Profesor american, Doctor Honoris Causa la „Cuza“. Se simte aici „ca într-o familie“

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a acordat titlul de Doctor Honoris Causa unui profesor din Statele Unite ale Americii, care a colaborat cu instituţia de învăţământ superior din Iaşi mai bine de 25 de ani.

Festivitatea de înmânare a acestui titlu a avut loc ieri, în Sala Senat a universităţii. Astfel, profesorului Louis G. Pol, decan al Facultăţii de Administrarea Afacerilor la Universitatea Nebraska din Omaha, profesor de marketing şi deţinător al titlului onorific John Becker, este în prezent unul dintre personalităţile importante ale lumii academice internaţionale care deţin acest titlu onorific.

Conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a decis acordarea acestui titlu datorită colaborării intense dintre profesorul american şi profesorii Universităţii ieşene. Încă din 1991, profesorul Louis G. Pol a început diferite colaborări în cadrul unor proiecte comune. Astfel, Louis G. Pol a facilitat pentru studenţii români accesul la diferite programe de studiu, a participat la diferite proiecte de cercetare, unele dintre ele având drept subiect situaţia economică şi socială a României.

După decernarea premiului, în cadrul discursului, profesorul a vorbit de relaţiile foarte bune pe care le-a avut în permanenţă cu universitatea ieşeană, afirmând că se simte „ca într-o familie“.

Profesorul american a subliniat apropierea pe care o simte faţă de Iaşi, amintind chiar că un student român a locuit vreme de opt luni la el acasă, alături de fiul şi soţia sa, student care s-a întors mai apoi şi la studiile masterale.

Aria de expertiză a profesorului Louis G. Pol este sociologia, pe care însă a îmbinat-o, în decursul carierei sale, cu marketingul, demografia, statistica aplicată, dar şi cu metodologiile de cercetare.

Comisia care a semnat acordarea titlului de Doctor Honoris Causa a fost condusă de prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, prorector şi ordonator de credite la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. De asemenea, din comisie au făcut parte prof.univ.dr. Dinu Airinei, decan al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) la UAIC, prof. univ.dr. Dumitru Oprea, profesor la FEAA, prof.univ.dr. Nicolae Istudor, rector al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, dar şi prof.univ.dr. Petru Stefea, decan al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor de la Universitatea de Vest din Timişoara.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

ASTAZI, cei mai multi IESENI vor alege sa ajunga in GRADINA BOTANICA! Momentul este asteptat inca de la inceputul ANULUI

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iasi organizeaza, de astazi, 28 octombrie si pana pe 19 noiembrie 2017, cea de-a XLI-a editie a expozitiei de flori, fructe si seminte, intitulata „Flori de Toamna” • Evenimentul se va desfasura in Gradina Botanica „Anastasie Fatu” • Deschiderea expozitiei se va face cu un moment artistic marca Essenza Quartet, de la ora 11:00 • Astfel, manifestarea anuala asteptata de cei mai multi ieseni va fi deschisa zilnic intre orele 9:00-17:00 • Pretul unui bilet este de cinci lei, iar pentru grupurile organizate de trei lei • Fotografiatul este liber.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi organizeaza, de astazi, 28 octombrie si pana pe 19 noiembrie 2017, cea de-a XLI-a editie a expozitiei de flori, fructe si seminte, intitulata „Flori de Toamna”.

Sunt expuse specii de flori originare din Africa, Muntii Pirinei sau Insulele Canare

Evenimentul se va desfasura in Gradina Botanica „Anastasie Fatu„. Astfel, in cadrul expozitiei publicul este invitat la o incursiune în lumea culorilor, serele si sectiile exterioare fiind amenajate tinând cont de armonia cromatica a soiurilor de crizanteme, tufanele, dovleci sau varza decorativa cultivate în Gradina Botanica.
„Exponatele reunesc 110 soiuri de crizanteme (Chrysanthemum x grandiflorum), aranjate într-o mare diversitate de forme si culori care definesc tipuri de inflorescente cunoscute sau mai putin cunoscute. Pe lânga culoarea traditionala – galbenul – crizantemele retin si prin nuante puternice precum violet, lavanda, roz, visiniu, bronz, alb si rosu. Din colectie vor fi prezentate 125 de soiuri de tufanele în aranjamente si mozaicuri florale sau diferite forme de cultura dirijata: pom, cascada, evantai sau coloane. Ca genitori pentru varietatile horticole actuale sunt expuse specii spontane ale genului Chrysanthemum s.l, iar între acestea si Chrysanthemum indicum L., considerata specie parentala. De asemenea sunt expuse 26 specii anuale sau perene, ce apartin genurilor Argyranthemum, Dendranthema, Ismelia, Euryops, cu origine în diferite zone ale globului: Africa, Pirinei sau Insulele Canare”, a transmis prof. univ. dr. Catalin Tanase, directorul Gradinii Botanice si prorector pentru programe de masterat si studii doctorale la Universitatea Cuza.

