EXCLUSIV! Se va intampla in cel mai spectaculos loc din Iasi. Zi de zi, mii de ieseni isi doresc sa ajunga aici

Unul din cele mai apreciate si cautate locuri din Iasi va suferi o serie de transformari radicale in perioada urmatoare • Decizia a fost luata de conducerea unei importante institutii din Iasi • Masura ar trebui sa intre in vigoare in cel mai scurt timp pentru a nu afecta si alte lucruri • In acest loc s-au intamplat de-a lungul timpului fenome spectaculoase

Conducerea Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a decis sa treaca la modernizarea unuia dintre cele mai vizitate locuri din oras. In perioada urmatoare, mai multe spatii dinGradina Botanica„Anastasei Fatu” din zona Dumbrava Rosie vor fi refacute din temelii si redate marelui public. Intr-o prima etapa, se doreste refacerea serelor din incinta Gradinii Botanice, sere care nu au mai fost refacute de ceva vreme.
Astfel, din serele aflate in Gradina Botanica, intr-o prima etapa, se va trece la expertizarea Serei Palimariu, construita in 1974 si care are nevoie de reabilitare urgenta. In aceasta sera se afla un palmier care a ajuns la varsta de 80 de ani, mediul sau fiind in prezent in pericol.
In aceste conditii, conducerea Universitatii a decis sa ia taurul de coarne si sa initieze procedurile de expertizare a serei, urmand ca ulterior sa treaca la lucrarile de modernizare. Valoarea lucrarii depaseste acum 12 mii de lei, suprafata construita fiind de 250 metri patrati. Data limita de depunere a ofertelor este 7 august.
Expertiza se intocmeste in vederea realizarii proiectului de interventie pentru reducerea riscului seismic si reabilitarii obiectivului. Pentru satisfacerea conditiilor de exploatare, potrivit destinatiei actuale a Serei Palimariu, se propune reabilitarea obiectivului”, se arata in caietul de sarcini, initiat de conducerea Universitatii iesene. Ultimele reparatii, care au avut loc în Gradina Botanica „Anastasie Fatu” din Iasi, au fost derulate în anul 2008, cand s-a trecut la reabilitarea unor alei din interior. Pe langa Sera Palimariu, cei de la Universitatea ieseana mai au in plan si proiecte pentru sectia biologica, pentru celelalte alei, pentru laboratorul de conservare a semintelor si laboratorul în care se realizeaza culturi de celule si tesuturi vegetale pentru speciile din gradina.
Si asta nu este tot. Unitatea de invatamant superior va achizitiona prin cumparare directa si alte servicii de proiectare si asistenta tehnica aferente unei investitii in Gradina Botanica „Anastasie Fatu„. De aceasta data este vorba de o constructie provizorie, conform specificatiilor tehnice si termenelor de depunere a ofertelor detaliate în solicitarea de oferta.
Ca detalii, trebuie aratat ca in zona Complexului de Sere, din strada Dumbrava Rosie nr. 7, se doreste realizarea unei constructii intre 60 metri patrati si 100 metri patrati cu titlul de provizorie, pentru activitati specifice petrecerii timpului liber. Aceasta constructie urmeaza sa fie destinata unui spatiu de expunere pentru suveniruri si unui alt spatiu pentru cafenea sau ceainarie cu terasa care va avea capacitatea de 20 locuri.

Se trece la intabularea Gradinii 
O alta decizie luata de condcuerea UAIC in privinta Gradinii Botanice a fost luata in cursul lunii trecute. Astfel, sefii Universitatii au decis sa treaca la intabularea terenului, asta pentru a nu mai risca ca suprafete importante sa se piarda. Totul vizeaza 167.000 metri patrati, respectiv cinci zone aleatorii din Gradina. Valoarea estimata a contractului este de 63.151 lei, suma fara TVA.
Anul trecut, Universitatea Cuza a reusit sa obtina un document prin care aproape doua hectare din actualul amplasament al Gradinii Botanice erau deja intabulate. Masura venea ca urmare a numeroaselor probleme legate de soarta uneia dintre cele mai importante zone verzi ale Iasului. Suprafata intabulata cuprinde partea centrala care este formata din pavilioanele administrative si de cercetare, precum si serele. Este prima intabulare referitoare la Gradina Botanica.
Decizia sefilor de la Cuza a venit pentru a se conferi o garantie suplimentara, privind dreptul de proprietate, dar si pentru depunerea unor proiecte de cercetare. La acest moment, exista cereri de punere in posesie pentru peste 40 de hectare din suprafata Gradinii.

