SPECTACULOS! Un grup de studenti de la Universitatea Cuza au facut DESCOPERIREA VIETII. Asta la DOAR peste o suta kilometri de orasul Iasi

Studentii de la Facultatea de Geografie – Geologie din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, alaturi de un profesor al faimoasei Universitati Harvard din Statele Unite ale Americii au descoperit resturi fosile de rinoceri • Toate acestea la aproximativ 130 kilometri de orasul Iasi • Din datele specialistilor, acestea dateaza de acum aproximativ sapte milioane ani si au fost gasite in localitatea Pogana – Vaslui 

Studentii Departamentului de Geologie din cadrul Facultatii de Geografie – Geologie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi anume de la specializarile Inginerie Geologica si Geochimie au participat în perioada 20-23 iunie 2017 la o practica de specialitate în paleontologie alaturi de profesorul Jay Kelley – de la Universitatea din Harvard, Statele Unite ale Americii (SUA) în judetul Vaslui, in localitatile Pogana si Gherghesti.

„Situl fosilifer de la Pogana – Miocenul superior – de aproximativ acum sapte milioane de ani a atras atentia specialistilor de la Universitatea Cuza, pe parcursul ultimilor cinci ani datorita identificarii a peste 300 de fragmente fosile. O parte din materialul fosil identificat în ultimii ani a constituit baza unor lucrarii de doctorat la Departamentul de Geologie„, au transmis oficialii UAIC.
Astfel, cu ocazia sapaturilor paleontologice în cariera de la Pogana, studentii au putut învata metodele de sapare pentru identificarea si colectarea fosilelor in situ dar si metodele de restaurare a fosilelor. Timp de doua zile, studentii au reusit sa identifice în nisipurile carierei de la Pogana o serie de dinti inferiori si superior de rinoceri (genul Chilotherium), dinti de cai tridactili (genul Hipparion), fragmente postcraniene de antilope si gazele dar si fragmente din carapacea unor testoase (genul Testudo).

„De asemenea, alaturi de profesorul Jay Kelley, studentii au vizitat si situl de la Gherghesti de unde acum doi ani colegii lor mai mari alaturi de profesori de la Departamentul de Geologie al UAIC, au identificat un schelet partial de elefant fosil apartinând speciei Deinotherium proavum «asemanator cu cel expus la Muzeul Grigore Antipa din Bucuresti»”, au mai informat cei de la Cuza.
De mentionat ca Jay Kelley este prof. univ. dr. cercetator la Universitatea Harvard si cercetator asociat al Institutului Smithsonian din Washington – SUA, iar domeniul sau de interes îl reprezinta paleobiologia si paleogeografia gorilelor fosile din Miocenul Superior din Eurasia. Are publicatii în reviste ca Nature, Science si Journal of Human Evolution. Pe de alta parte, activitatea studentilor Departamentului de Geologie, sub coordonarea asist. univ. dr. Bogdan Gabriel Ratoi a fost realizata cu sprijinul Consiliului Local (CL) Bârlad si al Departamentului de Geologie din cadrul Universitatii Cuza.

Publicație : Bună Ziua Iași  și Adevărul și Ziarul de Iași și Evenimentul

 

SENZATIONAL! Doi PROFESORI si studentii lor de la o mare universitate din Iasi fac SPECTACOL! TOTUL tine de sanatatea oamenilor

Doi celebri profesori universitari din Iasi, alaturi de doi studenti, au creat senzatie in toata Romania • Fapta lor a provocat, deja, ecouri pozitive! • Ceea ce au gandit acestia este extrem de interesant, fiind vorba de o inventie ce tine de sanatatea populatiei • Ca drept dovada a faptului ca inovatia lor este una extrem de importanta, acestia au fost laureatii ultimei manifestari ce tine de inventica din Romania • Concret, „Instalatia mini-fitotron si Biotehnologie de cultivare a ierbii de grâu”, realizata de profesorii: Liviu Miron, Ionel Miron, Gerard Jitareau si studentii Dragos Frunza si Tudor Vicol – Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Ion Ionescu de la Brad din Iasi a primit doua medalii de aur

Celebri profesori universitari din Iasi, alaturi de doi studenti, au creat senzatie in toata Romania. Ceea ce au gandit acestia este extrem de interesant fiind vorba de o inventie ce tine de sanatatea populatiei. Ca drept dovada a faptului ca inovatia lor este una extrem de importanta, acestia au fost laureatii ultimei manifestari ce tine de inventica din Romania.

