„Zilele Porţilor Deschise” debutează la „Cuza”

Astăzi, 23 martie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi îşi deschide porţile tinerilor curioşi să guste, în avans, din viaţa de student.

Totul are loc în contextul desfăşurării, în perioada 23 – 26 martie, a evenimentului devenit tradiţie, „Zilele Porţilor Deschise”. Anul acesta, organizatorii îi aşteaptă pe participanţi cu peste 200 de activităţi interactive şi interesante, precum vizite în laboratoare, cursuri deschise, jocuri sportive, tururi ghidate sau prezentarea ofertei academice.

„Zilele Porţilor Deschise” propun elevilor o modalitate directă şi interactivă de a face cunoştinţă cu viaţa de student, dincolo de simpla consultare a ofertelor de admitere. Printre activităţile incluse pe agenda evenimentului se numără vizite la Muzeul Universităţii, prezentări ale burselor din Programul Erasmus+, workshop-uri organizate de specialiştii în carieră sau tururi organizate ale universităţii. De asemenea, facultăţile vor participa la „Salonul Ofertelor Educaţionale” şi vor găzdui prelegeri pe teme de interes general, precum: „Jurnal intim. Un altfel de Marin Preda” (joi 23 martie – Facultatea de Litere), „Turismul pentru cucerirea vârfurilor de mare altitudine – Everest” (vineri, 24 martie – Facultatea de Geografie şi Geologie) sau „Cristalizarea opiniei publice în societatea contemporană” (sâmbătă, 25 martie, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice).

Publicație: Evenimentul

 

TOTUL a fost SURPRINS chiar in biroul RECTORULUI de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi! IATA ce se poate intampla ACOLO

