Universitatea Cuza din Iasi, principal organizator al dezbaterii intitulate „Codurile penale la trei ani de la intrarea in vigoare”

Vineri, 24 februarie 2017, în Aula Magna Mihai Eminescu a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi va avea loc conferinta nationala intitulata „Probleme controversate si solutii de drept penal si procesual penal – la 3 ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale”. Evenimentul este organizat de Editura Universul Juridic, în parteneriat cu UAIC, Facultatea de Drept si INPPA – Centrul Teritorial Iasi.
„Conferinta se va desfasura conform urmatoarei structuri: prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universitatii Cuza – Prezumtia de constitutionalitate a normelor penale. Drept penal partea generala: lect. univ. dr. Maria Ioana Michinici, UAIC – Probleme juridice curente în materia unitatii infractionale, prof. univ. dr. Florin Streteanu, decanul Facultatii de Drept, Universitatea Babes Bolyai din Cluj – Regimul normelor penale incomplete în lumina jurisprudentei recente a Curtii Constitutionale. Drept penal partea speciala – prof. univ. dr. Valerian Cioclei, Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti – Despre dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penala. Drept procesual penal: lect. univ. dr. Petrut Ciobanu, Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, vicepresedinte UNBR, prodecan Baroul Bucuresti – Tema în curs de confirmare. Lect. univ. dr. Daniel Atasiei, Universitatea Cuza – Procedura de camera preliminara: revolutie sau involutie?”, arata organizatorii.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

 Universitatea Tehnică a pus bazele colaborării cu instituţii din Indonezia

 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI) a deschis poarta unei colaborări cu instituţii din Indonezia atât pe linie didactică, care presupune schimburi studenţeşti prin proiecte tip Erasmus cu diferite universităţi, cât şi în ceea ce priveşte transferul tehnologic. Discuţiile au fost purtate în cursul zilei de vineri, când TUIAŞI a fost gazda ambasadorului Republicii Indoneziei în România, Excelenţa Sa Diar Nurbintoro, care a venit însoţit de Dicky Ahmad Rizaldy, primul secretar, şi Susilawati Bakrie, minister counsellor.

Delegaţia a vizitat întâi sediul Rectoratului, unde au fost întâmpinaţi de prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu Relaţiile Internaţionale, decani, directori de departament şi profesori ai universităţii care sunt implicaţi în activităţi de inovare şi transfer tehnologic. În această primă discuţie, reprezentanţii TUIAŞI au prezentat colaborările care există în prezent cu universităţi din Indonezia, prin proiectul Erasmus Mundus gLINK, mai exact cu Institut Tehnologi Bandung, dar şi prin acordul bilateral K107 (cu Universitas Atma Jaya Yogyakarta). Aceştia au punctat în special ecourile favorabile pe care le-ar avea extinderea acestor acorduri şi cu alte universităţi din Indonezia.

Vizita delegaţiei din Indonezia a continuat la Centrul de cercetare „Sisteme inovative de producţie şi echipamente hidraulice” de la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial (FCMMI), cât şi la diferite departamente şi laboratoare ale Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii (FCI). Discuţiile de la FCMMI s-au axat în special pe echipamente hidraulice, cum au fost acestea realizate, în special pe gradul de originalitate, fiindcă o bună parte dintre ele sunt brevete de invenţie ale TUIAŞI, după cum explică prof. univ. dr. ing. Cătălin Dumitraş, decanul FCMMI.

Ambasadorul s-a arătat deosebit de interesat de posibilitatea ca, în viitor, să se poată efectua transferuri tehnologice între TUIAŞI şi instituţii abilitate din Republica Indonezia, punându-se în discuţie în special echipamentele brevetate de instituţia de învăţământ superior tehnic din Iaşi. „Practic, Universitatea are, prin acest centru de cercetare, «know-how-ul» de realizare, astfel că putem să facem un centru de afaceri integrat. O parte dintre piese le putem realiza noi şi să le trimitem, o altă parte să fie efectuate de o firmă din Iaşi şi componentele mari, care nu pot fi transportate, să fie realizate în Indonezia, iar noi să le asigurăm toate informaţiile privind tehnologia de fabricaţie, fără ca producţia să fie transferată integral acolo”, a explicat prof. univ. dr. ing. Cătălin Dumitraş. La FCMMI, delegaţia de la ambasadă a observat teste efectuate pe diferite echipamente – prese hidraulice de vulcanizare, prese utilizate în matriţare sau altele acţionate cu unităţi de putere de 1.000 de bari, toate aceste unităţi de putere fiind brevete de invenţie ale cercetătorilor de la TUIAŞI.

Publicație : Ziarul de Iași

PROTESTE. Scrisoare de la decanul Facultății de Litere din București pentru TINERII României: „Oamenii de această categorie îţi pun CIZMA PE GÂT şi te întreabă dacă nu cumva te strînge”

Scrisoare mobilizatoare. Emil Ionescu, profesor universitar doctor și decan al Facultății de Litere din cadrul Universității București, își îndeamnă studenții să meargă la proteste.
Scrisoare profesorului Emil Ionescu pentru tinerii României

„Sînt un om în vîrstă. Am văzut cum în 1981 dictatura militaro-comunistă a generalului polonez Jaruzelski a strivit sub şenile protestul sindicatului Solidaritatea. Dar Solidaritatea a renăscut miraculos de sub cizma lui Jaruzelski şi în cele din urmă a învins, spre naşterea unei Polonii democratice.
Am auzit la Radio Europa Liberă în 1989 cum armata lui Ceauşescu îi călca sub şenile şi îi mitralia pe fraţii noştri de la Timişoara. Timişoara părea doborîtă şi nimic nu mai părea să o poată salva. Dar exemplul Timişoarei şi spiritul ei a învins şi România a devenit liberă.
Vă scriu aceste lucruri vouă, celor atît de tineri, ca să înţelegeţi că în două rînduri mi-a fost dat să văd două miracole ale istoriei. Au fost victorii ale celor fără de putere asupra puterii absolute. Pentru o viaţă de om, e deja mult. Dar tocmai pentru că am avut acest privilegiu, vă scriu acum vouă, celor cărora vi se poate întîmpla să credeţi că totul vi se cuvine pur şi simplu.
Azi, cînd îi văd la televizor pe guvernanţii noştri, am o puternică senzaţie de deja vu. Promisiunile de salarii mărite le-au făcut şi actualii guvernanţi, şi Nicolae Ceauşescu. Sînt prea în vîrstă ca sa mă mai pot înşela. Oamenii de această categorie îţi pun cizma pe gît şi te întreabă dacă nu cumva te strînge. Dacă vă doriţi o ţară în care să puteţi trăi, luaţi aminte: nimic nu se obţine fără rezistenţă. Iar rezistenţa, acum, se numeşte Piaţa Victoriei.
Nu ştiu cît vor sancţiona europenii ceea ce se întîmplă în aceste zile la noi. Şi nici nu are importanţă. Important e că, prin rezistenţa noastră activă şi vizibilă, creăm ceea ce avem nevoie (şi ceea ce guvernanţii de acum nici nu îşi imaginează că ar putea conta): solidaritatea noastră, nu mafiotă, ci aceea întru valori comunitare, de care nu îţi este ruşine.

Emil Ionescu”

Publicație : Evenimentul Zilei