Astfel, „Instalatia mini-fitotron si Biotehnologie de cultivare a ierbii de grâu”, realizata de profesorii: Liviu Miron, Ionel Miron, Gerard Jitareau si studentii Dragos Frunza si Tudor Vicol – Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Ion Ionescu (USAMV) Ion Ionescu de la Brad din Iasi a primit doua medalii de aur la cea de-a XXI-a editie a Salonului International al Inventiilor, Cercetarii, Inovarii si Transferului Tehnologic, incheiat ieri la Iasi.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Premiu VALOROS pentru o studenta de la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi

studenta de la Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata (FIEEA) a Universitatii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi a obtinut o medalie de argint la concursul studentesc international organizat în cadrul conferintei anuale a Asociatiei europene EURELECTRIC.

Conferinta a fost intitulata în acest an „Plug and play: charged for the future?” si s-a desfasurat la Estoril, în Portugalia. Astfel, tema prezentata de catre Laura-Elena Bejinariu, masteranda la specializarea Inginerie si management în contextul globalizarii, a constat într-un videoclip animat, intitulat „GoBot – for your utility”, si a propus îmbunatatirea interactiunii companie-client cu ajutorul aplicatiilor software de tip chatbot.
Totodata, la aceeasi conferinta, România a ocupat si prima treapta a podiumului prin Maria-Ruxandra Luca, de la Facultatea de Energetica a Universitatii Politehnica Bucuresti.

„Experienta celor doua zile de conferinta a fost unica si bogata în informatii privind noile tendinte în materie de energie, mai ales cea regenerabila, reglementari si efectul pe care tehnologia digitala îl are si îl poate avea în acest sector. A fost o surpriza placuta sa avem un podium românesc si tin sa multumesc cadrelor didactice si sponsorilor pentru ajutorul si sprijinul oferit”, a declarat Bejinariu.

EURELECTRIC, Uniunea Industriei de Energie Electrica, cu sediul la Bruxelles – Belgia, este principalul partener al Comisiei Europene (CE) pe probleme energetice si un actor important în luarea deciziilor referitoare acestui domeniu. Din anul 2010 decerneaza premiile studentesti ca parte integranta a conventiei sale anuale, desfasurata în diverse orase ale Europei. Coordonatorii ieseni ai proiectului au fost prof. univ. dr. ing. Mihai Gavrilas si sef lucrari prof. univ. dr. ing. Ovidiu Ivanov, de la Departamentul de Energetica al FIEEIA.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Cursuri internationale de vara „Romania – Limba si civilizatie” la Universitatea Cuza din Iasi

Saptamana trecuta, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi au demarat cursurile internationale de vara intitulate „România – Limba si civilizatie”, cu 28 de participanti din Europa si Asia. Acestia vor urma, timp de o luna, cursuri intensive de Limba româna, dar si conferinte despre cultura si civilizatia româneasca. La deschiderea oficiala a manifestarilor au participat: prof. univ. dr. Henri Luchian, prorector pentru Relatii internationale si parteneriate de studii si cercetare la Cuza, prof. univ. dr. Ioan Lihaciu, decan al Facultatii de Litere si prof. univ. dr. Simona Modreanu, director al cursurilor.

Pe de alta parte, cursul inaugural a fost sustinut de conf. univ. dr. Ionut Nistor, de la Facultatea de Istorie si director al Muzeului Universitatii Cuza pe tema „Iasi – capitala de razboi «1916 – 1918»” urmat de un concert de muzica traditionala româneasca interpretat de Ansamblul Floralia de la Universitatea Nationala de Arte George Enescu (UNAGE). „Cursurile de Limba româna vor fi organizate pe trei niveluri – începator, intermediar si avansat, cursantii fiind împartiti pe baza unui test de evaluare. În a doua jumatate a zilelor de curs, participantii vor putea aprofunda teme specifice care tin de societatea româneasca alaturi de profesori ai Universitatii. Prelegerile vor aborda domenii precum economia, peisajul media, literatura, cultul crestin-ortodox si turismul. Printre activitatile suplimentare se numara turul orasului, vizita la Biblioteca Centrala Universitara «BCU» Mihai Eminescu, un tur ghidat al muzeelor din Iasi, dar si o excursie în zona Moldovei”, au reliefat oficialii UAIC. De reliefat ca cei 28 de participanti provin din 13 tari anume din Italia, Polonia si Coreea de Sud (câte patru participani din fiecare tara), Belgia, Portugalia, Slovacia, Cehia, Rusia, Turcia, Republica Moldova, Bulgaria, Slovenia si Grecia.

