Nu te-ai fi ASTEPTAT sa se intample asa de repede. Cu de MESAJ s-a trezit, de la Iasi, noul premier Sorin Grindeanu

 

  • Liga Studentilor – LS IASI aduce în atentia cabinetului Sorin Grindeanu necesitatea investitiei stategice în educatie, spre rezolvarea imperioasa a unor probleme clare si de actualitate • „Asta prin masuri sustenabile, pâna la îndeplinirea promisiunilor si oferirea gratuitatilor lansate în contextul declaratiilor politice din ultimele zile si prin planul de guvernare asumat”, a sintetizat Silvian Emanuel Man, presedintele forului studentesc iesean

Studentii ieseni, prin vocea Ligii Studentilor (LS IASI), condusa de Silvian Emanuel Man de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), solicita Guvernului condus de noul premier Sorin Grindeanu, cresterea treptata a finantarii educatiei si cercetarii, introducerea de criterii de finantare diferentiata a universitatilor pe baza de performanta, deblocarea posturilor din cercetare, respectarea prevederilor legale în ceea ce priveste reducerile la transport si accesul la manifestatii culturale si sportive pentru elevi si studenti.

De asemenea, se doreste si mentinerea unui standard înalt al integritatii academice si dezvoltarea colaborarii cu Ministerul Educatiei din Republica Moldova.

Ce SOLICITA Executivului studentii din Iasi 

Pe capitole, studentii din centrul universitar Iasi solicita finantarea educatiei si a cercetarii – cresterea treptata a finantarii în vederea atingerii procentului de sase la suta din Produsul Intern Brut (PIB) pentru educatie si de unu la suta pentru cercetare, asigurându-se cresterea finantarii de baza cu cel putin 15 la suta, a subventiei camine-cantine, a fondului de burse, a subventiilor pentru transport si a fondurilor de investitii. În plus, Liga Studentilor solicita introducerea unor criterii de finantare diferentiata a universitatilor, pe baza de performanta si calitate.
De asemenea, se mentioneaza ca e nevoie de deblocarea posturilor din cercetare, cresterea bugetului Academiei Române si a fondurilor alocate bibliotecilor centrale universitare, precum si crearea unor programe sustenabile care sa combata fenomenul abandonului scolar din mediul preuniversitar.

Mai departe, la capitolul Transport, tinerii solicita eliminarea carnetelor de cupoane pentru CFR, acordarea reducerii de 50 la suta pentru elevi si studenti pentru toate titlurile de calatorie (inclusiv clasa I-a, vagon de dormit si cuseta), introducerea reducerii legale de 50 la suta pentru toate titlurile de calatorie emise de Metrorex (cartele cu doua calatorii – 2.5 lei, cartele cu 10 calatorii – 10 lei, abonamente de o zi – 4 lei, abonamente saptamânale – 12.5 lei), aplicarea reducerilor la transportul local în comun pentru toti elevii si studentii (nu doar pentru elevii si studentii din municipiul respectiv), precum si aplicarea tuturor acestor reduceri pentru elevii si studentii înmatriculati la o institutie de învatamânt din Republica Moldova.

Pe zona de integritate academica se cere mentinerea competentei Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) de solutionare a sesizarilor de plagiat (conform deciziei nr. 624/2016 a Curtii Constitutionale a României) si mentinerea functionalitatii Comisiei de Etica si Management Universitar – organism prin care rectorii universitatilor care încalca în mod repetat legea pot fi demisi.
„Credem cu tarie ca în loc de a arunca promisiuni precum cea cu transportul gratuit pe cale ferata pentru elevi si studenti, Guvernul actual trebuie sa-si respecte mai întâi obligatiile financiare legale, pe care celelalte cabinete nu si le-au asumat si sa vina cu solutii sustenabile pentru problemele de actualitate din sistemul de învatamânt si din cercetare. Am trasat cinci puncte principale pe care executivul sa le urmeze si asteptam cu interes raspunsul ministrilor de resort în acest sens”, a declarat Silvian-Emanuel Man, presedinte Liga Studentilor.

