„Cuza” instalează peste 100 de camere de supraveghere în patru cămine

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) din Iaşi demarează primele măsuri concrete de securizare a campusurilor după incidentele tragice care au avut loc în ultimii ani. 

În momentul de faţă, au fost demarate procedurile pentru ca patru cămine să aibă instalate sisteme de supraveghere pentru sporirea securităţii studenţilor – C6, C7 şi C8, din Complexul „Titu Maio­rescu“, şi cămine C3, din Complexul Târguşor Copou. „Va fi implementat un sistem de securitate integrat, care prevede, printre altele, accesul pe bază de cartelă, alarmă anti-efracţie şi supraveghere video pe circuit închis. Demersurile fac parte dintr-un plan mai larg, care va fi pus în aplicare treptat, în majoritatea imobilelor rezidenţiale, administrative şi academice al Universităţii“, a declarat prof.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Practic, cele patru cămine urmează să fie funcţionale în primăvara anului 2017 şi, în continuare, universitatea vrea să extindă sistemul şi în celelalte cămine pe care le are în Iaşi, cât şi în corpurile de clădire, unde vor fi instalate doar sisteme video. „Sistemele de supraveghere includ peste 30 de camere pentru fiecare cămin, atât de interior, cât şi de exterior, cu vizualizare simultană a câte 16 camere. Sistemul de control al accesului va presupune montarea unui interfon la intrarea în cămin şi intrarea doar pe bază de cartelă. Sistemele de alarmă şi anti-efracţie vor permite, totodată, semnalizarea rapidă a unor pericole de incendiu sau a unor urgenţe medicale“, au precizat reprezentanţii UAIC.

În momentul de faţă, universitatea are în lucru alte 14 astfel de proiecte astfel încât, dacă va identifica finanţare, să finalizeze sporirea securităţii în toate căminele şi corpurile de clădire principale până la finalul anului 2017.

Publicație: Ziarul de Iași

 

Universitatea are, după zeci de ani, titlul de proprietate asupra Corpului B

 Deşi erau cunoscute problemele Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi în ceea ce priveşte intabularea sau, mai degrabă, lipsa inta­bulării proprietăţilor principale ale instituţiei de învăţământ superior, problemele au o rădăcină mai adâncă decât lipsa unei liste de priorităţi.  

Într-o conferinţă de presă susţinută săptămâna aceasta, prof.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, a precizat că există proprietăţi asupra cărora universitatea nici măcar nu are titlu de proprietate. Un caz concret în acest sens este Corpul B, al cărui titlu de proprietate a fost obţinut de către actuala conducere a UAIC în urmă cu două săptămâni şi se vor începe demersurile de intabulare a proprie­tăţii. Practic, fără existenţa acestui document, clădirea nu putea să intre pe nicio axă de finanţare europeană în vederea renovării sau restaurării. „Continuăm demersurile în ve­derea intabulării tuturor imobilelor universităţii. Acum 14 zile, am primit de la Ministerul Educaţiei or­dinul de proprietate pentru Cor­pul B, un teren care cuprinde terenul pe care este clădirea, parcul din faţă, laterala parcului şi terenul pe care se află Corpul administrativ al universităţii. Este un pas semnificativ pentru procedura de secu­rizare juridică a proprietăţii“, a declarat prof.dr. Tudorel Toader.

Suprafaţa totală a terenului este de 18.826 de metri pătraţi. În anii trecuţi, universitatea avea în plan ridicarea unei clădirii cu trei etaje şi cu parcare subterană, cu pereţi de sticlă, pe locul în care este acum Corpul H şi Corpul O al universităţii. Rectorul a spus însă că acel plan a picat, iar Corpul O va fi restaurat pentru a deveni sediu pentru toate bibliotecile facultăţilor universităţii.

 Publicație: Ziarul de Iași și Evenimentul

 

O sportiva a Universitatii Cuza a fost premiata de Ministerul Educatiei

O tanara sportiva care si-a facut studiile in cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a fost premiata de catre Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice. Alexandra Mihaela Orsivschi, absolventa a Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul UAIC, se afla pe lista tinerilor premiati de minister în decursul acestui an pentru performante deosebite la concursurile internationale. Alexandra Mihaela Orsivschi a câstigat medalia de argint pentru România la Campionatul Mondial Universitar de Handbal, alaturi de echipa îndrumata de Nicoleta Alexandrescu (Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti) si Costica Buceschi (HC Dunarea Braila).

În cadrul unei festivitati ce a avut loc la Palatul National al Copiilor Bucuresti, tanara ieseanca a fost premiata de Ministrul Educatiei, împreuna cu alti 201 de elevi si studenti. Campionatul Mondial Universitar de Handbal a avut loc în perioada 26 iunie – 3 iulie 2016, la Malaga, în Spania, iar echipa României a câstigat medalia de argint, fiind învinsa în finala de echipa gazda, cu scorul 20-14.

„Au fost 8 echipe care s-au batut pentru o medalie, echipe formate din sportive care urmeaza o facultate. Pentru mine, Campionatul Mondial Universitar a fost o experienta placuta si mi-as dori sa mai particip la o astfel de competitie”, a spus Alexandra Orsivschi, care din toamna acestui an are statutul de absolventa a Facultatii de Educatie Fizica si Sport.

In plus, incepând din acest an, Universitatea Cuza a demarat o importanta initiativa de încurajare a performantei în handbal. Alaturi de Comitetul Olimpic si Sportiv Român, cu sprijinul Primariei municipiului Iasi, Universitatea a deschis un Centru Olimpic National pentru Handbal Feminin. În cadrul proiectului, Universitatea asigura resursa umana pentru pregatirea sportivelor, infrastructura si înscrierea la facultatile pentru care au optat jucatoarele. Echipa centrului joaca în Divizia A de handbal, purtând numele Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Publicație: Bună Ziua Iași