„Vinul lui Cuza“, noua licoare de protocol a Universităţii

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi-a înregistrat la OSIM – Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci marca de vinuri intitulată „Vinul lui Cuza“, pe care ar dori să o lanseze momentan ca vin de protocol. 

Alături de aceasta, universitatea a înregistrat şi o serie de etichete care ar putea însoţi vinul – pe patru tipuri de culori, toate conţinând faţada universităţii, chi­pul lui Alexandru Ioan Cuza, numele vinului, sigla universităţii şi inscripţionat pe faţa sticlelor – „domeniile Universităţii «Alexandru Ioan Cuza»“. Vinul ar urma să fie realizat sută la sută din producţia celor trei hectare de vie pe care le are UAIC în Grădina Botanică, mai multe soiuri de struguri ce dau un produs alb sau roşu. Însă reprezentanţii universităţii au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, cel puţin la început, vinul va fi realizat de către o firmă, serviciul urmând să fie externalizat fiindcă UAIC nu dispune de tehnologia de a îmbutelia o cantitate atât de mare. Se estimează, fiindcă până în prezent nu a fost ţinută o evidenţă exactă, că s-ar putea obţine aproximativ zece tone din ce dispune acum universitatea în Grădina Botanică, luându-se în calcul pe viitor identificarea unor metode pentru a monetiza investiţia.

Una dintre aceste oportunităţi luate în vedere este comercializarea sticlelor de vin în magazinele universităţii, cel mai nou dintre acestea urmând să se deschidă la Grădina Botanică, într-o casetă special realizată şi într-o formă atrăgătoare de prezentare. UAIC a decis realizarea etichetei şi a denumirii vinului cu resursele interne fiindcă, în urma concursului demarat în noiembrie 2016, nu a existat nicio etichetă trimisă care să fie desemnată câştigătoare şi care să ridice şi premiul de 1.000 de lei. „Deşi cele mai multe dintre propuneri au arătat creativitate şi ingeniozitate, din păcate niciuna nu a reuşit să surprindă spiritul în care va fi prezentat produsul. Asigură concurenţii că toate propunerile au fost păstrate confidenţiale şi că deţin drepturile de autor în întregime“, au anunţat, la momentul respectiv, reprezentanţii UAIC.

Publicație :  Ziarul de Iași  și Evenimentul

 

Gala de ZECE pentru studentii ieseni

În luna februarie, gala studenteasca intitulata „GALA de 10″, organizata de Uniunea Nationala a Studentilor din România (UNSR), vine cu o prima editie la Bucuresti. În data de 24 februarie 2017, centrul universitar Bucuresti gazduieste una dintre cele mai importante festivitati create pentru studenti, de catre studenti, unde pot participa gratuit la o serie de evenimente organizate la Palatul Parlamentului menite sa transmita un mesaj la unison, cu privire la importanta educatiei, a voluntariatului, a dezvoltarii personale si nu în ultimul rând a importantei promovarii valorilor.
„Gala de 10 este organizata de catre organizatiile studentesti membre ale UNSR provenite din cele 17 centre universitare din tara. Anul acesta, Uniunea Nationala a Studentilor din România împlineste zece ani de la înfiintare, zece ani dupa care putem afirma cu tarie ca împreuna reusim, în primul rând datorita oamenilor ce si-au lasat amprenta asupra federatiei. Cu ocazia acestei aniversari, UNSR doreste sa scoata la lumina tineri exceptionali ai tarii noastre, atât studenti cât si elevi, voluntari ce merita aplauzele unei sali întregi, asociatii ce s-au remarcat de-a lungul timpului si fosti membri ai federatiei ce merita pe deplin titlul de Alumni UNSR. Ziua de 24 februarie 2017 va fi cea în care toate aceste merite vor fi recunoscute într-un loc la înaltimea evenimentului, Palatul Parlamentului. Gala de 10 este evenimentul caruita îi vom da startul începând cu ora 15:00, eveniment în cadrul caruia 10 elevi si 10 studenti cu rezultate academice exceptionale, 5 voluntari si 5 asociatii vor fi premiati si vor primi titlul «#DeZECE» în fata tuturor celor prezenti. Va asteptam alaturi de noi sa transmitem pentru studenti, pentru educatie, pentru noi. Cei ce vor fi premiati se vor înscrie pe site-ul www.unsr.ro/gala-de-zece într-una din sectiunile: Elevi, Studenti sau Asociatii. Cei prezenti în sala pot lua parte doar în urma completarii formularului, sectiunea Participanti pe site-ul: www.unsr.ro”, a transmis Marian Dalban – vicepresedinte UNSR de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi.
Publicație:  Bună Ziua Iași

 

Doctorand de la Universitatea Tehnica din Iasi, consilier al noului ministru al Educatiei Nationale

