Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc citesc doar o pagină. (Sf. Augustin)

Regulament selecție
Calendar selecție
Beneficiari
Nevoi speciale
Durata minimă eligibilă
Cuantum lunar
Universități partenere
Înainte de selecție
Rezultate selecții
Carta studentului Erasmus
Înainte de începerea stagiului
Calcularea grantului
Contractul de studii
La revenirea din stagiu
Recunoaștere și echivalare
Sesiune specială Erasmus+
Online Linguistic Support (OLS)
Prezentări Erasmus
Anunțuri întâlniri Erasmus
Coordonatori Erasmus
Concurs Erasmus
Date de contact

Parcă mai ieri aveam 18 ani, am absolvit Liceul Teoretic Român-German ,,Mihail Kogălniceanu” din Chișinău, mi-am făcut bagajul și am plecat. Tânără, naivă și foarte copilăroasă cu greu m-am acomodat cu viaţa de student. Au urmat 2 ani frumoși de facultate în Iași- oraș care mi-a devenit o a două casă. Dar părea că ceva îmi lipsește , iar cei 8 ani de studiu al limbii germane din liceu păreau fără de folos.

Aprilie 2014. Am acceptat provocarea. Germania – singura opţiune bifată. Am trecut cu success interviul. 3 luni de pregătire.

Octombrie 2014 – întâlnirea cu orașul ce-mi va rămâne mereu în suflet. A urmat o nouă acomodare. Fiind studentă la specializarea Geografia mediului, Germania a fost ţara care se potrivea de minune cu acele principii ecologice pe care le-am pus imediat în aplicare. Am început un nou mod de viaţă. Bicicleta a devenit singurul meu mijloc de transport prin oraș. Eram încântată de noile feluri de mâncare tradiţionale germane ce constau în mare parte doar din legume fierte și foarte mult pește, Bremen – fiind marele oraș port ce avea ieșire directă la Marea Nordului fiind renumit pentru delicatelese preparate din pește.

Universität Bremen este considerată una dintre cele mai prestigioase universităţi ale Germaniei. Eram mândră să reprezint Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” , luând în considerare că eram singura studentă română din cei peste 3. 000 de studenţi. Cu toate astea niciodată nu m-am simţit singură și cu toate că îmi era dor să mai comunic în limba maternă am întâlnit oameni extraordinari, predominant studenţi Erasmus din Spania și Italia. Datorită noilor mei prieteni am trăit cele mai frumoase și semnificative momente din viaţa mea.

A urmat sesiunea. 8 examene. Dintre care 5 examene scrise și orale în limba germană și 3 examene în engleză. După o serie de nopţi și zile petrecute în imensa bibliotecă a Universităţii, le-am luat pe toate cu succes. Acum sunt masterandă la Facultatea de Geografie și Geologie în Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza ” din Iași, am 21 de ani. Mă pot mândri cu un CV bogat în experienţă , în special acumulată datorită mobilităţii Erasmus + și am planuri măreţe pe viitor. Nu a mai rămas nici o urmă din acel copil de 18 ani.

Diana BUJAC, studentă Erasmus+ 2014-2015

Experiența mea Erasmus în Mainz, Germania, a fost una meritorie. Șansa de a studia la o universitate renumită din străinătate și de a interacționa cu nativii limbii pe care o studiez a fost inegalabilă, pentru că aceasta este ”the real deal” când înveți limbi străine. La acesta se adaugă pachetul palpitant de bonusuri: excursii în locuri fermecătoare, numeroase petreceri și evenimente distractive, șansa de a fi acceptat într-o altă cultură și experiența de a-ți face prieteni din toată lumea alături de care să acumulezi amintiri memorabile (pe care îmi este imposibil să le minimizez în 5 fotografii). Totul, totul a meritat și m-a ajutat nu doar să-mi îmbunătățesc două limbi străine, dar m-am îmbogățit cu creativitate, încredere și cu numeroase cunoștințe utile. De asemenea, m-am maturizat și responsabilizat. Acum îmi este mult mai ușor să mă imaginez având un job în domeniu și să fiu într-adevăr capabilă de aceasta.

Cecilia-Ramona BALTĂ, studentă Erasmus+ 2015-2016

«Bonjour! Ҁa va?»

