parte în mod real din curricula specializărilor facultăţii;
 • activități de orientare academică și consiliere în carieră;
 • workshop-uri de dezvoltare a abilităţilor de autocunoaştere şi autoafirmare, comunicare şi relaţionare interpersonală;
 • training-uri cu privire la: strategii de lectură şi de învăţare eficientă, managementul timpului şi tehnici de relaxare pentru managementul stresului, tehnici de mindfulness pentru îmbunătățirea performanțelor în învățare;
 • vizite virtuale la muzee și la diverse alte obiective turistice din Iași;
 • activități educative recreative și de petrecere a timpului liber.

Toate aceste activități la care elevii sunt invitați să participe urmăresc crearea unei percepții pozitive, acumularea unei experiențe universitare timpurii, menite să familiarizeze participanții la Școala de vară cu mediul academic și să inițieze o dezvoltare precoce a abilităților relevante și a capacității de decizie privind un parcurs de studii în învățământul universitar.

Pentru buna desfăşurare a școlii de vară, participanții la programul DEVO vor primi un kit elev care conține, printre altele, o tabletă pe care aceștia o vor folosi în cadrul orelor și atelierelor și, în continuare, după finalizarea programului școlii de vară, ca intrument de optimizare a învățării.

Școala de vară „Vino la Facultatea VERDEorganizată de Facultatea de Biologie în perioada 6 – 19 iulie 2020, propune participanților o varietate de activități desfășurate on -line, sub coordonarea profesorilor și studenților Facultății de Biologie. Elevii vor beneficia de un program atractiv, prin care se vor familiariza cu facilitățile campusului şi vor înțelege care sunt principalele repere ale pregătirii universitare, dar și oportunitățile pe care le vor avea dacă vor alege să studieze la Facultatea de Biologie a UAIC.

Pentru buna desfăşurare a școlii de vară, participanții vor primi câte un kit de elev, care va conține o tabletă cu trafic de internet mobil inclus, pe care aceștia o vor folosi în cadrul orelor și atelierelor școlii de vară și, în continuare, ca instrument de optimizare a învățării.

Programul celor 14 zile conține următoarele categorii de activități:

 • Vizite virtuale de cunoaștere a campusului UAIC, inclusiv a facilităților de petrecere a timpului liber;
 • Ateliere virtuale de consiliere și orientare în carieră;
 • Cursuri și ateliere de specialitate, on – line, cu tilul – Să explorezi verdele lumii vii!;
 • Tururi virtuale cultural – recreative, cu tema – Să te dezvolți în atmosfera culturală a Iașului;
 • Instructaj virtual de educație pentru sănătate.

Eventualele întrebări și solicitarea de detalii suplimentare pot fi adresate directorului de proiect, conf. dr. COSTICA NAELA (costica_naela67@yahoo.comcnaela@uaic.ro)

Vrei să transformi pasiunea ta pentru sport într-o carieră de succes?

Vrei să cunoști oameni pasionați de sport ca și tine?

Dacă răspunsul este DA, atunci participă la Şcoala de vară pentru elevi – CAPA!

Subproiectul „Cum ajung profesor/antrenor?” – Şcoala de vară pentru elevi – CAPA va fi implementat de Facultatea de Educație Fizică şi Sport din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi are ca scop realizarea pentru tinerii participanți a unei experiențe educative, informative  și recreative, care să-i motiveze pentru a urma studii universitare în domeniile educației fizice și sportului.

Participarea este GRATUITĂ, în plus participanții vor primi un kit al elevului care conține o tabletă performantă și o cartelă cu acces la internet.

Participanții (50 de elevi înscrişi în clasele terminale, selectați din liceele eligibile de a primi finanțare prin schema de granturi ROSE, cu precădere din categorii dezavantajate) vor beneficia de un program atractiv şi informativ (ON LINE), prin care se vor familiariza cu facilitățile campusului şi vor înțelege care sunt exigențele de calitate ale pregătirii universitare, dar și oportunitățile pe care le vor avea dacă vor alege să studieze la Facultatea de Educație Fizică şi Sport a UAIC. O atenție deosebită se va acorda componentei de consiliere profesională şi orientare în carieră prin care elevul va beneficia de asistență personalizată în a-şi defini parcursul academic în acord cu aspirațiile şi cu potențialul propriu. Activitățile de învățare propriu-zisă vor fi completate prin vizionarea unor filmulețe specifice domeniului și prin tururi virtuale în diferite locații ale universității (http://www.uaic.ro/tur-virtual/) dar și la obiective turistice din Iași.

