Competiţie naţională între facultăţile de fizică, la UAIC

 Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi va organiza, între 7 şi 9 aprilie, cea de-a şasea ediţie a Concursului Naţional Studenţesc de Fizică „Dragomir Hurmuzescu“. La această competiţie sunt invitaţi să participe cei mai buni studenţi de la toate facultăţile de fizică din România – Iaşi, Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca şi Timişoara. 

„Concursul, dedicat doar studenţilor din ciclul de licenţă, se va desfăşura pe două secţiuni: studenţii din anii I şi II vor susţine o probă scrisă din disciplinele de studiu, iar studenţii din anii III şi IV vor prezenta comunicări ştiinţifice, pe baza proiectelor de cer­cetare individuale sau de grup“, au transmis reprezentanţii UAIC. Fiecare facultate de fizică va participa cu o echipă formată din şapte studenţi, de de anul I, doi de anul al II-lea, şi tre din anii a III-lea şi al IV-lea.

Probele vor avea loc în cursul zilei de sâmbătă, 8 aprilie, iar rezultatele şi premiile vor fi anunţate în aceeaşi zi. Concursul este demarat de către Fa­cultatea de Fizică din Iaşi din anul 2012, considerat a fi un continuator al tradiţiei concursurilor dedicate studenţilor fi­zicieni dintre anii 1957 – 1988. La competiţia care a avut loc în 2016, într-un clasament neoficial, dacă se ţine cont de numărul de premii câştigate, Facultatea de Fizică a UAIC a fost a doua din ţară, fiind depăşită doar de echipa Universităţii Bucureşti, care a fost gazdă a competiţiei anul trecut.

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Proiect de cercetare a vocii

 Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi a demarat un proiect de cercetare intitulat „Vocea ta merită o viaţă!“, care promovează găsirea unor soluţii care să diminueze impactul negativ asupra „utilizatorilor instrumentului viu, vocea umană“.

Datorită statisticilor îngrijorătoare cu privire la problemele de sănătate vocale semnalate de cântăreţi, actori, dar şi de către medici, afecţiuni ce pun în pericol profesia cântăreţilor şi actorilor, de la vârste fragede şi până târziu, la maturitate, afecţiuni ce dezvoltă profunde implicaţii socio-emoţionale, se impune găsirea unor soluţii“, au spus organizatorii. Proiectul este demarat pentru a ajuta cântăreţii semiprofesionişti, dar şi profesioniştii, indiferent de vârstă, să înţeleagă mai bine funcţionalitatea aparatului vocal.

Acesta este demarat de lect.dr. Mihaela Gârlea, profesor de canto jazz-muzică uşoară, va fi organizat de UNAGE alături de Asociaţia „Prietenii muzicii moderne“ şi va reuni lunar cântăreţi, studenţi de la UNAGE, elevi de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“, specialişti în foniatrie, otolaringologie, gastroenterologie, nutriţie, psihologi, profesori de cânt vocal, profesor corepetitori, profesori de artă dramatică. Proiectul se va desfăşura sub forma unor seminarii teoretico-practice pe diferite teme, primul seminar având loc între 29 şi 30 aprilie şi va avea ca temă „Importanţa antrenamentului vocal şi consecinţele lipsei acestuia“. La primul seminar vor fi invitaţi medicul foniatru Gheorghe Buburuzan, conf.dr. Cristina Simionescu şi psihologul Liliana Chiroşcă.

 Publicație: Ziarul de Iași

 

Cursuri gratuite de matematică şi biologie pentru admiterea la Bioinginerie, la UMF

 Facultatea de Bioinginerie Medicală, care aparţine de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, a lansat recent un program gratuit de pregătire care este destinat elevilor de liceu ce au nevoie de o îndrumare pentru a susţine şi a trece bacalaureatul.

