Saptamana faimosului program Erasmus, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi

Departamentul de Relatii Internationale al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi a gazduit, timp de o saptamana (15 – 19 mai 2017), in cadrul celei de-a doua editii a ErasmusInternational Staff Training Week, 44 de participanti – personal academic si administrativ din universitatile partenere.

Acestia au provenit din 14 tari: Algeria, Armenia, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Georgia, Israel, Kazahstan, Maroc, Moldova, Serbia, Tadjikistan, Tunisia, Ucraina si Uzbekistan. Programul a inclus atat activitati academice, cat si culturale: prezentarea evolutiei programului Erasmus in cei 19 ani la UAIC, sustinuta de prof. univ. dr. Henri Luchian, coordonatorul institutional Erasmus, workshop-ul intitulat „Professional Narrabilities Revisited” – conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei.

„Totul a inclus si turul campusului si al orasului organizate de Departamentul de Geografie, prezentarea pe tema Integrarii Europene – lect. dr. Sinziana Baltatescu, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, targul educational pentru prezentarea ofertelor academice ale universitatilor participantilor, prezentarea intitulata Cross-Cultural Encounters And Personal Development – prof. univ. dr. Adriana Zait, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Student Panel – o discutie in plen cu studentii internationali de la universitatile participantilor, care studiaza acest semestru. De asememea, a fost prezentata si o introducere asupra Geografiei turismului in regiunea Moldovei – lect. univ. dr. Mihai Bulai, Facultatea de Geografie si Geologie, intalniri organizate la cerere – cu Departamentul de Programe Didactice, Departamentul de Formare Continua, Facultatea de Fizica, Facultatea de Litere, Departamentul Financiar-Contabil, Departamentul de Asigurare a Calitatii, vizite la Muzeul Universitatii, Gradina Botanica, Palatul Culturii si, nu in ultimul rand, o excursie in zona culturala extinsa a Iasului”, au reliefat oficiaii UAIC.

Publicație : Bună Ziua Iași

Rectorul Universitatii Babes- Bolyai si Parintele Constantin Necula conferentiaza la Iasi

In aceste zile, in cadrul Festivalului International al Educatiei (FIE) 2017, vor avea loc noi evenimente culturale. Astfel, doua conferinte inspirationale sunt programate în aceasta saptamâna în cadrul Festivalului, acestea fiind sustinute la Iasi de doua personalitati ale istoriei si spiritualitatii românesti. Prima conferinta din aceasta saptamâna va fi sustinuta de rectorul Universitatii Babes- Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop. În anul în care Festivalul International al Educatiei este organizat sub egida Centenarului, Ioan-Aurel Pop va vorbi la Iasi despre locul românilor si al României în Europa.

Întâlnirea renumitului profesor universitar cu publicul ietean va avea loc astazi, 24 mai, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Iasi, începând cu ora 17:00. Urmatoarea conferinta programata în aceasta saptamâna se adreseaza publicului interesat de cuvântarile parintelui Constantin Necula. Acesta va sustine conferinta privind identitatea ca vocatie. Conferinta va avea loc joi, 25 mai 2017, începând cu ora 17:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Iasi.

O alta conferinta FIE 2017 este programata în luna iunie, când dizidentul cubanez Pedro J. Fuentes-Cid va veni la Iasi pentru a sustine prelegerea cu titlul „Educatia memoriei. Prizonieratul politic în Cuba comunista”, eveniment inclus în cadrul Festivalului International al Educatiei. Întâlnirea sa cu iesenii interesati de acest subiect va avea loc pe 10 iunie, ora 12:00, la Palatul Roznovanu.