E iarnă. Trenul frânează roțile pe șina ferată grenobleză. Prin fereastra din Saint-Martin-d’Hѐres îmi pironesc privirea către fortul din Bastilia unde voi ajunge cu telefericul. Aceeași imensitate panoramică avea să mă revigoreze când analizam târziu în noapte decizii ale Curții de Casație. Uneori auzeam un cânt liniștit la trompetă, chitară ce se împletea cu rugăciunea cântată a colegilor de palier…Bănuiam că e din sala de muzică.Mister neelucidat.Nicicând n-am găsit-o deschisă.. Îl întrerupeam din interpretare pe  Enrique Iglesias…

La primul  curs aveam impresia că plouă când profesorul a început prelegerea, iar colegii tastau rapid pe laptop informațiile anunțate…Dansul tastelor a continuat 130 de zile… Mă adaptez. E mult spus că dansez pe gheață…Aici, Xiaowen (studentă la Litere) mi-a împărtășit temerea…De la mișcările picioarelor pe spațiul glisant, jonglam discuția de la viața studențească până în câmpul literaturii franceze. Parțiale, prezentări orale, cursuri, seminarii… Ora fixă a tramvaiului m-a disciplinat,analiza deciziilor jurisdicționale mi-a împlântat obiectivitatea.

Pe Ondine, o bună camaradă, am cunoscut-o în Casino când mă uitam după croissante.  Încântarea de a participa la concursul culinar internațional m-a energizat pe mine și pe colegele mele să bucătărim cât mai bine…Printre ultimele zile, ochii avizi de cunoaștere scrutau un concurs de pledoarii într-un amfiteatru arhiplin, cuvântarea avocațială memorabilă de la Palatul de Justiție din Grenoble…

Același tramvai B se strecoară printre clădirile aliniate, într-atât înțelegeau solemnitatea…

Daniela BRATU, studentă Erasmus+ 2014-2015

Erasmus a fost pentru mine…… wow! E greu să găsesc cuvinte care să rezume o experiență de o asemenea amploare. Erasmus m-a schimbat și si-a pus amprenta adânc atât din punct de vedere personal, cât și profesional.

În ceea ce privește impactul programului la nivel personal, am reușit să îmi lărgesc orizonturile de cunoaștere destul de mult. Am învățat să mă adaptez, să tolerez, să descopăr că fiecare om, chiar dacă e de rasă diferită, este minunat. Mi-am făcut prieteni, am învățat cum să mă descurc singură într-un oraș străin cu o limbă la fel de străină. Am descoperit că pot depăși limite interioare foarte mult și că sunt capabilă de multe lucruri. Și unul dintre cele mai tari lucruri este că am călătorit destul de mult și asta mi-a schimbat perspectiva asupra vieții.

Desigur, m-am dezvoltat foarte mult și pe plan profesional. Mi-a plăcut foarte mult la universitatea gazdă că s-a pus foarte mult accent pe practică și am studiat domeniul comunicării din alt unghi mult mai pragmatic. Am participat la evenimente specifice comunicării, am intrat în contact cu oameni care lucrează în domeniu, am simulat pitch-uri, am creat relații profesionale care m-ar putea ajuta enorm dacă o să mă întorc în Belgia. Ba chiar mai mult, în cardul mobilității Erasmus mi-am dat seama ce îmi doresc să fiu în viață, pe ce îmi doresc să lucrez, și anume organizarea de evenimente.

Faptul că am avut posibilitatea de a beneficia de mobilitatea Erasmus+ este un motiv foarte mare de bucurie. S-a făcut deja un an de când am plecat în Belgia și în fiecare zi am momente de nostalgie. Vrei un sfat? Alege Erasmus în viața ta de student!

Alexandra-Niculina BABII, studentă Erasmus+ 2014-2015

Decizia de a studia un semestru în A Coruña, a fost una din cele mai bune decizii luate în timpul studenției. Am avut ocazia să trăiesc 4 luni  într-un mediu prietenos, plin de oameni amabili, întotdeauna dispuși să te ajute. În cadrul cursurilor și seminariilor urmate la Universidade da Coruña, am  avut întotdeauna ceva nou de învățat, indiferent dacă era vorba despre cunoștințe profesionale sau o lecție de viață. Această experiență mi-a oferit șansa de a compara sistemul de învățământ românesc cu unul străin, de a înțelege atuurile și dezavantajele fiecăruia dintre ele, de a-mi da seama cum să mă folosesc cât mai util de atuurile fiecăruia. Am cunoscut oameni din toate colțurile lumii, am legat strânse prietenii, am călătorit, am vizitat, am petrecut, mi-am făcut noi planuri pentru viitor.

Programul Erasmus+ mi-a oferit, prin mobilitatea de studii în A Coruña, certitudinea că sunt capabilă să mă descurc în orice situație neprevazută, noi cunoștințe, o nouă limbă  adăugată în colecția mea de limbi străine, amintiri care îmi vor aduce un zâmbet pe buze întotdeauna și dorința de a repeta acest gen de experiență de câte ori mi se oferă ocazia. Gracias, Erasmus+!