Dacă vrei să fii unul dintre cei 50 de participanți interesați să îmbrățișeze o carieră sportivă și un mod de viață sănătos, să iei parte la cursuri interactive ON LINE,  vizite virtuale la centre medicale sportive, centre de fitness, te invităm să te înscrii la Școala de vară –  CAPA.

Organizare

Școlile de vară se vor desfășura în mediul online, timp de două săptămâni, și vor consta în activități instructive antrenante, susținute de cadre didactice și studenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

 Condiții de participare

Pentru a putea participa la școala de vară, candidații trebuie:

 • să fie elevi ai unuia dintre liceele eligibile în cadrul Proiectului Rose (https://www.edu.ro/proiectul-rose-list%C4%83-licee-eligibile);
 • să fi absolvit cel puțin clasa a IX-a;
 • să aibă acordul unuia dintre părinți sau al tutorelui legal instituit (dacă sunt minori). Elevii care au împlinit vârsta de 18 ani nu au nevoie de acordul ante-menționat;
 • să aibă avizul dirigintelui sau al directorului liceului din care provin.

Modalitatea de selecție

Selecția participanților se va face în baza informațiilor și documentelor solicitate în formularul online.

IMPORTANT: În cadrul selecției, au prioritate elevii din clasele terminale, respectiv clasa a XII-a și a XIII-a.

Dosarul de participare va cuprinde:

 • copie CI elev (obligatoriu);
 • copie CI părinte/tutore (obligatoriu). Pe verso, titularul CI va declara că este de acord ca minorul (nume, prenume) să participe la una dintre cele 12 școli de vară organizate la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și că este de acord ca activitățile la care participă online minorul (nume, prenume) în cadrul școlii de vară să poată fi înregistrate, și își va adăuga numele, prenumele și semnătura.
 • adeverință de elev (obligatoriu); pe verso, diriginte/directorul unității de învățământ va aviza participarea elevului la școala de vară, menționând că acesta nu a avut abateri disciplinare în cursul anului școlar. Dacă, din motive obiective, nu este posibilă obținerea adeverinței de elev, atunci diriginte/directorul unității de învățământ va atesta în scris calitatea de elev al unității școlare respective a numitului (nume, prenume), furnizând datele necesare confirmării respectivei calități (nume complet cadru didactic care avizează, număr telefon, număr telefon unitate școlară, adresă e-mail).
 • angajament de participare la școala de vară online ROSE (obligatoriu) prin care părintele/tutorele minorului și minorul (nume, prenume) declară că a luat la cunoștință că școala de vară are o durată de 14 zile și că, în situația în care acesta din urmă va fi selectat, înțelege că elevul are obligația de a participa la activitățile online din program, până la finalizarea acestuia, în caz contrar părintelui/tutorelui minorului/elevului major putându-i-se imputa contravaloarea cheltuielilor aferente zilelor absentate și solicitându-i-se restituirea tabletei primite de la UAIC la începutul școlii de vară.

Notă: În procesul de selecție se vor respecta prevederile Proiectului ROSE, acordându-se prioritate elevilor care se încadrează în una sau mai multe categorii definite ca fiind de risc (vezi mai jos). Atunci când prioritatea nu se aplică, selecția se va face în funcție de ordinea înscrierilor online și a opțiunilor exprimate.

Sesiune de înscriere și selecție:

 • Completarea formularului online și încărcarea documentelor obligatorii: 15.05–25.06.2020
 • Verificarea dosarelor de participare, selecția candidaților și distribuirea lor în școlile de vară: 26.06.2020
 • Anunțarea rezultatelor selecției participanților: 26.06.2020
 • Confirmarea de către elevii selectați a participării la școala de vară la care au fost distribuiți: 29.06 – 30.06.2020

Notă: În cazul în care, în data de 28.06.2020, se constată că au rămas locuri neocupate la unele dintre școlile de vară, se va organiza o sesiune de înscriere și selecție în intervalul 29.06-30.06.2020 pentru ocuparea acestora, iar elevii selectați vor fi contactați telefonic de către organizatori pentru anunțarea rezultatului.

Înscrierile pentru Școlile de vară ROSE 2020 s-au încheiat!