Publicație: Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

O tânără din Iaşi este cel mai bun student Erasmus din ţară. E în anul VI la UMF

 Ana-Maria Dogaru este unul dintre puţinii studenţi ieşeni care a câştigat, de-a lungul timpului, marele premiu oferit de Gala Studenţilor Români din Străinătate.

Ana-Maria Dogaru, studentă în anul al VI-lea la Facultatea de Medicină Generală a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, este unul dintre puţinii studenţi ieşeni care a câştigat unul dintre marile premii oferite de Gala Studenţilor Români din Străinătate în toate ediţiile organizate de Liga Studenţilor Români din Străinătate de până acum.

Ea a obţinut anul acesta premiul „Erasmus“, decernarea având loc joi, 5 ianuarie, la Palatul Parlamentului. La competiţie au fost nominalizaţi în total cinci ieşeni.

Ana-Maria Dogaru a fost unul dintre cei şapte finalişti de la categoria Erasmus, studenta efectuând o mobilitate Erasmus în Franţa, la Universitatea „Joseph Fourier“ din Grenoble, în anul 2015-2016.

„Sunt o persoană energică şi determinată în tot ceea ce fac. Încerc întotdeauna să îmi depăşesc limitele şi să îmi lărgesc orizontul prin integrarea în parcursul meu profesional şi personal a aspectului internaţional. În medicină, acest lucru înseamnă o performanţă crescută şi un tratament mai bun pentru pacient“, a precizat Ana-Maria Dogaru, în prezentarea de pe pagina ligii.

În total s-au acordat premii pentru opt categorii: Europa Universitar, Europa Post-universitar, America de Nord, Alte Continente, România, Erasmus şi Arte. Pe lângă acestea, a mai fost acordat şi un mare premiu pentru Studentul Anului.

 Publicație: Ziarul de Iași

 

Parteneriate public-privat la „Cuza“ şi UMF pentru accesare de fonduri europene

 

Universităţile din Iaşi au început primele consultări cu privire la înfiinţarea unei serii de parteneriate public-privat pentru a accesa fonduri europene care necesită astfel de asocieri, pe axa Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Astfel, Unversitatea „Alexandru Ioan Cuza“ şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ au publicat pe propriile site-uri de internet anunţuri de selecţie a partenerilor. UAIC are în vedere un program cu privire la o integrare mai uşoară a studenţilor pe piaţa muncii.

„Obiectivul este dezvoltarea unui pachet integrat de consiliere şi orientare în carieră, stagii de practică şi oportunităţi sporite pentru participarea pe piaţa muncii pentru 200 de studenţi de la universitate, Facultăţile de Informatică, Economie şi Administrarea Afacerilor şi Matematică, într-un interval de 24 de luni“, se precizează în anunţul de selecţie.

Selecţia partenerilor se face în funcţie de punctajul obţinut, până la acoperirea nevoii de expertiză şi în limitele bugetare impuse de program, care va avea un buget de maximum 400.000 de euro.

UMF are o ţintă şi mai precisă, urmărind îndeplinirea obiectivului de pe axa prioritară 6.13 şi 6.14, care vorbesc despre creşterea numărului de absolvenţi care-şi găsesc un loc de muncă în domeniu.

Cele patru proiecte sunt – „Dezvoltarea carierea în domeniul bioingineriei medicale prin stagii de practică şi consiliere“, „Abordare integrată educaţie – piaţa muncii orientată către industria farmaceutică – INFARM“, „Tranziţia de la educaţie la piaţa muncii în domeniul sănătăţii – asistenţă medicală“ şi „Activităţi integrate de învăţare şi practică pentru studenţii de medicină dentară şi tehnică dentară în vederea creşterii accesului pe piaţa muncii (DENT-INSERT)“.

Dacă la „Cuza“ se mai pot depune candidaturi şi se evaluează până la mijlocul lunii ianuarie, la UMF, proiectele au intrat deja pe ultima sută de metri şi se stabilesc partenerii în perioada următoare.

