In ATENTIA cititorilor ieseni! Iata ce PROGRAM de VARA va avea cea mai mare biblioteca publica din oras

Conducerea Bibliotecii Centrale Universitare (BCUMihai Eminescu Iasi a pus la punct programul de lucru cu publicul pentru vacanta de vara. Acesta este valabil pana pe 30 iulie 2017.
Astfel, la sediul central programul este de luni pana vineri dupa cum urmeaza: Restituiri intre 8:30 si 19:00, Imprumut la sala intre 8:30 si 19:00, Sala de lectura IV (parter) – NON STOP, Cabinete individuale de studiu – NON STOP, Sala Colectii Speciale (et. 2) intre 8:30 si 13:30, Birou Permise noi, Vize si Lichidari (parter) intre 8:30 si 19:00
De asemenea, sambata si duminica va fi inchia activitatea BCU. La filiale, programul de luni pana vineri va fi intre 8:30 si 14:00, acces la sala de lectura fiind in acelasi interval. De asemenea, si in filiale, sambata si duminica, activitatea va fi suspendata.

Publicație:  Bună Ziua Iași

Ministrul Cercetarii, pentru prima data dupa investitura, la Iasi! Acesta va fi prezent la cel mai IMPORTANT moment academic romanesc organizat de Universitatea Tehnica

Incepand de astazi, 5 iulie si pana vineri 7 iulie 2017, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi organizeaza unul dintre cele mai importante evenimente academice din Romania, programate anul acesta • Este vorba de intalnirea Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice – ARUT, moment unde invitatul special este noul ministru al Cercetarii si Inovarii – Lucian Georgescu • De asemenea, la propunerea rectorului – prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, o parte dintre concluziile reuniunii vor fi transmise si Comisiei Prezidentiale de Educatie, sectiunea Invatamant Profesional, al carui membru este  

De astazi, 5 iulie si pana vineri 7 iulie 2017, Universitatea Tehnica (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi va fi gazda unui eveniment academic deosebit, si anume intalnirea Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice (ARUT), pentru prima data organizata in capitala Moldovei.

„Suntem deosebit de onorati sa primim vizita celorlalte patru universitati tehnice de top din Romania, reprezentate prin rectorii: Mihnea Costoiu – Politehnica Bucuresti, Viorel Serban – Politehnica Timisoara, Vasile Topa – Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Radu Vacareanu – Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti si prorectori ai acestor prestigioase institutii de invatamant superior. Pe de alta parte, noul Ministru al Cercetarii si Inovarii, Lucian Georgescu «absolvent al universitatii noastre», a Secretarului de Stat al Ministerului Educatiei Nationale, Gigel Paraschiv, presedintele Agentiei Române de Asigurare a Calitatii în Învatamântul Superior «ARACIS», Iordan Petrescu, si al presedintelui Consiliului National al Finantarii din Invatamantul Superior «CNFIS», Claudia Popescu. Unul dintre rezultatele acestei intalniri va consta in crearea cadrului concret privind colaborarea inter-universitara la nivelul celor trei cicluri de studii, in principal prin mobilitati reciproce ale studentilor si cadrelor didactice. De asemenea, un punct major in agenda intalnirii il va reprezenta analizarea Metodologiei de evaluare a Scolilor Doctorale si elaborarea unui set de propuneri menit sa aduca aceasta metodologie mai aproape de realitatile invatamantului romanesc”, a declarat profesorul Dan Cascaval, rectorul Politehnicii iesene.

Intalnirea se va desfasura la sediul Rectoratului Universitatii Tehnice din Iasi, iar concluziile se vor materializa printr-o rezolutie care va fi transmisa Ministerului Educatiei Nationale, Ministerului Cercetarii si Inovarii, ARACIS si CNFIS. De asemenea, la propunerea rectorului TUIASI – prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, o parte dintre concluziile reuniunii vor fi transmise si Comisiei Prezidentiale de Educatie, sectiunea Invatamant Profesional, al carui membru este.

 Publicație :  Bună Ziua Iași

 

Universitatea din Bucureşti lansează primul program de masterat în Filosofie, Politică şi Economie, în limba engleză

Universitatea din Bucureşti lansează, începând cu anul universitar 2017-2018, primul program de masterat în Filosofie, Politică şi Economie, care se va desfăşura în limba engleză, preluând curriculumul utilizat de la începutul anilor 1920 de universităţi precum Oxford, Princeton sau Yale.

Programul de master va fi derulat de Facultatea de Filosofie în parteneriat cu Facultatea de Administraţie şi Afaceri şi va dura doi ani.

Printre disciplinele studiate în cadrul acestui program se numără: Gândirea critică în ştiinţele sociale, Gândirea politică modernă, Etică şi economie, Economie politică, Moralitate şi drept, Filosofia socială şi politică, Teoria jocurilor în economie, Moralitate, afaceri şi New Media.

Programul de masterat „preia şi modelează curriculumul utilizat de la începutul anilor 1920 de universităţi prestigioase, precum Universitatea Oxford, London School of Economics, Universitatea Warwick, Universitatea Princeton, Universitatea Yale sau Universitatea Duke”, se arată într-un comunicat al Universităţii Bucureşti. Un model similar de studii de masterat este derulat şi de alte universităţi europene, precum universităţile din Leiden, Amsterdam, Berna, Zurich, Praga, Hamburg, Milano.

