„Cuza“ introduce bursa de performanţă pentru studenţii din mediul rural

 Conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, în urma discuţiilor avute cu reprezentaţii studenţilor, a stabilit ca valoarea noilor burse să fie între 580 de lei şi 1.000 de lei pe lună. Astfel, cea mai mare sumă, de 1.000 de lei, o vor primi beneficiarii bursei de performanţă ştiinţifică, care va fi acordată pentru rezultate ştiinţifice deosebite sau rezultate foarte bune la diferite competiţii importante. De asemenea, studenţii care au bursă de merit vor primi lunar 730 de lei, beneficiarii burselor integrale 630 de lei, iar bursa parţială şi bursa socială vor fi în cuantum de 580 de lei fiecare.

În cadrul programelor de bursă a fost introdusă încă o secţiune, destinată pentru elevii care provin din mediul rural şi au rezultate deosebite, aceasta fiind în cuantum de 1.000 de lei. Această decizie s-a luat în urma scăderii numărului de studenţi din mediul rural care optează pentru învăţământul superior, conducerea universităţii dorind astfel să îi încurajeze pe absolvenţii de liceu să urmeze studii de licenţă şi masterat.

Valoarea burselor a fost majorată după suplimentarea cu 50% a banilor pe care universităţile îi primeau până acum de la stat. De aceea, pe lângă majorarea burselor studenţeşti de la studiile de licenţă şi master, Uni­versitatea „Alexandru Ioan Cuza“ a aprobat şi majorarea burselor docto­rale.

Pentru primii doi ani de studii, doctoranzii vor primi 1.450 de lei, urmând ca în anul al III-lea să beneficieze de o bursă de 1.680 de lei. De asemenea, vor fi majorate şi cuantumul burselor doctorale oferite din fonduri proprii de către UAIC, de la 850 de lei la 1.050 de lei.

În Iaşi, până acum, s-a mai stabilit cuantumul burselor doar la Uni­ver­sitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, unde cea mai mare bursă, cea de performanţă ştiinţifică, este de 1.200 de lei, iar cea mai mică este de 458 de lei. La Universitatea de Medicină şi Farmagie „Grigore T. Popa“ din Iaşi urmează să se stabilească la finalul acestei săptămâni modalitatea de oferire a burselor şi cuantumul acestora, după o întâlnire a conducerii instituţiei cu reprezentanţii studenţilor.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași și Evenimentul

Investiţie de o sută de milioane care ar trebui realizată până în anul 2020

La Iaşi vor fi ridicate patru cămine studenţeşti. Vezi unde!

 Patru universităţi din Iaşi vor avea cămine noi peste doi ani în valoare de peste 30 de milioane de lei fiecare. Proiectele vor fi finanţate de către Guvern prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), iar pe lângă Uni­versitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI), Universitatea Na­ţională de Arte „George Enescu“ din Iaşi (UNAG), Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV) şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC), vor mai beneficia de cămine noi alte 26 de universităţi din ţară care au fost declarate eligibile pentru finanţare.

Decizia a fost luată în urma unei analize a Ministerului Educaţiei Na­ţionale pe baza unui raport dintre numărul de cereri de cazare şi capacitatea existentă, raport înaintat de fiecare universitate în parte. O altă condiţie importantă a fost aceea ca universităţile să aibă terenul destinat contruirii în proprietate sau în admi­nistraţie. Ministerul Eucaţiei Naţio­nale va fi intermediar între universităţi şi CNI.

Căminele vor avea anumite specificaţii comune, proiectul fiind unul similar la nivel naţional, împărţit însă pe module, iar universităţile au posibilitatea să modifice proiectele în funcţie de nevoile proprii. Univer­sităţile vor trimite la Minister o temă de proiectare, un extras de carte funciară al amplasamentului, un certificat de urbanism şi o hotărâre a Consiliului de Administraţie prin care amplasamentul va fi predat către Compania Naţională de Investiţii. Aceasta din urmă va desfăşura licitaţia şi va superviza, împreună cu universităţile, mo­dalitatea de implementare a proiectului.

