Ministrul Justiţiei, distins cu titlul de Doctor Honoris Causa la Craiova

 Tudorel Toader a susţinut o prelegere cu un titlu parcă adecvat controverselor pe care le-a provocat cu noul pachet de legi ale Justiţiei: „Echilibrul puterilor în arhitectura statului de drept“.

Ministrul Justiţiei, rector ales al Universităţii „Al.I. Cuza“ din Iaşi, a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova, cu această ocazie, Tudorel Toader susţinând prelegerea cu titlul „Echilibrul puterilor în arhitectura statului de drept“.

Ceremonia de decernare a titlul de Doctor Honoris Causa a făcut parte din evenimentele organizate în cadrul Confe­rinţei internaţionale bienale. Aceasta a început de la ora 9.30, în Aula Magna a Facultăţii de Drept.

Titlul de Doctor Honoris Causa a fost oferit pentru „Contribuţiile prof.univ.dr. Tudorel Toader la domeniile fundamentale de cercetare în ştiinţa dreptului“, contribuţii care „au forţă sistematizatoare, imprimând soluţii de doctrina în succesiunea codurilor penale şi în evoluţia normativă în materie penală. În lucrările sale, dreptul penal este în mod constant supus unei analize prin filtre specifice: jurisprudenţa CEDO şi jurisprudenţa Curţii Consti­tuţionale“, menţionea­ză reprezentanţii Universităţii din Craiova.

„Ne aflăm astăzi aici, în acest amfiteatru, cu ocazia organizării Conferinţei internaţionale bienale, dar şi cu ocazia conferirii titlului de Doctor Honoris Causa unui membru de vază al comuni­tăţii academice româneşti, care începând de astăzi va deveni şi membru al comunităţii academice craiovene. Aş putea spune, dacă îmi permite domnul ministru, un prieten al universităţii din Craiova“, a specificat rectorul Cezar Spânu.

După laudatio, ministrul Justiţiei a declarat: „În ultima perioadă, m-am obişnuit mai mult cu criticile decât cu laudele, încât le-am ascultat atât cu plăcere, dar şi cu prudenţă în acelaşi timp“.

De asemenea, acesta a mai menţionat: „Sunt deosebit de onorat şi de bucuros pentru conferirea acestui titlu (…), iar valoarea distincţiei nu este dată de către cel care o primeşte, ci este dată de către cel care o oferă. Prin urmare, distincţia este cu atât mai va­loroasă cu cât vine de la o prestigioasă universitate din România, care are recu­noaştere naţională şi interna­ţională, la propunerea Facul­tăţii de Drept, o facultate relativ tânără, însă una deosebit de prestigioasă“, a menţionat ministrul.

La eveniment au participat profesorii din conducerea universităţii, dar şi academicianul Ion Dogaru, fondator al Facultăţii de Drept din Craiova.

Publicație : Ziarul de Iași

 

ASTAZI, mii de ieseni sunt asteptati in Gradina Botanica din Iasi! Este EXPUSA o PLANTA MORTALA

  • Micologi de la Gradina Botanica „Anastasie Fatu” din Iasi, studenti si doctoranzi din cadrul Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi organizeaza expozitia de ciuperci comestibile si toxice, colectate din paduri de foioase si conifere din judetele Iasi, Neamt si Suceava • Aceasta se va deschide astazi, 7 octombrie 2017, de la ora 12:00 si pana maine, duminica, 8 octombrie, ora 16:00 •  „As vrea sa scot ca, in esenta, expozitia noastra se doreste a fi, pentru public, una cu scop educativ si stiintific. Toate acestea au fost realizate de catre colegii din Gradina Botanica alaturi de studenti si doctoranzi de la Facultatea de Biologie a Universitatii Cuza”, a reliefat prof. univ. dr. Catalin Tanase, directorul Gradinii Botanice  

    De astazi, ora 12:00 si pana maine, duminica, 8 octombrie, ora 16:00, iesenii sunt asteptati laGradina BotanicaAnastasie Fatu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi. Aici se organizeaza expozitia de ciuperci comestibile si toxice, colectate din paduri de foioase si conifere din judetele Iasi, Neamt si Suceava.