„Programul de master PPE s-a evidenţiat de-a lungul anilor ca fiind cel mai important antrenament intelectual pe care îl urmează viitorii politicieni, manageri şi experţi în politică şi societate. Printre absolvenţii de PPE se numără David Cameron, Christopher Hitchens sau Tony Abbott”, se mai precizează în comunicatul citat.

Publicație :  Ziarul de Iași

Aproximativ 14.500 de absolvenţi de liceu vor pleca la studii în afară în 2017. Numărul lor este în creştere cu 2,7% faţă de anul trecut

Aproximativ 14.500 de absolvenţi ai clasei a XII-a vor pleca în străinătate pentru a urma studiile universitare, cu 2,7% mai mulţi faţă de anul precedent, potrivit cifrelor transmise de Edmundo pentru Adevărul. Procentul celor care optează pentru o facultate în afară este în continuă creştere – din 2014 şi până în prezent a crescut cu 8%.

Dintre cele 14 state care există în portofoliul EDMUNDO, 70% dintre viitorii studenţi aleg Anglia, urmată de Danemarca şi Olanda. Cât despre domenii, cei mai mulţi se îndreaptă către domenii precum business şi economie, IT, ştiinţe sociale (inclusiv, criminologie), inginerie şi tehnologii şi ştiinţe medicale.

Care sunt cauzele fenomenului

Dacă ne uităm la topurile internaţionale de profil (QS sau Shanghai), vedem că universităţile din România nu sunt reprezentate în Topul 100 al celor mai performante universităţi din lume – nici măcar în top 500 (acestea ocupă de obicei poziţii aflate în intervalul 700+), remarcă Ticuţa Apăteanu, preşedintele Edusfera.

„Sunt cel puţin două tipuri de cauze care îi determină pe aceşti tineri să plece. Odată, cea care ţine de ineficienţa sistemului educaţional din România sau mai degrabă de ineficienţa percepută de către părinţii absolvenţilor. Acest lucru este legat, în principal, de maximizarea şanselor pentru copii. De asemenea, este foarte probabil ca aceştia să rămână în străinătate şi pentru a profesa în domeniul în care se vor specializa. O altă cauză ar putea fi creşterea numărului de părinţi care îşi permit să îşi trimită fiicele/fii la studii în afară. Spun asta pentru că a urma o facultate în străinătate presupune de cele mai multe ori nişte costuri substanţiale pentru absolventul de liceu, chiar dacă acesta poate primeşte bursă de şcolarizare. Trebuie să ne gândim că rămân anumite cheltuieli de bază cum ar fi hrana, îmbrăcămintea, transportul şi cazarea“, afirmă Luminiţa Costache, specialist educaţional la Unicef România.

„Copiii cei mai buni pleacă“

Ştefan Vlaston, preşedintele Edu Cer, a evidenţiat care sunt caracteristicile comune ale adolescenţilor care optează pentru o facultate în străinătate. „Sunt copii care au bani, deci îşi permit să îşi plătescă cazarea, masa, sau chiar taxa de şcolarizare, dacă este cazul, şi care provin din cele mai bune licee din Bucureşti şi din ţară. Aceşti tineri, de cele mai multe ori sunt de elită, sunt talentaţi, vorbesc fluent cel puţin o limbă străină şi stăpânesc bine noţiunile IT, măcar cele de bază“ „ Ei consideră că nu îşi pot explora potenţialul în universităţile din România, iar societatea românească nu poate să îi condamne pentru că pleacă. Cursurile din universităţile româneşti sunt plafonate, foarte vechi, de 30-40 de ani, iar profesorii sunt destul de în vârstă şi stagnează în acelaşi mod de predare. Este mare păcat, mai ales că de obicei, copiii cei mai buni pleacă!“

Ce beneficii găsesc tinerii la universităţile din afară

„Este firesc ca tinerii români să îşi dorească să aibă acces la o educaţie de calitate şi la o infrastructură modernă de cercetare. Relaţiile de colaborare dintre studenţi şi profesori sunt de asemenea diferite – în multe universităţi prestigioase studenţii au parte de programe de mentorat de calitate şi sunt sprijiniţi în mod real (atât din punct de vedere academic, dar şi din punct de vedere al integrării lor şi al bunăstării psihice şi emoţionale) pe toată durata studiilor. Faptul că în majoritatea universităţilor există programe de burse facilitează de asemenea accesul studenţilor români, indiferent de situaţia lor materială“  explică  Tincuţa Apăteanu, preşedintele Edusfera.

„Cei mai mulţi dintre cei care aleg să urmeze o facultate sau un program de master sau doctorat în afara ţării fac acest lucru şi pentru că îşi doresc să lucreze în străinatate după finalizarea studiilor (sau chiar din timpul acestora). Ei au acces facil la astfel de oportunităţi, deoarece angajatorii au contracte cu instituţiile de învăţământ şi recrutează angajaţi chiar de pe băncile facultăţii. Beneficiile aduse de studiul în afara ţării sunt numeroase: o experienţă academică de calitate, asigurarea unei experienţe multiculturale datorată diversităţii studenţilor şi profesorilor şi experimentarea unui sistem academic cu standarde înalte unde frauda, plagiatul nu sunt tolerate“,  a mai precizat  Apăteanu.

Publicație :  Adevărul