Publicație : Bună Ziua Iași

Sute de studenti primesc burse de la Universitatea de Medicina Veterinara

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi a virat în aceste zile bursele aferente lunii iulie pe carduri pentru studentii merituosi. Astfel, 830 de studenti au primit acelasi cuantum ca în timpul semestrului anterior si vor beneficia de aceste burse pâna în luna septembrie. Incepând din acest an, conform O.M. 4104/2017 si O.M. 4366/2017, bursele studentilor se acorda luna de luna, inclusiv pe perioada vacantelor, cu exceptia anilor terminali. Pentru perioada de vara, USAMV Iasi acorda mai multe categorii de burse si cuantumuri aferente.
Astfel, bursele de performanta academica si bursele de performanta stiintifica au o valoare de cate 1.200 lei, de acestea beneficiind trei studenti. Alti 143 de studenti vor beneficia de bursa de merit de tip I, in valoare de 750 lei, iar de bursa de merit II a cate 650 lei vor beneficia 166 studenti. De bursa de merit III a cate 600 lei vor beneficia 239 studenti. Alti 269 de studenti de la USAMV vor primi cate 580 de lei ca bursa sociala si bursa sociala ocazionala.
„Bursa de performanta academica se acorda studentilor, începând cu anul al II-lea de studiu, daca în anul precedent au obtinut media 10.00. Bursa pentru performanta stiintifica se acorda pentru merite deosebite în activitatea de cercetare. Bursa de merit I se acorda studentilor care au obtinut media generala cuprinsa între 9,50 si 9,99. Bursa de merit II se acorda studentilor care au obtinut media generala cuprinsa între 9,00 si 9,49, iar bursa de merit III se acorda studentilor care au obtinut media generala cuprinsa între 8,00 si 8,99. Bursa sociala se acorda pe baza criteriilor stabilite de metodologia proprie, criteriile fiind reprezentate de venitul minim net si promovabilitatea studentului. USAMV Iasi acorda si 83 burse din venituri proprii numai pe perioada didactica a anului universitar”, a mentionat conf. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector cu activitati sociale, studentesti si relatii cu Alumni.

Publicație : Bună Ziua Iași  

 „Cine munceşte nu primeşte“ – principiul după care se acordă bursele în România pentru studenţii din anii terminali

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), condus de Liviu Pop, nu va mai da burse pe perioada verii studenţilor din anii terminali, care şi-au dat examenele de licenţă în prima sesiune, deşi un ordin dat de Ministerul Educaţiei prevedea acest lucru. Pe de altă parte, cei care vor susţine examenele abia în toamnă vor primi banii respectivi, pentru că încă au calitatea de student, potrivit legislaţiei în vigoare.

În acest sens, a fost iniţiată o petiţie online, care a adunat deja  aproximativ 2.300 de semnaturi. Iniţiatoarea petiţiei este Cristina Georgescu. Aceasta a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti  şi urmează să studieze la masteratul de Studii Literare din cadrul aceleiaşi universităţi, potrivit ziare.com.

„După nenumăratele schimbări care au intervenit în ce priveşte alocarea burselor studenţeşti, un anunţ al ANOSR comunică faptul că studenţii care au absolvit studiile de licenţă în iunie 2017 nu vor mai primi bursă pe durata verii, pe motiv că au terminat acest ciclu de învăţământ. Însă, un an universitar începe la 1 octombrie şi se termină la 30 septembrie, iar bursele pe care studenţii le primesc în anul III sunt pe deplin meritate, întrucât pentru cele de studiu, cel puţin, am învăţat în anul II, iar de cele sociale avem cu siguranţă nevoie în continuare“, se arată în textul petiţiei.