Alexandru Bindar, absolvent si doctorand al Universitatii Tehnice – TUIASI Gheorghe Asachi din Iasi este noul consilier pe zona de invatamant superior al lui Pavel Nastase, noul ministrul al Educatiei Nationale • Acesta se va ocupa de relatia cu studentii si organizatiile studentesti
Noul ministru al Educatiei Nationale (MEN), prof. univ. dr. Pavel Nastase va avea un consilier de la Iasi. Este vorba de Alexandru Bindar, absolvent si doctorand al Universitatii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi, consilier pe zona de invatamant superior care se va ocupa cu: relatia cu studentii si organizatiile studentesti urmand a se va consulta periodic cu organizatiile studentesti din toata tara pentru a identifica nevoile si problemele lor, iar in functie de discutiile avute ulterior in cabinet, impreuna cu ministrul si cu Gigel Paraschiv, secretar de stat care se ocupa de invatamantul supeior, se vor stabili proiecte si modificari legislative.
„Sunt multe lucruri pe care as vrea sa le fac din aceasta postura, plecand de la o imagine de ansamblu cu privire la campusurile studentesti, la nevoia de reabilitari pentru camine si cantine sau la facilitati de transport, reglementarea lor sau burse studentesti si modalitatea de acordare. Sunt lucruri cu care m-am ocupat si pana acum, doar ca eram de cealalta parte a baricadei, acum voi fi in pozitia in care discut cu cei care solicita un anumit lucru si vedem ce se poate face”, a explicat Alexandru Bindar.
De asemenea, din aceasta postura va face si vizite in universitati pentru a vedea conditiile existente si va purta discutii cu cei din conducerile acestora, cu scopul de a imbunatati viata studentilor. Deja (joi, 9 februarie – n.r.) Bindar a participat la Consiliului National al Rectorilor (CNR), alaturi de prof. univ. dr. Pavel Nastase si de Gigel Paraschiv.

De precizat ca Alexandru Bindar a absolvit si ciclul de licenta si cel de master la TUIASI. Diploma de licenta a obtinut-o la Facultatea de Constructii si Instalatii, specializarea Constructii civile, iar cea de master la aceeasi facultate, la specializarea Inginerie geotehnica si evaluare si administrare imobiliara. In rezent, doctoratul il face tot la Constructii, pe managementul antreprenorial in constructia locuintelor sociale. Acesta a fost si presedinte al Uniunii Studentilor din Romania (USR).

 Publicație:  Bună Ziua Iași    și Ziarul de Iași și Evenimentul


Cea mai indrazneata idee din mediul universitar iesean! Cei mai ingeniosi studenti primesc consultanta de la profesori pentru afacerile mult visate!

Asa ceva nu s-a mai petrecut la nici o mare universitate de stat din Iasi, dar mai ales din regiunea Moldovei! • Daca se va realiza, totul va conduce la dezvoltarea unor afaceri spectaculoase • Mai mult, actiunea va avea loc intr-o locatie istorica a urbei • De asemenea, tinerii vor avea la dispozitie, atat infrastructura moderna cat si personalul pregatit care sa le ofere toate cele necesare pentru a-si dezvolta si materializa ideile • Pe de alta parte, recent, in imobilul unde este planificat a se dezvolta un incubator de afaceri si un centru de antreprenoriat, au fost gasite si vestigii istorice spectaculoase 

