Pregătire gratuită pentru elevii care dau bac-ul la matematică la Facultatea de Construcții de Mașini

 Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial (CMMI) de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) desfășoară un program de pregătire la matematică pentru elevii din clasa a XII-a din întreg județul care se pregătesc pentru susținerea examenului de bacalaureat.

Programul de pregătire este gratuit, fiind susținut în mod voluntar de lect. univ. dr. Mihai Ispas. Cursurile au loc în fiecare sâmbătă, de la ora 9.00, în amfiteatrul TCM 2 al facultății. La acestea sunt așteptați elevii care își doresc să se pregătească pentru bacalaureat însă nu își pot permite să plătească ore de meditații.

Dacă la prima întâlnire, care a avut loc în urmă cu o lună, au participat aproximativ 25 de elevi, la cea mai recentă întâlnire au fost 57 de elevi de la licee din Iași, dar și din alte orașe din județ, precum Hârlău, Târgu Frumos sau Podu Iloaiei.

„Ideea de la care am plecat noi a fost să îi ajutăm pe cei care nu au posibilități materiale să poată face meditații. Am cerut ajutor de la Inspectoratul Școlar Județean să anunțe la toate liceele din județ și mai ales în zonele mai puțin favorizate; am avut tot sprijinul din partea lor”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Dumitraș, decan al CMMI.

În cadrul întâlnirilor, elevii pot face modele de probleme asemănătoare celor de la bacalaureat, dar și modele de teste pentru admiterea la facultate, indiferent de care alegerea pe care o vor face.

„Sunt copii care mă întreabă dacă au șanse să ia bacul dacă la simulare au luat nota 2. Le zic că dacă vor într-adevăr vor reuși, pentru că în primul rînd trebuie să se înarmeze cu ideea că matematica are o singură proprietate: ordonează gândirea. În rest, o înveți, o uiți, e normal să se întâmple așa, deoarece faci loc altor cunoștințe. Le mai spun că eu știu mai puține formule decât ei, doar că le deduc mult mai repede și logic, și le recomand să nu mai învețe pe de rost. Matematica e cel mai simplu obiect, îți dă ipoteza și concluzia, cu niște noțiuni te duci de aici și ajungi acolo”, a precizat lect. univ. dr. Mihai Ispas.

Profesorul susține că îi place să lucreze cu elevii de liceu, mai ales că a mai fost profesor de matematică la un liceu din Iași timp de trei ani, începând cu anul 1974, imediat după absolvirea facultății, până când a susținut concursul pentru ocuparea unui post de asistent universitar.

„Câteodată mă întreb de ce nu am rămas să predau elevilor de liceu, îmi plac foarte mult, noi rezistăm la o vârstă înaintată pentru că sorbim din tinerețea lor”,  a completat profesorul ieșean.

Programul de pregătire la matematică este organizat pentru prima dată în cadrul Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial, reprezentanții acesteia susținând că este „un real succes”, având în vedere că numărul de elevi crește de la o săptămână la alta.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

Centru de instruire pentru studenti de un sfert de milion franci elvetieni, la o mare universitate ieseana

Facultatea de Textile-Pielarie si Management Industrial (FTPMI) de la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi (TUIASI) din Iasi a finalizat un proiect in valoare de aproximativ 250.000 de franci elvetieni. In urma acestuia s-a infiintat un Centru de instruire pentru desfasurarea activitatilor didactice a studentilor facultatii si pentru realizarea prototipurilor aferente proiectelor de finalizare a studiilor, dotat cu masini moderne, achizitionate in cadrul proiectului.
Rezultatele punctuale ale proiectului s-au materializat in instruirea a 192 de persoane angajate in firme de confectii textile din regiunea de Sud-Est a Romaniei, din care 85 la suta sunt femei, a 33 de studenti si a zece cadre didactice ale Facultatii de Textile-Pielarie si Management Industrial din Iasi.

„Pentru Facultatea de Textile-Pielarie si Management Industrial, rezultate relevante sunt la nivelul studentilor participanti, prin cresterea nivelului de siguranta profesionala, datorita contactului cu traineri din firme de profil si/sau ai partenerului elvetian, care conduc la sporirea sanselor de angajare – 23 dintre studentii implicati in proiect sunt absolventi, 20 dintre ei sunt angajati ca ingineri in companii de profil. Pentru profesorii romani implicati in proiect trebuie remarcata stabilirea de noi contacte cu persoane din domeniul textil din Elvetia, in vederea unor colaborari ulterioare”, au transmis oficialii TUIASI.