Cine îşi dă licenţa la timp nu primeşte bursa. În schimb, cine a întârziat primeşte banii.

Studenta a scris că motivul pentru care iniţiat petiţia este că studenţii întârziaţi în vederea susţinerii examenului de licenţă vor primi bursele până la sfârşitul anului universitar,  pe când cei care şi-au dat licenţa la timp, nu.

„Studenţii care au beneficiat de bursă începând din octombrie, dar nu şi-au dat licenţa în iunie, vor primi bursa pe timpul verii, ceea ce mi se pare inadmisibil. Personal, m-am pregătit până acum două zile pentru admiterea la masterat, asta după tot stresul legat de licenţă“, a explicat Cristina Georgescu.

Este strigător la cer să ştiu că un coleg care nu a avut niciun interes să-şi termine studiile la timp poate primi această bursă. În plus, dacă reducerile la transportul în comun şi toate celelalte facilităţi de care beneficiem cu ajutorul carnetului de student / al legitimaţiei se aplică până în septembrie, de ce nu ar fi la fel şi cu bursele?“ , a conchis aceasta.

Unele dintre universităţi şi Curtea de Conturi nu au vrut să dea banii la studenţi

„În momentul în care am propus ca bursele să se acorde pentru toţi studenţii pe timp de vară, am militat şi pentru cei care sunt în anul terminal de studiu, întrucât anul universitar se încheie în data de 30 septembrie. Noi am convins Ministerul Educaţiei să ne sprijine în vederea adoptării acestei măsuri, iar reprezentanţii instituţiei au aprobat un ordin în acest sens. Ulterior, anumite universităţi nu au fost de acord cu această măsură, motiv pentru care au sesizat Curtea de Conturi, susţinând că aceşti studenţi îşi pierd statutul după ce şi-au dat examenul de licenţă sau de dizertaţie, potrivit legii în vigoare. Din acest motiv, studenţii din anii terminali nu vor mai primi burse, însă avem promisiuni că începând de anul viitor legislaţia va fi modificată“, a explicat pentru Adevărul, Vlad Cherecheş, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

Potrivit Articolului 142, alineatul (7) din Legea Educaţiei Naţionale prevede că „persoana admisă la un program de studii universitare de licenţă, master sau doctorat are calitatea de student, respectiv student-doctorand, pe întreaga perioadă a prezenţei sale în cadrul programului respectiv, de la înmatriculare şi până la susţinerea examenului de finalizare a studiilor sau exmatriculare, mai puţin pe perioadele de întrerupere a studiilor”.

Publicație : Adevărul  

 

Schimbari radicale la Universitatea Cuza. Masurile au fost luate in spatele usilor inchise. Profesori renumiti si-au aflat soarta dupa aceasta sedinta

O serie de noi masuri au fost luate de sefii celei mai vechi universitati moderne din tara • Structura decizionala din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” a stabilit sa faca mai multe schimbari radicale in institutia de invatamant superior • Mai multi profesori sunt vizati de ceea ce au decis reprezentantii Universitatii Cuza 

