Profi de Rector

Alegeri la Universitatea „Al. I. Cuza”, Prof. univ. dr. Tudorel TOADER: Parcările UAIC

  “Ziarul de Iaşi” continuă seria dezbaterilor în contextul alegerilor academice din universităţile ieşene. Mai jos prezentăm un articol primit la redacţie de la Prof. univ. dr. Tudorel TOADER. Invităm şi alţi candidaţi să participe la aceste dezbateri!

Din categoria, 

Fapte nu vorbe!
Fapte pentru Universitate, nu pentru sine!

Astfel:

  1. În timp ce eram Decan al Facultăţii de Drept, din fondurile acesteia, am amenajat parcarea din perimetrul Facultății.
  1. În data de 28 februarie 2024, Consiliul Local al Municipiului Iaşi a aprobat Planul urbanistic zonal pentru construcţia unei parcări. Noua parcarea va fi edificată pe locul actualului atelier tehnic, ce va fi relocat la parterul viitoarei construcții, va avea peste 300 de locuri de parcare, distribuite pe cinci niveluri – subsol, demisol, parter și două etaje, urmând să fie prevăzută și cu spălătorie auto automată, iar noul acces în parcare se face din strada Toma Cozma, nr. 3. În acest sens, a fost pregătită documentația, prin inserția într-un PUZ existent a unei funcțiuni noi – Parcare Auto S+D+P+2E, pe strada Titu Maiorescu, nr. 15, cu scopul de a descongestiona traficul, de a îmbunătății condițiile comunității universitare a UAIC și de a crește mobilitatea.

Construcția va avea o structură din beton armat, iar urcarea, coborârea și fluxul traficului în interior vor fi unidirecționale, pe căi de acces separate.

Imobilul va fi dotat cu un sistem de verificare fotoelectrică pentru controlul dimensiunilor autovehiculelor, cu avertizoare de gabarit maxim, panouri electrice cu numărul de locuri de parcare disponibile, inscripții rutiere informative și de interzicere în parcaj a autoturismelor ce funcționează cu GPL, dar și cu un sistem de drenaj ce redirecționează în afară orice lichid care nu este necesar în condiții de siguranță. Totodată, se are în vedere instalarea de stații de încărcare pentru autoturismele electrice, dar și de panouri fotovoltaice.

  1. În prezent, este în curs de amenajare o parcare provizorie, în perimetrul imobilului în care a funcţionat Editura UAIC. Parcarea va fi accesibilă colegilor de la Facultăţile de Economie şi Administrarea Afacerilor, Geografie şi Geologie, Biologie şi Informatică.
  1. În scurt timp, în acelaşi perimetru, vom demara procedurile pentru construcţia unei parcări supraetajate, cu 500 locuri.

Va urma!

Prof. univ. dr. Tudorel TOADER

Rector al UAIC      

 Publicație : Ziarul de Iași

Lansare la BCU: a doua ediţie a volumului “Managementul organizaţiei. Concepte şi practici”

 Luni, 4 martie 2024, începând cu ora 16:30, va avea loc lansarea celei de-a doua ediţii a volumului intitulat “Managementul organizaţiei. Concepte şi practici“, coordonat de Panaite Nica şi Andrei Ştefan Neştian, recent apărut la Editura Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Evenimentul de lansare va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi, în Sala „B. P. Hasdeu”, iar invitaţi pentru a vorbi la acest eveniment sunt: conf. univ. dr. Ruxandra Ciulu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi conf. univ. dr. Bogdan Rusu, de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi, cu participarea Rectorului UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a directorul Editurii UAIC, prof. univ. dr. Constantin Dram, şi a autorilor volumului.