„În cadrul sesiunii denumite Conferintele FIE publicul iesean s-a putut întâlni pâna acum cu Theodor Paleologu, care a vorbit pe 10 mai la Iasi despre Monarhia în refugiu, în cadrul evenimentului Centenarul Sarbatoririi Zilei Nationale la Iasi. De asemenea, poetul si eseistul Radu Vancu a sustinut pe 22 mai conferinta privind identitatea poeziei române si despre cum aceasta ne-a facut sa devenim ceea ce eram. Iar în urma vizitei la Iasi a cosmonautului Dumitru Prunariu, care a sustinut în cadrul FIE 2017 prelegerea privind explorarea spatiului cosmic, conducerea Universitatii Tehnice Gh. Asachi Iasi a propus ca acesta sa primeasca titlul de cetatean de onoare al orasului”, au aratat organizatorii evenimentului.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Premiu inedit pentru o echipa de tineri din Iasi

In aceste zile, in Capitala, s-a desfasurat o noua editie a Innovation Labs 2017, un program de mentorat si dezvoltare pentru tinerii pasionati de tehnologii creative si antreprenoriat. Evenimentul si-a desemnat castigatorii din acest an, printre acestia numarandu-se si o echipa din Iasi.

Echipa Werit a obtinut premiul „Best Pitch” pentru un proiect ce presupune un consilier vestimentar digital ce sugereaza clientilor combinatii între articole de îmbracaminte selectate dintr-o varietate de magazine online. Utilizatorii îsi creeaza un profil care este continuu nuantat prin algoritmi de machine-learning, permitând Werit sa genereze combinatii inteligente pe gustul cumparatorilor, eficientizând selectia si cumpararea online si largind spectrul optiunilor vestimentare.

„Innovation Labs este un accelerator ancorat în universitati românesti de prestigiu din Bucuresti, Cluj, Iasi, Sibiu, Timisoara si Alba Iulia, adaugând dimensiunea dezvoltarii de produs educatiei tehnice IT&C pentru care absolventii din România se bucura de o recunoastere globala. În cadrul semi-finalelor Demo Day 2017 au urcat pe scena 40 de echipe dintre cele 63 care au fost selectate în programul de mentorat de trei luni în luna martie 2017, ca urmare a intalnirilor din cele 6 centre universitare. Dupa o prima runda de demonstratii tehnice si prezentari de produs, 16 echipe au intrat în competitia finala Demo Day, captivând juriul si publicul cu inovatiile lor”, au aratat organizatorii evenimentului.

Innovation Labs 2017 este un program organizat de Tech Lounge, Simplon, Asociatia Calemis, Fundatia Comunitara Sibiu si Rosenc, împreuna cu partenerii academici: Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi, Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Publicație : Bună Ziua Iași

Saptamana ACEASTA, Iasul devine capitala Inventicii. Totul in cadrul EuroInvent 2017, programat la Palatul Culturii

EUROINVENT, cel mai mare salon de inventii din Europa de Sud-Est va primi inventatori si cercetatori din toata lumea, în perioada 25 (maine – n.r.) si 27 mai 2017, la Palatul Culturii din Iasi.

Manifestarea este un omagiu adus creativitatii prin expozitia de inventii si proiecte inovativeconferinta în domeniul stiintei si ingineriei materialelor, salonul de carte tehnico-stiintifica si salonul de arte vizuale, precum si mai multe workshop-uri, care vor aduce în atentie INOVAREA ce poate constitui cheia iesirii din criza. Evenimentul promoveaza creativitatea româneasca în context european, si a celei europene în context international, prin expunerea contributiilor scolilor academice, a institutelor de cercetare, dar si a inventatorilor individuali.
„Vizitatorii vor avea prilejul de a vedea expuse peste 400 de creatii din peste 20 de tari. Pentru al doilea an consecutiv, Fundatia «Dan Voiculescu» pentru Dezvoltarea României va oferi 10.000 de lei câstigatorului Marelui Premiu Euroinvent. Evenimentul se desfasoara sub egida IFIA – International Federation of Inventors’ Associations si WIIPA – World Inventions Intellectual Property Associations si este organizat de Forumul Inventatorilor Români, Centrul de Informare Europe Direct Iasi, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Totul în colaborare cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare Pentru Protectia Mediului, Complexul Muzeal National Moldova Iasi, Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Nationala de Arte George Enescu din Iasi, Universiti Malaysia Perlis, Universiti Malaysia Terengganu”, au transmis organizatorii.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Premieră absolută la FILIT 2017: doi laureaţi Nobel, simultan la Iaşi

  „Vrem să arătăm că FILIT continuă să trăiască. Este foarte greu să aduci un singur laureat Nobel, iar noi suntem mai mult decât fericiţi să avem doi“, spune scriitorul Lucian Dan Teodorovici, directorul instituţiei organizatoare a evenimentului care va avea loc la toamnă. Ce alte noutăţi aduce ediţia din acest an a FILIT?

Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Literatură şi Tra­du­cere Iaşi (FILIT) va aduce, în premieră absolută, nu unul, ci doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Li­teratură. Astfel, în perioada 4-8 oc­tombrie, invitaţi la cea de-a V-a ediţie FILIT vor fi Svetlana Aleksievici, laureata Nobel pentru Literatură în anul 2015, şi Gao Xingjian, laureat Nobel pentru Literatură în anul 2000. Svetlana Alexievici este o jurnalistă, ornitologă şi scriitoare belarusă, care a primit Nobel-ul în 2015, potrivit organizatorilor, „pentru scrierile ei polifonice, memorial al suferinţei şi curajului în epoca noastră“, Belarus fiind ultima dictatură a Europei.

A primit, de asemenea, numeroase premii pentru relatări şi reportaje independente privind dezastrul nuclear de la Cernobîl, iar unul din cele mai a­pre­ciate romane ale sale, „Războiul nu are chip de femeie“, este tradus şi în limba română. Gao Xingjian este, la rândul său, un scriitor, dramaturg şi critic francez de origine chineză. În ţara sa natală, avangardismul operei sale şi libertatea sa de gândire şi ex­primare i-au atras animozitatea Parti­dului Comunist Chinez, el petrecând aproape 6 ani în taberele de reeducare în perioada Revoluţiei Culturale. Constrâns la exil, Gao Xingjian se stabileşte în Franţa în 1988 unde obţine azilul politic, în 1997 obţinând cetăţenia franceză.

 „Vrem un public mai larg“

„Din punctul nostru de vedere, a fost foarte importan să venim pentru ediţia a V-a cu nume importante, cu nume care să atragă publicul din nou la Iaşi şi să arătăm că FILIT-ul continuă să trăiască, şi că FILIT-ul continuă să-şi propună lucruri importante. Din fericire, am avut confir­mări de la cei doi laureaţi Nobel, şi acesta este un lucru pe care puţine festivaluri îl pot aduce în faţă, cu care puţine festivaluri se pot lăuda, şi mă refer aici la festiva­luri din toată lumea. În general este foarte greu să aduci un singur laureat Nobel, iar noi suntem mai mult decât fericiţi să avem doi“, a punctat Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Literaturii Române din Iaşi.

Ediţia de anul acesta aduce şi secţiuni şi evenimente noi. Astfel, pe lângă evenimentele de până acum, ediţia de anul acesta va avea trei noi programe: Casa Fantasy, dedicată literaturii fantasy, Casa Copilăriei şi Casa cu Absidă, realizată în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor, filiala din Iaşi. „Anul acesta încercăm să ne ducem către un public ceva mai larg, insistăm pe ideea asta de sărbătoare a Iaşului şi a literaturii, aşa că am venit cu programe noi, cu Casa Fantasy sau cu Casa Copi­lăriei, cu literatura pentru copii. De asemenea, important este, fiind în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Iaşi, că ne ducem şi spre scriitorii din regiunea Moldovei în general, pentru că am vrea să fie bine reprezentaţi în cadrul FILIT, pentru că sunt foarte mulţi scriitori buni în zona noastră, dar poate mai puţin cunoscuţi la nivel naţional“, a mai declarat Lucian Dan Teodorovici.

Garanţii pentru ediţii viitoare

După ediţia de anul acesta, directorul Muzeului Literaturii declară că a primit asigurarea că vor primi sprijin pentru cel puţin încă cinci ediţii, ceea ce le oferă posibilitatea să se asigure că şi pe viitor vor avea invitaţi importanţi din lumea literaturii. „Avem asigurări că festivalul va continua pe următorii cinci ani, cel puţin. Avem asigurări că va exista susţinerea necesară, iar acest lucru este foarte important. Ne dă nouă siguranţa de a deschide discuţii cu alţi scriitori foarte importanţi pentru anul viitor sau chiar pentru ediţia de peste doi ani. Este un lucru esenţial, pentru că este greu să aduci scriitori cu câteva luni înainte“, a specificat Lucian Dan Teodorovici.