Ultima sedinta a Senatului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi a adus o serie de schimbari radicale in structurile unor foruri gestionate de cea mai veche unitate de invatamant modern din tara. Deciziile luate de membrii Senatului UAIC, care vor intra in vigoare in cel mai scurt timp, vizeaza si unele masuri radicale in privinta unor profesori care au activat la facultatile din cadrul universitatii.
Unul din principalele subiecte discutate in cadrul ultimei sedinte a Senatului Universitatii Cuza a fost legat de validarea alegerilor consiliilor scolilor doctorale din cadrul Institutiei Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat a UAIC pentru mandatul 2017-2022.
Au fost desemnati si cei care vor coordona cele 13 scoli doctorale in calitate de directori. Conform deciziei Senatului UAIC, la Scoala Doctorala de Biologie a fost desemnat prof. univ. dr. habil. (doctor habilitat) Marius Stefan, iar la Scoala Doctorala de Chimie a fost desemnat prof. univ. dr. habil. Cecilia Arsene.
Totodata, laScoala Doctorala de Drept coordonator va fi prof. univ. dr. habil. Tamara Carmen Ungureanu, iar Scoala Doctorala de Economie si Administrarea Afacerilor va fi condusa de prof. univ. dr. Adriana Zait. Conform deciziei Senatului UAIC, director la Scoala Doctorala de Studii Filologice va fi prof. univ. dr. Dorina Lacramioara Petrescu, iar la Scoala Doctorala de Filosofie si Stiinte Social-Politice coordonator este prof. univ. dr. habil. Virgil George Bondor.
La departamentul de Fizica a fost desemnata prof. univ. dr. Diana Mihaela Mardare, iar la cel de Geostiinte prof. univ. dr. Gheorghe Romanescu. In plus, Scoala Doctorala de Informatica va fi condusa de prof. univ. dr. Dan Cristea, membru al Academiei Române, iar cea de Istorie de prof. univ. dr. Lucretiu Ion Bîrliba. Scoala Doctorala de Matematica va fi coordonata de prof. univ. dr. Sebastian Anita, iar cea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei de prof. univ. dr. Ticu Constantin. Totodata, Scoala Doctorala de Teologie Ortodoxa va fi condusa de prof. univ. dr. habil. pr. Gheorghe Popa.

Senatorii au decis soarta unor profesori
Tot in aceasta sedinta s-a decis si soarta unor cadre universitare care au implinit varsta de pensionare, dar care si-au exprimat dorinta de a ramane profesor asociat si a preda in continuare.
Plenul Senatului a aprobat, prin vot secret, mentinerea calitatii de titular în învatamantul superior, în anul universitar 2017-2018, pentru prof. univ. dr. Stefan Afloroaei, m.c. al Academiei Române (Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice), prof. univ. Dan Cristea, m.c. al Academiei Române (Facultatea de Informatica), prof. univ. dr. Constantin Zalinescu, m.c. al Academiei Române (Facultatea de Matematica).
Plenul Senatului a mai aprobat, prin vot deschis, mentinerea calitatii de titular pentru 18 cadre didacticecare vor împlini vârsta de pensionare în cursul anului academic 2017-2018. Nu acelasi lucru se poate spune despre alti doi profesori. Andrei Corbea-Hoisie, profesor la Facultatea de Litere – Catedra de Germanistica, dar si a lui Gheorghe Cliveti, profesor in cadrul Facultatii de Istorie nu au avut acelasi noroc, senatorii votand ca acestora sa nu li se mai prelungeasca activitatea. Astfel, ambii vor trebui sa plece de tot la pensie si sa nu mai predea in cadrul universitatii iesene asa cum au sperat.
O alta decizie luata de membrii Senatului a vizat aprobarea rezultatelor concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare stiintifica scoase la concurs în semestrul al II-lea din anul universitar 2016-2017, dar si aprobarea modificarii unor articole din Regulament, privind organizarea si functionarea Senatului universitar.
In plus, pe ordinea de zi a mai figurat si un punct legat de modificarea unor articole din regulamentul Universitatii, privind acordarea burselor si a altor forme de sprijin material pentru studenti. Senatorii UIAC au dezbatut si regulamentul de cazare al Universitatii.
Au fost analizate doua articole din regulament, ce vizeaza în special finalizarea cazarilor pâna la începerea anului universitar. Pentru anul academic 2017-2018, Directia Servicii Sociale Studentesti va propune calendarul, privind cazarea studentilor pâna la data de 1 august, pentru a fi aprobat în Biroul Executiv al Consiliului de Administratie.

Publicație : Bună Ziua Iași  

 „Industria“ studenţilor străini: câţi bani aduc la Iaşi tinerii din alte ţări

Mii de tineri din ţări ale Uniunii Europene sau din afara spaţiului comunitar studiază la Iaşi. Cei mai mulţi sunt înregistraţi la facultăţile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“: peste 2.600 de studenţi. În medie, un student străin cheltuieşte câte 10.000 de euro, anual, pentru taxe, chirie, utilităţi şi traiul de zi cu zi.