Andreea-Larisa ALISTAR, studentă Erasmus+ 2014-2015

Universitatea Sorbonne: încărcătura unui trecut aproape sacralizat, cel puțin în imaginarul colectiv. Parisul: capitala absolută a lumii, cel puțin în imaginarul propriu. Mi-am început stagiul Erasmus+ cu aceste premise, care au fost ulterior confirmate.

La universitate, profesionalismul, implicarea și pregătirea temeinică sunt principiile centrale ale studenților și profesorilor. Am descoperit plăcerea de a citi texte clasice, care, așa cum ne spunea unul din profesori, „inspiră chiar și scoase din context și din epoca în care au fost scrise”, am aprofundat importanța terenului în geografie, am luat contact cu examene transversale, dar mobilizând, înainte de toate, creativitatea și munca individuală depusă în decursul semestrului. Frumusețea orașului e ușor umbrită de aglomerație, poluare și dominanta minerală, dar compensează totuși muzeele și măreția constantă a urbanismului hausmanian în anasamblul său. După 4 luni de stagiu, pot spune că mi-am împlinit un vis vechi și arzător, și că așteptările nu mi-au fost trădate!

Ema CORODESCU-ROȘCA, studentă Erasmus+2015-2016

Deși cele cinci fotografii pe care le-am ales pentru colaj mă surprind aproape exclusiv în timpul liber, experiența mea Erasmus nu a însemnat numai socializare. Recunosc că am profitat din plin de poziționarea geografică a Dresdei, orașul german pe care l-am ales pentru a-mi fi a doua casă timp de cinci luni și weekend de weekend m-am îndreptat către un loc nou. Fiind studentă a facultății de Litere la limba germană, pot spune că obiectivele mele profesionale au fost atinse și sunt sigură că experiența îmi va folosi și pe viitor. Dorind să urmez o carieră de germanist, contactul cu mediul, cultura și sistemul educațional germane reprezintă un avantaj atât în ochii unui posibil angajator, cât și pentru mine.

Din punct de vedere personal, deși nu am crezut că impactul va fi prea mare, pot spune ca Erasmus a fost vameșul care m-a trecut granița dintre adolescență și maturitate.

Sabina DUMITRIU, studentă Erasmus+ 2014-2015

Erasmus+ în Karvina, Republica Cehă…un semestru plin de provocări, realizări și descoperiri. V-ați întrebat vreodată cum ne dăm seama că ne-am dezvoltat în cadrul facultății? Din punctul meu de vedere, fiecare aventură academică (de la primul curs și până la absolvire) reprezintă un pas mic, dar sigur, spre a deveni o persoană mai bogată. Bogată în cunoștințe, experiente, prietenii și împliniri. Erasmus+ în Karvina mi-a oferit destui pași încât să pot spune că am devenit o versiune mai bună a mea, o versiune care poate face față tuturor provocărilor vieții. Te invit și te provoc, în egală măsură, să mai faci și tu un asemenea pas. Merită, vei vedea!

Bogdan HOLCA, student Erasmus+ 2015-2016

Ce a însemnat Erasmus pentru mine?!? Experienţă de viaţă, autocunoaştere, culturalizare internaţională, independenţă, maturizare, creştere, definirea mea personală, performanţă, toate acestea însumate într- o experiență fără de care perioada studenției mele ar fi fost mult mai monotonă! Şi pentru că “virusul Erasmus” mi-a intrat în sânge după prima experinţă pe care am avut-o în Italia, în cadrul Universităţii “Degli Studi di Perugia” , combinat cu dorinţa de avea şi pe parcursul studiilor de masterat o nouă şansă de a trăi şi comunica intercultural, am hotărât să aplic pentru o nouă bursă Erasmus+, fapt ce a determinat ca ultimul semestru din primul an de master să-l desfăşor la “Universidad de Huelva” Huelva, Spania. Această nouă experienţă s-a dovedit a fi peste aşteptările mele pentru că, este o experiență care şi-a lăsat amprenta asupra mea pentru toată viața prin: situaţiile noi de care am avut parte, prietenii care m-au dus, spiritual, în toate colţurile lumii, profesorii şi colegii, distracţiile pentru care spaniolii sunt renumiţi, călătoriile şi locurile noi pe care le-am vizitat… lucruri care m-au făcut să văd  lumea cu alți ochi, cu bune și cu rele, dincolo de prejudecățile pe care le aveam din țară, fiind o oportunitate în viaţă care mi-a deschis noi orizonturi și perspective profesionale, mi-a adus prietenii noi şi de durată şi încă o ţară care, prin cultura, limba şi oamenii săi m-a făcut să mă simt pentru câteva luni ca “acasă”!J Am încercat să transmit în câteva cuvinte ceea ce am trăit, dar niciodată nu se pot găsi toate cuvintele potrivite cu care să exprimi exact ceea ce înseamnă Erasmus, pentru că o astfel de experienţă îţi creează un sentiment inexplicabil, pe care doar cine îl trăieşte, îl poate înţelege în toată profunzimea lui!

