Dezbatere la Universitatea Cuza. Un comisar european a fost la Iasi

 Vizita importanta la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi • Comisarul european Marianne Thyssen a fost prezenta in municipiu, unde a purtat un dialog cu iesenii interesati de masurile Uniunii Europene pe piata fortei de munca

Ieri, in municipiul Iasi a fost prezenta Marianne Thyssen, comisar european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca. Comisarul european a sustinut o prelegere la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, unde s-a intalnit cu iesenii intreresati de situatia actuala a Uniunii Europene si masurile impuse in tara noastra.

Comisarul Marianne Thyssen a fost insotita de Angela Cristea, seful Reprezentantei Comisiei Europene în România. Comisarul a aratat ca a purtat discutii si cu reprezentantii Guvernului Romaniei in aceasta perioada, alaturi de care a discutat despre implementarea unor masuri noi.

„Am discutat despre unele propuneri noi si m-am intalnit si cu reprezentantii Ministerului Muncii, dar si cu cei ai sindicatelor. Ne intereseaza in mod direct disensiunile aparute, monitorizam de aproape tot ceea ce se intampla. Le-am spus tuturor partilor implicate ca inainte de a se lua vreo decizie, trebuie analizate toate masurile care vor aparea. Apoi, le-am transmis si ca toate acestea trebuie discutate si cu partenerii sociali. In mod normal, in statele Uniunii Europene contributiile sociale sunt impartite intre angajat si angajator”, a spus comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca.

Comisarul Marianne Thyssena a facut o referire si la situatia provinciei Catalonia, unde recent a avut loc un referendum pentru separarea de Spania.

„Cred ca este mult prea devreme ca sa ne pronuntam asupra unor eventuale efecte in privinta fortei de munca in provincia respectiva. Cred ca este important si speram ca toate partile implicate in Spania sa poata continua pe calea dialogului, sa comunice unele cu altele si sa gaseasca impreuna o solutie”, a mai spus comisarul european.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

 Omul care a făcut planificarea regională a Franţei devine astăzi Doctor Honoris Causa al Universităţii „Cuza“

 Jean-Paul Carrière este unul dintre cei mai renumiţi profesionişti în amenajarea teritorială şi urbanism din lumea francofonă.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi va oferi titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Jean-Paul Carrière, unul dintre cei mai renumiţi profesori universitari şi profesionişti în amenajarea teritorială şi urbanism din lumea francofonă. În acest sens va avea loc o ceremonie astăzi, de la ora 12, în Aula Magna „Mihai Eminescu“ a UAIC. Acesta este profesor emerit al Universităţii „François Rabelais“ din Tours, Franţa, şi are numeroase realizări în domeniul profesional, cât şi în cel academic. Spre exemplu, acesta este unul dintre specialiştii care au contribuit în mod esenţial la planificarea regională a Franţei, el pregătind primul contract stat-regiune, un cadru de utilizare a energiei şi dezvoltarea de noi energii regenerabile.

„Domeniile de cercetare au fost în principal ţările din Europa de Sud, în special Portugalia, timp de peste 30 de ani, considerată un veritabil «laborator la scară largă», dar şi România şi Brazilia din ultimul deceniu, Franţa – Regiunea Centre-Val de Loire“, au precizat reprezentanţii UAIC. Acesta a publicat 220 de lucrări ştiinţifice diverse, reflecţii teoretice şi conceptuale, cercetări aplicate sau metodologice. Acesta s-a preocupat în prinpal de globalizare, de care a depins atât dinamica cât şi evaluarea strategică a teritoriilor studiate pentru amenajarea lor şi dezvoltarea durabilă. „A acordat o atenţie specială României, o ţară recent ieşită de sub regimul comunist şi care a constituit, de asemenea, un teren de studiu interesant, făcând tranziţia de la o perioadă planificatoare-centralizatoare a fostului regim comunist la o economie de piaţă“, au mai precizat reprezentanţii UAIC. De câţiva ani, Jean-Paul Carrière predă cursuri de Amenajarea teritoriului şi urbanism la specializarea Geografia Turismului – filiera francofonă, de la UAIC.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Start pentru Bursa „Sf. Dumitru“. Cine poate să îşi depună dosarul?