 Publicație: Ziarul de Iași

 

Soluție ”sfântă” pentru studenții fără cazare. Golia, casă pentru nouă tineri

 Studenţii din Iaşi, dar cu precădere cei de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, au găsit răspuns la rugăciunile lor atunci când nu au prins un loc la cămin sau atunci când nu aveau nici cei 120 de lei pe lună pentru a-şi plăti cazarea la unul dintre căminele Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Aşa că au început să bată pe la porţile mănăstirilor din Iaşi în căutarea unui pat şi a unei mese calde, iar stareţii şi-au deschis uşa şi, dacă aveau cum, i-au primit ca pe unii de-ai lor, le-au pregătit un aşternut şi i-au aşezat la masă.

 Golia, casă pentru nouă studenţi

La Mănăstirea Golia din Iaşi, nouă studenţi spun acum „acasă“ camerelor în care au primit binecuvântare de la stareţ să stea pe perioada anului universitar. Nu vor să se călugărească, însă au avut mereu dragoste pentru Biserică şi un respect pentru viaţa monahală. Dintre cei nouă, doi nu sunt la Facultatea de Teologie Ortodoxă. Unul dintre cei doi este student la Litere şi ce­lălalt la Kinetoterapie. Au terminat însă Teologia, dar faptul că nu-şi găseau un loc de muncă în domeniu i-a determinat să îşi caute calea în altă parte.

Mihail Vrăjitoru (foto stânga), un alt student cazat la Golia, este în anul al II-lea la Facultatea de Teologie. A ajuns la Mănăstirea Golia adus de fratele său. A preferat să stea la mă­năstire în special pentru că nu trebuie să plătească nimic şi are şi masa asigurată, dar şi pentru că, chiar dacă este în inima oraşului, aici are parte de linişte. „În cămin este agitaţie, nu poţi învăţa tot timpul pentru că depinzi de programul colegilor“, îmi explică Mihail. La Golia, chiar dacă trebuie să se supună unor reguli mai stricte, reuşeşte să se organizeze, să înveţe şi mai poate şi participa la programul liturgic. „În mod normal ar trebui să ne întoarcem la mănăstire înainte de ora 21.00, când se închid porţile, dar ni s-a dat cheia de la intrare şi acum putem veni şi mai târziu“, îmi spune studentul.

Şi cum sunt în inima târgului, iar Golia nu are gospodărie, nu trebuie să ajute la nimic. Mai fac doar cu rândul la bucătărie, unde aşază masa sau spală vase. Nici prin curtea mănăstirii nu trebuie să facă ceva, primăria fiind cea care asigură curăţenia şi îngrijirea spaţiilor verzi. Aşa că Mihail se poate concentra pe studiu şi participa la viaţa liturgică, şi îi rămâne timp şi de ieşit în oraş împreună cu prietenii sau colegii.

Un alt avantaj pe care Mihail îl găseşte ca fiind foarte important este accesul la biblioteca mănăstirii, dar şi ajutorul pe care-l primeşte atunci când cursurile de la facultate se dovedesc mai greu de înţeles.

Olimpicul care trebuia să renunţe la şcoală

Mănăstirile din Iaşi şi din jurul Iaşului au oferit mereu ajutor celor aflaţi în nevoie, chiar şi atunci când posibilităţile erau puţine. Aşa s-a întâmplat şi în cazul Mănăstirii Vlădiceni, unde Cătălin Popes­cu (foto dreapta), student la Facultatea de Teologie Orto­doxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, a locuit pe perioada unui an universitar. În 2015, în octombrie, a început să ia la picior Iaşul în lung şi lat, doar-doar o găsi un colţ şi pentru el. Începuse deja anul universitar, iar bani pentru cămin nu avea. Este din judeţul Suceava, iar Seminarul Teologic tot acolo l-a terminat. În generală a reuşit să fie olimpic naţional la Geografie, unde a luat primul loc. Spune cu regret însă că nu a reuşit să ajungă şi mai departe. „Nu prea mă descurc cu limba engleză, aşa că m-am rezumat doar la competiţia naţio­nală“, îngână uşor încurcat, de parcă ar căuta iertare.

