PROVOCARE pentru studentii de la Universitatea Cuza. Pot ajunge la Harvard

Studentii ieseni, in special cei de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), pot învata arta fotografica în cadrul unui curs online gratuit creat de Departamentul de Design al Universitatii Harvard din Statele Unite ale Americii (SUA). Acesta este disponibil pe platforma de instruire online ALISON si este format din mai multe filmulete video. Lectorul cursului este Dan Armendariz, dezvoltator la Amazon Web Services si fotograf de calatorii, iar autorii si redactorii acestuia sunt profesorul Zaha Hadid si autorul „minimalismului danez” Rem Koolhaas.
„Cursul este alcatuit din 13 module a câte o ora fiecare si implica, pe lânga acestea, câteva ore de practica. În urma parcurgerii tuturor modulelor, studentii vor învata tehnicile de baza ce tin de fotografiere, lucrul cu lumina, expunerea, culorile, filtrele, dispozitive optice si caracteristicile comparative ale camerelor de fotografiat. De asemenea, cei interesati vor învata cum sa redacteze o imagine foto si ce software-uri pot folosi. Studentii care vor trece toate modulele si vor obtine mai mult de 80 la suta la evaluarile cursului vor obtine o diploma de absolvire. În mod normal, costul mediu al unui astfel de curs la Harvard este de 9.000 de dolari”, au transmis oficialii UAIC.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

TUIAȘI, pe a cincea poziție la nivel național după impactul cercetării în clasamentul The Transparent Ranking

 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) este a cincea instituție de învățământ superior din țară în clasamentul internațional The Transparent Ranking și pe locul al treilea în ceea ce privește universitățile cu profil tehnic. TUIAȘI se clasează pe poziția 1.789, în creștere cu aproximativ 500 de poziții față de datele raportate de același clasament la ultima analiză din urmă cu șase luni.  

The Transparent Ranking se folosește de indexarea lucrărilor științifice publicate de către platforma Google Scholar. Este considerat a fi unul dintre cele mai utile instrumente în diseminarea informațiilor cu privire la gradul de citări și lucrările publicate de cadrele didactice și cercetătorii instituțiilor de învățământ superior din întreaga lume.

„«Politic» ar trebui să afirm că poziționarea Universității este bună. În fapt, așa este, având în vedere ca sunt 10.000 de universități incluse în acest clasament. Însă, dacă privim lista celor zece colegi care contribuie decisiv la această poziție, și care provin în proporție de 90% dintr-o singură facultate, îmi asum să spun că putem mai mult și sunt sigur că vom evolua în viitorul imediat în sensul dorit”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.

Pentru ca mărimea universităților sau a colectivelor didactice să nu influențeze rezultatul și pentru a se concentra pe calitatea cercetării din instituții, clasamentul se realizează prin adunarea sumelor citărilor pe care le-au avut articolele științifice de la cei mai citați zece autori, de la fiecare universitate în parte. Clasamentul este gândit pentru a reflecta poziția universităților după impactul științific al muncii cercetătorilor, fiind apreciată citarea și calitatea lucrărilor științifice și nu strict numărul acestora. „Clasamentul este foarte interesant făcut tocmai pentru că se iau primii zece clasați pe fiecare universitate în parte, ca să se facă abstracție de mărimea universității. Este o idee interesantă – nu mai are importanță dacă universitatea are 5.000 sau 500 de cadre didactice, pentru că doar cei mai citați zece vor fi indexați. O problemă care se poate naște aici este însă legată de faptul că nu toată lumea și-a făcut sau și-a actualizat pagina de Google Scholar, deși am fost obligați de Ministerul Educației să o facem, la un moment dat, pentru a raporta o serie de date”, a declarat prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, decanul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului de la TUIAȘI.

În momentul de față, clasamentul interpretează datele de la aproximativ 10.000 de universități și clasifică în jur de 5.000. Pe prima poziție din România se găsește Universitatea din București, aflată și pe locul 1.357 mondial, urmată de Universitatea Politehnica București, pe 1.528, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe 1.568, și Universitatea Politehnică din Timișoara, pe 1.683. Conform informațiilor oferite de către organizatori, clasamentul ar vrea să indexeze în viitor toate universitățile existente în lume, fiind unul relevant de urmărit datorită dinamismului său, după cum explică prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc. „Este actualizat în funcție de numărul de citări, dar ele nu apar ritmic. Poate exista o lucrare de interes care să strângă 200 de citări în două săptămâni și apoi cercetătorul să nu mai aibă nimic timp de șase luni. Este foarte, foarte dinamic și în șase luni te poți trezi de pe locul 1.000 pe 5.000, fiind un joc permanent care ține foarte mult de prezent – nu este un clasament care să îți arate o situație a cercetării pe ultimii cinci ani”, a completat prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc.

