Miniştri şi ambasadori la deschiderea anului la UAIC

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ şi Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“ au programat în zilele de duminică (UMF) şi luni (UNAGE şi UAIC) festivităţile de deschidere ale noului an universitar. După ziua de luni, practic, toate cele cinci universităţi de stat din Iaşi au cursurile demarate.

În cazul UAIC, la evenimentul de luni, 2 octombrie, de la ora 10.00, care va avea loc în Aula Magna „Mihai Eminescu“, şi-au anunţat deja prezenţa ministrul contestat al Educaţiei, Liviu Pop, şi cel al Justiţiei, Tudorel Toader, rector ales al UAIC, suspendat pe durata exercitării mandatului. Totodată, la ceremonie vor participa şi doi ambasadori – al SUA, Hans Klemm, şi al Austriei, Gerhard Reweger.

Primul curs oficial, cel inaugural, va fi ţinut anul acesta de către prof.dr. Ştefan Afloroaei, membru corespondent al Academiei Române, şi va purta numele „Din nou întrebarea cu privire la sensul vieţii“. Cei mai performanţi studenţi ai UAIC şi cele mai bune proiecte ale asociaţiilor vor fi premiate de UAIC în colaborare cu BRD, BCR şi Raiffeisen Bank.

La UMF, ceremonia va avea loc duminică, 1 octombrie, de la ora 18.00, în Piaţa Naţiunii, esplanada UMF, şi va fi transmisă online pe platforma de e-learning a UMF Iaşi. După manifestarea clasică, care include şi premierea studenţilor cu rezultate deosebite, soprana Elena Moşuc şi tenorul Mihai Urzicana, acompaniaţi de orchestra „Camerata Regală“, dirijată de Constantin Grigore, vor susţine un concert extraordinar pe scenă.

Festivitatea de la UNAGE va începe tot luni, de la 10.00, şi va avea loc la rectoratul universităţii, Casa Balş, în sala „Eduard Caudella“. În cadrul evenimentului, maestrul Alexa Visarion va susţine o prelegere cu numele „Visul şi realitatea în arta contemporană“.

 Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Speculaţiile presei se confirmă

„Cuza“ a cumpărat deja clădirea Telekom, din chirii, de două ori

 Într-o conferinţă de presă organizată ieri, conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC) a anunţat pentru prima oară suma care a fost achitată pe chirie pentru sediul Romtelecom, din fundaţie.

Până în prezent, conform ordonatorului de credite, prof.dr. Mihaela Onofrei, UAIC a plătit 3,7 milioane de euro în materie de chirie din 2008 şi până astăzi. Dacă ne uităm la faptul că Telekom cere 2,1 milioane de euro pentru vânzarea completă a sediului, UAIC având drept de preempţiune, observăm că universitatea a plătit aproape de două ori valoarea actuală a clădirii doar din chirii, iar reprezentanţii ei au declarat că se pregătesc de achiziţia completă a imobilului. Dacă ar fi să achiziţioneze mâine clădirea, universtatea va plăti în total 5,8 milioane de euro din 2008 şi până astăzi.

„Am fost informaţi de vânzarea clădirii fiindcă avem drept de preempţiune. În momentul în ca­re s-a demarat procedura de vânzare a acestui imobil, noi am informat Ministerul Educaţiei Naţionale cu privire la dorinţa noastră de achi­ziţionare şi ni s-au pus în vedere documentele pe care le vom pregăti în acest sens şi pe care le avem în mo­mentul de faţă elaborate în totalitate“, a declarat prof.dr. Mihaela Onofrei.

Din moment ce nu a fost depusă nicio ofertă pentru clădire încă, nici universitatea nu a avansat nici propria ofertă.

„Pe 21 septembrie, când a fost perioada de încheiere a depunerii ofertelor, am constatat că nu s-a înscris nimeni în această procedură. Noi am făcut o evaluare financiară a clădirii care se apropie de preţul solicitat de Tele­kom şi în perioada umediat urmă­toare vom elabora strategia noastră pentru că ne interesează să cum­părăm această clădire“, a adăugat aceasta.

Clădirea din Fundaţie are o supraţată totală desfăşurată de 4.581 de metri pătraţi, o amprentă la sol de 730 de metri pătraţi, suprafaţa utilă de 3.594 de metri pătraţi, şi două terase de 205 mp la parter şi 17 mp la etajul al II-lea. Suprafaţa totală a terenului este de 900 de metri pătraţi şi aparţine Municipiului Iaşi, terenul fiind în concesiune, iar proprietar exclusiv al imobilului este Telekom Romania Communications SA. Din aceste cifre rezultă că această clădire se vinde pentru preţul de 584 de euro/mp.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Universitatea dă stuful din acoperiş pe tabla din titan

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a anunţat că a recepţionat în proporţie de 35% lucrările pe care le desfăşoară la reparaţia acoperişului Corpului A, care sunt desfăşurate de IASICON S.A. Iaşi pentru suma de aproximativ 3,8 milioane de lei.

Lucrările înlocuiesc vechiul acoperiş care nu a mai fost reparat din 1960, deci de peste 50 de ani, şi care avea elemente de stuf folosite la înnădire şi care nu mai împiedica infiltraţiile să intre în clădire în multe zone.

Acum, au fost reparaţi aproape 2.500 de metri pătraţi, iar, conform lucrărilor, acoperişul va fi reabilitat în totalitate într-un termen mai scurt decât cel prevăzut în contractul iniţial – respectiv aprilie 2018, singurul factor care ar putea să întârzie lucrările fiind vremea defavorabilă.