    Vor fi prezentate esantioane cu specii comestibile (hribi, galbiori, hulubite, porcani, rascovi) si specii toxice (buretele viperei, palaria sarpelui, gheba pucioasa), dar si specii mai putin cunoscute. Fiecare esantion va avea denumire stiintifica si populara, precum si diagnoze unde sunt explicate principalele caractere ce permit evitarea confuziilor intre ciupercile comestibile si toxice. Expozitia poate fi vizitata in serele noi. Pretul de intrare este de 5.00 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3.00 lei. Fotografiatul este liber.
    „Expozitia aceasta, ca si altele organizate la Gradina Botanica «Anastasie Fatu» din Iasi se adreseaza publicului larg si are un rol educativ, deoarece scopul este acela de a aduce cat mai multe informatii catre toate persoanele interesate. Acum este vorba despre ciuperci, in general, si despre posibilitatea de a deosebi ciupercile comestibile de cele toxice. Ciupercile au fost colectate, chiar in aceasta saptamana, din ecosisteme forestiere si pajisti din judetele: Iasi, Neamt si Suceava. La nivel de Iasi, ele au fost colectate din padurile din localitatile Barnova, Voinesti si Dobrovat. Mai exact, ne-am propus sa colectam cuperci din zonele de unde sunt culese din zonele pentru consum si comercializare. Noi ne-am deplasat in aceste zone deoarece, asa cum se cunoaste, chiar in aceasta toamna au fost prezentate in media o serie de intoxicatii de la ciuperci, in unele cazuri unele persoane decedand. Pe de alta parte, desi anotimpul, anume toamna acestui an a fost destul de secetoasa, am reusit totusi sa gasim acele specii care au un impact major educativ in cadrul unor astfel de expozitii„, a reliefact prof. univ. dr. Catalin Tanase, directorul Gradinii Botanice „Anastasie Fatu” si prorector pentru programe de masterat si studii doctorale la Universitatea Cuza din Iasi.

Este expusa cea mai OTRAVITOARE ciuperca din Romania 

Astfel, este vora de una dintre cele mai interesante si incitante expozitii care, deja, de ani buni este realizata de Gradina Botanica din Iasi.

„In prim-plan este si «buretele viperei», cea mai toxica ciuperca din Romania pe care am colectat-o din Codrii Pascanilor si, de asemenea, de «palaria sarpelui», pe care am colectat-o din zona Borca – Neamt. In plus, dintre ciupercile comestibile, cunoscatorii vor remarca ciuperca alba de camp, colectata din Gradina Botanica Iasi, numeroase hulubite sau painisoare, dar si rascovi. Cu siguranta, cele mai cunoscute si apreciate specii pe care le prezentam sunt hribii si galbiorii. As vrea sa scot ca, in esenta, expozitia noastra se doreste a fi, pentru public, una cu scop educativ si stiintific. Toate acestea au fost realizate de catre colegii din Gradina Botanica alaturi de studenti si doctoranzi de la Facultatea de Biologie a Universitatii Cuza”, a concluzionat profesorul Tanase.

Publicație : Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

Ministerul Educaţiei vrea să desfiinţeze trei universităţi private din Bucureşti, Timişoara şi Braşov

Mnisterul Educaţiei vrea să desfiinţeze 3 universităţi private din Bucureşti, Timişoara şi Braşov, punând în dezbatere publică proiectele de lege în acest sens. Potrivit acestora, Universitatea „Mihai Eminescu” din Timişoara şi Universitatea Financiar Bancară din Bucureşti au primit calificativul „lipsă de încredere” în 2013.