Prezenţa studenţilor străini în marile centre universitare reprezintă un atu atât pentru recunoaşterea oraşului, cât mai ales pentru economia locală. Din acest punct de vedere, Iaşiul este considerat de experţi ai Băncii Mondiale un „câştigător“.

„Iaşiul este al doilea oraş ca număr de studenţi, după Capitală. Totodată, numărul de studenţi străini este cam la fel ca la Bucureşti. Aceasta mi se pare o performanţă şi reprezintă un potenţial foarte mare“, a punctat Marius Cristea, expert al Băncii Mondiale, unul dintre autorii studiului despre oraşele-„magnet“ din România, document prezentat recent la Iaşi.

Cei mai mulţi vin din Franţa

Cel mai important punct de atracţie pentru studenţii străini, mai ales din ţările arabe, este Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ (UMF). Potrivit datelor de la Ministerul Educaţiei, instituţia de învăţământ superior din Iaşi depăşeşte celelalte universităţi similare din ţară la numărul de studenţi străini. Practic, în capitala Moldovei studiază peste 2.600 de studenţi străini, cei mai mulţi venind din ţări precum Franţa, Israel, Grecia sau Maroc.

„La Iaşi sunt 2.634 de studenţi străini. Cei mai mulţi vin din Franţa – 539, apoi din Israel – 531, 308 sunt din Grecia, 289, din Maroc, 233, din Tunisia“, a declarat Ivona Burduja, purtătorul de cuvânt al UMF Iaşi.

Pe următoarele cinci locuri în topul ţărilor de provenienţă, dar doar cu câteva zeci de reprezentanţi, se află Germania (42 de studenţi), Marea Britanie (38 de studenţi), Algeria (36 de studenţi) şi Italia (34 de studenţi).

La UMF sunt studenţi străini din 84 de ţări“, a completat reprezentantul instituţiei de învăţământ superior. Pe lângă cursurile predate în limba engleză la Medicină Generală şi Medicină Dentară, zeci de tineri studiază în limba franceză, aceasta devenind cea de-a doua limbă vorbită a comunităţii de studenţi străini de la Iaşi. Sunt franţuzoaică, din Martinica. Sunt în ultimul an la Medicină Generală. Am ales Iaşiul pentru că e complicat să studiezi Medicina în Franţa. În timp, am ajuns să-mi placă oraşul. Este mic, cochet, şi poţi să-ţi rezolvi toate problemele foarte repede. Costurile pentru chirie şi trai în oraş sunt foarte mici în comparaţie cu alte locuri din Europa“, a spus Olivia, care achită lunar o chirie de 300 de euro, sumă plătită şi pe durata vacanţei, pentru a păstra apartamentul. Tânăra de 25 de ani susţine că, anual, cheltuieşte mult mai mult de 10.000 de euro.

„De acasă îmi trimit bani”

„Am ales să studiez la Iaşi pentru că şi fraţii mei au făcut şcoala aici, iar acum sunt medici în Maroc. De acasă îmi trimit bani pentru şcoală, chirie, facturi la utilităţi şi întreţinerea mea. Ai mei au făcut un credit pentru a susţine cheltuielile cu şcoala, dar chiar şi aşa, în România este mai ieftin decât în alte ţări, precum Franţa“, a povestit Jafar, unul dintre studenţii străini veniţi la UMF Iaşi. Acesta studiază în limba franceză, iar anul viitor va începe anul cinci la Medicină Dentară.

„Am venit aici pentru Facultatea de Medicină, nu pentru oraş. Am aflat de facultate de la un prieten şi am decis să studiez la Iaşi pentru că taxele sunt mai mici faţă de alte locuri din Europa“, a explicat şi Dionisi, un student venit din Grecia, care urmează să treacă în anul al doilea.

În medie, un student străin cheltuieşte anual 10.000 de euro, ceea ce aduce în economia locală peste 26 de milioane de euro, dacă luăm în calcul doar cursanţii de la Medicină.