Pentru a reface acoperişul, UAIC foloseşte o tablă din aliaj de titan – Rheinzink, un material care este avizat de Comisia monumentelor istorice şi care ar avea o durată de viaţă de peste un secol.

„Ultimele lucrări la acoperişul din tablă al Corpului A s-au făcut cu ocazia sărbătoririi centenarului în anul 1960. Acum un an, învederea efectuării reparaţiilor la acoperiş, au fost contractate servicii de proiectare şi obţinere a autorizaţiei de construcţie precum şi obţinerea de avize prevăzute de lege de la instituţiile abilitate. Lucrările efective au început la data de 26.04.2017 şi sunt prevăzute a se încheia în termen de 12 luni de la data începerii“, a declarat prof.dr. Corneliu Iaţu, prorector al UAIC.

Acesta a mai precizat că nu se schimba doar tabla la acoperiş, ci întreaga structură de lemn care o susţine în zona mansardei, pentru că aceasta este foarte grea şi actuala structură nu ar putea să o ţină, fiind şi îmbătrânită. Constructorii au asigurat că, „nici în cazul unui uragan“, acoperişul nu are cum să se desprindă.

 Publicație : Ziarul de Iași  

Universitatea Cuza din Iasi investeste 2.5 milioane de lei pentru combaterea abandonului scolar

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi investeste 2.5 milioane de lei pentru combaterea abandonului scolar, una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta învatamântul superior românesc în ultimii ani. În anul universitar 2017-2018, vor fi implementate sase proiecte diferite, cu scopul de a sprijini studentii care se confrunta cu dificultati de învatare, de integrare sau probleme financiare, astfel încât sa aiba posibilitatea de a absolvi facultatea.

„Din cele sase proiecte, trei dintre ele vizeaza în mod specific studentii de la trei facultati: Geografie si Geologie, Litere, respectiv Matematica. Pentru acestia, se vor organiza activitati, precum o mai buna informare asupra sistemului de sprijin pe care se pot baza în universitate (de la sprijin financiar, pâna la sprijin în probleme emotionale si profesionale), desemnarea unor tutori personali care sa urmareasca îndeaproape dezvoltarea studentilor, organizarea de ore de pregatire suplimentare sau grupuri de studiu studenti-profesori, evenimente de cariera si vizite la potentiali angajatori, sesiuni gratuite de consiliere psihologica. Alte masuri vizeaza cresterea motivatiei de a învata, prin organizarea de concursuri, de seminarii motivationale si de crestere a încrederii în sine”, a transmis prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, rector interimar UAIC.

Ratele de abandon ridicate sunt o problema foarte des semnalizata la nivelul învatamântului superior românesc, aceasta fiind calculata la aproximativ 35 la suta la nivel national. Facultatile UAIC se confrunta cu aceasta problema mai ales în anul I de studiu, acolo unde riscul variaza între 20 la suta si 40 la suta – cu mentiunea ca acest calcul îi include si pe cei care se razgândesc dupa admitere si încheierea contractului de studiu, fara sa se prezinte deloc la facultate.
Printre factorii care îi determina pe unii tineri sa renunte la studii se numara: situatia materiala precara, lipsa unui mediu familial si scolar care sa încurajeze eforturile pentru studii, alegerea inadecvata a facultatii din cauza lipsei de informatii din timpul liceului, informarea insuficienta la nivelul universitatii cu privire la posibilitatile de angajare, probleme de învatare si diferentele foarte mari între stilul academic practicat în liceu si tipul de predare dintr-o facultate.

Fondurile au fost obtinute de Universitatea Cuza prin doua tipuri de finantari – Fondul de dezvoltare institutionala (FDI) si ROSE – fonduri ale Ministerului Educatiei Nationale (MEN), dedicate reducerii abandonului scolar în învatamântul secundar si tertiar.

Publicație : Bună Ziua Iași

Observatorul Astronomic din Copou va fi reabilitat si repus în circuitul public

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) va demara lucrarile de reabilitare, consolidare si refunctionalizare ale Observatorului Astronomic din Copou, în urma alocarii a peste un milion de euro acestui obiectiv de o importanta deosebita pentru Iasi. Fondurile provin în proportie de 75 la suta de la Compania Nationala de Investitii (CNI), 25 la suta din finantare fiind asigurata din fondurile proprii UAIC.

„Observatorul ar urma sa fie deschis publicului la începutul anului 2019, urmând ca iesenii sa aiba posibilitatea, pentru prima data în istoria recenta a Iasului, sa viziteze terasa de studiere a cerului. Aceasta facea parte din planurile initiale ale cladirii, realizate în 1913, dar ulterior pe spatiul ei s-a construit Sala Meridian. Prin proiectul de reabilitare, se urmareste inclusiv restabilirea terasei si accesibilizarea întregii cladiri pentru persoane cu handicap. Investitia mai prevede înlocuirea completa a instalatiilor sanitare, termice, electrice, precum si echipare cu instalatii de protectie anti-incendiu si efractie si dotarea cu aparatura de specialitate”, a declarat prof. univ. dr. Corneliu Iatu – prorector pentru strategie, dezvoltare institutionala si managementul calitatii.