Cel mai iute soi de ardei din lume, expus in Gradina Botanica din Iasi 

Mai departe, vor fi expuse 130 de esantioane de fructe si seminte care provin de la specii cultivate în diferite sectii ale Gradinii Botanice, grupate în functie de zonele de origine bio-geografica si însotite de planse cu explicatii referitoare la biomurile caracteristice fiecarui continent, dar si la adaptarile specifice conditionate de factorii mediului inconjurator. Exponatele cu ardei decorativi reunesc 110 soiuri ale genului Capsicum, care sunt foarte diferite ca port, forma si culoare a fructelor.
„Într-o zona special amenajata sunt prezentate 10 din cele 30 de specii ale genului Capsicum, dintre care pentru prima data în expozitie: Capsicum eximium, C. rhomboideum si C. cardenasii. Plansele care însotesc exponatele ofera informatii cu privire la originea si utilizarile ardeilor, indicii de iuteala pentru soiurile expuse, dar si curiozitati despre acest grup de plante. Noutatea acestei editii o reprezinta soiul Carolina Reaper care apartine speciei Capsicum chinense, intrat în cartea recordurilor ca fiind cel mai iute soi de ardei cunocut în prezent. Genul Solanum este reprezentat prin 10 specii si trei soiuri, dintre care în premiera: marul diavolului (Solanum linnaeanum), diavolul violet (S. atropurpureum) si arborele cu cartofi (S. erianthum). De asemenea, sunt aranjate într-un decor inedit, 200 de soiuri de dovleci decorativi care apartin genului Cucurbita, 10 soiuri ale genului Cucumis (castraveti teposi africani), trei soiuri ale genului Luffa (burete vegetal) si 25 de soiuri de Lagenaria, alaturi de Momordica charantia (insulina vegetala sau castravetele amar) si Trichosanthes cucumerina (tartacuta sarpe), cu origini geografice în diferite zone din America de Sud, Africa sau Asia. Zooformele topiare realizate din diferite soiuri de dovlecei si castraveti teposi reflecta imaginatia, dar si creativitatea angajatilor gradinii”, a mai reliefat profesorul Tanase.
Expozitia „Flori de Toamna” este completata de colectia de varza cu valoare decorativa, alimentara si medicinala cu diferite origini care reuneste trei specii: Brassica oleracea, Brassica elongata si Brassica juncea, sase soiuri si 60 hibrizi F1, însumând aproximativ 6.000 de exemplare, care vor deveni mai intens colorate pe masura ce temperaturile devin negative.

Publicație : Bună Ziua Iași

ZILE pline de SPECTACOL, de saptamana viitoare la aniversarea a 60 ani de la fondarea Casei de Cultura a Studentilor Iasi 

 Incepand de vineri, 3 noiembrie si pana luni, 6 noiembrie 2017, Casa de Cultura a Studentilor – CCS Iasi marcheaza aniversarea a 60 de ani de la fondare printr-o serie de manifestari speciale 

De vineri, 3 noiembrie si pana luni, 6 noiembrie 2017, Casa de Cultura a Studentilor (CCS) Iasi marcheaza aniversarea a 60 de ani de la fondare printr-o serie de manifestari speciale. Actualul director al institutiei, Bogdan Crucianu a anuntat ca principalele actiuni au in prim-plan un concert al Trupei Vama, Ziua Portilor Deschise, o Gala a CCS 60 in care vor evolua toate trupele Casei, proiectii video pe institutie.  „Vor fi zile pline legate de aniversarea a 60 ani de la fondarea Casei de Cultura a Studentilor Iasi. Astfel, in acest sens ne-am gandit sa aducem in prim-plan atat membri ai trupelor care s-au format aici, sa avem o intalnire cu toti directorii entitatilor similare din tara, sa avem oficialitati invitate, concerte si o zi in care toti cei interesati sa ne viziteze. Vom avea un concert al Trupei Vama, un DJ va oferi momente speciale in parcarea din fata Casei, vom face timp de doua zile proiectii video pe institutie, vom avea o petrecere in Cafeneaua Piata Unirii”, a transmis Crucianu.

Pe de alta parte, Filarmonica de Stat Moldova Iasi, coordonata de prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, va sustine un concert special in onoarea acestei aniversari.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Conferinta internationala extrem de interesanta la Universtatea Cuza din Iasi

În perioada 2-5 noiembrie 2017, Facultatea de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, în parteneriat cu Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie a Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati organizeaza, cu sprijinul financiar al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, conferinta internationala cu tema „Identitati etno-confesionale si reprezentari ale celuilalt în spatiul est-european: între stereotip si vointa de a cunoaste”. La conferinta participa cadre didactice si cercetatori din domeniile istorie, lingvistica, sociologie, psihologie si alte domenii conexe.
„Printre temele de discutie posibile enumeram: Politici etno-culturale din perspectiva istorica; Identitate locala si identitate nationala; Stereotipuri identitare în constiinta locuitorilor din Ucraina, Republica Moldova; «Noi si ceilalti» – raporturi inter-comunitare; (Re)constructii identitare în contextul Europei de azi; Istoria, religia, lingvistica si demersul identitar; Predarea/învatarea istoriei minoritatilor nationale: între istoria statului, istoria natiunii si istoria locala. Lucrarile conferintei urmeaza a fi publicate într-un volum tiparit la Editura Universitatii Cuza”, arata organizatorii.

Publicație : Bună Ziua Iași