Preferinţe imobiliare

Tinerii din întreaga lume care studiază la Iaşi vin cu un aport cultural important, dar mai ales cu unul financiar. Practic, pe lângă taxele de şcolarizare, de 5.000 de euro anual, studenţii străini plătesc fie locuri în cămine, fie stau cu chirie în zone centrale, aproape de facultăţile UMF. Astfel, aceştia plătesc chiar şi 500-600 de euro lunar pentru o locuinţă modernă în Iaşi.

„Ei preferă apartamentele din zona Independenţei, care oricum se găsesc foarte greu acum. Cei mai mulţi închiriază locuinţele de la un an la altul, plătesc în avans, iar pe durata verii, tariful nu se schimbă. Cel mai important pentru un student străin este să fie aproape de facultate. Următorul criteriu îl reprezintă condiţiile din apartament, dar proprietarii au grijă să aibă locuinţe foarte confortabile în zonele centrale, chiar dacă nu sunt de mari dimensiuni“, a explicat un agent imobiliar din Iaşi.

Centru de limbi moderne de 1,5 milioane de euro

Pentru a veni în sprijinul studenţilor străini, Universitatea de Medicină din Iaşi a inaugurat, la începutul verii, un Centru de Limbi Moderne şi Integrare Culturală, clădire reabilitată integral din fonduri proprii. Spaţiul a fost amenajat într-o veche casă boierească – Casa Milescu de pe strada Săulescu nr. 4, clădire care a trecut printr-un proces complex de consolidare şi modernizare, investiţie estimată la aproape 1,5 milioane de euro.

„Aici a fost înfiinţat primul laborator de Chimie al Facultăţii de Medicină. Nu este întâmplătoare reunirea în acest loc a direcţiei de studiu a limbilor moderne alături de istoria medicinei, complementar cu centrul de consiliere şi orientare profesională, şi desăvârşită cu centrul de reuşită universitară. Aici se va lucra cu toţi studenţii noştri internaţionali, dar şi cu cei români, pentru integrare culturală, pentru învăţare uşoară. Aceştia vor fi susţinuţi şi consiliaţi pentru a le facilita adaptarea şi stimulându-i către competiţie prin proiectele Centrului de reuşită universitară“, a transmis la inaugurare conf. univ. dr. Daniela Druguş, director general al UMF Iaşi.

Practic, în această clădire se doreşte ca „studenţii străini să se adapteze atât în Universitate, cât şi în oraş, dar şi, la rândul lor, studenţii români să cunoască tradiţii, culturi şi oameni de alte naţionalităţi“. La finalul acestui an universitar, la ceremonia de absolvire organizată de UMF Iaşi, din cei 1.600 de viitori medici absolvenţi, 292 erau studenţi străini. Piaţa din faţa instituţiei a devenit neîncăpătoare, alături de absolvenţi fiind prezente şi rudele lor, unele familii venind de peste hotare pentru a fi prezente la ceremonie.

Pe lângă studenţii de la UMF, la Universitatea „Al.I. Cuza“ studiază sute de tineri din Republica Moldova. Totodată, anual, în jur de 1.500 de tineri vin în schimb de experienţă prin programul Erasmus şi studiază la Iaşi. Şi aceştia cheltuiesc mii de euro în oraş pe hrană şi distracţie.  ;

Grecoaicele cu cheltuieli la dublu

Evita şi Georgiana sunt din Creta, Grecia, iar când au intrat la Medicină în Iaşi nu împliniseră încă vârsta majoratului. Au auzit de la prieteni de posibilitatea de a studia în România şi au decis să vină la Iaşi. „Suntem pasionate de aceleaşi lucruri. Acasă am studiat ştiinţele exacte, dar nu am dorit să continuăm să facem asta, de aceea am decis să venim aici şi să facem altceva. Sistemul nostru de învăţământ e diferit, iar pe noi ne-au dat puţin mai repede la şcoală. Acum avem 19 ani şi suntem în anul doi de facultate la Medicină Generală“, spune amuzată Evita.