În prezent, lucrarile de interventii au fost aprobate de CNI, urmând sa fie emisa Hotarârea de Guvern (HG) si demararea procedurilor de achizitie de catre CNI. Valoarea exacta a investitiei este de 4.996.676 lei, respectiv 1.093.125 euro. Observatorul, ridicat între anii 1912 – 1913, a avut ca fondator pe Constantin Popovici, sef al catedrei de Astronomie, Geodezie si Mecanica a fostei Universitati din Iasi.
De asemenea, cadrul didactic a fost si primul director al Observatorului, în perioada 1913 si 1937. Din pacate, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in mare parte, aparatura a disparut. De precizat ca din 1966 aici a existat atelier de mecanica fina si un laborator electronic. Dupa 1989, Observatorul a fost inclus pe lista obiectivelor aflate in Patrimoniul National al Monumentelor. Mai mult, telescopul existent la Observator dateaza din 1960 si a fost realizat tocmai in Germania.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Singura Facultate de Informatică din ţară cu toate laboratoarele modernizate din banii privaţilor

Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi a tăiat vineri panglica altor trei spaţii destinate studenţilor. Astfel, instituţia de învăţământ are toate laboratoarele reamenajate, din vechile spaţii rămânând doar pereţii.

Laboratoare moderne îi aşteaptă pe studenţii Facultăţii de Informatică din Iaşi. „Noi avem opt laboratoare. Primul l-am modernizat noi, dar văzând efortul financiar de care e nevoie am decis să apelăm la firme private. Prima companie a fost cel mai greu de adus, după aia, celelalte au venit de la sine. După 25 de ani, studenţii mei nu mai învaţă pe mesele pe care am studiat eu. Mese noi, calculatoare noi, aer condiţionat, video-proiector. Avem toate condiţiile pentru a ne desfăşura orele într-un mediu civilizat. La amploarea la care este proiectul, e unic în ţară. La Cluj-Napoca a mai fost un laborator modernizat, dar nu toate, aşa ca la Iaşi“, a declarat decanul Adrian Iftene.După ce, anul trecut, patru laboratoare au fost amenajate de firme de IT&Outsourcing, care au birouri în Iaşi, în debutul noului an universitar, alte trei spaţii au fost pregătite pentru viitorii specialişti în tehnologia informaţiei.„Laboratoarele au fost modernizate cu sprijinul financiar al unor companii din Iaşi. Sperăm să le ofere tinerilor condiţii decente de studiu şi fie păstrate în condiţii optime“, a transmis Lenuţa Alboaie, prodecan al Facultăţii de Informatică din Iaşi. În prezent, facultatea are în jur de 1.600 de studenţi, care aprofundează cunoştinţele în cele şapte laboratoare. Astfel, companiile Continetal, Centric, Levi Nine, Amazon, Bitdefender, Aqua Soft şi Cad Gemini au venit cu un concept, au alocat timp şi bani, iar angajaţi de-ai lor au lucrat la spaţiile moderne din facultate. În medie, un laborator a ajuns la 20.000 de euro. „Noi o considerăm ca o investiţie în societate“, a spus Dana Luca, de la Cad Gemini din Iaşi, firmă care a susţinut anul trecut modernizarea unui laborator. Dragoş Cogean, software development manager la aceeaşi companie, a afirmat: „Sunt plăcut surprins că spaţiul a fost păstrat. Civilizaţia îndeamnă la civilizaţie. În laboratorul pe care l-am modernizat noi am ales o dispunere a birourilor după o reinterpretare a unui stil habsburgic. La fel arată şi birourile noastre. Pe unul din pereţi am făcut o scurtă istorie a domeniului, la care am lucrat două luni, cu ajutorul unui arhitect“

Publicație : Adevărul

Cum arată cel mai nou spaţiu de creaţie pentru domeniul tehnic destinat tinerilor dintr-un important centru universitar

Un spaţiu polivalent, destinat studenţilor de la facultăţile Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ şi de la cele ale Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, dar nu numai, şi-a deschis joi porţile. Fab Lab Iaşi este amenajat în apropiere de campusul din Tudor Vladimirescu, într-o hală de peste 700 de metri pătraţi.

Cel mai mare „laborator“ tehnic din Regiunea de Nord-Est a fost inaugurat, la Iaşi. Arhitecţi ieşeni au lucrat la conceptul spaţiului polivalent Fab Lab, care oferă de la zone de demonstraţii la săli de curs şi birouri didactice.

„Spaţiul va funcţiona ca o platformă independentă care să catalizeze inovaţia şi colaborarea adresată comunităţii tehnice din Iaşi. Scopul acestui proiect este să dezvolte programe de stimulare a studenţilor şi absolvenţilor de la facultăţile de profil tehnic pentru facilitarea inovaţiei, a fabricaţiei digitale şi a spiritului antreprenorial în rândul acestora“, a punctat Dan Zaharia, coordonatorul proiectului. Potrivit acestuia, pe lângă un spaţiu de studiu şi lucru flexibil, Fab Lab va oferi posibilitatea tinerilor de a lucra cu maşini cu comandă numerică, vor putea fi folosite imprimante 3D, echipamente de gravare sau taiere cu laser, maşini de frezat sau imprimante de circuite electronice.

„Cu un program de acces extins, cu trei săli de conferinţe cu capacitate de 20-50 de persoane, cu aproape 100 de posturi de lucru fixe şi mobile, dotat cu acces la internet de banda larga şi sistem de video-conferinţe, Fab Lab Iaşi îşi doreşte să coaguleze comunitatea tehnologica din Iaşi, să sprijine organizarea unor evenimente de profil, să promoveze proiectele dezvoltate aici pentru a pune în valoare polul regional de talente precum şi spiritual întreprinzător“,  a declarat coordonatorul proiectului. Tinerii vor putea beneficia de spaţiul din Tudor Vladimirescu în baza unei recomandări din partea unui cadru didactic şi va trebui să demonstreze că lucrează la un proiect.

Publicație : Adevărul

Mircea Dumitru, fost ministru tehnocrat al Educaţiei, a fost ales preşedinte al Institutului Internaţional de Filosofie

Profesorul universitar Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, a fost ales în cursul acestei săptămâni preşedinte al International Institute of Philosophy (Institutul Internaţional de Filosofie).

Potrivit unui comunicat al Universităţii Bucureşti, votul de încredere al membrilor Institutului a fost dat în cadrul Adunării Generale, care a avut loc la Dubrovnik, în Croaţia, cu ocazia şedinţei anuale a institutului. Într-o postare pe facebook, Mircea Dumitru a mulţumit colegilor pentru încrederea acordată.

„Zilele acestea, colegii de la International Institute of Philosophy mi-au încredinţat mandatul de Preşedinte al institutului. Pentru mine este extrem de onorant şi reprezintă, în acelaşi timp, o responsabilitate publică faţă de ceea ce este filosofia astăzi. Un filosof nu este rupt de lume, el este conectat la tot ce se întâmplă în jurul lui. De aceea, cred ca Institutul trebuie să fie un mediu de dezbatere publică, în măsură să vină cu posibile soluţii la problemele grave culturale, economice şi politice pe care le traversăm cu toţii în această perioadă. Apoi, Institutul are datoria de a-i valorifica pe membrii comunităţii filosofice care, deşi provin din medii culturale foarte diverse, împărtăşesc viziuni diferite, au sensibilităţi şi temperamente filosofice distincte, cu toate acestea, sunt animaţi de dorinţa sinceră de a dezbate în mod profund, serios şi deschis, problematica culturală complexă a lumii contemporane”, scrie Mircea Dumitru.

Cine este Mircea Dumitru

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru predă Filosofie analitică şi Logică filosofică la Universitatea din Bucureşti. El a ocupat funcţia de ministru al Educaţiei în perioada 7 iulie 2016 – 4 ianuarie 2017, în guvernul condus de Dacian Cioloş.

Dumitru este doctor în filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) cu o teză de logică matematică despre modalitate şi incompletitudine, obţinând o a doua diplomă de doctor în filosofie la Universitatea din Bucureşti cu o teză de filosofia limbajului despre neo-fregeanism şi neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziţionale şi a referinţei directe.

Institutul Internaţional de Filosofie a fost înfiinţat în anul 1937 la Paris, în timpul Congresului Descartes, de către Universitatea Sorbona şi Universitatea Lund din Suedia. Încă de la înfiinţarea sa, preşedintele Republicii Franceze i-a acordat patronajul, aşezându-l astfel sub protecţia autorităţilor publice.

Publicație : Adevărul  

 

 

Ministrul Educației, cel al Justiției și doi ambasadori vor fi AZI la Iași

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi îşi deschide astăzi, în mod oficial, porţile.

Festivitatea de deschidere a Anului Universitar 2017-2018 va avea loc de la ora 10.00, în prezenţa Excelenţei Sale Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a Excelenţei Sale Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei în România, a prof. Liviu Marian Pop, ministru al Educaţiei Naţionale, şi prof.univ.dr. Tudorel Toader – ministru al Justiţiei şi rector ales al Universităţii „Cuza“.

Ceremonia va avea loc în Aula Magna „Mihai Eminescu“ şi va fi deschisă de prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite UAIC.

În cadrul festivităţii de deschidere va avea loc şi primul curs „oficial“, la care vor putea participa bobocii universităţii. Anul acesta, cursul se va intitula „Din nou întrebarea cu privire la sensul vieţii“, susţinut de prof.univ.dr. Ştefan Afloroaei, Membru corespondent al Academiei Române.

După ora 13.00, studenţii vor participa la deschiderea anului universitar din fiecare facultate.

„Bobocii“ au putut intra în contact cu activităţile universităţii încă de ieri, de pe data de 1 octombrie, în faţa corpului A fiind amenajate o serie de standuri informative. Pe lângă reprezentanţii universităţii, la aceste standuri au fost prezenţi şi reprezentanţi ai ligilor şi organizaţiilor studenţeşti, dar şi ai instituţiilor culturale ieşene, care au oferit informaţii despre activităţile desfăşurate de către aceştia. Standurile urmează să fie deschise şi astăzi, de la ora 10.00, dar şi marţi, de la ora 9.00.

Candidaţii proaspăt admişi la UAIC vor putea beneficia de o întâlnire personală cu un „mentor“ – un coleg mai mare de la aceeaşi facultate, care le va povesti mai multe despre profesori, cursuri, seminarii sau cum pot să îşi petreacă timpul liber, anul acesta fiind înscrişi în cadrul programului 2.080 de boboci.

Duminică seara a avut loc şi un concert dedicat bobocilor, fiind invitată să cânte trupa Viţa de Vie, eveniment la care au participat sute de studenţi.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

 

Record de ocupare a camerelor din căminele Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi-a ocupat anul acesta locurile în cămin în proporţie de 90% încă de la începutul anului universitar, fiind un record de ocupare pentru ultimii ani.

Astfel, încă de pe 29 septembrie, când a avut loc redistribuirea locurilor, s-au ocupat camerele în proporţie de 89,86%, în comparaţie cu 57,73%, cât s-a înregistrat anul trecut pe data de 30 septembrie.

Până la această dată, s-au încheiat deja primele două tururi de cazare. Astfel, în primul tur, dispoziţiile de cazare au fost emise începând cu 25 septembrie până pe 27 septembrie, ora 17.00.

După acest moment, pentru toate locurile rămase libere şi pentru care nu s-au prezentat studenţii care primiseră drept de cazare, s-au afişat noi liste cu studenţii cu drept de cazare. Noile dispoziţii de cazare au fost valabile câte 24 de ore, iar în fiecare zi s-au afişat noi liste, în cazul în care rămâneau locuri.

