Cuza” ar putea înfiinţa un Institut Cultural Italian

La sfârşitul săptămânii trecute, Consulul Onorific al Republicii Italiene la Iaşi, Enrico Novella, a efectuat o vizită în premieră la Universitatea „Al.I. Cuza” (UAIC) din Iaşi, unde a fost primit de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, Ordonatorul de Credite al instituţiei.

În cadrul discuţiilor au fost analizate modalităţi concrete prin intermediul cărora UAIC poate furniza mai mulţi absolvenţi în domeniile economic şi juridic care, pe lângă pregătirea de specialitate, să vorbească fluent limba italiană, având în vedere interesul tot mai mare al investitorilor italieni pentru Iaşi.

Consulul a ţinut să menţioneze faptul că, în anul 2016, Italia ocupa locul VI în topul investitorilor străini în România, cu 24.105 firme italiene înregistrate şi active în ţara noastră. Totodată, şi-a exprimat dorinţa ca UAIC să contribuie, prin intermediul Facultăţii de Litere, la înfiinţarea şi dezvoltarea unui Institut Cultural Italian la Iaşi. De asemenea, şi-a exprimat aprecierea faţă de Facultatea de Litere, pentru preocuparea avută în ceea ce priveşte studierea limbii italiene, atât ca limbă principală, cât şi ca limbă secundară.

Ordonatorul de credite a precizat faptul că UAIC are mijloacele şi resursele necesare în vederea realizării acestor obiective, cu atât mai mult cu cât, în anul 1990, la Iaşi a fost înfiinţată prima Comunitate a Italienilor, al cărei număr de membri a crescut considerabil.

Publicație : Evenimentul

 

Protest al studenţilor de la Universitatea „Cuza“ în faţă la UMF

 Punctul de plecare a fost creşterea taxelor, dar s-a ajuns la condiţiile din amfiteatre, laboratoare ori toalete. „Mă întreb cum li s-a permis studenţilor de la «Cuza» să manifesteze în faţa universităţii noastre“, a declarat prof. univ. dr. Luminiţa Smaranda Iancu, prorector al UMF Iaşi.

Aproximativ 100 de studenţi au protestat ieri-dimineaţă în faţa se­diului rectoratului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi împotriva majorării taxelor votată în unanimitate în Senatul instituţiei de învăţământ su­perior. Protestul a degenerat în scurt timp de la a fi împotriva ma­jorării taxelor, îndreptându-se spre nemulţumirile studenţilor legate de presupuse abuzuri ale cadrelor didactice şi spre condiţiile precare din amfiteatrele, laboratoarele şi băile universităţii. Tinerii s-au plâns de faptul că sunt unele amfiteatre nerenovate care arată rău şi că băile sunt adesea lipsite de apă şi săpun. În acest sens, au adus câteva zeci de suluri de hârtie igienică pe care au vrut să le ducă în faţa uşii rectorului, dar cum au fost opriţi la poartă le-au lăsat pe trepte, în faţa rectoratului. Studenţii au mai venit şi cu alte plângeri legate de diverse activităţi de la UMF Iaşi, precum faptul că s-ar fura din vestiarele aflate atât în spaţiile didactice din universitate, cât şi de la spitalele unde îşi desfăşoară studenţii acti­vităţile practice.

„Avem vestiare insalubre care nu oferă siguranţă, condiţii precare, amfiteatre în condiţii dificile, lipseşte hârtia igienică. Ne trezim adesea în si­tuaţia în care se fură orice din vestiare, nu doar bani, portofele sau telefoane – am avut colegi care au plecat la cămine în mijlocul iernii cu halatul şi papucii din spital. Am ajuns la situaţia în care venim cu cele mai proaste haine, ca măcar dacă ni le fură să rămânem cu cele bune acasă“, a declarat una dintre protestatare. Protestatarii i-au acuzat şi pe studenţii reprezentanţi de faptul că au votat măririle de taxe şi au cerut transparenţă în relaţia dintre conducerea UMF Iaşi şi studenţi. Menţionăm că protestul a fost organizat de Liga Studenţilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, care nu a mai avut în trecut legături directe cu UMF Iaşi. Cele patru ligi ale UMF au contestat la rândul lor măsurile luate de către conducerea instituţiei de învăţământ superior, dar niciuna reprezentanţii lor nu au precizat dacă sprijină sau nu acţiunea de protest.

„Taxa noastră era de 6.000 de lei în condiţiile în care de trei ani la Bucureşti este de 9.000 de lei sau la Cluj de 8.100. Domnul rector a vrut să întreprindă acest demers de majorare încă de anul trecut, dar a decis să mai amâne un an, ignorând practic această cerinţă Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţă­mânt Superior, dată ca minus la ultima evaluare. În momentul în care organismul de reglementare îţi face acest reproş, te aliniezi. Vreau să vă precizez şi să vă reamintesc că studenţii de afară nu reprezintă studenţii medi­cinişti, reprezintă Liga Studen­ţilor de la Universitatea «Ale­xandru Ioan Cuza», care nu are nicio legătură cu societăţile studenţilor de la UMF. Mi se pare incorect şi mă întreb cum li s-a permis studenţilor de la «Cuza» să manifesteze în faţa uni­versităţii noastre“, a declarat prof. univ. dr. Luminiţa Smaranda Ian­cu, prorector al UMF Iaşi.

