Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, invitat la o REUNIUNE SPECIALA a Consortiului Universitaria

Pana maine, duminica 23 aprilie 2017, la Tulcea are loc întâlnirea Consortiului Universitaria. Astfel, rectori, prorectori, presedinti de Senat, directori administrativi, decani si reprezentanti ai studentilor din cele cinci universitati ce fac parte din aceasta alianta academica, cele mai valoroase din Romania, dezbat probleme de actualitate pentru învatamântul superior românesc. La manifestare este prezent si actualul ministru al Educatiei Nationale (MEN), prof. univ. dr. Pavel Nastase cat si prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justitiei si rectorul ales al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi.
„Scopul întâlnirii Consortiului Universitaria îl reprezinta conlucrarea proactiva si cât mai eficienta a universitatilor partenere pentru identificarea si aplicarea solutiilor optime de desfasurare a cercetarii stiintifice si activitatii didactice în vederea recunoasterii tot mai pregnante a prestigiului acestora la nivel international si clasificarea pe pozitii superioare în clasamentele de referinta internationale”, au transmis organizatorii.
Acest Consortiu a fost fondat în urma cu 21 de ani si este alcatuit din cele mai importante cinci universitati din România: UAIC, Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucuresti (UB), Universitatea de Vest (UVT) din Timisoara si Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti. Ultima asemenea intalnire a avut loc tocmai la Iasi, in gazduirea Universitatii Cuza.
Atunci, oficialii celor cinci institutii de invatamant superior au decis sa se autosuspende din cadrul Consiliul National al Rectorilor (CNR) si sa solicite MEN o mai buna finantare academica, plecand de la criterii clare de performanta educationala, stiintifica si de cercetare respectiv a celor de vizibilitate nationala si internationala.

Publicație: Bună Ziua Iași

Primele locuri scoase la bătaie de universităţile ieşene

Cu doar câteva luni până la prima sesiune de admitere, universităţile ieşene sunt în plin proces de organizare şi propunere a cifrei de şcolarizare * Universitatea „Al. I. Cuza” propune, pentru licenţă, cu aproximativ 1.500 de locuri mai mult faţă de anul trecut * Universitatea de Agronomie are o cifră de şcolarizare de peste 1.200 de locuri * admiterea se va desfăşura în perioada 17-21 iulie la „Cuza”, respectiv, în perioada 12-21 iulie la „Agronomie”

Admiterea din vară a universităţilor ieşene se apropie cu paşi repezi, reprezentanţii acestora profitând de cele câteva luni rămase până când primii absolvenţi de liceu le vor trece pragul, pentru a pune la punct ultimele detalii. Astfel, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi şi Universitatea de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi se numără printre instituţiile care au publicat oferta educaţională şi cifra de şcolarizare pentru anul universitar următor.

Mai multe locuri la „Cuza”

Cea mai veche universitate din ţară propune pentru admiterea din iulie, de la ciclul de licenţă, un număr de locuri cu aproximativ 1.500 mai mare decât cel de anul precedent. Mai exact, la cele 5.349 (3.415 la buget şi 1.934 la taxă) de locuri propuse anul trecut, reprezentanţii universităţii au adăugat alte 1.409 locuri, rezultând un număr total de 6.757 de locuri la zi (3.929 la buget şi 2.828 la taxă). Acestor cifre li se adaugă alte 910 locuri la ciclul de învăţământ cu frecvenţă redusă.

Cifra de şcolarizare propusă pentru Facultatea de Biologie se ridică la 310 locuri (230 la buget şi 80 la taxă), cea a Facultăţii de Chimie la 135 de locuri (120 la buget şi 15 la taxă), în timp ce la Facultatea de Dreptsunt 250 de locuri la zi (200 la buget şi 50 la taxă) şi alte 125 de locuri la ciclul cu frecvenţă redusă.

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor are pregătite 1.770 de locuri la zi (920 la buget şi 850 de taxă) şi alte 425 de locuri pentru învăţământul la distanţă, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport are 150 de locuri (câte 75 pentru buget şi taxă), iar Facultatea de Fizică are 155 de locuri (105 la buget şi 50 la taxă).

Facultatea de Filosofie şi ştiinţe Social – Politice are pregătite 250 de locuri la buget şi de două ori mai multe locuri la taxă (595), acestora adăugându-li-se şi cele 150 de locuri de la învăţământul la distanţă. La Facultatea de Geografie şi Geologie sunt 572 de locuri (284 la buget şi cu patru mai multe la taxă), la Facultatea de Informatică sunt 375 de locuri (290 la buget şi 85 la taxă), la Istoriesunt 190 de locuri la zi (100 la taxă, 40 la buget) şi 50 la fără frecvenţă, iar la Facultatea de Litere sunt 1.025 de locuri (660 la buget şi 365 la taxă).