„Ne-am dorit ca studenţii să poată începe anul universitar concentraţi pe traseul lor academic, fără griji legate de locul în cămin. Din acePst motiv, am avut drept obiectiv atingerea unui grad cât mai ridicat de ocupare a locurilor din cămin, înainte de prima zi de cursuri. În acest scop, am devansat cu 3 zile graficul cazărilor, ceea ce le-a dat posibilitatea şi studenţilor care au primit drept de cazare abia în turul al doilea să îşi ocupe camerele mai devreme decât în anii precedenţi“, a precizat conducerea Universităţii.

Locurile de cazare rămase disponibile vor putea fi ocupate în cursul anului academic.

De la 1 noiembrie, în cazul în care în continuare rămân locuri neocupate, studenţii care nu au primit drept de cazare vor putea depune cereri la Biroul Social al Direcţiei Servicii Sociale Studenţeşti din cadrul UAIC.

Studenţii de la universităţile ieşene au posibilitatea să depună cerere de cazare începând de astăzi şi în campusul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, pentru locurile rămase libere.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

 

„Bun venit la UAIC”! O mulțime de evenimente pentru bobocii de la „Cuza”

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a lansat o noua editie din primul eveniment de intampinare a bobocilor din tara.

Pe Bulevardul Carol 1, in fata Corpului A, sute de boboci, studenti de la ligile universitatii, partenerii universitatii si diverse structuri ale UAIC alcatuiesc evenimentul „Bun venit la UAIC”.

PROGRAM:

DUMINICĂ, 1 OCTOMBRIE 2017

10.00-15.00 Vizite ghidate la Muzeul Universității, din 30 în 30 de minute. Punct de întâlnire: Cortul Muzeului.

11.00 și 13.00 Vizite ghidate la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” și la British Council. Punct de întâlnire: Cortul BCU Iași

14.00 Workshop „Start în studenție” susținut de Departamentul Servicii pentru Studenți și Absolvenți. Punct de întâlnire: Cortul Servicii Studențești

14.00 Turul orașului Punct de întâlnire: Treptele Corpului A

17.00-19.00 Programul de mentorat: Înainte de prima zi de școală, un coleg dintr-un an mai mare îți va explica tot ce trebuie să știi încă din prima zi de studenție.Te așteptăm să participi la programul de mentorat!

19.30 Concert Vița de Vie, Esplanada Corpului B. Intrarea liberă.

LUNI, 2 OCTOMBRIE 2017

10.00 Festivitatea de deschidere a anului universitar 2017-2018, Aula Magna „Mihai Eminescu”, Corp A.

13.00 – 16.00 Vizite ghidate la Muzeul Universității, din 30 în 30 de minute. Punct de întâlnire: Cortul Muzeului.

14.00 Vizite ghidate la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” și la British Council. Punct de întâlnire: Cortul BCU Iași

14.00 Workshop „Start în studenție” susținut de Departamentul Servicii pentru Studenți și Absolvenți. Punct de întâlnire: Cortul Servicii Studențești

16.00 Turul orașului. Punct de întâlnire: Treptele Corpului A

MARȚI, 3 OCTOMBRIE 2017

9.00-15.00 Vizite ghidate la Muzeul Universității, din 30 în 30 de minute. Punct de întâlnire: Cortul Muzeului.

11.00 și 13.00 Vizite ghidate la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” și la British Council. Punct de întâlnire: Cortul BCU Iași

11.00 Workshop „Start în studenție” susținut de Departamentul Servicii pentru Studenți și Absolvenți. Punct de întâlnire: Cortul Servicii Studențești

16.30 The Amazing Race

The Amazing Race este un treasure hunt organizat de AIESEC Iași, prin care noii studenți UAIC au ocazia de a cunoaște mai bine campusul într-un mod interactiv, descoperind atmosfera vieții studențești pline de surprize, curiozități și întâlnind persoane extrovertite.

Publicație : Ziarul de Iași

 

Proiectul de reabilitare a Casei Universitarilor va fi, în sfârşit, demarat oficial

Reprezentanţii Universităţii „Ale­xan­dru Ioan Cuza“ din Iaşi au oferit primele detalii cu privire la achiziţia serviciilor de proiectare pentru reabilitarea Casei Universitarilor, despre care „Ziarul de Iaşi“ a anunţat săptămâna trecută.

A fost o licitaţie problematică, explică aceştia, abia a treia oară când a fost scoasă pe portalul de licitaţii publi­ce s-a înscris o firmă, chiar aceeaşi care a şi realizat studiul de fezabilitate.

În trecut, rectorul UAIC, prof.dr. Tudorel Toader, actualmente ministru al Justiţiei, anunţase că dorea să demareze serviciile de proiectare încă din primăvara acestui an, pentru ca din 2018 să înceapă lucrările de construcţie. Însă cum au fost dificultăţile de lansare a licitaţiei, proiectarea va începe abia acum şi lucrările la Casa Universitarilor din toamnă, după ce se va identifica o sursă concretă de finanţare.

„După unul sau două apeluri când nu s-a prezentat nimeni, într-un final a venit aceaşi firmă care a făcut iniţial studiul de fe­zabilitate, din fericire, ceea ce înseamnă că se va asigura continuitate. Valoarea proiectului este de 200.000 de lei, după proiectare sperăm să intrăm în reabilitarea propriu-zisă“, a declarat prof.dr. Corneliu Iaţu, prorector responsabil cu dezvoltarea institu­ţională al UAIC.