Clasamentul final poate fi accesat la link-ul următor – http://www.webometrics.info/en/node/169. Trebuie specificat faptul că informațiile cu privire la acest clasament se regăsesc exact la acest link, dacă accesați secțiunile superioare vizând Europa sau chiar România, veți fi trimiși către clasamentul webometrics, care are în vedere prezența în online a universităților, și care datează din 2016, varianta pentru 2017 fiind încă în lucru.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Rectorul TUIAȘI, cel mai citat cercetător din țară în domeniul universitar tehnic

 La nivelul conducerilor universităților românești, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval este unul dintre cei mai citați rectori din țară, conform platformei Google Scholar, cu 1.255 de citări. Într-un clasament bazat pe cifrele indexate în acest top, rectorul TUIAȘI se află pe poziția I atât la nivelul instituțiilor de învățământ superior din municipiului Iași, cât și la nivelul Alianței Române a Universităților Tehnice din România (ARUT).  

Potrivit Google Scholar, rectorul Universității Politehnica din Timișoara, prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Șerban, are 190 de citări, în timp ce rectorul Universității Tehnice din Cluj – Napoca, prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa, are 283 de citări. Cei doi rectori: al Universității Tehnice de Construcții București (UTCB), prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, și al Universității Politehnica București (UPB), Mihnea Costoiu, nu au profiluri de Google Scholar, iar președinții Senatelor celor două instituții, prof. univ. dr. ing. Anton Anton, al UTCB, are un număr de 48 de citări, în timp ce prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, de la UPB, are 2.117 de citări.

„Cred că un manager potrivit, să nu spun bun, trebuie să fi fost implicat efectiv în principalele activități ale entității pe care o conduce. Acest aspect devine și mai evident în cazul universității, pentru care cercetarea este nu doar obligatorie, ci esențială. Pentru mine cercetarea înseamnă mult mai mult, înseamnă pasiune. Activez într-un domeniu fascinant, ingineria biochimica și biotehnologia, în care lucrez cu viața la nivel micro ca să obțin efecte la nivel macro. Cercetarea reprezintă o componentă definitorie a vieții mele academice, nu doar o condiționare a evoluției mele. Iar dacă rezultatele sunt recunoscute ca fiind importante de către comunitatea științifică internațională, atunci satisfacțiile sunt pe măsură. Din păcate pentru ceea ce menționam anterior, cel puțin în cele zece luni de mandat de până acum, am fost nevoit să îmi transfer timpul, energia și interesul către partea de management universitar. Însă mi-am asumat această neglijare temporară a cercetării”, a specificat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

 Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

 

70 de proiecte depuse de tinerii cercetători ai TUIAȘI pentru finanțare națională

 Încurajați de granturile interne oferite de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), tinerii cercetători ai instituției de învățământ superior au depus un număr mai mare de proiecte în competiția de granturi națională lansată de Uniunea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Astfel, cercetătorii TUIAȘI au depus 42 de inițiative de cercetare la categoria „Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE)” și 28 pe segmentul „Proiecte de cercetare postdoctorală (PD)”.

Dată fiind competiția acerbă din țară pentru obținerea unui astfel de grant, fiind depuse aproape 1.000 de proiecte, și având în vedere că UEFISCDI va putea finanța maximum 115, TUIAȘI a decis, după cum a anunțat deja conducerea universității, acordarea a 11 granturi interne pentru a-i sprijini pe tinerii cercetători. Vor fi vizați acei tineri cercetători ce vor depune proiecte, fie pe linia TE, fie pe PD, care vor fi analizate de către UEFISCDI și care vor avea un punctaj mare în urma evaluării organismului național. Proiectele cu punctajul mai mare de 80 care, din lipsă de fonduri la nivel național, nu vor putea fi finanțate, vor intra în competiția internă organizată de Universitatea Tehnică.