Once Erasmus, forever Erasmus!”

Andreea MĂCINICĂ, studentă Erasmus+ 2015-2016

Pare de necrezut să ai prima experiență Erasmus de-abia în primul an de doctorat, dar nu e niciodată prea târziu să-ți dorești să trăiești noi aventuri, să întâlnești oameni diferiți pe care să-i înțelegi indiferent de limba și țara din care provin, să te dezvolți și să descoperi calități, uimită fiind că le ai. Aceasta a fost însă cazul meu. Stagiul de studii din Germania a fost o revanșă a mea asupra timpul pierdut, o bucurie și o reușită. Cursuri de limba germană, ore petrecute în bibliotecă sub culorile unui curcubeu generos, plimbări pe urmele lui  Goethe și a lui Schiller prin orașul Weimar sunt doar câteva dintre momentele pe care nu le voi uita. Și dacă eu am profitat de o experiența germană, de ce să nu se bucure studenții germani și ceilalți studenți internaționali de o experiență româneasca? Seara românească a fost un adevărat succes. Tradițiile românești și mâncarea specifică au trezit imaginația tinerilor fascinați de amestecul cultural din spațiul carpatin.

Gabriela ȘANDRU, studentă Erasmus+ 2015-2016

Povestea mea Erasmus a început într-o zi de primăvară, când rătăcind pe holurile facultăţii, intârziind la prima oră de curs am început să citesc informaţiile de la afişier, am început să citesc ceva de-a dreptul interesant: Stagii de studii Erasmus+, condiţii de aplicare şi lista universităţilor partenere, am fost fericită să văd că ma incadram în toate condiţiile, tot ce trebuia să mai fac era sa aplic. A venit şi ziua cea mare, pe 1 Aprilie 2014 când am primit un răspuns: voi pleca cu programul Erasmus+ pentru un semestru la Universitatea Hacettepe din Ankara. Un entuziasm extraordinar m-a cuprins, parcă pluteam atunci când mă gândeam ca am şansa de a trăi o asemenea experienţă şi totodată o frică de tot ceea ce avea să se intample. Un alt sistem de învăţământ, un nou model de educaţie, un alt mod de evaluare, o altă ţară si o cultură diferită de cea în care am trăit până atunci. Experienta Erasmus+ a fost uimitoare, atât de uimitoare încât atunci când a trebuit să mă întorc acasă la sfârşitul primului semestru am făcut tot ce a fost posibil pentru a extinde stagiul şi pentru cel de-al doilea semestru. Experienţa Erasmus+ are un impact atât de puternic din punct de vedere profesional, astfel încât privind la evolutia mea pe parcursul acestei perioade, observ cum percepţia asupra profesiei pe care am ales să o urmez a prins un alt contur, asemenea unui porumbel care a invăţat să zboare, este încrezător în forţele proprii şi tot cerul este al lui. Erasmus+ impreună cu Erasmus Student Network crează o familie, o familie adunată din toate colţurile Europei, care deşi vin din lumi diferite visează aceaşi realitate, un viitor plin de succes, fără prejudecăţi despre alte naţiuni şi fără rasism. Erasmus+ este curajul de a vedea dincolo de graniţe, Erasmus+ te ajută să crezi în tine şi să îţi depăşeşti limítele. Cu siguranţă nu voi uita niciodată sentimentul Erasmus, pentru că Once Erasmus, Forever Erasmus.

Maria-Francisca RĂCHITEANU, studentă Erasmus+ 2014-2015

Parcă mai ieri ajugeam în Oviedo, Spania, după 15687943 de ore de călătorit, cu mâinile ca guma de mestecat de la cărat atâtea bagaje și cu telefonul fără baterie.

Cu toții știm că atunci când plecăm cu Erasmus avem o mulțime de hârtii de făcut și de semnături de luat, mai ceva ca fanii lui Enrique la concerte. Și, când în final credem că am ajuns, trebuie să trecem de două giratorii, o vale, să schimbăm un tren, să trecem înot un râu, să facem autostopul încă 35 de km și am ajuns la noua noastră casa, astea toate chiar dacă pe Google Maps ne arăta ca drumul era în linie dreaptă.