În ceea ce priveşte finanţarea, acesta a specificat că există o variantă pentru accesarea unor fonduri europene, în caz contrar se va încerca o construcţie etapizată folosind fonduri din veniturile proprii ale UAIC.

Publicație : Ziarul de Iași

 

Investiţie surpriză! Un milion de euro pentru refacerea Observatorului Astronomic

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a anunţat o investiţie surpriză: Observatorul Astronomic va fi renovat din fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Compania Naţională de Investiţii.

După ce obiectivul era considerat aproape pierdut fiindcă nu s-a găsit o nişă pe care să fie depus proiectul pe fonduri europene, UAIC a reuşit să obţină aproximativ 1,1 milioane de euro pentru a-l renova. Practic, 75% va fi pus la dispoziţie de Compania Naţională de Investiţii, iar 25% reprezintă finanţare asigurată din fondurile proprii ale UAIC, aproximativ 1 milion de lei.

„Observatorul ar urma să fie deschis publicului la începutul anului 2019, urmând ca ieşenii să aibă posibilitatea, pentru prima dată în istoria recentă a Iaşului, să viziteze terasa de studiere a cerului. Aceasta făcea parte din planurile iniţiale ale clădirii realizate în 1913, dar ulterior pe spaţiul ei s-a construit Sala Meridian. Prin proiectul de reabi­litare se urmăreşte inclusiv restabilirea terasei şi accesibilizarea întregii clădiri pentru persoane cu handicap. Investiţia mai prevedere înlocuirea completă a instalaţiilor sanitare, termice, electrice, precum şi echiparea cu instalaţii de protecţie antiincediu şi efracţie“, a declarat prof.dr. Corneliu Iaţu, prorector al UAIC.

Acesta a mai precizat însă că nu au existat în acest moment fonduri şi pentru dotarea cu aparatură a Observatorului, aceasta urmând să fie achiziţionată din fonduri proprii ale universităţii, după ce se va finaliza consolidarea clădirii.

„Ziarul de Iaşi“ a relatat în trecut despre situaţia foarte proastă în care se află clădirea Observatorului, dincolo de problemele de structură, aceasta nefiind racordată la încălzirea centrală şi având probleme cu canalizarea.

Investiţia a fost aprobată de CNI şi se va derula în curând, UAIC fiind nevoită să cedeze timp de un an de zile clădirea către CNI pentru a putea efectua lucrările.

 Publicație : Ziarul de Iași

 

 Cum s-a desfășurat ceremonia de deschidere a anului universitar la UMF

 Duminică seara a avut loc festivitatea de deschidere a anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”(UMF) din Iaşi, evenimentele având loc în Piaţa Naţiunii, pe Esplanada UMF.

În prima parte are loc o sesiune de comuncare publică, care include mesajele rectorului Universităţii, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, şi ale invitaţilor speciali. De asemenea, UMF oferă şi o serie de premii pentru studenţii care s-au remarcat cu rezultate deosebite în anul universitar precedent.

În cea de-a doua parte, UMF a pregătit pentru cei prezenţi un cadou muzical, fiind invitaţi în acest an soprana Elena Moşuc şi tenorul Mihai Urzicana, acompaniaţi de orchestra „Camerata Regală”, dirijată de Constantin Grigore. Aceştia urmează să susţină în faţa studenţilor, cadrelor didactice, dar şi a ieşenilor prezenţi în Piaţa Naţiunii un concert extraordinar.

Elena Moşuc s-a născut la Iaşi şi este absolventă a Universităţii de Arte „George Enescu”. A câştigat mai multe concursuri internaţionale, cel mai important fiind ARD Wettbewerb – concursul televiziunilor germane în 1990 – care i-a deschis drumul unei cariere internaţionale.

Elena Moşuc a fost foarte ataşată de Opera din Zürich, unde şi-a demonstrat talentul şi dăruirea pentru scena în diverse roluri, precum Regina Nopţii (interpretat în lumea întreagă de 250 de ori), Konstanze, Donna Anna, Zerbinetta, Lucia, Linda di Chamounix, Elvira, Gildă, Violetta, Mimi, Musetta, Micaela, Maria Stuarda, Norma s.a. A cântat pe cele mai faimoase scene internaţionale (la Teatrul Scala din Milano, Viena, Opera Covent Garden din Londra, Teatrele Bastille, Opéra Comique, Palais Garnier şi Champs-Elysées din Paris, Roma, Torino, Veneţia, Palermo München, Berlin, Hamburg, Bucureşti, Barcelona, Bilbao, Tel Aviv etc.) şi în festivaluri de renume (Salzburg, Arena din Verona, Savonlinna în Finlanda, Torre del Lago Italia), cât şi în SUA (la Metropolitan Opera New York şi Dallas), în Japonia, China şi Coreea.

Tenorul Mihai Urzicana a absolvit Facultatea de Teologie din Constanţa (Universitatea Ovidius), specializarea Artă Scară, în anul 2012, şi specializarea Teologie Pastorală, în anul 2013 şi urmează cursurile unui master la Conservatorul din Bucureşti, secţia Canto. A câştigat premiul I la secţiunea Canto la cea de-a XXVII-a ediţie a Concursului Naţional de Compoziţie şi Interpretare Muzicală Mihail Jora.

Camerata Regală a fost fondată în 2009 şi se află sub patronajul Alteţei Sale Regale, Principele Radu al României. Ansamblul a colaborat cu personalităţi marcante din peisajul muzical: dirijorii Jin Wang, Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal, Wolfgang Doerner, Horia Andreescu, violoniştii Rony Rogoff, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Rebekka.