Publicație : Bună Ziua Iași

Sesiune de training-uri IT la Universitatea Tehnica din Iasi

Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi a organizat, pana la finalul saptamanii trecute, Scoala de Vara intititulata „Internet of Things – IoT”. Aceasta le-a oferit studentilor oportunitatea de a participa la sesiuni de training si posibilitatea de a pune în practica elemente de software si hardware dobândite în timpul facultatii.
„Au fost cinci zile de training si testare a tehnologiilor, urmate de o zi de Hackathon, în care participantii au fost împartiti în echipe si au lucrat la o idee. Echipa cu cel mai interesant prototip a fost desemnata câstigatoare. Scoala de vara le-a oferit participantilor o baza tehnica în zona de Internet of Things pentru fast prototyping, ce le-a permis sa dezvolte rapid un prototip pentru a-si valida ideile si pentru a le pune în practica. Evenimentul a fost organizat pe modelul seminarului de specializare în IoT de la ALP Dillingen – Germania, realizat de catre Alexandru Radovici si Ioana Culic, reprezentanti ai Wyliodrin”, au precizat organizatorii. De precizat ca tehnologiile care au fost utilizate sunt: Raspberry Pi, Arduino, senzori (hardware) si Wyliodrin STUDIO, Python, Streams (software).

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Studenţii primesc burse şi pe perioada verii, inclusiv cei din ultimul an

Studenţii vor primi burse şi pe durata vacanţei de vară, după demersurile realizate de către ligile studenţeşti şi validate de către Parlamentul României.  Astfel, aceştia vor primi burse, indiferent de tipul lor – sociale, de merit sau de performanţă, pe toată durata anului calendaristic, toate cele 12 luni, în acelaşi cuantum ca în timpul anului universitar. 

Mai mult decât atât, studenţii înmatriculaţi în ultimul an de studiu al ciclurilor de licenţă sau de master, care beneficiază de orice tip de bursă în ultimul semestru de studii, vor primi acelaşi tip de bursă până în luna septembrie, inclusiv, a anului respectiv, chiar dacă nu şi-au susţinut în iunie-iulie lucrarea de finalizare a studiilor. Întregul demers a fost demarat de către Alianţa Naţională a Organizaţiilor Stu­denţeşti din România în luna martie a acestui an, când a făcut o solicitare pentru acordarea burselor pe tot anul către Camera Deputaţilor.

Legea a fost promulgată de către preşedintele ţării în luna iunie. Aceasta nu este prima măsură de care se bucură studenţii ieşeni, după ce bursele s-au dublat aproape anul acesta. Astfel, pe perioada verii, un student poate lua în mână aproape 1.200 de lei, dacă are bursă de merit, sau de performanţă, care este cea mai mare bursă oferită, sau în jur de 500 de lei dacă are bursă socială. Deşi în Iaşi încă nu au fost raportate cazuri, conform legii aceste burse se pot cumula – iar un student poate ajunge să câştige, net, echivalentul unui salariu mediu pe economie.

 Publicație : Ziarul de Iași

 
Studentă medaliată cu argint la Bruxelles

 O studentă de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată de la Univer­sitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) a obţinut o medalie de argint la un concurs studenţesc internaţional organizat în cadrul conferinţei anuale a asociaţiei europene EURELECTRIC. 

Intitulată în acest an „Plug and play: charged for the future?“, conferinţa s-a desfăşurat la Estoril, în Portugalia, iar delegaţia TUIAŞI a participat în ambele zile ale manifestării care s-a desfăşurat pe perioada 19 – 20 iunie. Studenta câştigătoare a medaliei de argint, Laura-Elena Bejinariu, masterandă la specializarea Inginerie şi management în contextul globalizării, a prezentat la concurs un videoclip animat, intitulat „GoBot – for your utility“.

Prin intermediul acestui filmuleţ, studenta a propus îmbunătăţirea interacţiunii companie-client cu ajutorul aplicaţiilor software de tip chatbot. Pe lângă studenta ieşeană, pe podium a urcat şi Maria-Ruxandra Luca, de la Facultatea de Energetică a Universităţii Politehnica Bucureşti, care a obţinut medalia de aur. „Experienţa celor două zile de conferinţă a fost unică şi bogată în informaţii privind noile tendinţe în materie de energie, mai ales cea regenerabilă, reglementări şi efectul pe care tehnologia digitală îl are şi îl poate avea în acest sector. A fost o surpriză plăcută să avem un podium românesc şi ţin să mulţumesc cadrelor didactice şi sponsorilor pentru ajutorul şi sprijinul oferit“, a declarat Laura-Elena Bejinariu.

EURELECTRIC, Uniunea In­dus­triei de Energie Electrică, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice şi un partener important în ceea ce priveşte luarea deciziilor referitoare la acest domeniu. EURELECTRIC oferă premii studenţilor încă din 2010 în cadrul con­ven­ţiilor sala anuale, desfăşu­rate în di­fe­rite oraşe europene.

Publicație : Ziarul de Iași și Evenimentul