Concursul intitulat „Istoria in licee – Nicolae Iorga”, la Universitatea Cuza din Iasi

Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, impreuna cu Liga Studentilor de la Istorie, de la aceeasi universitate, derulaza in acest an concursul intitulat „Istoria in licee – Nicolae Iorga„. Acesta are tema Primul Razboi Mondial: Actiuni diplomatice si stari de spirit.

„Concursul (programat pe 25 martie, 2017 – n.r.) se adreseaza elevilor din ciclul liceal. Individual sau in echipa, elevii care doresc sa participe la concurs vor trimite o lucrare pe tema mai sus amintita la adresa de email: bogdan.ceobanu•yahoo.com. Lucrarea va avea intre 10.000 si 15.000 de caractere – cu tot cu spatii si va fi scrisa cu font Times New Roman, cu spatiere la un rand si jumatate. Data limita de inscriere a concurentilor este 10 martie 2017, urmand ca anuntarea finalistilor sa aiba loc pe 15 martie 2017. In ziua de sambata, 25 martie 2017, ora 10:00, finalistii vor fi invitati la Facultatea de Istorie pentru a-si prezenta public lucrarile, urmand ca membrii comisiei concursului sa decida acordarea premiilor. Cu aceasta ocazie va avea loc si o masa rotunda, la care vor fi invitati studenti, profesori din mediul universitar si preuniversitar, specialisti din arhive si muzee. De asemenea, studentii vor avea prilejul de a cunoaste Universitatea Cuza, in cadrul manifestarilor organizate cu ocazia «Zilelor Portilor Deschise la UAIC» dintre 23 si 26 martie 2017″, au transmis organizatorii.
De precizat ca, echipele pot fi formate din unul sau mai multi elevi (maxim patru – n.r.), lucrand sub indrumarea unui profesor coordonator. In finala vor intra opt lucrari, dintre care cele considerate cele mai valoroase vor primi in ordine premiile I, II sau III, respectiv mentiuni. Un liceu poate trimite o singura echipa. Pot participa licee din intreaga tara.

Finalistii sunt rugati sa confirme participarea in 72 de ore de la anuntarea prin e-mail a rezultatului, altfel invitatia va fi acordata echipei de pe locul urmator. Comisia de evaluare a lucrarilor va fi formata din profesori si studenti ai Facultatii de Istorie. Comisia va urmari abilitatile de exprimare in scris, argumentatia si caracterul de originalitate. In masura posibilitatilor, Facultatea de Istorie va incerca sa acopere o parte din cheltuielile de cazare (pentru echipele din localitati mai indepartate) si va asigura invitatilor o masa de pranz la Cantina Universitatii Cuza din Complexul Titu Maiorescu.

Publicație : Bună Ziua Iași

 Parteneriat academic în domeniul cercetării între două importante universităţi din Iași

 UMF şi USAMV au stabilit semnarea unui parteneriat academic în domeniul cercetării.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a demarat o întâlnire cu reprezentanţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu“ de la Brad în vederea stabilirii unui protocol pentru o colaborare mai apropiată pe viitor. În acest sens, conducerea USAMV a vizitat ieri sediul UMF unde au discutat despre cum ar putea realiza o cooperare mai apropiată în domeniul cercetării.

„Vizita membrilor USAMV se înscrie în cadrul propunerilor noastre de a îmbunătăţi colaborarea cu structurile mari de cercetare din Iaşi. A avut deja întâlniri cu reprezentanţi ai Institutului de Chimie Macromoleculară «Petru Poni» şi ai companiei Antibiotice, urmând să avem întrevederi şi cu reprezentanţi ai Universităţii Tehnice «Gheorghe Asachi» şi ai Universităţii «Alexandru Ioan Cuza»“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Din partea USAMV au fost prezenţi la întâlnire prof.dr. Vasile Vîntu, rectorul instituţiei, prof.dr. Benone Păsărin, prorector responsabil cu activitatea educaţională, prof.dr. Liviu-Dan Miron, prorectorul cu activitatea de cercetare ştiinţifică, prof.dr. Teodor Robu, prorector cu dezvoltare instituţională, şi prof.dr. Gheorghe Săvuţa, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară.

„A fost o întâlnire în interesul ambelor instituţii, pentru că ideea comună este cea de cooperare. Au fost colaborări şi până acum, unele dintre ele cunoscute în proiecte mai mari, altele mai mic, precum tezele de doctorat în cotutelă, dar credem că putem face mai mult“, a declarat prof.dr. Vasile Vîntu.

Din partea UMF au participat majoritatea prorectorilor, dar şi toţi decanii şi directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat.

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași