EXCLUSIV! Andrei Plesu, Doctor Honoris Causa al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi

Cunoscutul scriitor si filosof Andrei Plesu va primi din partea Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, pe 12 decembrie 2017, titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC. Ceremonia va fi prezidata de actualul ordonator de credite, respectiv rector interimar al institutiei de invatamant superior, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.

Andrei Gabriel Plesu (n. 23 august 1948, Bucuresti) este un scriitor si eseist roman, estetician si istoric al artei, stilist al limbii romane. A fost ministrul Culturii (28 decembrie 1989 – 16 octombrie 1991) in Guvernul Petre Roman si ministrul Afacerilor Externe in Guvernul Radu Vasile (29 decembrie 1997-22 decembrie 1999), potrivit informatiilor culese de Wikipedia.

Absolvent al Liceului „Spiru Haret” si al Facultatii de Arte Plastice (la Sectia de istoria si teoria artei), ca sef de promotie, a participat la Scoala de la Paltinis, fiind alaturi de Gabriel Liiceanu unul dintre cei mai importanti discipoli ai filosofului Constantin Noica. In tinerete, la varsta de 20 de ani (in 1968), a intrat in Partidul Comunist Roman, pentru ca in ultimii ani ai regimului comunist sa fie unul dintre intelectualii opozanti, neremarcandu-se totusi prin gesturi militante de disidenta. A ajuns persona non grata in urma scandalului „Meditatiei Transcedentale”, pierzandu-si locul de munca si fiind nevoit sa petreaca o perioada de timp „in exil” la Tescani. Desi i-a fost permis sa paraseasca tara inca inainte de 1989, intalnind figuri de prima mana ale exilului, precum cuplul Virgil Ierunca-Monica Lovinescu, a ales sa nu ramana in strainatate.

Doctor honoris causa al Universitatii „Albert Ludwig” din Freiburg (2000) si al Universitatii „Humboldt” din Berlin (2001), Commandeur des Ordre des Arts et des Lettres, Grand Officier de la Légion d’honneur si autor de succes, a fost si puternic contestat in ultimii ani, fiind asimilat alaturi de Gabriel Liiceanu si Horia Roman Patapievici unui grup de interese care ar acapara viata intelectuala si culturala a Romaniei. Andrei Plesu a fost de asemenea aspru criticat ca sustinator al presedintelui Traian Basescu, desi isi depusese inca din 2005 demisia din functia de consilier prezidential.

A fondat revista culturala Dilema (mai tarziu redenumita Dilema Veche), in care publica un editorial saptamanal. Plesu a realizat impreuna cu Gabriel Liiceanu cateva emisiuni de televiziune, printre care 50 de minute cu Plesu si Liiceanu (2011).

Ca scriitor, inregistreaza un important succes de stima si de public (critica il consacra dinainte de 1989 – N. Manolescu, Monica Lovinescu etc. -, cartile sale cuprind azi constant tiraje de zeci de mii de exemplare) cu volumele Minima moralia (1988), Jurnalul de la Tescani (1993) si Despre ingeri (2003). Contrastul formal intre o problematica grava (cu deosebire morala, teologica si existentiala) si abordarea ei relaxata, adesea ludica si de o frapanta veracitate, constituie elementul determinant al stilului sau de autor.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

ASTAZI au loc cele mai IMPORTANTE manifestari dedicate celor 157 ani de la fondarea Universitatii „Aexandru Ioan Cuza” din Iasi

Deja, incepand de pe 20 octombrie 2017 si pana la finalul acestei luni, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi deruleaza o serie de manifestari dedicate aniversarii a 157 de ani de la infiintare.

Dintre cele 53 manifestari programate se remarca un punct principal, anume ceremonia „Dies Academici”. Aceasta este programata astazi, 26 octombrie, in Aula Magna „Mihai Eminescu” de la Cuza. Totul este marcat de conferinta „Noi tendinte in domeniul Informaticii.

Stiintele umaniste in vizorul Informaticii. Ce va urma?”, care va fi sustinuta de prof. univ. dr. Dan Cristea, membru corespondent al Academiei Romane si conf. univ. dr. Adrian Iftene, decan al Facultatii de Informatica.

De asemenea, dupa acest eveniment urmeaza ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa – prof. univ. dr. Louis G. Pol, decan al Facultatii de Administrarea Afacerilor – Universitatea din Nebraska din Omaha – Statele Unite ale Americii (SUA), anuntat maine, 27 octombrie, de la ora 12:00, in Sala Senatului de la Cuza. Apoi, sambata, 28 octombrie, va fi deschisa cea de-a XLI-a editie a expozitiei „Flori de Toamna”, in Gradina Botanica „Anastasie Fatu”.