În liceu, parcă încercând să-şi dove­dească de ce e în stare, a luat locul I la Olimpiadele Naţionale trei ani la rând. Aşa a ajuns să aibă locul I pe ţară la Olimpiadele de Vechiul Testament, Noul Testament şi Istoria Bisericii Universale. În clasa a XII-a a încercat să obţină acelaşi rezultat şi la Olimpiada de Dogmatică Ortodoxă, dar un accident care l-a trimis din şaua bicicletei direct la spital, cu un traumatism cerebral şi câteva oase rupte, l-a împiedicat să se pregătească la fel de temeinic. S-a întors însă acasă cu locul al X-lea, dar rezultatul mai slab decât era el obişnuit nu-l pune decât pe seama lui. „Cred că am început eu, după accident, să mă bucur mai mult de viaţă, de minunile Creaţiei lui Dum­nezeu. Din cauza asta mi-a plăcut mereu şi Geografia. Cum să nu te minunezi de cât de frumoase sunt lucrurile făcute de Dumne­zeu?“, îmi spune tânărul, iar pri­virea pare să i se lumineze. Zâmbeşte larg şi vorbeşte despre Dumnezeu cu convingerea unui om care a întâlnit divinitatea, care i-a simţit puterea pe proprie piele.

Tot aşa, crede el, a reuşit acum un an să ajungă la Mănăstirea Vlădiceni, de lângă Iaşi. Nu mai spera să găsesească vreun loc la mănăstiri. La Golia deja erau ocupate locurile, la Bucium la fel. Un gol în stomac a început să-i crească tot mai mult, căci nu ar mai fi putut continua facultatea. Loc în cămin a prins din primul tur, având doar două note de 9 şi restul de 10, dar situaţia grea de acasă nu-i permitea să plătească nici cei 120 de lei pe lună. Un coleg i-a zis că la vreo oră de mers cu tramvaiul şi încă vreo 15 pe jos ar putea găsi salvarea.

Un frate a dormit pe jos pentru a-l putea primi în mănăstire

S-a dus imediat şi, după ce un frate (n.r: persoană care se pregăteşte de călugărie) de la Mănăstirea Vlădiceni l-a recomandat stareţului, acesta l-a primit fără prea multe întrebări. Pregătise toate diplomele de la olimpiade, voia să promită că va ajuta la orice treabă, că nu va lipsi de la slujbe, doar-doar îl va îndupleca pe stareţ să-i găsească un loc. Stareţul nu a aruncat însă niciun ochi pe hârtii şi l-a pus în cameră cu fratele care a vorbit pentru el. Acesta din urmă a dormit pe jos o perioadă, lăsându-l pe Cătălin în patul său până ce au reuşit să găsească o saltea şi pentru el.

Cătălin povesteşte că în perioada în care a stat la mănăstire l-a disciplinat. Chiar dacă i-a fost greu să se adapteze la programul încărcat, cu rugăciuni, slujbe şi deretecat pe lângă biserică ori cu treburi la mica gopodărie a mănăstirii, la care se adăugau şi drumul de mai bine de o oră până la facultate, temele şi cursurile, în acea perioadă a avut şi cea mai mare medie din anii de studiu.

A reuşit să acumuleze 295 de cre­dite din 300. Acum, de când e cântăreţ bi­sericesc la o biserică din Suceava, reuşeşte să-şi plătească o chirie în Iaşi. Stă împreună cu un coleg într-o garsonieră, iar din cei 850 de lei pe lună cât are salariul, mai bine de 400 se duc la gazdă. Pe lângă aceştia, mai are nevoie de bani şi pentru drumul dus-întors până la Suceava, pe care îl face de patru ori pe lună. Preotul din parohia la care este angajat îi permite să lipsească de la biserică de luni până joi, însă în celelalte zile este mereu prezent la slujbe. Cumva, reuşeşte însă să pună şi câţiva bani deo­parte, căci în vară vrea să se căsătorească. Prietena sa este în ultimul an la Con­servator, iar tatăl socru i-a promis că-i dă mâna fiicei sale abia după ce termină studiile. El mai are însă un an până să-şi dea licenţa, şi nu ştie cum se va descurca. Îşi pune însă aceeaşi încredere de neclintit în Dumnezeu şi-n faptul că mâna Sa l-a ocrotit mereu.