Studenţii Universităţii „Al.I. Cuza“ (UAIC) pot candida şi în acest an pentru Bursa „Sf. Dumitru“, oferită de UAIC şi prof.dr. Dumitru Oprea, rector al universităţii în perioada 2000-2008. Bursa reprezintă o recunoaştere a excelenţei şi performanţei pe plan academic, în cadrul competiţiilor ştiinţifice, precum şi a implicării sociale a studenţilor.

Pentru a se înscrie, candidaţii trebuie să fie studenţi în anii II sau III la ciclul de licenţă sau absolvenţi din promoţia 2017, condiţia fiind să fi fost înscrişi în anul universitar 2016-2017 la studii de licenţă. De asemenea, aceştia trebuie să îşi facă un dosar unde să includă situaţia şcolară din anul universitar 2016-2017, un CV, copie după cartea sau buletinul de identitate, o scrisoare-eseu de cel mult două pagini în care să prezinte intenţiile de dezvoltare profesională pentru următorii cinci ani, precum şi adeverinţe sau diplome care să ateste obţinerea de premii la concursuri naţionale sau internaţionale sau implicarea în proiecte studenţeşti. Dosarele vor fi depuse într-un plic sigilat la Departamentul pentru Studenţi şi Absolvenţi din Campusul „Titu Maiorescu“, termenul limită fiind 23 octombrie 2017.

Câştigătorul bursei va fi stabilit pe baza unui punctaj calculat după mai multe criterii, cum ar fi media anului universitar precedent, implicarea în proiecte sociale studenţeşti, premii obţinute la concursuri destinate studenţilor, cu recunoaştere naţională sau internaţională, precum şi intenţiile de dezvoltare prezentate în scrisoarea-eseu. Festivitatea de decernare va avea loc la finalul lunii, în cadrul Zilelor Universităţii.

 Publicație : Ziarul de Iași

 

EXCLUSIV! DECIZIE FIERBINTE legata de o CELEBRA cladire universitara din Romania, aflata la IASI. Luna VIITOARE, actualul premier al Romaniei va veni SPECIAL AICI

Ieri, in cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura (DJC) Iasi a fost dat un AVIZ FAVORABIL ce tine de restaurarea Corpului A din Copou, parte ce se afla in proprietatea Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) • Totul vizeaza consolidarea, restaurarea fatadelor si picturilor interioare, restaurare/înlocuire tâmplarie, înlocuire învelitoare si sarpanta, iluminat arhitectural fatade, reabilitare finisaje si instalatii, modificari interioare, amenajari exterioare • „Inca de anul trecut noi am demarat un ansamblu de activitati cu scopul de a avansa in directia restaurarii partii Corpului A din Copou, care apartine Politehnicii iesene din vechiul Palat al Universitatii. Am parcurs etapele de realizare a proiectelor tehnice cu costuri insemnate suportate de universitatea noastra, iar acum asteptam finalizarea acestora”, a transmis prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rector al Universitatii Tehnice 

Ieri, in cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura (DJC) Iasi a fost dat un AVIZFAVORABIL ce tine de restaurarea Corpului A din Copou, parte ce se afla in proprietatea Universitatii Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iasi.