Putini s-ar fi asteptat ca asemenea instantanee sa fie surprinse, chiar in biroul rectorului de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi! • Imaginile sunt de-a dreptul spectaculoase si prezinta o stare de fapt, unica • Totul este incarcat de sobrietate, eleganta si de spirit academic autentic • Pe de alta parte, cu un etaj mai jos fata de spatiul acesta se afla un alt loc ce are o incarcatura istorica, nemaintalnita in toata lumea • Peste toate acestea, este fabulos ca ambele locatii sunt punct de atractie pentru sute de turisti straini, unii veniti de la Londra sau Roma 
Cel mai probabil,investitia facuta de catre Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi in realizarea muzeului ce poarta numele institutiei (amplasat pe strada Titu Maiorescu, nr. 12, langa Parcul Copou – n.r.) este una dintre cele mai consistente si valoroase in ceea ce inseamna cultura, civilizatie si istorie a urbei si a invatamantului superior modern romanesc. Aici a fost alocata din bani publici, in urma cu peste opt ani, o suma de peste un milion euro. Una dintre cele mai spectaculoase locatii ale acestuia este chiar biroul rectorului, reprezentat intr-o maniera autentica si cu obiecte originale, unele cu o vechime de peste un secol si jumatate.
In acest context, reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au faut un amplu reportaj (foto si video – n.r.) legat de acest obiectiv! De asemenea, jurnalistii au obtinut si o serie de informatii extrem de interesante si de elocvente legate de planurile de viitor pentru acest edificiu, chiar din partea conf. univ. dr. Ionut Nistor, director al Muzeului UAIC si profesor al Facultatii de Istorie.
„Sunt foarte multe proiecte pe care le dezvoltam si le continuam la Muzeul Universitatii Cuza. In acest context, continuam dezvoltarea singurei reviste de specialitate pe istorie universala din tara, promovata de fostul director: prof. univ. dr. Bogdan-Petru Maleon (actualul director al Bibliotecii Central Universitare Mihai Eminescu – n.r.). Pe de alta parte, si pe partea didactica, avem un alt proiect demarat inca de anul trecut si care se doreste ca muzeul sa devina o baza de aplicatie pentru studentii Universitatii Cuza, de la diverse facultati. Spre exemplu, unul deja concretizat este cel cu tinerii de la Informatica ce vizeaza realizarea (ca proiect de licenta – n.r.) a unei aplicatii legate de un tur virtual al muzeului. In plus, colaboram si cu studentii Facultatii de Chimie respectiv cu CERNESIM, cel mai complex si avansat centru de studii în Stiinta mediului pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Est pentru datarea si analizarea compozitiei si structurii unor obiecte pe care le avem in patrimoniu. Avem si legaturi respectiv colaborare cu muzee universitare din Bucuresti sau Cluj. In final, va pot spune ca am avut o serie de discutii cu prof. univ. dr. Corneliu Iatu (prorector pentru strategie, dezvoltare institutionala si managementul calitatii al UAIC – n.r.) si responsabil de muzeul nostru care ne-a transmis mesaje pozitive, pana acum, in a ne sustine pentru dezvoltatea pe viitor. Este bine de stiut ca muzeul UAIC functioneaza ca un departament al Universitatii si are un regim complet diferit fata de cele aflate la Complexul Muzeal National Moldova «CMNM» Iasi si este continuatorul a doua traditii muzeale: Muzeul de Antichitati si Muzeul Academic”, a sintetizat profesorul Nistor.
Peste toate acestea, surse din cadrul Universitatii Cuza au reliefat ca ar fi existat discutii la nivelul conducerii pentru ca fabulosul muzeu sa nu mai fie dezvoltat! Chiar daca reporterii BZI i-au solicitat un punct de vedere oficial legat de proiecte de viitor ce tin de acest muzeu, prof. univ. dr. Corneliu Iatu nu a remis (pana la inchiderea editiei – n.r.) un raspuns pe aceasta tema.
Comori UNICE si ORIGINALE, expuse in interiorul muzeului  
Pe de alta parte, cea mai mare parte a spatiului din Muzeul UAIC este dedicata evolutiei disciplinelor academice, urmarindu-se ilustrarea realizarilor în planul cunoasterii si parcursul stiintific al personalitatilor emblematice. Diversele laboratoare, Muzeul de Istorie Naturala, Gradina Botanica si Biblioteca Centrala Universitara beneficiaza de o expunere adecvata, fiind marcata importanta în planul cercetarii a fiecareia dintre aceste componente ale spatiului academic.
Un loc aparte este rezervat celor care de-a lungul timpului au fost studenti ai Universitatii, acestia fiind înfatisati atât din perspectiva activitatilor circumscrise spatiului oficial, cât si prin formele de manifestare care au excedat cadrul formal. De asemenea, relatiile internationale ale celei mai vechi institutii românesti de învatamânt superior sunt evocate într-un cadru distinct.
„Este si o sectie dedicata civilizatiei Cucuteni (la parter – n.r.) acorda un loc central tuturor creatiilor apartinând oamenilor din vechime, iar perimetrul expozitional este organizat în raport de specificul acestor manifestari. Astfel, vizitatorii pot patrunde mai întâi in Sala Artelor, putând privi celebrele vase cu motivul spiralei, pictate în rosu, negru si alb, apoi urmeaza Sala Ocupatiilor, unde a fost amenajata o locuinta caracteristica epocii si sunt expuse diverse unelte si arme, pentru ca circuitul sa se încheie în Sala Tezaurului, care gazduieste exponate cu o valoare inestimabila, precum podoabe si obiecte de cult. În acest ultim spatiu s-a urmarit crearea unei atmosfere speciale, prin relieful meandric al peretilor de lut si tavanul care reproduce cerul înstelat sub care si-au faurit civilizatia acum 7.000 de ani locuitorii acestei parti a Europei”, se arata in prezentarea oficiala a muzeului.
Pe de alta parte, avand in vedere ca in trecut – Muzeul Universitatii Cuza a functionat vreme de mai multe decenii în incinta Rectoratului, prin grija lui Octav Davideanu au fost salvate mai multe bunuri de valoare, desi nu toate au devenit accesibile publicului. Astfel, la etajul cladirii, o pare însemnata din patrimoniul documentar si diverse obiecte cu semnificatie simbolica deosebita sunt expuse.
Asa a fost posibila amenajarea unei replici a cabinetului rectoral, unde, pe lânga piesele de mobilier, pot fi admirate si câteva dintre simbolurile Universitatii, precum ciocanul si mistria folosite pe 23 mai 1893, la solemnitatea asezarii pietrei fundamentale a Palatului Universitar din Copou, primele decoratii si diverse sigilii. Un spatiu consistent este alocat si evolutiei istorice a institutiei, fiind marcate, cu ajutorul unor exponate reprezentative (steagurile primelor facultati, tablouri cu personalitati, documente oficiale, medalii, fotografii, publicatii), momentul inaugural si aniversarile din 1910/1911, 1960, 1985 si 2010.