Toți povestesc că Erasmus e cea mai incredibilă experiență, dar nimeni nu îți spune cât de greu e când se termină, cât de greu e să revii la normal. Ideea e că normalitatea pe care o știai înainte să pleci nu mai e aceeași. De exemplu, înveți ușor-ușor să gătești, să-ți speli și să-ți calci singur hainele, să faci curățenie. Mama ta se va bucura de această schimbare.

Când te întorci nu numai că trăiești mult mai intens pentru că valorezi mai mult tot ceea ce ai, dar îi înveți și pe ceilalți și împarți cu ei ce ai învățat acolo.

Personal, mă simt o norocoasă că am avut ocazia să trăiesc și să cunosc o cultura atât de complexă, atât de vie, de pozitivă, de fascinantă, dar și oameni din toate colțurile lumii care și-au pus amprenta asupra mea într-un fel sau altul. Cât despre sistemul universitar, mă bucur să văd diferențele dintre cele două țări și să încerc să rezolv problemele noastre. Pe lângă îmbunătățirea nivelului de limbă spaniolă, cât și franceză, am evoluat ca persoană. Și înainte îmi plăcea să călătoresc, dar de acum voi profita din plin ce orice călătorie aș face. De asemenea, îmi place și sentimentul de a mă întoarce.

Erasmus e o dată în viață. Se termină și niciodată nu vei mai fi la fel. Du-te, călătorește, cunoaște, descoperă, dar întoarce-te să povestești.

Sorina HARAGA, studentă Erasmus+ 2014-2015

Plină de entuziasm și dornică de provocări, puțin reticentă și nedumerită despre ce înseamnă programul Erasmus și, totodată, curioasă în privința apelurilor de selecție organizate de Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, am vizitat Biroul de Relații Internaționale al Facultății pentru o discuție de informare care m-a convins să nu mai stau pe gânduri și să mă pregătesc de selecție. Cu emoție am început căutările pe site-urile universităților partener pentru detalii privind oferta de cursuri și facilitățile oferite studenților Erasmus. Motivată fiind de dorința de a-mi depăși limitele și a-mi lărgi orizonturile urmând cursuri în străinătate, într-o altă limbă, conform unor standarde și exigențe diferite, alături de colegi din alte țări, pașii m-au condus către un loc de suflet, plin de contraste – Istanbul, Turcia, la Universitatea Istanbul Aydin, unde am studiat în perioada Februarie-Iunie 2015.

Mobilitatea a început cu un program de orientare intens, în care am descoperit universitatea, colegii Erasmus, mentorii din universitatea gazdă, ritmul orașului și principalele atracții turistice și culinare ale acestuia. Ulterior, au urmat cursurile și tumultul semestrului cu provocările și micile sale bucurii de zi cu zi.

Un drum către o altă cultură și alt stil de viață, experiența Erasmus în Turcia mi-a dat mai multă încredere în mine, în valoarea studiilor oferite de Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în importanța parteneriatelor acesteia cu alte universități, în valoarea experiențelor internaționale și în oportunitatea de a fi studentă Erasmus la Universitatea Istanbul Aydin. Cursuri, teme, profesori prietenoși, noi colegi dragi, prieteni de suflet și momente de neuitat într-un loc magic și primitor au dat culoare unei perioade inedite din viața mea. Mai mult decât atât, această mobilitate m-a inspirat în activitatea de învățare, dar și în aspecte practice ale vieții de zi cu zi, în relația cu semenii și în conturarea obiectivelor pentru viitor. Îndeplinirea cu succes a obligațiilor academice din perioada mobilității și atmosfera colaborativă din universitatea gazdă mi-au dat curaj și m-au pregătit pentru etapele următoare, mai exact, pentru continuarea studiilor cu un program de doctorat, pentru desfășurarea unui stagiu de practică în biroul de Relații Internaționale al Facultății la revenirea din mobilitate și pentru alte experiențe Erasmus care au urmat.

Pentru mine, fiecare clipă a fost învățare, iar întreaga experiență a reprezentat o oportunitate care mi-a schimbat aspirațiile și, deopotrivă, viața profesională și personală. Astfel, îi admir și încurajez pe viitorii participanți la programul Erasmus și le urez mult succes, curaj și entuziasm!

O nouă poveste Erasmus ar putea începe curând, inedită și spectaculoasă: povestea ta!

Alina ȚARAN, studentă Erasmus+ 2015-2016