„Este vorba de avizul favorabil ce tine de faza: expertiza tehnica, studiu istoric, studiu geotehnic, studiu biologic, releveu expertiza tehnica picturi, avand ca proiectant pe ing. Firtea Constantin, ing. Soveja Lucian, Carmen Solomonea, arh. Polizu V. si ing. Raileanu P. si Mirela Brailean, respectiv elaborator SC Geostruct SRL”, au transmis membrii CZMI.
De reamintit ca, inca de anul trecut, actuala conducere a TUIASI a facut primele demersuri concrete pentru reabilitarea si restaurarea celei mai mari parti a cladirii cunoscute precum Corpul A din Copou (aflat in proprietatea atat a Politehnicii iesene, dar si a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” – n.r.)! Din primele estimari, suma necesara pentru acest proces se ridica la aproximativ 30 milioane euro. Fondurile ar putea sa fie alocate inclusiv de la Guvernul Romaniei.
„Inca de anul trecut noi am demarat un ansamblu de activitati cu scopul de a avansa in directia restaurarii Corpului A din Copou care apartine Politehnicii iesene din vechiul Palat al Universitatii. Am parcurs etapele de realizare a proiectelor tehnice, cu costuri insemnate suportate de universitatea noastra, iar acum asteptam finalizarea acestora. Aceste activitati sunt laborioase si dificile, deoarece nu trebuie sa uitam ca partea dinspre Copou a cladirii a fost construita acum 120 de ani, cu tehnici si materiale mult diferite, in sens negativ, comparativ cu partea dinspre Fundatie. In acelasi timp, in proprietatea Universitatii Tehnice exista spatiile, nu doar cu insemnatate istorica si culturala deosebita, ci, implicit, cele mai «sensibile» obiective din punct de vedere al varstei, realizarii, conservarii. Estimarile expertilor indica o suma de 30 milioane de euro pentru reabilitarea partii noastre, respectiv a partii dinspre Copou a Palatului Universitatii, dar noi consideram ca aceasta este suma minima. Oricum, este o suma pe care cred ca nicio universitate din Romania nu si-o poate permite din veniturile proprii, iar noi suntem convinsi ca prin «carpeli» limitate la bugetul existent mai mult am strica, decat am reabilita. Lucrarea trebuie sa fie unitara, in intregimea constructiei. De aceea, am inceput demersurile la Comisia Europeana (CE), la Ministerul Dezvoltarii, precum si pentru includerea Aulei si Bibliotecii noastre in patrimoniul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura UNESCO. Acest ultim tel, pentru care am demarat realizarea documentatiei, daca va fi atins, va facilita mult accesarea fondurilor necesare reabilitarii”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval,  rector al Universitatii Tehnice.

Care este istoricul cladirii 

Documentele istorice arata ca vechea parte a Corpului A din Copou a servit, in cel de-al II-lea Razboi Mondial drept sediu de Comandament Militar, dar si de lagar pentru prizionieri de razboi, in anii 1940 -1941.

„Actualul Corp A, Palatul Universitatii, a fost construit între anii 1893 si 1897 si extins in perioada interbelica, dupa planurile arhitectului Louis Blanc si inaugurat în prezenta regelui Carol I si a reginei Elisabeta. Cladirea este o îmbinare a stilurilor clasic si baroc, monumentala sa intrare ducând în faimoasa Sala a Pasilor Pierduti, decorata cu picturi realizate de catre Sabin Balasa. Edificiul a fost construit intre 1893-1897 pe locul fostului Teatru Mare de la Copou si al Scolii de Belle-Arte. Piatra de temelie a fost pusa la 28 aprilie 1892 in prezenta Altetei Sale Regale, principelui mostenitor Ferdinand. Inaugurarea cladirii a avut loc la 21 octombrie 1897, in timpul ministeriatului lui Spiru Haret, la ea participand regele Carol I, regina Elisabeta, primul ministru D.A. Sturdza si rectorul N. Culianu. Pe perioada refugiului la Iasi, universitatea a fost sediu pentru Ministerul de Razboi si pentru Ministerul Invatamantului. De la infiintare si pana in decembrie 1933 a purtat denumirea «Universitatea din Iasi». Prin decretul regal nr. 3.119 din 2 decembrie 1933 a primit titulatura de Universitatea Mihaileana din Iasi. Prin decretul-lege 886 din 2 decembrie 1942 s-a numit Universitatea «Cuza Voda». Reforma Invatamantului din 1948 a dus la o noua modificare, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza». Intrarea principala da in Sala Pasilor Pierduti, decorata cu picturi semnate de Sabin Balasa. In fata cladirii se afla statuile lui A.D. Xenopol, pe locul unde fusese amplasat grupul statuar Mihai Eminescu, si cea a lui Mihail Kogalniceanu”, se arata in datele Directiei Judetene pentru Cultura Iasi.