In maximum doi ani, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi va fi deschis un incubator de afaceri si un centru de antreprenoriat. Acesta se va adresa, in principal, studentilor institutiei dar si tinerilor sau persoanelor care au idei de afaceri moderne si realiste din toata zona Moldovei. Totul se regaseste in cadrul Planului Operational 2017, prezentat public de rectorul Universitatii Cuza (UAIC) – prof. univ. dr. Tudorel Toader.
Astfel, la nivelul „propuneri de idei de proiecte”, se regaseste si unul care vizeaza o finantare din fonduri publice. Concret, este vorba de infiintarea incubatorului de afaceri si a unui centru de antreprenoriat in cladirea Casei Universitarilor Iasi (CUI), proprietate a institutiei de invatamant superior. Casa Universitarilor mai este cunoscuta si sub denumirea de Casa Logofatului Nicolae Canta, fiind cladire de patrimoniu si monument istoric.
In prezent, imobilul se afla intr-o stare avansata de deteriorare, insa urmeaza sa fie refacut. Este amplasat in apropierea corpului A al Universitatii Al. I. Cuza, acesta fiind un avataj pentru toti cei care vor trebui sa ajunga acolo. Intreaga idee de transformare a Casei Universitarilor intr-un incubator de afaceri pentru studentii universitatii, va fi pusa in aplicare si cu ajutorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE), cu sediul la Piatra Neamt. Incubatorul se va adresa ideilor venite din toata regiunea Moldovei.
Este vorba de un centru dotat cu birouri si infrastructura necesara pentru a se dezvolta idei de afaceri, mici si mijlocii. Aici, intre sase luni si un an, persoanele implicate urmeaza sa poata obtine consultanta in afaceri, iar dupa acest interval sa poata merge in localitatea de domiciliu si sa contribuie la dezvoltarea unor afaceri similare. Este posibil ca acest proiect sa fie extins si in spatiul in care si-a desfasurat activitatea societatea care imbutelia apa minerala, Amfiteatru din Gradina Botanica Anastasie Fatu, UAIC fiind proprietara spatiului. In acest sens, angajati ai unitatii educationale, in special cadre didactice de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), vor contribui in a le oferi consultanta celor interesati in dezvoltarea ideilor lor de afaceri.
Noi descoperiri istorice in curtea Casei Universitarilor
Pe de alta parte, recent, in imobilul unde este planificat a se dezvolta un incubator de afaceri si un centru de antreprenoriat, au fost gasite si vestigii istorice spectaculoase. Dupa ce zeci de ani au fost bine ascunse si aproape nimeni nu stia ca asa ceva exista, chiar in curtea actualei Case a Universitarilor. Proprietarul a facut o descoperire neasteptata! Aceasta este una de senzatie si va contribui esential inclusiv la informatii despre istoria de acum cateva sute de ani a Iasului.
Este vorba de hrube, aflate chiar in curtea imobilului – monument istoric si de patrimoniu. In alta ordine de idei, se pare ca acestea traversau inclusiv actualul bulevard Carol I din Copou, ajungand undeva in zona sediului actual al Academiei Romane. In acest sens, membrii Platformei ArheoInvest de la Cuza, dotata cu aparatura ultra-moderna, au facut prospectiuni magnetometrice, care au aratat ca aceste hrube sunt mult mai mari decat cele existente, ele mergand pe sub actualul bulevard Carol. Ca date istorice, actuala Casa a Universitarilor a apartinut logofatului Nicolae Canta. Ea a fost construita in jurul anului 1.800 si refacuta complet in 1840. Proprietarul Canta a fost dregator in timpul domniei lui Mihai Sturdza si Grigore Ghica.
„Iordache Cantacuzino – Canta a trait intre 1740 si 1826. A fost «Mare Logofat» în Divanul Moldovei, unde a îndeplinit functia de caimacam al Moldovei în perioada 19 septembrie – 28 octombrie 1802, între sfârsitul domniei lui Alexandru Sutu si domnia a lui Alexandru Moruzi. Imobilul de acum este trecut in Lista Monumentelor Istorice din judetul Iasi. De-a lungul timpului, din ce documente au ajuns la institutia noastra, au mai fost solicitate date care se refereau la istoricul acesteia, la starea tehnica a ei. Oricum, din ce cunoastem noi, imobilul a fost in litigiu! Universitatea Cuza, fostul proprietar, incerca sa o redobandeasca dupa ce o firma privata administra tot ceea ce se derula acolo. Daca vom primi solicitare oficiala pe aceasta tema din partea Universitatii Cuza, noi ne vom oferi tot sprijinul pentru a sustine demersurile unitatii de invatamant superior din perspectiva competentelor si atributiilor noastre”, au reliefat si oficialii Directiei Judetene pentru Cultura (DJC) Iasi.

Publicație: Bună Ziua Iași  

 

Veste BUNA pentru studentii caministi de la Universitatea Cuza din Iasi

Conform datelor din Planul Operational de Dezvoltare Institutionala 2017, a rectorului Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, prof. univ. dr. Tudorel Toader, anul acesta urmeaza sa se efectueze consolidari si anvelopari ale caminelor studentesti C6, C7, C8 din Campusul Studentesc Titu Maiorescu. Totul este justificat de conducerea institutiei de invatamant superior prin faptul ca aceste cladiri se afla intr-o stare avansata de degradare.
De asemenea, este nevoie de a asigura spatii de cazare moderne pentru studentii actuali si viitori ai Universitatii Cuza. Pe de alta parte, se doreste si modernizarea locurilor de relaxare a studentilor dar si a spatiilor auxiliare. In plus, se va lucra si la schimbarea imaginii parcului din imprejurul campusului

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Provocare pentru studentii medicinisti ieseni! Concurs de comunicare a Stiintei

Provocare pentru studentii Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa din Iasi, dar si a altor institutii de invatamant superior din capitala Moldovei. Acesta este intitulat „Parle-moi science!” – concurs de comunicare a Stiintei!
„Agentia Universitara a Francofoniei «AUF» lanseaza concursul „Parle-moi science!” care reprezinta o invitatie la creativitate în comunicarea Stiintei ce se adreseaza studentilor. Este vorba de realizarea de catre echipe de trei studenti a unor productii video de maximum trei minute în care sa fie explicat pentru publicul larg un concept stiintific învatat, totul într-o maniera comprehensiva, atractiva si inteligenta. Termenul limita este 6 martie 2017. Acest concurs se adreseaza tuturor universitatilor membre AUF, iar marele premiu consta în câte un mini-iPad pentru fiecare participant din echipa câstigatoare. Pentru date suplimentare consultati: https://www.auf.org/bureau/bureau-europe-centrale-et-orientale/appels-offre-regionales/concours-parle-moi-science/ „, transmit reprezentantii UMF.

 Publicație: Bună Ziua Iași