Prima întâlnire a reprezentaţilor universităţilor din Iaşi, dar şi de la celelalte 26 de instituţii de învăţământ superior din ţară, a avut loc pe data de 13 martie. Aceasta s-a constituit într-o şedinţă de lucru organizată de către Ministerul Educaţiei Naţionale la care au participat Manuela Irina Patraş­coiu, preşedinte al Consiliului Admi­nistraţie al CNI, şi Eduard Adrian Ce­fălău, director al Direcţiei Imple­men­tare Proiecte Complexe şi Investiţii în Infrastructura Justiţiei la CNI. În cadrul acestei întâlniri s-au discutat anumite aspecte generale ale proiectului, reprezentanţii universi­tăţilor prezentând nevoile şi dorinţele pe care le au.

Cum vor arăta noile cămine

TUIAŞI va beneficia de un cămin nou în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei. Se intenţionează ca acest cămin să fie destinat doctoranzilor, studenţilor familişti şi şefilor de promoţie. De asemenea, se doreşte ca fiecare etaj să aibă un oficiu de preparare a hranei şi, eventual, să fie incluse bucătării în fiecare cameră, o spălătorie la nivel de cămin, sală de studiu sau mediatecă. Se doreşte, totodată, să se realizeze climatizare sau ca­merele să fie dotate cu aer con­diţionat, frigider şi televizor.

„În contextul proiectului lansat de Guvern privind construcţia a 30 de cămine studenţeşti, am profitat de faptul că suntem o universitate im­portantă, dispunem de teren în calitate de proprietar şi am depus această solicitare. Acum o săptămână am fost informat că suntem eligibili şi că suntem incluşi în lista de finanţare. Căminul va fi plasat în zona platformei didactice, ceea ce vă permite accesul uşor la orice punct al acestei platforme, fie că este în Podu Roş sau în Tudor“, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIAŞI.

600 de noi locuri de cazare pentru studenţii din Copou

UAIC a fost selectată, de asemenea, pentru a beneficia de programul naţional. În cazul instituţiei de în­văţământ superior din Copou valoarea proiectului este estimată la aproximativ 35 de milioane de euro şi va putea găzdui aproximativ 400 de studenţi. „Căminul propus va avea o capacitate de 400 locuri, 4-5 niveluri, iar devizul estimativ este de 35 milioane lei. Data propusă pentru începerea investiţiei este trimestrul al patrulea al anului 2017“, a specificat prof. univ.dr. Mihaela Onofrei, Ordonator de credite al UAIC.

USAMV va beneficia, de asemenea, de un cămin ce va fi amplasat în campusul universităţii, lângă celelalte cămine. „Noi am solicitat un cămin similar cu cele pe care le avem şi atât cât ne-ar trebui, deci de aproximativ 220 sau 240 de locuri. Am înţeles din discuţia avută cu cei de la Minister că vor fi nişte proiecte pe module, nu un proiect unic cum se dorea iniţial, pentru ca, în funcţie de fiecare universitate să se poată modula, fie pe orizontală, fie pe verticală. Nu ştim deocamdată cum va arăta cons­truc­ţia“, a declarat rectorul Vasile Vîntu. UNAG se află în aceeaşi situaţie ca şi celelalte universităţi ieşene, urmând să înainteze, în funcţie de nevoile proprii, chestionarul pe care l-a solicitat Ministerul Educaţiei Naţionale de la universităţile beneficiare ale acestui proiect. Execuţia lucrărilor la cele patru cămine din Iaşi va începe cel mai devreme în trimestrul al IV-lea din anul 2017, lucrările urmând să fie finalizate în maximum doi ani. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ nu s-a încadrat în specificaţiile proiectului, instituţia de învăţământ superior neavând un teren disponibil pentru ridicarea unui cămin.

 Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

Expoziția „Ocolul lumii în 80 de minute. După Jules Verne”, la BCU Iași

 Expoziția „Ocolul lumii în 80 de minute. După Jules Verne”, realizată de istoricul de artă Adina Nanu, poate fi vizitată gratuit până pe 30 aprilie, în Galeriile Fundației Regale – Cupolă.

„Expoziția ne invită să urmărim cum și-a închipuit Jules Verne Ocolul lumii pe vremea lui, în 1872. Este o fantezie menită să stârnească imaginația, nu o reconstituire fidelă a unor fapte reale, nici relatarea unui studiu științific, ci un fel de ilustrare a unei cărți în care desenele sunt înlocuite cu veșminte și obiecte autentice care ar fi putut fi văzute la sfârșitul secolului al XIX-lea de către Jules Verne și eroii săi. În colecția noastră se adunaseră, din călătoriile noastre, ale rudelor și prietenilor, tot felul de costume și amintiri, păstrate în cufere și geamantane, și care se cereau scoase la vedere. Prezentarea lor ca văzute prin ochii lui Jules Verne le învăluie în atmosfera poetică a sfârșitului secolului al XIX-lea, secolul romantismului, mutând accentul comunicării de la documentar la trăirea artistică a imaginilor. Privitorul e invitat să intre în roman, să trăiască alături de personajele lui mai ales prin senzațiile, emoțiile și sentimentele pe care le resimte. Compozițiile care reconstituie etapele călătoriei urmăresc evocarea unor atmosfere specifice din Londra și Paris, din Egipt, India, China, Japonia și SUA”, au precizat reprezentanții BCU Iași.

„Expoziția noastră pare, la prima privire, o etalare statică a deosebirilor din aspectul oamenilor. Acestea interesează astăzi când informația circulă prin internet cu viteza fulgerului și pe tot globul pământesc toată lumea poartă blugi și tricou, iar diferențele dintre neamuri, așa zisul specific național, au devenit un reper salvator mai ales pentru turiști. Scopul principal al expoziției noastre este însă mult mai însemnat: antrenarea publicului de toate vârstele în trăirea artistică a imaginilor vizuale. Sperăm ca vizitatorii să plece din expoziția noastră ceva mai agale, atenți la imaginile pe care le întâlnesc la tot pasul, la aspectul trecătorilor și al caselor. Să nu fugă încontinuu, cu ochii pe ceas, ca eroii lui Jules Verne ocolind pământul, ci să se oprească în loc și să se bucure de ceea ce văd”, detaliază istoricul Adina Nanu.

ADINA NANU predă de peste 50 de ani cursuri de Istoria Artelor, Educație vizuală, Stiluri în costum și decor și a Costumului la Universitatea Națională de Arte și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, din București. În decursul anilor, a alcătuit o colecţie de costume autentice din secolele XIX și XX, cu piese din familie, de la rude și prieteni, pe care a folosit-o drept material didactic la cursuri. Este autoarea a peste 30 de volume de istoria artei. Are meritul extraordinar de a fi prima, și deocamdată singura autoare româncă care a avut prilejul de a scrie despre istoria costumului („Artă, Stil, Costum”, Editura ,Meridiane, 1976).

În 2001, pentru studenţii UNATC a publicat „Arta pe om”. În anul 2009, a publicat „Bărbatul și moda”, carte scrisă împreună cu criticul de modă român Ovidiu Buta.

Din 1975 este membră INSEA – International Society for Education through Art (UNESCO), iar după 1990 inițiator și președinte al filialei din România.

A devenit Profesor Honoris Causa al Universității Naţionale de Arte în 2008 și Doctor Honoris Causa al Universității Naţionale de Artă Teatrală și Cinematografică în 2014.