Aceştia sunt consiliaţi, dacă este şi în interesul lor, ca ulterior să îşi construiască o carieră alegând să studieze la UMF Iaşi. „Acţiunea noastră se doreşte a contribui la clarificarea unor pro­bleme întâmpinate în cadrul disciplinelor de admitere: matematică (Al­gebră şi analiză matematică, clasele a XI-a şi a XII-a) şi biologie (Anatomia şi fiziologia omului, clasa a XI-a). Dorim să ajutăm elevii de liceu, în principal pe cei cu dificultăţi financiare, facilitându-le astfel accesul spre o specia­lizare/profesie de care, din motive subiective şi independent de eforturile lor, nu s-ar putea apropia. Acţiunea noastră este deschisă în acelaşi timp, tuturor celor interesaţi“, a precizat prof.dr. Anca Galaction, decanul de la Bioinginerie.

Aceasta a mai specificat că în această acţiune se implică cadre didactice cu o experienţă vastă în problematica specifică a examenului de admitere. Pentru disciplina de biologie, şeful de lucrări Alexandru Dan Ciochină îi aş­teaptă pe elevi alături de şef lucrări dr. Daniela Matei sâmbătă, de la ora 10.00, iar în cazul matematicii, şef de lucrări dr. Mihai Ilea, de luni până joi, de la 17.30, la sediul Facultăţii de Bioinginerie.

 Publicație: Ziarul de Iași

 

Facultatea de Textile a cumpărat maşini de cusut moderne în cadrul unui proiect finanţat de elveţieni

 Facultatea de Textile-Pielărie şi Mana­gement Industrial de la Universitatea Teh­nică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) a finalizat un proiect în valoare de aproximativ 250.000 de franci elveţieni. În urma acestuia, s-a înfiinţat un Centru de instruire pentru defăşurarea activităţilor didactice a studenţilor facultăţii şi pentru realizarea prototipurilor aferente proiectelor de finalizare a studiilor, dotat cu maşini de cusut moderne, care au fost achiziţionate în cadrul acestui proiect.

In urma acestui proiect s-a reuşit instruirea a 192 de persoane angajate în firme de confecţii textile din regiunea de sud-est, dintre care 85% dintre aceste sunt femei, s-a realizat instruirea a 33 de studenţi, dar şi a 10 cadre didactice din cadrul Facultăţii de Textile-Pielărie şi Manage­ment Industrial din Iaşi. Rezultatele sunt relevante pentru facultate având în vedere că, datorită contactului cu trainerii din firmele de profil, dar şi cu cei care au venit din partea partenerului elveţian, au sporit şansele de angajare. Astfel, 23 dintre studenţii implicaţi în proiect sunt absolvenţi în acest moment, 20 dintre ei fiind angajaţi ca ingineri în companii de profil.

Proiectul, derulat de TUIAŞI este realizat în parteneriat cu Swiss Textile College din Zurich şi Asociaţia Absolvenţilor Facultăţii de Textile-Pielărie din Iaşi, este în valoare de 249.915 de franci, din care 212.428 de franci este valoarea finanţată de Confe­deraţia Elveţiană, iar suma de 137.453 de franci a revenit partenerilor din România. Proiectul este intitulat „Skills for a better and safer life“, fiind demarat în luna aprilie a anului 2015. Proiectul a avut drept obiectiv dezvoltarea abilităţilor profesionale pentru persoane care lucrează în domeniul tricotajelor şi a confecţiilor din regiunea de sud-est a României. Scopul activităţilor a fost do­bândirea de competenţe în dome­niul profesional şi al managementului, pentru dimi­nuarea fenomenului de imigraţie a perso­nalului calificat.

Publicație: Ziarul de Iași

 

Moment important pentru comunitatea academica de la Universitatea Tehnica din Iasi

Astazi, de la ora 11:00, prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul Universitatii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iasi, alaturi de echipa din conducere a institutiei de invatamant superior tehnic, va prezenta un prim bilant legat de momentul la care au preluat sefia Politehnicii. Asta in fata comunitatii academice, in Aula Universitatii Tehnice din Corpul A, din Copou. Totul include un raport al rectorului si date legale de activitatile desfasurate in primul an de mandat.
De precizat ca, doar in 12 luni, rectorul Cascaval a reusit sa aduca, un plus de valoare extrem de importanta pentru viitorul universitatii, o serie de masuri care i-au vizat atat pe studenti, masteranzi sau doctoranzi dar si pe angajati, atat din zona nedidactica dar si din cea didactica.

Publicație: Bună Ziua Iași