Dezvaluirile rectorului USAMV, la BZI LIVE, de care depinde un domeniu VITAL al Romaniei

Ieri (11 decembrie 2017 – n.r.), rectorul uneia dintre importantele si prestigioasele institutii de invatamant superior romanesc – Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”, anume prof. univ. dr. ing. Vasile Vintu a fost invitatul unei noi emisiuni BZI LIVE, cel mai nou si modern produs media din zona Moldovei • Acesta a prezentat detalii legate de prezentul si planurile de viitor ale unitatii educationale de care depinde un domeniu VITAL al tarii – AGRICULTURA

Rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” Iasi – prof. univ. dr. ing. Vasile Vintu a fost invitatul unei noi emisiuni BZI LIVE (de luni, 11 decembrie 2017 – n.r.), cel mai nou si modern produs media din zona Moldovei. Acesta a prezentat detalii legate de prezentul si planurile de viitor ale unitatii educationale de care depinde un domeniu VITAL al tarii – AGRICULTURA.

„Noi suntem o universitate axata pe un domeniu larg, agricultura. Nu cred ca va veni vreo etapa a vietii Planetei in care sa nu fie nevoie de alimente si materie prima din agricultura. De aceea, cred ca domeniul nostru va ramane important indiferent de ce guvernare va veni. Asadar, noi trebuie sa avem o dotare corespunzatoare. Asadar, am valorificat sursele de finantare posibile pentru diferite proiecte si suntem, in prezent si in valorificarea resurselor pe actualul exercitiu financiar, anume 2014-2020. Deja, am modernizat laboratoarele didactice la standardele europene. Avem laboratoare peste multe universitati din Vest pe care le-am vizitat. Trebuie sa asiguram conditii de studiu, de practica reala, de masa, trebuie sa fim pentru studenti o a doua casa”, reliefeaza profesorul Vintu.

Practica, pusa pe primul plan

Pe de alta parte, acesta a marturisit la BZI LIVE ca tinerii au cerut sa faca mai multa practica, una reala. Asta pentru ca, atunci cand pasesc in viata reala, economica, unii au intampinat probleme sau au avut rezerve in a se lansa in afaceri.

„De aceea am zis ca trebuie sa ne ocupam cat mai mult de practica. Este nevoie de activitati reale in camp si de aceea noi incepem anul universitar mai devreme. Lucrurile acestea ajuta studentii foarte mult. Avem studenti care fac si practica de voluntariat, in afara de cea prevazuta in planurile de invatamant. Avem si o ferma didactica suficient de bine pusa la punct, in apropierea Universitatii, iar studentii pot lucra acolo. E o problema cu mobilitatea fortei de munca. Acest lucru este un drept si nu trebuie restrictionat. Cred ca trebuie create conditii pentru ca tinerii sa ramana aici si sa aduca plus valoare. Medicina veterinara e o profesie liberala, foarte cautata. Si inainte de ’90 si dupa acesti ani nu a fost o criza de candidati pentru acest domeniu. Medicii veterinari pot lucra oriunde in Europa. Nu sunt foarte multi care pleaca. In strainatate un student e tot roman, indiferent unde va lucra. La noi sunt inca multe lucruri de facut in sistemul de invatamant, in toate etapele sale. Se simte nevoia de specialisti cu studii medii. In domeniile noastre, in tara, nu mai exista tehnician veterinar sau pentru pomicultura si viticultura. Liceele s-au adaptat si au creat tot felul de clase, numai de Agricultura nu. E o tendinta de acest gen, tinerii isi doresc profesii pentru a ajunge pe scara profesionala foarte repede”, crede rectorul de la Agronomie.

E necesara dezvoltarea zonei rurale din Romania

In acest context, profesorul de la USAMV crede ca in orice zona din tara se pot dezvolta afaceri mici in Agricultura, din care un tanar poate trai decent si pentru ca populatia sa se alimenteze sanatoas.

„Ne dorim o zona rurala sa se apropie de cea urbana. E o dorinta mai veche a noastra! Pentru dezvoltarea spatiului rural este nevoie de specialisti si de locuri de munca. Nu mai e agricultura cu sapa si cu calul. Agricultura este o stiinta si trebuie facuta cu competente reale. Este criza de forta de munca manuala si se va accentua in perioada urmatoare. Sunt fermieri care se plang ca nu au de unde aduce oameni pentru a culege struguri toamna. Este nevoie de competente, de initiativa pentru a pune in valoare resursele de care dispune fiecare in parte. Asteptam ca ministrul Agriculturii sa sprijine cat mai mult invatamantul de profil din Romania. De exemplu, si statiunile de cercetare trebuie sprijinite. Sunt progrese suficiente in Agricultura daca privim in ultimii ani. O parte din fermele din Romania sunt peste cele din Uniunea Europeana, dar este loc de mai bine. Am putea depasi tari din Uniunea Europeana la nivel de productie agricola. Trebuie un sprijin real, structurarea pietii. Fermierul nu trebuie sa fie perdant. Este nevoie de sprijin ca agricultorii sa apartina de asocieri profesionale. Nu vorbim de cooperativele de dinainte de ’89, ci de asociatii care pot avea o forta pe piata in a utiliza mai bine infrastructura si echipamentele. Eu cred ca se pot frace progrese si in acest domeniu”, a mai spus prof. univ. dr. ing. Vasile Vintu.

Agricultura Romaniei este foarte dependenta de factorii climatici

Bun cunoscator al realitatilor agricole din Romania, acesta a tinut sa arate ca Agricultura Romaniei este mai mult dependenta de factorii climatici decat cea din multe alte state europene.

„Sunt tari cu un climat mult mai favorabil, pe cand la noi nu este asa si atunci avem nevoie de interventii. Avem nevoie de un sistem de irigatii, de rachete pentru prevenirea grindinei etc. Sistemul de irigatii din Romania nu este unul care sa satisfaca agricultura tarii. In actuala etapa este un proiect national pentru a revigora vechile sisteme de irigatii si de a crea aletele noi. Si judetul Iasi este in acest program si va fi un plus pentru agricultura judetului nostru”, a conchis rectorul. Urmariti doar pe www.bzi.ro emisiunea completa de la BZI LIVE cu seful Universitatii de Agronomie.

Publicație : Bună Ziua Iași