 Publicație : Bună Ziua Iași

MESAJ DUR al studentilor din Iasi! Totul a plecat de la DISCURSUL ministrului Educatiei de la Universitatea Cuza

Liga Studentilor (LS IASI) solicita demiterea Ministrului Educatiei Nationale (MEN), Liviu Marian Pop, a Ministrului Sanatatii, Florian Bodog si a Ministrului Transporturilor, Alexandru Razvan Cuc pentru slabele lor performante guvernamentale, considerându-i vinovati de scaderea încrederii pe care o au tinerii în Statul Român • Pe de alta parte, LS IASI arata ca la începutul anului universitar, la Iasi, Pop a spus ca va duce la capat reforma în Educatie „indiferent ca asta place sau nu, ca stârneste critici sau nu”, studentii percepând aceasta afirmatie drept o amenintare asupra integritatii sistemului educational

Liga Studentilor (LS IASI) solicita demiterea Ministrului Educatiei Nationale (MEN), Liviu Marian Pop, dar si a Ministrului Sanatatii si a celui de la Transporturi. Concret, Liga Studentilor din Iasi reclama, de asemenea, si caracterul clientelar al relatiilor pe care Liviu Pop le-ar avea cu unele organizatii studentesti, carora le-ar oferi acces exclusiv la resursele MEN.

„Liviu Marian Pop este considerat de catre studenti si elevi drept cel mai slab ministru al Educatiei Nationale, actiunile sale nefiind în interesul sistemului de învatamânt românesc, ci în cel exclusiv al coalitiei de guvernare. Prin ideea introducerii manualelor unice, intrument de propaganda specific unui regim totalitar, prin demiterea abuziva a unor inspectori scolari care au desfiintat ulterior în instanta ordinele de demitere, precum si prin interesul scazut aratat fata de învatamântul superior si prin gravele si repetatele erori gramaticale pe care le comite, Liviu Pop a aratat ca nu este deloc potrivit pentru functia pe care o ocupa”, au transmis cei de la LS IASI.

Mai mult, la începutul anului universitar, la Iasi, Liviu Pop a spus ca va duce la capat reforma în educatie „indiferent ca asta place sau nu, ca stârneste critici sau nu”. Aici, o parte dintre studentii ieseni au perceput aceasta afirmatie drept o amenintare asupra integritatii sistemului educational. Pe de alta parte, Liga Studentilor reclama posibilul caracter clientelar al relatiilor pe care Liviu Pop le are cu unele organizatii studentesti, carora le-ar oferi acces exclusiv la resursele MEN.

„Nu în ultimul rând, Liviu Marian Pop a restrictionat în mod abuziv începând cu noul an universitar (2017 – 2018 – n.r.) dreptul legal al studentilor de peste 26 de ani de a beneficia de legitimatii de calatorie pentru CFR, în vederea asigurarii calatoriilor gratuite. La Sanatate, pe perioada mandatului lui Florian Bodog, nu au fost rezolvate problemele ridicate de catre medicii rezidenti în ceea ce priveste plata garzilor, dotarea spitalelor cu paturi si vestiare pentru cei aflati în garda si nici nu au primit garantii pentru mentinerea burselor de rezident dupa 1 ianuarie 2018 în limita plafonului salarial de 7.100 lei lunar brut, fiindu-le eliminate tichetele de masa”, au mai transmis cei de la LS IASI.

Apoi, tinerii ieseni considera ca Alexandru-Razvan Cuc este, începând cu preluarea mandatului, principalul responsabil pentru blocarea proiectului realizarii Autostrazii A8 (Ungheni – Iasi – Târgu Mures), care ar putea lega Moldova de restul tarii.

„Cei trei ministri sunt perceputi de tineri, în general, drept principalii membri ai Executivului care tin lucrurile în loc, la ordinul partidului sau al propriei lor neputinte. Nu putem sa ne bucuram pe deplin de Centenarul Marii Uniri când avem un ministru agramat al Educatiei care jeneaza constant intelectul tinerei generatii, când medicii rezidenti parasesc tara fara speranta în timp ce oamenii mor cu zile prin spitale si când Iasul nu este legat printr-o autostrada de restul tarii, Moldova fiind considerata un fel de provincie neimportanta sau limitrofa. Este cazul ca cei trei sa fie remaniati de urgenta, pâna nu îsi vor pierde si mai multi români încrederea în tara aceasta, în stat si în institutiile lui”, a concluzionat Silvian-Emanuel Man, presedinte al LS IASI.

Publicație : Bună Ziua Iași