Publicație: Bună Ziua Iași

Vrei la facultate, apoi să te întorci profesor în sat? Primeşti bursă toată studenţia!

 Ministerul Educaţiei vrea să implementeze un proiect mai vechi, prin care încurajează tinerii de la ţară să se reîntoarcă în sat

Universităţile din Iaşi au început să pună în aplicare noua legsilaţie a Ministerului Educaţiei Naţionale cu privire la acordarea burselor. În aceasta se regăseşte însă un capitol interesant: burse de aproape 600 de lei pentru studenţii care vin din mediul rural, şi care au o metodologie de acordare în doi paşi. Studentul semnează un protocol cu universitatea şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, prin care se angajează să urmeze modulele psihopedagogice în timpul facultăţii.

Apoi, la finalizarea studiilor de învăţământ superior, contractul semnat în angajează să meargă să predea în localităţile de provenienţă din mediul rural pentru o durată egală cu cea în care a primit bursa. Reprezentanţii UAIC spun că aceasta este o oportunitate pentru tineri de a primi o bursă în plus care să îi atragă către studii, mai ales în contextul în care există statistici care arată că procentul tinerilor din mediul rural care ajungă să urmeze studii superioare este mai mic de 5%.

„Eu cred că este o măsură binevenită de susţinere socială a unor tineri cu posiblităţi, dar fără mijloace materiale, care ar putea să fie valorizaţi în sensul acesta, de a întoarce beneficiul pe care l-au primit la un moment dat prin întoarcerea în comunitatea de bază de care aparţin. Este o soluţie, dar nu una pe termen lung, când trebuie structurate strategii mai inteligente“, a declarat prof.dr. Constantin Cucoş, specialist în învăţământul preuniversitar şi directorul Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic de la Universitatea „Al.I. Cuza“. Ideea aceasta nu a fost gândită însă până la capăt de legiuitori – dacă vor veni cinci studenţi la Litere din aceeaşi localitate nu se vor putea întoarce toţi cinci să predea română şi limbi străine. „Trebuie o infrastructură, anumite proceduri de instalare pe post sau de ocupare a unui post în învăţământ. Toate aceste proceduri nu sunt încă agregate, compatibilizate – trebuie o viziune mai largă şi pe termen lung“, a adăugat prof.dr. Constantin Cucoş.

Conform cifrelor obţinute de către „Ziarul de Iaşi“, până în prezent, procentul tinerilor care provin din mediul rural la universităţile ieşene este, în general, de sub 30%. La Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“, spre exemplu, doar 27% dintre studenţi provin din mediul rural, în condiţiile în care inclusiv comunele considerate a fi bogate din jurul Iaşului intră la aceeaşi categorie. În cazul Universităţii „Al.I. Cuza“, procentul este de 29%, aproximativ 6.100 de studenţi, în condiţiile  în care 14% dintre aceştia  nu au completat  domiciliul de reşedinţă pe fişele de înscriere.

Publicație : Ziarul de Iași

10.000 de elevi din Moldova, invitaţi să facă Medicina la Iaşi

 Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a pornit de miercuri, 22 martie, una dintre cele mai ample acţiuni de prezentare a ofertei educaţionale realizate până în prezent la instituţia de învăţământ superior medical. Aceştia vor merge să se întâlnească cu elevi de clasele a XI-a şi a XII-a pentru a-i atrage să se înscrie în anul universitar 2017-2018 la UMF Iaşi şi să le ofere consiliere şi orientare profesională. 

Reprezentanţii UMF Iaşi au în vedere deplasări în 80 de colegii şi licee din judeţele Iaşi, Vaslui, Neamţ, Bacău, Botoşani, Suceava, Vrancea, Brăila şi Galaţi. Cadre didactice şi studenţi de la UMF vor merge la aceste unităţi de învăţământ până la finalul lunii mai.

„«Caravana UMF Iaşi» îşi propune să aducă în atenţia elevilor o prezentare a facultăţilor şi a bazei materiale a universităţii, a oportunităţilor pe care le poate avea un student medicinist în Iaşi şi o discuţie despre perspectivele de carieră pe care le au studenţii după terminarea unei facultăţi la UMF Iaşi. Acţiunea este menită să scoată în evidenţă valori specifice ale UMF precum excelenţa academică, oferta educaţională, detaliile admiterii, baza materială şi socială, dar şi oportunităţile care disting UMF Iaşi de celelalte universităţi de profil“, au transmis reprezentanţii UMF Iaşi.