 Publicație : Bună Ziua Iași

 

PREMIERA academica la Iasi. Rectorul Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” a decis reorganizarea Scolilor doctorale

Universitatea Tehnica (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iasi a decis reorganizarea Scolilor doctorale. Pe acest plan, prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval – rectorul institutiei a propus unirea Scolilor doctorale asociate facultatilor intr-una singura la nivelul unitatii educationale.

„Propunerea a plecat de la o analiza obiectiva, critica, a situatiei existente in Universitate in acest moment privind organizarea Scolilor doctorale si viitoarea evaluare, la nivel national, a activitatii de doctorat. In acest moment, in Politehnica exista zece Scoli doctorale asociate facultatilor, cu exceptia celei de Arhitectura. Acestea coordoneaza 13 domenii de doctorat, dintre care sase se regasesc in doua sau chiar trei Scoli doctorale. Distributia conducatorilor de doctorat si, implicit, a rezultatelor activitatii din cadrul studiilor universitare de doctorat in domeniile comune mai multor scoli nu este deloc uniforma. Astfel, exista domenii cu un singur conducator de doctorat la o Scoala doctorala si minim sapte conducatori in aceleasi domenii la alta scoala. Mai mult, avem o Scoala doctorala in care toti cei trei conducatori care indruma doctoranzi sunt peste varsta de pensionare, in timp ce, la acelasi domeniu, exista intr-o alta scoala mult mai multi conducatori, situati pe diferite paliere de varsta. De aceea, prin unirea domeniilor de doctorat comune mai multor Scoli doctorale s-ar creste valoarea si impactul activitatii de cercetare aferent acelor domenii”, a reliefat rectorul TUIASI.
De precizat ca la Universitatea Tehnica din Iasi activeaza peste 160 de conducatori de doctorat, numarul doctoranzilor fiind de aproape 1.000. Facultatile cu cele mai multe programe doctorale sunt cele de Inginerie Chimica si Protectia Mediului „Cristofor Simionescu” si Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata.
„Propunerea mea de creare a unei singure Scoli doctorale la nivelul Universitatii a fost aprobata in unanimitate de catre membrii Consiliului de Administratie (CA). Un argument important in sustinerea acestui demers l-a reprezentat faptul ca vom promova inca o punte in colaborarea dintre facultati, de aceasta data in sfera cercetarilor doctorale. Trebuie sa mentionez faptul ca deja exista echipe mixte active, alcatuite din cadre didactice si doctoranzi de la mai multe facultati, acum doar vom extinde acest cadru al parteneriatelor intra-universitare”, a mai transmis profesorul Cascaval.
De aratat ca, anul acesta, Universitatea Tehnica a primit cu circa 20 la suta mai multe locuri bugetate la studiile doctorale comparativ cu anul trecut, ca rezultat al cresterii numarului de solicitari din partea candidatilor.

 Publicație: Bună Ziua Iași

 

Scade prețul clădirii Telekom din Fundație? „Cuza“ mizează pe investițiile proprii

 Universitatea ia în calcul investiţiile realizate de-a lungul vremii şi propune pentru sediul din Fundaţie un preţ situat între 1,5 şi  1,7 milioane euro.

Conducerea executivă a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a luat decizia de a achiziţiona în perioada următoare Corpul R, actuala clădire din Fundaţie scoasă la vânzare de compania Telekom. Însă, din informaţiile obţinute de „Ziarul de Iaşi“, universitatea ar vrea să plătească mai puţin pe clădire decât preţul cerut de Telekom, 2,3 milioane de euro.

Argumentele universităţii ar fi două în acest caz: o evaluare separată a imobilului realizată de o echipă contractată de conducerea UAIC ar fi scos în evidenţă un preţ mai mic decât cel cerut de compania de telecomunicaţii, iar cei de la UAIC vor să invoce investiţiile realizate de-a lungul anilor pentru reabilitarea şi transformarea spaţiului respectiv într-unul potrivit pentru desfăşurarea activităţilor didactice.

Concret, după ce a închiriat spaţiul în 2008, universitatea a investit în recompartimentarea spaţiilor şi transformarea lor în săli de curs şi de seminarii, reparaţia instalaţiilor electrice şi a celor sanitare, dotarea cu mobilier, dar şi calculatoare, laptopuri şi imprimante, cât şi angajarea unui administrator de imobil, şapte îngrijitoare şi patru portari strict pentru clădirea respectivă.

Consiliul de Administraţie al UAIC a depus în acest sens un document către Senatul UAIC aprobat în unanimitate în cadrul şedinţei de ieri prin care a argumentat necesitatea şi importanţa achiziţionării Corpului R.

După ce a primit toate voturile necesare, conducerea UAIC aşteaptă cel de-al doilea termen al licitaţiei demarate de Telekom. Dacă nu se va înscrie nimeni, vor înainta o propunere de achiziţie bazată pe elementele prezentate anterior care, conform surselor oficiale din universitate care au consultat documentele invocate, va fi de sub 2 milioane de euro, în intervalul 1,5 – 1,7 milioane.

