REVOLUTIE in mediul ACADEMIC ROMANESC! Rectorul Universitatii Cuza din Iasi este in PRIM-PLANUL ACESTEIA

 În perioada 3-4 noiembrie 2017, la Buzias – judetul Timis, conducerile celor mai mari universitati din România, anume „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iasi, Universitatea din Bucuresti – UB, Universitatea „Babes-Bolyai” – UBB din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara – UVT si Academia de Stiinte Economice din Bucuresti – ASE au participat la întâlnirea Consortiului Universitaria • Astfel, cele mai valoroase si importante institutii de invatamant au transmis un mesaj comun ce, in esenta, declanseaza o adevarata „revolutie” academica in Romania

Saptamana trecuta (3-4 noiembrie 2017 – n.r.), conducerile celor mai mari universitati din România, anume „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, Universitatea din Bucuresti (UB), Universitatea „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) si Academia de Stiinte Economice (ASE) din Bucuresti au participat la întâlnirea Consortiului Universitaria.

Principalele probleme abordate de reprezentantii celor cinci institutii de învatamânt superior în cadrul acestei întâlniri au fost: finantarea universitatilor si a cercetarii pe criterii competitive si transparente, dar si unele modificari ce trebuie aduse Scolilor doctorale.

De asemenea, au fost organizate grupuri de lucru pentru teme de dezbatere precum: academic si secretariat general, cercetarea academica si studii universitare de doctorat, internationalizarea – comunicarea si marketingul institutional în contextul promovarii pe plan international, managementul financiar, resursele umane si legislatia universitara, studenti si relatia cu mediul de afaceri.

„La finalul discutiilor, reprezentantii universitatilor Consortiului Universitaria au semnat o rezolutie prin care îsi manifesta disponibilitatea de a se implica în identificarea solutiilor pentru continuarea dezvoltarii învatamântului superior din România, dar si de a colabora cu decidentii în domeniu, în special cu Ministerul Educatiei Nationale (MEN) si Ministerul Cercetarii si Inovarii, pentru a consolida evolutia universitatilor românesti. Prin intermediul acestei rezolutii se solicita cresterea finantarii institutionale pentru anul 2018 cu sumele necesare acoperirii majorarilor salariale si a diferentelor rezultate în urma introducerii indemnizatiei pentru detinerea titlului stiintific de doctor, dar si alocarea de fonduri din bugetul MEN pentru plata sumelor datorate salariatilor în baza sentintelor judecatoresti si a Legii nr. 85/2016. De asemenea, se solicita o recalculare a alocarii pe student echivalent unitar si cresterea subventiei camine-cantine, astfel încât sa reflecte cresterile salariale din ultima perioada”, au transmis oficialii UAIC.

In plus, tot prin textul rezolutiei se solicita distribuirea a una la suta din finantarea de baza a universitatilor pentru cercetarea academica, pe criterii competitive.

„Având în vedere contributia universitatilor membre ale Consortiului la productia stiintifica a României, se solicita implicarea reprezentantilor celor cinci universitati în elaborarea metodologiei de finantare. De asemenea, se considera ca orice discutie referitoare la o noua Lege a Educatiei nu poate fi legitima fara implicarea reprezentantilor universitatilor membre ale Consortiului”, au mai precizat cei de la Cuza.

Publicație : Bună Ziua Iași

Universitatea Cuza din Iasi a semnat un contract de finantare important! Totul tine de sustinerea sistemului de cercetare si educatie din Romania

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi a semnat cu Asociatia Universitatilor, Institutelor de Cercetare-Dezvoltare si Bibliotecilor Centrale Universitare din Romania — ANELIS PLUS – contractul de finantare pentru implementarea proiectului ,,Acces national electronic la literatura stiintifica pentru sustinerea sistemului de cercetare si educatie din Romania – ANELIS PLUS 2020”.

Contractul, cu o durata de 60 de luni de la data semnarii, are ca obiect stabilirea cuantumului si a modalitatii de plata a contributiei Membrului Contributor la realizarea proiectului ANELIS PLUS 2020. Astfel ca, UAIC, in calitate de Contributor, va plati esalonat, pe parcursul celor cinci ani de implementare a proiectului, suma de 303.228,48 euro.

„In urma unei comunicari eficiente dintre cele cinci universitati care fac parte din Consortiul Universitaria(Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara si Academia de Stiinte Economice din Bucuresti), precum si cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si Universitatea Politehnica din Bucuresti  a fost abrogat articolul prin care cheltuielile neeligibile ar fi trebuit sa fie suportate de universitati.

In cadrul proiectului ANELIS PLUS 2020, UAIC va avea acces la resurse stiintifice de informare si documentare dupa cum urmeaza:  accesul pe baza de IP si accesul mobil la resursele electronice de informare si documentare abonate, dar si la arhivele de reviste stiintifice si carti electronice achizitionate, conform resurselor abonate si contributiei achitate, disponibile in depozitul national de documente si/sau pe website-ul editurii furnizoare.