Publicație : Ziarul de Iași

DENUNTURI EXPLOZIVE ale studentilor de la Universitatea de Medicina din Iasi: „Profesorii cer spaga pe fata. Totul pleaca de la 500 euro”

Scene si momente de-a dreptul incredibile petrecute, ieri, timp de cateva ore, in fata Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi! • Zeci de studenti au declansat un protest de amploare • Pentru prima data, tinerii au facut dezvaluiri incendiare despre coruptia din interiorul institutiei si au acuzat modul brutal prin care, actuala conducere a uitatii de invatamant superior, a impus majorarea taxelor de studiu • Cea mai intalnita lozinca a viitorilor medici a fost: „DNA, sa vina sa va ia!” • „Sunt discipline la Universitatea de Medicina din Iasi unde profesorii cer spaga pe fata, chiar o scriu pe tabla, pentru a se promova un examen… Sumele pleaca de la 500 euro! Studentilor le este teama sa faca dezvaluiri pentru ca sunt amenintati ca nu vor mai termina facultatea”, a transmis Brindusa Lungu, reprezentant al Ligii Studentilor – LS IASI

Dupa foarte multi ani, rabdarea studentilor de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa din Iasi a ajuns la limita. Astfel, dupa ce Senatul institutiei a decismajorarea taxelor de studiu de la 6.000 lei la 7.500 lei respectiv prezenta obligatorie la cursuri, acestia au decis sa protesteze public.

Astfel, ieri, peste 200 de viitori medici au protestat in fata unitatii de invatamant superior. Tinerii au facut dezvaluiri incendiare despre coruptia din interiorul institutiei si au acuzat modul brutal prin care, actuala conducere a uitatii de invatamant superior, a impus majorarea taxelor de studiu.

„Profesorii cer spaga pe fata. O scriu pe tabla. Totul pleaca de la 500 euro” 
Cea mai intalnita lozinca a viitorilor medici a fost: „DNA, sa vina sa va ia!”. „Sunt discipline la Universitatea de Medicina din Iasi unde profesorii cer spaga pe fata, chiar o scriu pe tabla, pentru a se promova un examen… Sumele pleaca de la 500 euro! Studentilor le este teama sa faca dezvaluiri pentru ca sunt amenintati ca nu vor mai termina facultatea. Nu s-a investit nimic in conditiile de studiu, este o lipsa acuta de material didactic”, a transmis Brindusa Lungu, reprezentant al Ligii Studentilor (LS) IASI.
Hilar si grotesc a fost faptul ca, in timp ce studentii scandau, tocmai inculpata ec. Daniela Drugus, personaj lugubru pastrat de catre rectorul „fantoma” Viorel Scripcariu in pozitia de Director General Administrativ (DGA) era cea care se asigura ca politistii si jandarmii prezenti la manifestare sa aiba „grija” ca studentii sa fie cuminti. Asta tocmai cea acuzata si retinuta de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru coruptie.

Studentii, chemati la negocieri 

Ca o dovada a faptului ca sefii de la UMF si-au dat seama de greselile facute si masurile abuzive luate impotriva propriilor studenti este aratat de faptul ca, ieri, prof. univ. dr. Luminita Smaranda Iancu, prorector cu studii preuniversitare si formare profesionala continua, i-a chemat la negocieri pe reprezentantii ligilor studentilor medicinisti.

Din cate se pare, deocamdata s-a renuntat la cerinta prezentei obligatorii la cursuri. Cu toate acestea, ligile studentesti de la Universitatea de Medicina si Farmacie au refuzat ofertele acesteia si au decis sa reia protestele, in toamna acestui an.

Lipsa totala de transparenta 

Aici, si Dragos Balanici – student în cadrul UMF dezvaluie ca in ultimul timp, deciziile luate în Senatul Universitatii de Medicina au fost luate fara un dialog real cu studentii. Mai mult, el reliefeaza ca cei mai multi dintre acestia nu înteleg cum se reflecta o eventuala marire de taxe în conditiile precare de studiu deja existente: amfiteatre supraaglomerate, grupuri sanitare lipsite de elemente igienico-sanitare esentiale, lipsa de dotari a salilor de laborator.

„Consider ca aceasta atitudine, de a face cunoscute taxele de scolarizare cu o luna înainte de examenul de admitere si la finalul perioadei de sesiune este una care sfideaza viitorii si actualii studenti ai UMF Iasi, punând parintii acestora în fata necunoscutei de a asigura o suma mai mare de bani, într-un timp mult prea scurt. Este necesar ca astfel de decizii sa fie luate cu cel putin sase luni sau un an înainte, în urma unor consultari cu studentii, iar necesitatea acestora sa fie fundamentata”, declara Balanici.

Rectorul a plecat in strainatate 

Chiar daca situatia este exploziva la UMF Iasi, rectorul Viorel Scripcariu a decis sa plece in strainatate chiar daca recunoaste ca problemele semnalate de studenti sunt serioase.

„Solutia în astfel de cazuri este întotdeauna o comunicare directa si eficienta. În perioada urmatoare voi fi plecat în afara tarii, la o întrunire a rectorilor din universitatile europene, eveniment programat cu peste patru luni înainte. Îi asigur însa pe studenti ca tratez cu toata seriozitatea problemele semnalate de ei si ca voi pastra un contact permanent cu colegii mei din conducerea Universitatii”, a tinut sa precizeze rectorul, care insa nu a avut curaj sa dea ochii cu studentii protestatari.

Publicație : Bună Ziua Iași