 Publicație : Ziarul de Iași și Ziarul de Iași

 

Rutele și programul curselor speciale pentru elevi și studenți introduse de luni

Cursele speciale pentru elevi și studenți vor fi introduse începând de luni, 2 octombrie. Acestea se vor regăsi pe traseele 3, 42, 36, 8, 9 și vor fi semnalizate corespunzător.

– pe traseul de tramvai nr. 3 (având parcursul normal Dancu – Tătăraşi – Gară) vor circula 3 unităţi suplimentare pe relaţia Dancu – Tătăraşi – Copou, cu plecări din Dancu la orele 7:107:20 şi 7:30;

– 3 unităţi suplimentare vor fi introduse pe ruta de autobuz nr. 42 (având parcursul normal C.U.G. I – Tudor Vladimirescu – Copou), cu intrare pe traseu din staţia Frigorifer spre Copou în intervalul orar 7:00 – 7:40, în funcţie de observaţiile făcute de către personalul Dispeceratului Central, folosind sistemul de monitorizare în timp real, cu ajutorul camerelor video amplasate în staţiile în care se înregistrează flux ridicat de călători;

– 2 autobuze vor circula suplimentar pe traseul nr. 36 (cu parcursul obişnuit Dacia – Gară – Copou – Breazu), cu intrare din staţia Columnei la orele 7:10 şi 7:17, către Copou – Breazu;

– pe traseul nr. 8 (Baza 3 – Tudor Vladimirescu – Copou) va intra suplimentar un tramvai, cu plecare din Baza 3 spre Copou la ora 7:15;

– 2 tramvaie vor circula special faţă de graficul obişnuit pe traseul nr. 9 (Tehnopolis – Podu Roş – Copou), cu plecare de la Tehnopolis spre Copou la orele 7:10 şi 7:20.

Vehiculele suplimentare, care vor circula pe rutele de mai sus, vor purta indicatoare de traseu cu menţiunea “CURSĂ SPECIALĂ PENTRU ELEVI ŞI STUDENŢI”.

sctpiasi.ro și Facebook

 Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

 

DECIZIE DE ULTIMA ORA! Vedetele Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” au aparut pe o lista surpriza! Este vorba de unii dintre cei mai cunoscuti profesori!

Inainte de inceperea noului an academic, conducerea unuia dintre cele mai importante foruri de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a luat o serie de masuri extrem de importante pentru viitorul institutiei! Pe langa masurile administrative, una dintre ele a vizat o lista cu nume grele din corpul academic cuzist • Concret, Senatul de la Cuza a decis soarta lor educationala pentru anul 2017 – 2018

Senatul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi a derulat, inainte de inceperea noului an academic 2017 – 2018, doua sedinte administrative ce au vizat o serie de masuri importante pentru viitorul celei mai vechi institutii de invatamant superior moderne din tara.

Una dintre ele a vizat o lista cu nume grele din corpul academic cuzist. Unii dintre acestia au fost decani, presedinti sau vicepresedinti de Senat sau chiar rectori. Concret, forul a hotarat cu privire la aprobarea mentinerii calitatii de titular în învatamântul universitar, pâna la finele anului universitar (2017 – 2018 – n.r.) urmatoarelor persoane care vor împlini vârsta legala de pensionare: prof. univ. dr. Zenovia Olteanu – Facultatea de Biologie, prof. univ. dr. Dumitru Gânju – Facultatea de Chimie, prof. univ. dr. Dumitru Oprea – Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), prof. univ. dr. Ana Grama – FEAA, prof. univ. dr. Ion Ionescu – Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice, prof. univ. dr. Sorin Talasman – Facultatea de Fizica, prof. univ. dr. Cornelius Croitoru – Facultatea de Informatica, prof. univ. dr. Cristian Dumitru Mangalagiu – Facultatea de Informatica, prof. univ. dr. Dana-Anca Cehan – Facultatea de Litere, prof. univ. dr. Magda Jeanrenaud – Facultatea de Litere, prof. univ. dr. Eugen Munteanu – Facultatea de Litere, prof. univ. dr. Gheorghe Aniculaesei – Facultatea de Matematica.

De asemenea, Senatul a acordat aceeasi prelungire si: prof. univ. dr. Ovidiu Cârja – Facultatea de Matematica, prof. univ. dr. Liviu Antonesei – Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, prof. univ. dr. Iolanda Tobolcea – Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, prof. univ. dr. Eugen Corneliu Havârneanu – Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, prof. univ. dr. Ion Dafinoiu – Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, respectiv prof. univ. dr. pr. Iosif Enasoae – Facultatea de Teologie Romano-Catolica.
Pe de alta parte, saptamana trecuta, a avut loc informarea Plenului Senatului Universitatii Cuza cu privire la contractul ANELIS-UAIC, aprobarea planurilor de învatamânt si a statelor de functii pentru anul universitar 2017 – 2018.

„In plus, au fost aprobate, în conformitate cu Art. 286 din Legea Educatiei Nationale (LEN) nr. 1/2011, statele de functii ale personalului didactic si de cercetare pentru anul universitar 2017 – 2018, aprobarea reactualizarii criteriilor minimale pentru ocuparea posturilor didactice de asistent si lector/sef de lucrari (perioada nedeterminata si determinata) din Metodologiile de concurs pentru ocuparea posturilor didactice în cadrul Universitatii «Alexandru Ioan Cuza». Pe de alta parte, au fost aprobate comisiile pentru posturile de cercetare stiintifica scoase la concurs în cadrul unor proiecte de cercetare – de tip PN III sau aprobarea unor noi membri ai Comisiei de Etica de la UAIC”, a transmis prof. univ. dr. Gabriel Ovidiu Iancu, presedinte Senat.