În cadrul FILIT vor participa nume importante din literatură şi lumea cărţii, organizatorii având deja o listă a scriitorilor care au confirmat prezenţa. Astfel, pe perioada festivalului, la Iaşi vor fi prezenţi scriitori străini şi români, traducători, editori, manageri culturali şi alte personalităţi culturale.

Publicație : Ziarul de Iași

 

Conferinţă de schimb de idei din 90 de lucrări ştiinţifice

 Prima conferinţă a Şcolilor Doctorale de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ va aduce în atenţia mediului academic, pentru două zile, aproximativ 90 de lucrări ştiinţifice. Evenimentul va avea loc în perioada 29-30 mai, iar aceasta este ocazia prin care studenţii doctoranzi îşi prezintă rezultatele recente din cercetarea pe care o întreprind. Astfel, prin intermediul acestei întâlniri, doctoranzii au ocazia de a face schimb de idei, dar şi de a întreprinde colaborări interdisciplonare. 

Deschiderea va avea loc în Aula „Gheorghe Asachi“ a Univer­sităţii Tehnice din Corp A, în Copou. În prima zi va avea loc o prezentare în plen a şapte lucrări. Ulterior, discuţiile şi prezen­tările vor avea loc în corpul T, atât în partea a doua a primei zi, dar şi în ziua următoare. Astfel, în cea de-a doua zi vor fi prezentate pe secţiuni 83 de lucrări elaborate de către doctoranzi sub îndrumarea coordonatorului de doctorat. „Îmi exprim convingerea că manifestarea va fi un început de bun augur şi va fi continuată în anii care vor veni“, a declarat prof.dr.ing. Liviu Goraş, directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat. Prin intermediul discuţiilor avute în cadrul evenimentului, doctoranzii au ocazia de a-şi îmbunătăţi lucrările, urmând să le trimită spre publicare în reviste, printre care şi Buletinul Institutului Politehnic.

 Publicație : Ziarul de Iași

Bulgaria ne-a depăşit la numărul de absovenţi de studii superioare. România, situată la coada clasamentului european

România este la coada clasamentului în ceea ce priveşte numărul de absolvenţi de studii universitare la nivelul Uniunii Europene, fiind depăşiţi chiar şi de Bulgaria, arată digi24.

În România, procentul absolvenţilor de învăţământ superior este de 15.1%,  fiind cu mult sub cel al vecinilor noştri bulgari, de 24.4%, cât şi faţă de media Uniunii Europene, care este de 27.2%.

Şi pentru grupa de vârstă de 30-34 de ani, ţara noastră are cea mai mică rată a absolvenţilor de studii superioare din Uniunea Europeană. Vorbim despre 25.6% din totalul populaţiei, faţă de 39.1%, cât este media europeană.

Trebuie, totuşi, să luăm în calcul şi deficitul de absolvenţi acumulat pe parcursul anilor, ţinând cont că la recensământul din 1992, ponderea era de 5.8%, mai scrie digi24.

În ceea ce priveşte numărul de diplome acordate anual, se observă faptul că în România se acordă 10 diplome de absolvire pentru învăţământ superior la mia de persoane, cu vârste cuprinse între 15-64 ani, jumătate faţă de Polonia, unde sunt acordate 20 de diplome la mia de persoane. De asemenea, ţara noastră se află din acest punct de vedere inclusiv sub media Uniunii Europene, care este de 14 diplome la mia de persoane.

Absolvenţi de învăţământ superior în 2016:

România – 15.1%

Bulgaria – 24.4%

Polonia – 25.2%

Media UE – 27.2%

Diplome acordate anual:

România – 10 la 1.000 de persoane

Bulgaria – 13 la 1.000 de persoane

Polonia – 20 la 1.000 de persoane

Media UE – 14 la 1.000 de persoane

 Publicație : Adevărul