Grecoaicele Evita şi Georgia  Simona Stanciu

„Sistemul de învăţământ în Grecia nu este atât de performant, trebuie să faci meditaţii pentru orice. Aici lucrurile sunt mult mai organizate şi e mult mai uşor să faci performanţă. Eşti testat constant, trebuie să munceşti mai mult, dar doar aşa devii mai bun. Aici chiar trebuie să înveţi ca să treci examenele“, completează Georgiana. Cel mai greu le-a fost să se adapteze în prima săptămână, când a trebuit să vorbească în limba engleză peste tot.

Nici examenele nu au fost uşoare, Evita considerând că testul la Histologie i-a ridicat cele mai mari probleme: „Mi-a fost frică, pentru că mi s-a părut foarte complicat, dar în timp ce învăţam, mi-am dat seama că totul devine mult mai simplu. Cred că asta se întâmplă cu toate materiile: dacă înveţi, ţi se par mult mai uşoare la final“.

Totul se calculează la dublu

Costurile pentru anii de studenţie li se par scăzute, chiar dacă anual taxa de şcolarizare în familia lor se calculează la dublu.

„Cheltuielile diferă în funcţie de câţi oameni stau într-o casă. Noi suntem gemene, dăm 400 de euro la chirie, iar vara ne înţelegem cu proprietarul şi dăm mai puţin pentru a păstra locuinţa. Noi din start dăm 10.000 de euro pe taxele de şcolarizare, dar în rest, nu cheltuim foarte mult. Oricum, aici totul e ieftin. În Creta, mergi la supermarket şi cu 50 de euro iei doar câteva lucruri, aici, de banii aceştia, cumperi foarte mult. Spre exemplu, aici îţi poţi lua o ciocolată cu 3 lei, în Grecia dai pe ea 3 euro“, încearcă una dintre gemene să estimeze costurile din Iaşi. Cel mai mult, în oraşul de pe şapte coline, tinerelor grecoaice le place atmosfera şi faptul că au unde să se plimbe. „Noi locuim într-o localitate mai mică din apropierea capitalei Cretei, iar acolo nu avem supermarketuri foarte multe şi nici zone de recreere. Aici e mai mare oraşul, ai un mall unde te poţi duce şi alte locuri unde poţi petrece timpul liber“, este de părere Georgiana.

Cele două tinere susţin că nu le lipseşte marea, deşi în unele zile şi la Iaşi pot simţi temperaturile caniculare din Grecia: „Când locuieşti de mic într-o zonă cu mare, nu o mai apreciezi. Spre exemplu, vara trecută, când am fost acasă, am fost doar de câteva ori la plajă. Te plictiseşti de mare“.

Studentele mai apreciază în Iaşi faptul că se simt în siguranţă şi nu trebuie să-şi păzească tot timpul genţile, aşa cum sunt nevoite să facă în zonele turistice din Grecia. Această vară o vor petrece acasă, în Creta, iar din toamnă se vor întoarce pentru a începe un nou an de studiu.

Afaceri cu studenţii străini

De-a lungul anilor, Universitatea de Medicină „Grigore T. Popa“ a fost în centrul multor scandaluri legate de industria studenţilor străini de la Iaşi. Direcţia Naţională Anticorupţie a cercetat de la dosare de dare şi luare de mită până la modalitatea de admitere a străinilor la UMF Iaşi. În 2015, toate cele 951 de dosare depuse de candidaţii străini au fost reevaluate, după ce au apărut informaţii conform cărora 94 de tineri, cei mai mulţi de origine marocană, ar fi plătit pentru ca notele să le fie mărite şi, astfel, să intre pe lista celor admişi.

„Procesul de înmatriculare a studenţilor la programele de studiu în limbile engleză, franceză şi română pe cont propriu valutar a fost întrerupt după identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidaţilor. Senatul Universităţii a decis reevaluarea tuturor dosarelor“, declara, în octombrie 2015, prof. dr. Dragoş Pieptu.

Până în acest moment, nu s-au identificat vinovaţii în acest dosar, cei din cadrul conducerii UMF Iaşi fiind cei care au sesizat neregulile la punctajele de admitere.

Publicație : Adevărul