Ar fi al doilea proiect de patrimoniu finalizat de UAIC în condiţiile în care a inaugurat marţea trecută noul cămin din incinta Catedralei Mitropolitane.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Conferinţă internaţională cu reprezentanţi NATO şi SRI la Iaşi

 Importanţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Marii Britanii, Poloniei, dar şi reprezentanţi ai NATO, SRI sau ai unei organizaţii de contra-terorism se vor întâlni la conferinţa „Pro­vocări de securitate în Sud-Estul Europei“, o întâlnire internaţională despre rolul României în asigurarea stabilităţii spaţiului sud-est european.

Evenimentul va avea loc la Iaşi pe data de 3 noiembrie, fiind organizat de Think tank-ul New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea „Alexan­dru Ioan Cuza“ din Iaşi, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi, prin De­partamentul Centenar, fiind organizat sub Înaltul Patronaj al Ministerului Afacerilor Externe.

Conferinţa internaţională „Provocări de securitate în Sud-Estul Europei“ îşi propune să accentueze importanţa specifică a une­ia dintre cele mai vulnerabile zone ale Europei.

Evenimentul va avea loc în Aula Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, de la ora 09.40, şi va reuni oficiali români şi străini, precum şi reprezentanţi ai mediului academic şi neguvernamental din ţară şi din străinătate. Lucrările conferinţei vor beneficia de traducere simultană, în limbile engleză şi română.

Ceremonia de deschidere a conferinţei va fi precedată de vernisajul expoziţiei de fotografii şi documente de arhivă cu titlul „100 ani de parteneriat militar între România şi Statele Unite ale Americii şi contribuţia Crucii Roşii în Primul Război Mon­dial“, care va avea loc în Sala Paşilor Pierduţi, între 9.00 şi 09.30.

Publicul prezent la vernisaj va avea ocazia să viziteze Aula Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, locul unde, acum 100 de ani, Corpul Ponderator, azi Senatul României, şi-a ţinut şedinţele în vreme de război şi unde au fost adoptate deciziile politice majore pentru înfăptuirea Marii Uniri din 1918.

Printre invitaţii conferinţei se numără Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial, fost ministru de Externe, Abigail Rupp, adjuncta Şefului Misiunii, Ambasada SUA în România, Deborah Sanders, de la King’s College, Londra, Marea Britanie, Tomasz Daborowsk, Senior Fellow, Central European Department, Centre for Eastern Studies, Polonia, Laura G. Brent, Cyber Defence Officer, Emer­ging Security Challenges Division, NATO, Gabriel Dinu, şef departament la Centrul Naţional Cyberint, Serviciul Român de Informaţii, sau Tal Pavel, research fellow, la International Institute for Counter-Terrorism, Israel.

Conferinţa se înscrie în seria evenimentelor dedicate Centenarului – „Iaşi, capitală a României 1916-1918 şi Oraş al Marii Uniri“.

 Publicație : Ziarul de Iași și Evenimentul  

 

Forumul Naţional al Studenţilor la Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale va avea loc în perioada 23-26 noiembrie. Până când te poţi înscrie

Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP) organizează în perioada 23-26 noiembrie cea de-a treia ediţie a Forumului Naţional al Studenţilor la Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (FNSSPRI). Evenimentul îşi propune să reunească 60 de studenţi şi studente la ştiinţe politice şi relaţii internaţionale de la facultăţile de profil din România.

Intitulată „euROpa 100”, ediţia din acest an se desfăşoară în pragul unui moment cu o dublă semnificaţie istorică: 100 de ani de la formarea statului unitar modern român, şi comemorarea a 100 de ani de la sfârşitul Marelui Război. În acest context, participanţii vor avea ocazia să discute împreună cu politicieni, academicieni şi experţi în domeniu despre evoluţiile sociale şi politice din ultimii 100 de ani. Pe de altă parte, 2017 este anul în care se împlinesc 10 ani de la aderarea României la UE,  ocazie cu care vom discuta despre procesul de integrare şi ce a însemnat acesta pentru ţara noastră.

Principalul obiectiv al FNSSPRI este acela de a asigura un spaţiu în care viitorii absolvenţi să aibă ocazia de a socializa, de a problematiza evenimentele curente într-un mediu formal şi de a crea, pe viitor, o comunitate care să poată contribui la dezvoltarea mediului politic românesc.

Studenţii şi studentele care doresc se vor putea înscrie până pe data de 9 noiembrie la următorul link: https://fnsspri.ro/inscrie-te  .

Mai multe informaţii găsiţi pe :https://fnsspri.ro/,  https://www.facebook.com/FNSSPRI/

Publicație : Adevărul