In final, forul pe care il coordoneaza acesta a fost  informat si cu privire la stadiul negocierilor legate de posibila achizitie a Corpului R – Telekom. Aici, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, rector interimar si Ordonator de Credite la Cuza, a anuntat ca unitatea de invatamant intentioneaza sa achizitioneze imobilul pana la finalul acestui an.

Publicație : Bună Ziua Iași

Studenţii încep noul an universitar. Condiţiile din cămine, mai rele decât acum câteva decenii

Universităţile îşi deschid, luni, porţile pentru studenţi. Toate facultăţile deschid anul universitar 2017-2018 printr-o serie de ceremonii, în cadrul cărora  studenţii se vor întâlni cu profesorii tutori, cadrele didactice şi personalul de suport (secretariat, bibliotecă, administraţie).

Cu emoţia firească a oricărui început, toţi bobocii sunt aşteptaţi să calce pragul facultăţilor la fel ca şi studenţii şi masteranzii care vor avea parte de bucuria revederii.

Politicienii vor fi prezenţi şi ei la festivităţile de deschidere a noului an universitar. Preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent, luni, la manifestările prilejuite de deschiderea anului universitar la Constanţa, evenimentul fiind organizat de către Primărie, în Piaţa Ovidiu. La ceremonie vor fi prezenţi studenţi ai Universităţii Ovidius, ai Universităţii Maritime şi ai Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, participă luni, începând cu ora 11.00, la deschiderea noului an universitar şi la sărbătorirea a 10 ani de învăţământ superior la Alexandria, la Facultatea de Ştiinţe şi Inginerie din cadrul Universităţii „Valahia” din Târgovişte-Alexandria.

La Craiova, la Universitate, alături de comunitatea academică vor fi prezenţi ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, vicepreşedintele Senatului României, Claudiu Manda, dar şi politicieni locali.

Alte universităţi au început deja cursurile de o săptămână. Pe 25 septembrie, cei 33.000 de studenţi ai Universităţii Politehnica din Bucureşti, dintre care peste 10.000 de „boboci”, au început anul universitar 2017 – 2018.

Asociaţiile studenţeşti cer dublarea subvenţiei pentru cămine şi cantină

Dincolo de atmosfera festivistă, lucrurile nu stau deloc roz pentru cei mai mulţi dintre studenţi. Astfel, condiţiile din căminele studenţeşti sunt mai rele decât acum câteva decenii. În plus, doar 23% dintre studenţi au loc de cazare.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a solicitat, recent, Guvernului României şi coaliţiei de guvernare, creşterea semnificativă a fondului alocat în vederea acordării subvenţiei pentru cămine şi cantine, aşa cum s-a promis în campania electorală. Potrivit organizaţiei, puţin peste 23 la sută dintre studenţi au locuri în căminele studenţeşti, starea multor clădiri fiind mai rea ”decât acum câteva decenii”. Împreună cu alte organizaţii studenţeşti, ANOSR a demarat campania ”Casă, nu doar cămin”, prin intermediul căreia va fi prezentată starea căminelor din ţară.

Potrivit ANOSR, în prezent sunt 107.682 locuri în unităţile de cazare ale universităţilor de stat, raportat la un număr total de 464.149 de studenţi.

”Acest lucru presupune că doar 23,19% dintre studenţi au un potenţial loc de cazare. Faptul că în prezent, sunt construite sau reabilitate 8 cămine din fondul de investiţii alocat de MEN, în ciuda promisiunilor privind construirea a 30 de noi astfel de clădiri, reprezintă o imagine clară a dezastrului privitor la serviciile de cazare pentru studenţeşti. Situaţia este extrem de gravă, întrucât chiar dacă este salutar faptul că în acest an a fost demarată procedura privind construirea a şase cămine din cele 30 promise, timpul mediu de construire a unei astfel de clădiri din momentul aprobării acesteia de MEN este de 90,63 luni, ceea ce înseamnă 7 ani şi 201 de zile. O eternitate, în contextul necesităţilor din prezent”, transmit reprezentanţii organizaţiei.

Potrivit acestora, ”cea mai mare parte a căminelor studenţeşti ar obţine cu dificultate avizele necesare din partea Direcţiilor de Sănătate Publică, dacă s-ar respecta prevederile OMS nr. 1955/1995, care prevede, printre altele, interzicerea paturilor supraetajate, respectiv condiţii de igienă stricte pentru aceste locaţii”.

Poliţiştii supraveghează centrele universitare

Peste şapte sute de poliţişti vor fi prezenţi, luni, în zona centrelor universitare din toată ţara, pentru ca festivităţile desfăşurate cu ocazia începerii noului an universitar să se desfăşoare în siguranţă. Vor fi oferite studenţilor sfaturi şi recomandări preventive.

Din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Bogdan Despescu, peste şapte sute de poliţişti vor acţiona în zona centrelor universitare din toată ţara, pentru a se asigura că noul an universitar începe în condiţii de linişte şi siguranţă şi pentru a le oferi studenţilor sfaturi şi recomandări.

Dintre cei 713 poliţişti implicaţi în aceste activităţi, 371 sunt de la Ordine Publică, 224 de la Rutieră, 47 sunt specializaţi în investigaţii criminale, 48 sunt din cadrul structurilor de prevenire şi 23 de la alte structuri de Poliţie.

Astfel, poliţiştii de la Rutieră vor fi prezenţi în apropierea centrelor universitare, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier.

De asemenea, unităţile de învăţământ sunt incluse în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale Poliţiei, iar datele de contact ale poliţistului de proximitate sunt afişate la universităţi, pentru o mai bună comunicare.

Publicație : Adevărul și România Liberă și Evenimentul