Publicație : Ziarul de Iași

Student strain al UMF Iasi, laureat la International Conference for Healthcare and Medical Students

Joseph Abuazza, irlandez din Dublin, caruia ii curge in vene si sange egiptean, este student in anul VI la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa Iasi, la linia de predare in Engleza si este si sef de an. Acesta, in luna februarie (16 – 18 februarie 2017 – n.r.) a primit premiul I la sectiunea postere la International Conference for Healthcare and Medical Students, derulata la Dublin, Irlanda. Aici, medicinistul a prezentat o lucrare despre noile tendinte in terapia Hepatitei C, sub coordonarea s.l.dr. Irina Garleanu.
„Congresul s-a tinut in Dublinul meu natal, Irlanda, la Royal College of Surgeons. Ma gandeam de multi ani sa particip, dar m-am gandit ca acolo merg doar studentii de la Harvard, Oxford sau de la celelalte universitati din Marea Britanie si Irlanda. M-am sfatuit cu tata, care este chirurg, si care m-a incurajat: De ce sa nu participi si sa incerci, medicina este medicina peste tot”, a transmis tanarul umefist.
Drept urmare, a facut fata cu succes manifestarii si a reusit sa capteze interesul tuturor cu un poster bine facut, in care informatia era diseminata concis si clar, pe intelesul tuturor. „Juriul s-a aratat foarte interesat de aceasta tema, nu stiau ca Romania este pe primul loc la infectia cu Hepatita C in Europa! Au fost impresionati de cat de bine si clar am reusit sa transmit informatia. Mi-au pus mai multe intrebari la care am raspuns foarte bine, toti care s-au uitat la poster au fost foarte incantati”, mai povesteste studentul.
Tema „Efficacy of obitasvir/paritrapevir/rotonavir and dasabuvir with ribavirine for 12 weeks in treatment of genotype 1b HCV infected cirrhotic patients: a large clinical cohort” a avut succes si Joseph a primit premiul I.

Publicație : Bună Ziua Iași

Universitatea Bucureşti cere deblocarea finanţării proiectelor de cercetare

Conducerea Universităţii Bucureşti solicită Ministrului Cercetării şi Inovării deblocarea finanţării proiectelor de cercetare, întrucât în acest moment proiectele derulate de universităţi sunt blocate din cauza întârzierii alocărilor bugetare.

Conducerea Universităţii din Bucureşti a atras atenţia că în acest moment proiectele de cercetare derulate de universităţi sunt blocate din cauza întârzierii alocărilor bugetare şi a cerut Ministrului Cercetării şi Inovării, printr-o adresă scrisă, să deblocheze finanţarea.

Solicitarea, semnată de Rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul Mircea Dumitru, şi de Preşedintele Senatului, profesorul Marian Preda, a fost transmisă Ministrului Şerban Constantin Valeca, prin intermediul unei adrese înaintate astăzi, potrivit unui comunicat al Universităţii Bucureşti.

Semnatarii solicitării au subliniat că Situaţia este cu atât mai gravă cu cât profesorii şi cercetătorii implicaţi în derularea proiectelor reclamă lipsa dialogului cu reprezentanţii instituţiilor responsabile”.

„Guvernul din care faceţi parte s-a angajat, prin Programul de Guvernare, la «Finanţarea predictibilă şi substanţială a cercetării, ca principal motor al dezvoltării economice şi competitivităţii României».

Vă solicităm, aşadar, deblocarea de urgenţă a situaţiei şi alocarea de fonduri proiectelor de cercetare, potrivit contractelor încheiate. Nu în ultimul rând, considerăm absolut necesară asigurarea dialogului şi a transparenţei dintre Ministerul Cercetării şi Inovării, instituţiile coordonate sau subordonate, şi reprezentanţii comunităţii academice.”, se arată în documentul transmis Ministrului Cercetării, Şerban Constantin Valeca.

Potrivit conducerii Universităţii din Bucureşti, situaţia nu este singulară, de aceeaşi problema lovindu-se şi membrii celorlalte comunităţi academice din ţară.

Publicație Adevărul și România Liberă