Universitatea „Mihai Eminescu” din Timişoara a fost înfiinţată în 2005, având în componenţă Facultatea de Management Turistic, Hotelier şi Comercial, cu specializarea Economia comerţului, turismului şi serviciilor, cu predarea în limba română.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, Universitatea a fost sub monitorizarea specială a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) în perioada septembrie 2013 – martie 2014, iar raportul de evaluare a concluzionat lipsa cadrelor didactice şi activitatea necorespunzătoare a secretariatului.

”Acoperirea cu cadre didactice titulare este deficitară, gradul total de ocupare este de 32% la nivel de universitate. Pe cele 22 de posturi normate sunt 7 cadre didactice titulare: 1 conferenţiar, 5 lectori şi un asistent. Sunt cadre didactice care esfăşoară activităţi la 6, 7 sau chiar 9 discipline,susţinând activităţi didactice pentru care nu au competenţe. Activitatea organizatorică şi de secretariat a universităţii este necorespunzătoare la majoritatea capitolelor”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

În perioada 17-19 octombrie 2012, a avut loc evaluarea externă a calităţii academice din Universitatea ”Mihai Eminescu” din Timişoara, iar în şedinţa de aprilie 2013, Consiliul ARACIS, a avizat acordarea calificativului „lipsă de încredere”. Ministerul precizează că, până în 2014, ARACIS nu a primit nicio solicitare din partea Universităţii pentru schimbarea calificativului.

„În raport cu cele constatate în urma verificărilor efectuate, în cadrul Universităţii ”Mihai Eminescu” din Timişoara nu se poate desfăşura un proces de învăţământ superior de calitate, care să asigure studenţilor o pregătire socio – profesională temeinică”, mai spune ministerul.

Universitatea ”Mihai Eminescu” din Timişoara a intrat, în 2014, în lichidare cu toate programele / specializările de studii de învăţământ universitar, astfel că în anul universitar 2017-2018 nu mai funcţionează nici o specializare /program de studii universitare, la nici un an de studii, la nici o formă de învăţământ, la nicio locaţie din ţară sau străinătate.

„Prin urmare Universitatea ”Mihai Eminescu” din Timişoara se desfiinţează ca instituţie de învăţământ superior, persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, parte a sistemului naţional de învăţământ”, se arată în proiect.

Studenţii care nu şi-au finalizat studiile pot fi înmatriculaţi la alte universităţi autorizate provizoriu sau acreditate care au specializări din acelaşi domeniu de licenţă. De asemenea, arhiva universităţii va fi păstrată la Arhivele Naţionale ale României, Direcţia Judeţeană Timiş a Arhivelor Naţionale.

În ceea ce priveşte Universitatea Financiar Bancară din Bucureşti, ea a fost înfiinţată în 2009 şi are în componenţă Facultatea de Management Financiar, cu specializarea Finanţe şi Bănci.

În perioada septembrie 2013 – martie 2014, Universitatea a fost sub monitorizare specială, care a vizat asigurarea respectării standardelor legale de calitate specifice învăţământului superior, privind întreaga activitate didactică, de cercetare ştiinţifică, financiară, administrativă, de finalizare a studiilor şi de eliberare a actelor de studii.

Din raportul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a rezultat că universitatea nu a elaborat un plan de măsuri pentru soluţionarea observaţiilor ARACIS, care au vizat nerespectarea standardelor de calitate şi acordarea calificativului „Neîncredere”.

„În conformitate cu art.17 din OUG nr.75/2011, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, a informat Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice referitor la aplicarea prevederilor legale, în vederea iniţierii unei hotărâri a Guvernului în vederea intrării în lichidare”, explică ministerul, precizând că specializările/programele de studii universitare de licenţă din structura instituţiei de învăţământ superior au intrat în lichidare începând cu anul universitar 2014 – 2015, astfel încât în anul universitar 2017 – 2018 nu mai funcţionează nicio specializare.

Cea de-a treia universitate pe care ministerul vrea să o desfiinţeze este Universitatea ”George Bariţiu” din Braşov.