Facultatea de Matematică a pregătit 150 de locuri (125 la buget şi doar 25 la taxă), Facultatea de Psihologie şi ştiinţe ale Educaţiei are 540 de locuri la zi (360 la buget şi 180 la taxă) şi 160 de locuri la fără frecvenţă, în timp ce Facultăţile de Teologie au 340 de locuri ( 160 la buget şi 110 la taxă – Facultatea de Teologie Ortodoxă, respectiv 50 de locuri la buget şi 20 la taxă – Facultatea de Teologie Romano – Catolică).

Peste 1.000 de locuri la „Agronomie”

Cifra de şcolarizare a USAMV „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi însumează 1.260 de locuri la cele patru facultăţi. Mai exact, Facultatea de Agricultură are pregătite 465 de locuri (315 la buget şi 150 la taxă),Facultatea de Horticultură are 220 de locuri (140 la buget şi 80 la taxă), Facultatea de Zootehnie are 260 de locuri (165 la buget şi 95 la taxă), iar Facultatea de Medicină Veterinară are pregătite 225 de locuri (110 la buget şi 105 la taxă, dintre care 50 la ciclul de predare în Limba engleză). Acestor locuri li se adaugă 35 pentru tinerii din Republica Moldova (absolvenţi ai unor licee din România), 50 pentru tinerii români de pretutindeni şi 15 pentru absolvenţii de etnie rromă.

 Publicație: Evenimentul

 

TOP NOU al universitatilor din Romania! Iata care sunt criteriile si ce pozitii ocupa cele din Iasi

  • La nivel national s-a intocmit, pentru anul academic 2016 – 2017, un nou top al universitatilor • In acet context, printre primele 10 institutii de invatamant superior din Romania, trei sunt din Iasi: Alexandru Ioan Cuza – locul IV, cea Tehnica Gheorghe Asachi – locul VIII respectiv cea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa – locul IX • Criteriile avute in vedere au fost: numarul de facultati si de studenti, diversitatea programelor de studiu, vizibilitatea internationala si performantele in cercetare 

Pentru anul universitar in curs (2016 – 2017 – n.r.) , la nivelul intregului sistem de invatamant superior din Romania s-a intocmit topul celor mai bune 15 universitati. Criteriile avute in vedere au fost: numarul de facultati si de studenti, diversitatea programelor de studiu, vizibilitatea internationala si performantele in cercetare. Astfel, Alexandru Ioan Cuza (UAIC) se plaseaza cel mai bine, pe locul al IV-lea.
De precizat ca, in baza ultimei evaluari, cea mai veche institutie moderna academica din tara se afla pe locul 1.007 în lume, reusind un punctaj international de 289.6 puncte si ofera programe de studii in cadrul a 15 facultati! De asemenea, aceasta are si cel mai mare numar de studenti (pe plan local – n.r.) cu aproximativ 25 mii studenti.
De asemenea, pe locul al VIII-lea se plaseaza Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi. Doar in ultimul an si jumatate, sub actuala conducere a entitatii politehniste, aceasta a devenit din ce in ce mai vizibila, atat pe plan national cat si international, are din ce in ce mai multe parteneriate ce vizeaza colaborarea stiintifica si de cercetare cat si o foarte buna insertie pe piata muncii a absolventilor in functie de specializarea terminata. Aici functioneaza 12 facultati, printre cele mai bune fiind Arhitectura, Automatica si Calculatoarele sau Mecanica.
In final, Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa se afla pe locul al IX-lea. Aici îsi desfasoara activitatea aproximativ zece mii de studenti, sunt patru facultati si 13 specializari! Celebra si reputata institutie de învatamant medical iesean este una cu traditie avand rezultate spectaculoase în domeniul cercetarii medicale, merite ce sunt recunoscute atât în plan national cât si la nivel european sau mondial.
De precizat ca in acest top se mai afla si: Universitatea de Studii Economice din Bucuresti – locul XV, Universitatea din Craiova, locul XIV,  Universitatea Dunarea de Jos din Galati ocupa anul acesta locul al XIII-lea, Universitatea Transilvania din Brasov a ajuns pe locul al XII-lea, Universitatea Politehnica Timisoara – locul al XI-lea, Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca – locul al VII-lea, Universitatea de Vest din Timisoara, locul al VI-lea, UMF Carol Davila, locul al V-lea, Universitatea din Bucuresti – locul al III-lea, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca se situeaza pe pozitia a II-a al clasamentului, iar Universitatea Politehnica a avansat în clasamentul la nivel european de la locul 513 în 2011 pe locul 267 recent se plaseaza pe locul I in Romania.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