Publicație : Bună Ziua Iași

DETALII, in PREMIERA, despre un grup de ieseni care au facut SENZATIE in Elvetia. Totul la un eveniment derulat la Geneva

  • Cercetarea romaneasca, si in special cea reprezentata de ieseni, din nou in topul mondial • Astfel, saptamâna trecuta a avut loc Salonul Mondial de Inventii de la Geneva – Elvetia, editia a XLV-a • Printre acestia se regasesc si dr. ing. Dorina Rusu – Complexul Muzeal National Moldova si C.S. II dr. fiz. Emil Ghiocel Ioanidde la Institutul de Chimie Macromoleculara Petru Poni respectiv prof. univ. dr. Catalin Tanase – Universitatea Alexandru Ioan Cuza • De asemenea, un pionier al cercetarilor în domeniul Protectiei mediului, Institutul National de Cercertare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului a participat cu patru inventii, primind doua medalii de aur si doua medalii de argint • Forul este sustinut de Forumul Inventatorilor Romani, coordonat de presedintele – dr. ing. Andrei Victor Sandu de la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi 
    Ceretatorii si inventatorii ieseni, din nou in topul mondial al domeniului! Concret, acestia s-au numarat printre medaliatii Salonului Mondial de Inventii de la Geneva – Elvetia, aflat la editia a XLV-a!  Astfel, cu titlul „Instalatie pentru decontaminare in plasma„, si avandu-i ca autori pe: dr. fiz Viorica Frunza – SC Impex Romcatel SA, CS II dr. fiz. Emil Ghiocel Ioanid – Institutul de Chimie Macromoleculara Petru Poni Iasi (ICMPP), dr. ing. Dorina Rusu – Complexul Muzeal National Moldova Iasi (CNMN), ing. Gabriela Savin – SC Impex Romcatel SA, prof. univ. dr. Simona Dunca – Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi (UAIC) respectiv prof. univ. dr. Catalin Tanase, prorector  la Cuza si Director al Gradinii Botanice Anastasie Fatu, inventia a luat medalia de aur.
    „Colectivele de cercetatori din institutiile mentionate colaboreaza de multi ani la studierea posibilitatilor de aplicare a unor metode neconventionale de decontaminare si curatire in plasma rece de înalta frecventa a obiectelor de patrimoniu din suport organic – hârtie, textile, lemn, piele”, arata inventatorii.

Inventie medaliata in toata lumea 
De precizat ca un obiectiv important urmarit de cercetatori a fost gasirea unor posibilitati de diminuare a degradarilor suplimentare in cazul tratamentelor in plasma rece de înalta frecventa. In acest scop s-a elaborat si realizat o instalatie de tratament in plasma „afterglow” obiect al cererii de brevet a 00533/2015.
„In instalatia propusa de noi, obiectul ce se decontamineaza este amplasat în afara descarcarii active din plasma obtinuta intre doi electrozi din sita de inox. Particulele reactive care trec prin electrozi  – plasma «afterglow» – interactioneaza cu suprafata obiectului, intensitatea tratamentului fiind reglata prin varierea distantei dintre acesta si descarcarea activa. Instalatia cat si rezultatele prezentate au condus la obtinerea medaliei de Aur si Prize of the Taiwan Prominent Inventor Association la Salonul de Inventii Eureka – Bruxelles 2015 cat si la obtinerea, anul acesta, la Salonul International de Inventii de la Geneva a medaliei de aur si Prize of the Association for Science and Technology – Tehnopol Moscow Russia.
Proiectarea instalatiei a fost realizata in cadrul ICMPP de catre dr. fiz. Emil Ghiocel Ioanid, si realizata practic de SC Impex Romcatel SA, iar testele de certificare a solutiei propuse au fost realizate in cadrul CMNM si UAIC”, concluzioneaza Dorina Rusu.
European Exhibition of Creativity and Innovation, la Palatul Culturii din Iasi
De precizat ca participarea la Salonul International de Inventii de la Geneva a fost asigurata de Ministerul Cercetarii si Inovarii in urma selectiei, efectuate de Agentia Nationala de Cercetare Stiintifica (ANCS) si cu sprijin financiar si logistic din partea de SC Impex Romcatel SA. Rezultatele obtinute dovedesc, înca o data ca atunci când exista seriozitate si determinare, colaborarea intre institutele de cercetare, învatamânt si Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) este posibila si fructuoasa. De asemenea, un pionier al cercetarilor în domeniul Protectiei mediului, Institutul National de Cercertare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului a participat cu patru inventii, primind doua medalii de aur si doua medalii de argint. Forul este sustinut de Forumul Inventatorilor Romani, coordonat de presedintele – dr. ing. Andrei Victor Sandu de la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi (TUIASI) din Iasi.
„Pentru a sprijini cercetarea româneasca, Institutul National de Cercertare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului, s-a alaturat Forumul Inventatorilor Romani, Centrului Europe Direct Iasi, Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi, Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi, Universitatii Lucian Blaga din Sibiu si a Universitatii Nationale de Arte George Enescu, in vederea organizarii celei de-a IX-a editii a EUROINVENT – European Exhibition of Creativity and Innovation, ce se va desfasura la Palatul Culturii din Iasi, în perioada 25-27 mai 2017″, a reliefat si dr. ing. Andrei Victor Sandu.

Publicație: Bună Ziua Iași