Confrom proiectului, universitatea a fost înfiinţată în 2002, cu două facultăţi: Facultatea de Drept, specializarea Drept, cu predare în limba română şi Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea Economia comerţului, turismului şi serviciilor, cu predare în limba română. Anul trecut, conducerea Universităţii a comunicat ministerului decizia Asociaţiei „Societate Ateneul Român”, filiala Braşov, de a desfiinţa instituţia.

„Având în vedere prevederile legale în vigoare cu privire la desfiinţarea unei instituţii de învăţământ superior acreditate şi înfiinţate prin lege, începând cu anul universitar 2016-2017, prin H.G. 376/2016, Universitatea „George Bariţiu” din Braşov a intrat în lichidare cu toate programele / specializările de studii de învăţământ universitar. Astfel în anul universitar 2017-2018 nu mai funcţionează nici o specializare /program de studii universitare, la nici  un an de studii, la nici o formă de învăţământ, la nici o locaţie din ţară sau străinătate”, spune ministerul, adăugând că, studenţii şi absolvenţii fără diplomă care au fost înmatriculaţi la specializări/programe de studii universitare din cadrul Universităţii ”George Bariţiu” din Braşov, au dreptul să finalizeze studiile conform prevederilor art.361, alin.(5) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Publicație : Adevărul

 

Guvernul Romaniei a facut un ANUNT spectaculos legat de un LOC SPECIAL din Iasi

În cadrul Programului National Centenarul Marii Uniri, Iasul va gazdui importante evenimente si manifestari reunite sub titlul „Centenarul Marii Uniri si al Primului Razboi Mondial. Iasi, capitala Regatului României 1916-1918 si Moldova – leagan al Marii Uniri”, cu sprijin din partea Guvernului României.
Pe acest plan, actiunile de la Iasi urmeaza sa se desfasoare în zilele de 23 si 24 noiembrie 2017. Printre acestea se numara si organizarea unei sedinte festive de guvern în sediul uneia dintre cele mai frumoase biblioteci din lume, Biblioteca Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Iasi.
Biblioteca Universitatii Tehnice se afla in interiorul Palatului Universitatii din Iasi, cladire ridicata in 1860 la initiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Constructia, situata in cartierul Copou, in care astazi functioneaza universitatile „Al. I. Cuza” si „Gheorghe Asachi”, a ajuns la forma actuala, prin extindere, la mijlocul anilor 1930.

Publicație : Bună Ziua Iași

Moarte FULGERATOARE la Universitatea Cuza din Iasi! Zeci de membrii ai comunitatii academice cuziste l-au condus pe ultimul drum

 La finalul saptamanii trecute, unul dintre cei mai apreciati si indragiti membri ai comunitatii academice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a murit • La doar 64 ani, militar de cariera, administratorul Muzeului de la Cuza a fost condus pe ultimul drum de zeci de apropiati, de membri ai familiei si ai comunitatii academice • Totul in-memoriam Ghita Tanasa  

La doar 64 ani, administratorul financiar al Muzeului Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, Ghita Tanasa, a murit. La finalul saptamanii trecute, acesta, unul dintre cei mai apreciati si indragiti membri ai comunitatii academice de la Cuza, la doar 64 ani, militar de cariera, administratorul Muzeului de la Cuza a fost condus pe ultimul drum de zeci de apropiati, de membri ai familiei si ai comunitatii academice.

De reliefat ca intre 1976 si 1990 Tanasa a fost ofiter in cadrul Ministerului Apararii Nationale (MApN) si a avut ca responsabilitati principale instruirea militarilor. Ca date biografice, intre 1968 si 1973 urmeaza cursurile Liceului Pedagogic din Suceava, 1973 si 1976 – Scoala militara de Ofiteri activi Sibiu, armata infanterie, iar intre 1984 – 1986 urmeaza Academia de Înalte Studii Militare Bucuresti. Intre 1995 si 1999 studiaza la Facultatea de Istorie a UAIC.