IPS Ierótheos Vlachos din Grecia isi lanseaza, la Iasi, volumul II din „Dogmatica empirica” si „Vechea si Noua Roma”

Editura Mitropoliei Moldovei si Bucovinei organizeaza, saptamana aceasta, vineri, 28 aprilie 2017, ora 18:30, evenimentul de lansare a cartilor „Dogmatica empirica dupa învataturile prin viu grai ale Parintelui Ioannis Romanidis”, volumul II si „Vechea si Noua Roma. De la Traditia ortodoxa la traditiile Apusului”, în prezenta autorului, Înaltpreasfintitul (IPS) Ierótheos Vlachos, Mitropolitul Nafpaktosului – Grecia.
Actiunea este programata în Sala Iustin Moisescu din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iasi, participantii avand ocazia sa se intalneasca chiar cu autorul, IPS Ierótheos, dar si cu pr. dr. Roger Coresciuc, asist. univ la Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae” din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi.
„«Dogmatica empirica dupa învataturile prin viu grai ale Parintelui Ioannis Romanidis» este scrisa ca o consecinta a relatiei personale pe care Mitropolitul Ierótheos a avut-o cu Parintele Romanidis mai ales în ultimii ani de viata ai acestuia. Aproape retras din lumea dezbaterilor academice, acesta a devenit, ca pensionar, preot slujitor al Mitropoliei de Nafpaktos. Pe de alta parte, autorul volumului a avut la dispozitie înregistrari audio ale unor convorbiri teologice cu grupuri de ucenici apropiati ai Parintelui Romanidis, dar si înregistrari inedite ale unor prelegeri academice ale acestuia. Cartea este bazata mai ales pe ample extrase din aceste dialoguri teologice vii, care îsi pastreaza limpezimea chiar scoase din contextul în care ele fusesera rostite. Dupa cum marturiseste chiar Mitropolitul Ierótheos, capitolele cartii «Vechea si Noua Roma. De la Traditia ortodoxa la traditiile Apusului»: „sunt alcatuite din texte pe care le-am redactat cu felurite prilejuri, la diferite soroace de timp. Primele capitole se refera la Vechea Roma a Imperiului Roman, urmatoarele la Noua Capitala, Noua Roma – Constantinopol. Celelalte surprind legaturile dintre acestea, conflictele, respectiv întreruperea comuniunii lor”, au transmis oficialii Mitropoliei.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Cea mai mare bursă de la UMF, cât un salariu

 Astfel, noua bursă „de performanţă“ are un cuantum de 1.000 de lei, cât salariul minim net pe economie.

Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi au primit înainte de vacanţa de Paşti bursele mărite şi majorarea retroactivă pentru lunile februarie şi martie. Asta face ca noua bursă „de performanţă“, de 1.000 lei, să ajungă la nivelul salariului minim net pe eco­nomie, care este de 1.065 lei (1.450 lei brut). Conducerea instituţiei de învăţământ superior medical a stabilit noile cuantumuri ale burselor în urma consultării cu studenţii, după ce Ministerul Educaţiei Naţionale a decis majorarea valorii de finanţare de la 83 de lei la 201 per student bugetat.

Acum, studenţii vor primi burse cuprinse între 578 şi 1.000 de lei, cele mai mari fiind bursele de performanţă, a căror valoare s-a dublat, în trecut ele fiind de 500 de lei, apoi bursele de merit, care au crescut de la 399 la 680 de lei, în timp ce bursele de studiu au o valoare cu 150% mai mare, de la 260 de lei la 600. În final, bursa socială a avut cea mai mare creştere, UMF stabilind un cuantum de 578 de lei, în condiţiile în care aceasta era în trecut de 200 de lei.

Pentru a putea susţine ace­laşi număr de burse ca înainte, universitate va pune din propria vistierie la bătaie aproximativ un milion de lei în fiecare an universitar. „UMF vine în completarea acestor burse cu susţinere financiară din venituri proprii în valoare de circa un milion de lei, atât pentru bursele din zona socială – care au crescut substanţial, de la 200 de lei la 578 de lei, cât şi a burselor de performanţă ştiinţifică – de la 500 de lei la 1.000 de lei. Trebuie subliniat faptul că, în aceste condiţii financiare, universitatea a reu­şit să păstreze acelaşi număr de burse – 1.281“, a declarat Daniela Druguş, director ge­neral administrativ al UMF Iaşi.

Publicație : Ziarul de Iași