Publicație: Ziarul de Iași


Un profesor de la Universitatea Cuza lanseaza o MARE provocare studentilor! Absolventii cursurilor ar putea avea salarii de cateva mii de euro, in ROMANIA

Unul dintre cei mai activi si directi profesori de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, anume conf. univ. dr. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizica, a decis sa lanseze public una dintre cele mai tari si spectaculoase provocari pentru mediul academic iesean. Daca se va implementa, absolventii unui asemenea program derulat de o institutie de invatamant superior precum UAIC, ar putea sa ajunga la salarii de cateva mii bune de euro.
„In nume personal (Silviu Gurlui – n.r.) initiez un pol si un forum pentru a construi la Iasi o Scoala de Optometrie! Aici vorbim de tot ceea ce tine de optica ochiului, ochelari, analize optice, tratamente. Este o disciplina cautata foarte mult in lume, inclusiv in tara noastra. Salariile sunt foarte bune, exemplu: 600 euro in Romania, 5.000 euro in Anglia sau 7.000 euro in Statele Unite ale Americii”, arata, pe pagina sa personala de Facebook, Gurlui.

De reliefat ca Optometria este partea Opticii care se ocupa cu cercetarea si masurarea defectelor de vedere, precum si cu corectarea sau compensarea lor. Pe de alta parte, pentru a indeplini cerintele de competenta pentru optometrist specialist este necesara absolvirea unui ciclu universitar de licenta. In completare, pentru a indeplini cerintele de competenta pentru tehnician optometrist este necesara absolvirea unui ciclu postliceeal de doi ani, iar pentru a indeplini cerintele de competenta pentru optician montator ochelari este necesara absolvirea unui ciclu postliceeal de sase luni.

La acest moment, Asociatia Optometristilor din Romania (AOR) recunoaste urmatoarele institutii de invatamant, la nivel national: Universitatea Politehnica din Bucuresti – program de licenta in specializarea „Optometrie”- patru ani, Universitatea Tehnica din Brasov – program de licenta in specializarea „Optometrie” – tot patru ani, Colegiul Spiru Haret – Bucuresti, program de pregatire tehnician optometrist si program de pregatire optician montator ochelari.

Publicație: Bună Ziua Iași

ASTAZI, Senatul de la UMF Iasi VALIDEAZA un document esential pentru viitorul institutiei

La finalul anului trecut, comunitatea academica a Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa din Iasi a votat pentru validarea Cartei Universitare si a Codului de Etica. Dintre cei 507 membri prezenti la vot, 91.89 la suta au fost de acord cu modificarile aduse de noua Carta Universitara.
De precizat ca, procesul de revizuire a Cartei a inceput inca din primavara lui 2016, prin consultarea comunitatii academice asupra modificarilor necesare a fi aduse. Acesta a fost primul pas al unui proces complex si transparent, in care s-au implicat toti membrii comunitatii academice, cu scopul armonizarii Cartei cu toate schimbarile care au survenit de la ultima modificare, in 2011.
Dupa dezbaterea in comunitatea universitara, in conformitate cu Legea Educatiei Nationale (LEN), propunerea noii Carte a fost adoptata de catre Senatul UMF Iasi, reunit in sedinta in data de 14 noiembrie, iar pana pe 25 noiembrie s-a aflat in dezbatere publica. Pe acest plan, astazi, luni- 9 ianuarie 2017, se va valida si in Senatul UMF formula finala, urmand ca maine, 10 ianuarie, aceasta sa fie trimisa la Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) pentru obtinerea avizului de legalitate.

Publicație: Bună Ziua Iași