TUIAȘI a decis să acopere cheltuielile de logistică și de deplasare prevăzute în bugetul fiecărui proiect, oferind suma de 10.000 de lei pentru câte un proiect. Acestea vor trebui să aibă durată cuprinsă între șase și 12 luni, iar ca rezultat cercetătorii vor avea în vedere publicarea a cel puțin unei lucrări în reviste indexate ISI cu factor de impact.

„Am înțeles de la colegii mai tineri că posibilitatea obținerii unui grant intern îi impulsionează, fiind un țel destul de stimulativ. Ne-am gândit cum am putea să facem pentru a desfășura procesul cât mai transparent, așa că ne-am decis să ne folosim de evaluarea externă care este oricum anonimă și realizată în panelul de experți, pentru a suplimenta granturile interne cu încă 11. Suma este modestă, dar suntem și la începutul acestui program, sperăm să o putem crește pe viitor”, a declarat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare la TUIAȘI.

Proiectele depuse provin de la toate cele 11 facultăți ale universității și mizează pe direcțiile majore de cercetare definite în prezent, în domenii precum ITC (Internet and Communcations), comunicații, energie, mediu, nanotehnologii și tehnologii avansate.

„Granturile interne de cercetare sunt un alt punct din planul strategic al universității, propus în concordanță cu proiectul managerial al echipei pe care o coordonez, implementat în acest an al mandatului. Prin aceste granturi dorim să formăm și să dezvoltăm capacitatea competițională a colegilor tineri, dorim să susținem financiar ideile deosebite ale acestora, să susținem prezentarea lor, de către autori, la manifestări științifice de renume, precum și să creștem contribuția tinerilor la «zestrea» inventivă a Universității”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.

Proiectele depuse de către cercetătorii Universității Tehnice au mers către valorile maxime ce pot fi oferite de către UEFISCDI, 450.000 de lei, pentru tinerele echipe, și 250.000 de lei pentru proiectele pe cercetare postdoctorală.

 Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași


Oportunitate de neratat pentru pasionaţii de ştiinţe agricole

Doctoranzii Universităţii de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi au posibilitatea de a participa la una dintre cele mai prestigioase conferinţe din domeniu, „Dezvoltarea sustenabilă în Europa – cooperarea dintre ştiinţă şi practică – Care este poziţia Europei Centrale şi de Sud Est?” („Sustainable development in Europe – cooperation between science and practice -What’s the position of Central and South Eastern Europe?”).

Evenimentul este organizat de CASEE (Organizaţia Europei Centrale şi de Sud Est/ Central and South Estern Europe) şi va fi găzduit de Universitatea de ştiinţe Naturale „Warsaw” din Polonia, în perioada 14 – 16 mai. Pe lângă doctoranzi, la conferinţă îşi mai pot înscrie lucrările ştiinţifice şi membrii corpului academic, termenul limită de expediere a rezumatelor lucrărilor fiind 31 ianuarie.

Evenimentul are statut de conferinţă internaţională cu recenzori, iar lucrările in extenso vor fi publicate în două jurnale indexate: „Die Bodenkultur’’ („Resursele naturale” şi „Advances of Agricultural Sciences Problem Issues” („Progresele problemelor ştiinţelor agricole”). Doctoranzii a căror lucrare (in extenso) va fi acceptată în urma recenziei vor fi scutiţi de plata taxei de participare la conferinţă. Altfel, cei care îşi doresc să participe oricum vor trebui să plătească între 100 şi 220 de Euro (100 de Euro – studenţii, 170 de Euro – membrii CASEE, 220 – persoanele care nu sunt membri CASEE).

Printre temele care vor fi abordate în cadrul conferinţei se numără: Ingineria agricolă, Siguranţa mediului şi schimbările climatice, Sisteme de alimentare durabile şi de calitate, Resurse regenerabile – posibilităţi şi constrângeri sau Agricultura modernă şi dezvoltarea rurală.

CASEE a fost fondată în anul 2010 de 30 de universităţi de ştiinţe Naturale din Bulgaria, Cehia, România, Croaţia, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Serbia Ucraina şi Austria, la iniţiativa Universităţii de Ştiinţe Naturale şi Resurse Naturale din Viena 

 Publicație : Evenimentul și Bună Ziua Iași