Apoi, intre 1990 si 2005 a fost Ofiter de stat major, sef birou si loctiitor al comandantului unitatii la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Iasi. Din 2007 lucra ca administrator financiar la Muzeul de la Cuza. A fost unul dintre principalii artizani ai realizarii unuia dintre cele mai frumoase asemenea institutii din tara. A fost apreciat de cadrele didactice de la cea mai veche universitate moderna din tara.

„Domnia sa a stiut, mereu, cu profesionalism si dand dovada de o experienta si umanitate unica sa fie un apropiat al comunitatii noastre academice. A stiut mereu sa lucreze pentru binele celei mai vechi universitati moderne din Romania. A fost un om care si-a facut datoria cu precizie si in conlucrare cu ai sai colegi. A plecat dintre noi prea devreme. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!”, au transmis, intr-un mesaj pe adresa redactiei cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI), colegii care au lucrat si l-au cunoscut de la Universitatea Cuza din Iasi.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

 Studenţii politehnişti, ajutaţi să-şi deschidă propriile afaceri

 Studenţii şi absolvenţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ (TUIAŞI) pot învăţa despre cum pot să-şi dezvolte propriile afaceri. Aceştia se pot înscrie gratuit la training până marţi, urmând ca apoi să participe la cursul „Dezvoltare de competenţe şi abilităţi antreprenoriale“. 

Trainingul este organizat de Societatea Antreprenorială Studenţească (SAS) din cadrul TUIAŞI, urmând să aibă loc în lunile octombrie – noiembrie, timp în care studenţii vor învăţa să realizeze un plan de afaceri, dar şi să îşi dezvolte spiritul antreprenorial.

„Sunt mai multe motive pentru care studenţii ar trebui să se înscrie. În primul rând trainingul îi ajută să îşi dezvolte abilităţile de comunicare, vor avea parte de o sesiune de coaching individual şi de grup, precum şi de o sesiune de mentorat. Vor fi trei ateliere de lucru cu antreprenori de succes, va fi o sesiune de informare cu privire la oportunităţi de finanţare pentru afaceri tip Start-up nation, vor primi asistenţă pe tot parcursul trainingului pentru redactarea unui plan de afaceri, plecând de la ideea lor“, a explicat Andrei Gazea, unul dintre membrii Consiliului executiv al SAS.

Pentru a se înscrie, studenţii trebuie să trimită un mail la adresa sas@tuiasi.ro care să conţină nume, prenume, facultatea urmată, anul de studiu, numărul de telefon şi o scurtă motivaţie. Trainingul va avea loc în sala de conferinţe a căminelor T7-T8. Trainingul „Dezvoltare de competenţe şi abilităţi antreprenoriale“ este primul proiect demarat de SAS. (Andrei MIHAI)

Publicație : Ziarul de Iași

 

Concurs destinat viitorilor constructori. Câștigătorii ajung la Paris

 Şase studenţi de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ pot pleca la Paris dacă se află printre câştigătorii unui concurs cu întrebări tip grilă. 

Concursul este intitulat PAB România, aflându-se la prima ediţie, şi este organizat de către compania P.A.B. ROMÂNIA  SA, cu scopul de a încuraja şi de a susţine performanţele studenţilor din învăţământul tehnic de construcţii.

Competiţia studenţească este organizată cu sprijinul Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii şi a Asociaţiei Studenţilor şi Absolvenţilor Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii – ASAFCI, adresându-se studenţilor de la trei specializări din cadrul facultăţii. Concursul va consta în rezolvarea unui test-grilă cu 30 de întrebări, care acoperă temele din bibliografia propusă de organizatori, temele şi referinţele bibliografice fiind publicate pe site-ul facultăţii. Câştigătorii vor fi decişi în funcţie de punctajul obţinut la testul-grilă. Studenţii clasaţi pe primele 6 locuri vor fi premiaţi cu o vizită la Târgul Internaţional de Materiale de Construcţii BATIMAT, ce se va desfăşura la Paris, în perioada 6-10 noiembrie.

 Publicație : Ziarul de Iași