 Testimoniale de la elevii participanți la Școlile de vară organizate în 2019

“Cele mai importante lucruri pe care le-am învățat la școala de vară au fost legate de prejudecăți, adică de a nu judeca o carte după copertă, de felul în care oamenii te văd și percep, dar și faptul că într-o echipă nu este vorba despre indivizi, ci de totul unitar.
Spun sincer că pe mine LiteratIS m-a schimbat ca om, m-a făcut să mă redescopăr, m-a făcut să-mi depășesc starea de timiditate și m-a făcut o variantă mai bună a mea. Puteți aplica la Litere chiar dacă sunteți pasionat de altceva deoarece vă ajută. LiteratIS nu înseamnă doar cărți, citire și eseuri. LiteratIS înseamnă familie, înseamnă iubire, afecțiune, tandrețe, și chiar certuri uneori. LiteratIS schimbă lumi! Ce zici? Te-am atras? Ești pregătit să-ți schimbi propria lume? ”

Sebastian, 16 ani

“Când am aflat că am fost selectată în cadrul programului Literatis, am fost copleșită de un val de emoții unice și inexplicabile: bucurie, încântare, recunoștință, entuziasm, curiozitate si alte cateva zeci. Aveam așteptări foarte mari, după primele zile am realizat faptul că mi-au fost întrecute până si așteptările, am ajuns să consider acest loc acasă. In fiecare zi am avut tot felul de activități constructive, am aflat foarte multe lucruri despre universitate, despre specialitățile acesteia, am cunoscut campusul si o mare parte din oraș. Am cunoscut persoane minunate, profesori universitari, studenți, dar mai ales, am cunoscut foarte mulți elevi cu care, am legat prietenii de durată, am făcut schimb de opinii, ne-am distrat si am trăit la maximum fiecare moment.

În afară faptului că pe mulți dintre noi ne-a ajutat să ne orientăm in privința facultății, această experiență ne-a maturizat și ne-a făcut cunoscută viața studențească. Cuvintele sunt de prisos pentru a-mi putea exprima părerea pozitivă despre acest frumos capitol din viața mea, care m-a marcat si m-a determinat să muncesc din plin pentru a intra mai departe la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza „, Facultatea de Litere .”

Loredana, 17 ani

“Eu cred în voi iar dacă eu am reușit să mă acomodez, sunt sigură că și voi o să o faceți. Good luck, have fun, don’t stress too much!”

Diana, 17 ani

“Bunā, micule student!

Să știi că și eu am fost așa cum ești tu azi, așa timid, poate, și așa nerăbdător să văd ce mă așteaptă. Însă, am descoperit că timiditatea te ține în loc, te constrânge, pe când tu ar trebui să încerci mereu lucruri noi.

Am întâlnit în acest loc o mulțime de oameni minunați cu care am legat prietenii, căci asta e cel mai important. Am învățat o grămadă de lucruri benefice pentru viitorul meu, am trăit simularea  vieții unui student și am încercat să-i țin piept, chiar dacă uneori era foarte obositor. Mi-am dat seama că dacă vrei să fii apreciat, trebuie să muncești pentru asta. Că trebuie să respecți ca să fii respectat.

LiteratIS a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat până acum. Aici m-am confruntat cu toate sentimentele posibile, m-am convins cu privire la facultatea pe care vreau să o urmez și mi-am dat seama ce mă caracterizează.

Așa că ÎNCEARCĂ! Nu ai nimic de pierdut, ci din contră, doar de câștigat experiență, prieteni noi, informații cu privire la facultatea pe care vrei să o urmezi și alte lucruri experimentate pe perioada a două săptămâni minunate.

 YOLO — You only live once

Așa că profită! “

Monalisa, 16 ani

“Am învățat ce înseamnă cuvântul „echipă”,am învățat într-o mare măsură ce este viața de student și am înțeles că învățarea nu se referă doar la memorarea unor informații.”

Corina, 17 ani

“Am învățat să trăiesc fiecare clipa, sa plec cu amintiri frumoase și cu o experiență de neuitat.”

Alina, 16 ani

 “Așteptările au fost peste măsură, am învățat foarte multe lucruri noi și mă bucur din suflet că am venit aici și chiar nu regret nimic. Cu siguranță voi mai repeta aceasta experiență unică și deosebita la anul.”

Gabriela, 17 ani