Aceştia spun că au ales liceele de top din fiecare reşedinţă de judeţ şi licee importante din oraşele acestor judeţe. Prima deplasare a Caravanei UMF Iaşi va fi în Bacău, unde stă până astăzi, inclusiv, iar vineri merge spre Oneşti şi Moineşti. Săptămâna viitoare caravana merge la Neamţ, având ca cifre propuse 9 judeţe, 25 de municipii şi oraşe, 80 de colegii şi licee, peste 10.000 de elevi informaţi.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Două noi programe postuniversitare la SNSPA: „Comunicare în sectorul medical” şi „Public Speaking”

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) lansează două programele postuniversitare de formare continuă „Comunicare în sectorul medical” şi „Public Speaking”. Ambele programe sunt organizate în 112 ore didactice şi o serie de module practice.

Programul „Comunicare în sectorul medical” are ca obiectiv, potrivit SNSPA, creşterea gradului de constientizare a rolului comunicării instituţionale şi interpersonale în serviciile medicale şi vine în întâmpinarea celor a căror meserie presupune interacţiunea  cu mass-media, pacienţii, colegii şi subalternii, instituţiile publice relevante, furnizorii de echipamente şi materiale medicale.

„Crizele majore survenite în sectorul medical în ultimii doi ani, care au captat atenţia presei şi a publicului (incendiul de la Colectiv, scandalul Hexi Pharma, cazul copiilor diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic în judeţul Argeş, sau recenta epidemie de rujeolă) au dovedit faptul că activitatea de comunicare are un rol vital. Dezvoltarea competenţelor de comunicare pentru profesioniştii şi managerii din acest sector poate contribui în mod decisiv la o mai bună gestionare a situaţiilor de risc şi criză, precum şi la o comunicare cu mass-media eficientă, bazată pe principii etice şi strategice”, arată un comunicat al Universităţii.

Programul „Discurs şi adresare publică (Public Speaking)” se adresează celor care profesează sau au ca obiectiv o carieră în domeniul comunicării, consultanţei (în diverse arii, de la IT la politică) sau al vânzărilor şi este adaptat celor care vor să avanseze în poziţii de management.

„Pornind de la domeniile psihologiei comunicării, teoriei argumentării şi retoricii, psiho-sociologiei persuasiunii, lingvisticii,  programul propune cursuri accesibile şi aplicate ce permit formarea abilităţilor relevante pentru adresarea publică. Prin intermediul unor cursuri variate, atât ca tematică, dar şi ca aplicaţii şi manieră de organizare, programul are o abordare riguroasă, ancorată în ştiinţele comunicării, dar cu accent pe practică intensivă, dezvoltare de abilităţi şi orientare spre nevoile particulare ale cursantului”, informează SNSPA.

Potrivit Universităţii, ambele programe sunt organizate în 112 ore didactice şi propun cursuri şi module practice.

Publicație : Adevărul

A început procesul de selecție de noi membri ai CNATDCU

Ministerul Educației Naționale (MEN) a lansat procesul de selecție de noi membri ai Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), pentru completarea componenței nominale a acestuia, informează instituția, într-un comunicat de presă.

„În vederea completării componenței nominale a CNATDCU, Ministerul Educației Naționale a lansat procesul de selecție a noilor membri CNATDCU pentru mandatul 2016 — 2020. Aplicațiile candidaților se vor încărca pe platforma www.brainmap.ro pâna la data de 31 martie 2017, ora 24,00, și trebuie să aibă avizul instituției candidatului”, precizează Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Astfel, pentru completarea CNATDCU pot aplica cercetători și cadre didactice cu experiență proprie de cercetare la nivel înalt, recunoscută în țară și străinătate, dovedită și validată prin realizări specifice și prin îndeplinirea standardelor minime pentru abilitarea în domeniul lor de specialitate.MEN numește un comitet de selecție format din trei – cinci personalități care analizează aplicațiile depuse și înaintează ministerului o listă cu propuneri pentru componența Consiliului General, a comisiilor de specialitate și a comisiilor de contestații ale CNATDCU. Listele cu propunerile comitetului de selecție vor fi făcute publice în perioada 16 –  20 aprilie.

După finalizarea termenului de consultare publică, noii membri ai Consiliului General, ai comisiilor de specialitate și ai comisiilor de contestații sunt numiți prin ordin al ministrului Educației Naționale.

Publicație : România Liberă