Asociatia Universitatilor, Institutelor de Cercetare – Dezvoltare si Bibliotecilor Centrale Universitare din Romania – ANELIS PLUS activeaza cu scopul reprezentarii intereselor de informare si documentare a membrilor sai, promovand cunoasterea si sustinand implementarea politicilor educationale si de cercetare prin achizitia de resurse electronice de informare stiintifica destinate invatamantului si cercetarii, pentru a raspunde nevoilor crescande de informare si documentare ale utilizatorilor din Romania. Asociatia promoveaza educatia si cercetarea stiintifica prin proiecte finantate national / international”, se arata intr-un comunicat emis de UAIC.

De aratat ca reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au reliefat situatia legata de acest contract – DETALII AICI.

Important de scos in prim plan este faptul ca institutia de invatamant superior ieseana a semnat contractul cu ANELIS PLUS doar in conditiile abrogarii articolului prin care cheltuielile neeligibile ar fi trebuit suportate de catre Universitatea Cuza.

Publicație : Bună Ziua Iași

EXCLUSIV! Studentii din caminul unei mari universitati de stat din Iasi, CONDAMNATI la conditii INUMANE de cazare. Cum explica situatia RECTORUL

 Zeci de studenti ai uneia dintre cele mai importante universitati de stat din Iasi au ajuns in pragul disperarii! • Cazati in caminul acesteia si, cu toate ca tariful pe luna a crescut, sunt OBLIGATI sa traiasca in conditii mizerabile • Acestia nu mai beneficiaza de apa calda de aproximativ o luna • Pe de alta parte, rectorul unitatii de invatamant superior spune ca stie despre ce este vorba, doar ca, din cauza birocratiei, nu s-a putut remedia situatia nici pana la acest moment

Zeci de studenti ai Universitatii Nationale de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iasi traiesc, de aproape o luna, un adevarat cosmar! Locuind in unul din caminele acestei institutii si, cu toate ca tariful de cazare pe luna a crescut, sunt OBLIGATI sa traiasca in conditii mizerabile.

„Colectivul Caminului C1, din strada Bucium nr. 17 – municipiul Iasi, ce gazduieste studentii de la UNAGE doreste sa faca cunoscuta o problema cu care se confrunta de mai bine de o luna. Începând cu data de 6 octombrie 2017, livrarea apei calde în camin s-a oprit, cu toate ca pretul cazarii a fost platit integral, iar lipsa acesteia înrautateste considerabil traiul, întrucât si conditiile de încalzire a apei de catre tinerii însisi sunt destul de limitate, iar starea de sanatate a acestora este din ce în ce mai afectata. Se presupune ca toata instalatia este avariata, centrala trebuie schimbata, însa nici pâna astazi (ieri, 6 noiembrie – n.r.) nu s-a facut un minim efort în acest sens. Asadar, cautam sprijin, deoarece aceasta problema nu pare sa aiba vreo rezolvare, nepasarea celor abilitati sa o rezolve nu ne ajuta cu nimic, iar dreptul nostru la confortul pe care l-am platit este încalcat”, se precizeaza in mesajul disperat al studentilor.

Pe de alta parte, rectorul UNAGE – prof. univ. dr. Atena Simionescu spune ca stie despre ce este vorba doar ca, din cauza birocratiei, nu s-a putut remedia situatia nici pana la acest moment.

„Stiu despre situatia din Caminul C1… Acolo, in urma cu o luna s-a stricat un cazan si, dupa ce am demarat o procedura cu o firma pentru a se repara totul, aceasta a renuntat! Acum, am angajat alta firma care lucreaza chiar in aceste zile pentru a se pune la punct totul. Din pacate, acestea sunt procedurile legale pe care trebuie sa le urmam si care nu ne-au permis sa remediem totul mai rapid”, a precizat rectorul Simionescu.

Publicație : Bună Ziua Iași

Clasamentul mondial al universităţilor după performanţe academice: Iaşul nu intră în “top 1100”

Universitatea Politehnica din București (UPB) are cele mai mari performanțe academice din țară, conform unuia dintre cele mai cunoscute sisteme de ierarhizare academică din lume – University Ranking by Academic Performance (URAP), informează un comunicat de presă al instituției de învățământ superior.

Potrivit sursei citate, la nivel mondial, universitatea a fost clasată pe locul 709, cu o ușoară variație față de anii trecuți, iar la nivelul Europei, UPB ocupă locul 306. „Ponderea indicatorilor în cadrul ierarhizării este: numărul de articole publicate (21%), totalul documentelor științifice publicate (10%), numărul de citări (21%), impactul total al articolelor științifice (18%), impactul total al citărilor (15%), articole științifice publicate în parteneriate internaționale (15%)”, se arată în comunicatul de presă. UPB afirmă că în cadrul ierarhizării URAP a avut în vedere atât rezultatele științifice ale universității, cât și colaborările internaționale.

În acest top, Universitatea “A.I.Cuza” din Iaşi se află abia pe locul 1191, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa”, pe locul 1347, iar Universitatea Tehnică “Gh. Asachi”, pe locul 1406. În topul naţional, Universitatea “A.I. Cuza” se poziţionează pe locul patru, după UPB Bucureşti (709), Universitatea Babeş Bolyai Cluj (739) şi Universitatea Bucureşti (764).

Pe primele trei locuri în clasamentul mondial se află, în ordine, Universitatea Harvard (SUA), Universitatea din Toronto (Canada) şi Universitatea Oxford (Marea Britanie)

Publicație : Ziarul de Iași