“Autorii cărţii sunt sau au fost cadre didactice ale Departamentului de Management, Marketing şi Administrarea Afacerilor din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Aceştia sunt: Panaite Nica, Adriana Prodan, Aurelian Iftimescu, Andrei Neştian, Irina Manolescu, Daniela-Tatiana Agheorghiesei, Silviu Tiţă, Cătălin Ioan Clipa, Viorica Maria Bedrule-Grigoruţă, Alexandra Luciana Guţă, Carmen Claudia Aruştei şi Elena-Sabina Turnea”, au scris pe Facebook reprezentanţii Editurii.

Ce cuprinde volumul

Astfel, aflată la cea de-a doua ediţie, revăzută şi adăugită, la Editura UAIC, lucrarea oferă o sinteză de actualitate a cunoştinţelor fundamentale din domeniul managementului organizaţional. Volumul se adresează nu doar studenţilor de la facultăţi de economie, ci şi managerilor din organizaţii şi tuturor celor interesaţi de domeniu.
Mai mult, cuprinsul abordează şi aspecte ca problematica managementului, cultura organizaţională, etica şi responsabilitatea socială a organizaţiei, elementele fundamentale ale planificării, decizii de management, organizarea şi structurile organizatorice şi nu numai.

Publicație : Ziarul de Iași

Studiile de doctorat devin mai atractive din toamnă. Ce s-a schimbat, conform noilor reglementări?

 Conform noii Legi a învăţământului superior, 3.200 de lei este cuantumul bursei de doctorat acordate studenţilor doctoranzi înmatriculaţi la programele de studii universitare de doctorat, cu finanţare de la bugetul de stat, la forma de învăţământ cu frecvenţă, indiferent de anul de studii. Pe lângă asta, din grantul de doctorat, o noutate, se pot acoperi şi alte cheltuieli ale doctorandului. Totodată, doctoratul poate dura 4 ani, în loc de 3.

Bursa este cuprinsă în granturile studiilor de doctorat, granturi care, pe vechea lege a educaţiei, nu includeau această sumă. Ce înseamnă această oportunitate şi care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească studenţii doctoranzi pentru a nu pierde banii, au explicat pentru “Ziarul de Iaşi” prof.univ.dr. Alina Minea, director al Consiliului pentru Studii Universitare (CSUD) din cadrul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” Iaşi, şi conf.univ.dr. Florin Brânză, prorector pentru studii doctorale, digitalizare, Filialele şi Extensiunile Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC).

„O schimbare esenţială”

“Prin noua Lege a învăţământului, şi pentru doctoranzi, din toamnă, chiar din 2024, va avea loc o schimbare esenţială. Până acum a fost o schimbare de adaptare. Doctoranzii primesc un grant doctoral, aşa se numeşte suma alocată lor de către Minister de la buget. Până acum, grantul venea printr-o finanţare de bază, iar bursa venea din fondul de burse. De acum înainte, vor veni granturile acestea doctorale care vor conţine în ele şi bursa doctoratului, doar pentru doctoranzii de la frecvenţă. În momentul de faţă, noi dăm doctoranzilor care sunt finanţaţi de la buget, cu bursă, 3.200 de lei pe lună net. Din 2024, de la 1 octombrie, le vom da tot 3.200 de lei, dar ei mai au nişte cheltuieli pe care le pot acoperi din grantul respectiv”, a declarat Florin Brânză.

Astfel, schimbarea semnificativă care a avut loc încă din octombrie 2023 poate creşte pe viitor cu mult atractivitatea pentru studiile doctorale.

“Într-adevăr, de la 1 octombrie au crescut bursele de la 1.700, respectiv 1.950 de lei net, cât erau până în 30 septembrie 2023, la 3.200 de lei pe lună. Probabil că atractivitatea studiilor doctorale cu bursă va fi din ce în ce mai mare. Noua legislaţie care prevede şi posibilitatea angajării pe o perioadă determinată a studenţilor doctoranzi va creşte atractivitatea studiilor doctorale în mod cert. Noi desfăşurăm admiterea începând cu data de 12 iulie, dar nu am avut o problemă în a ocupa locurile la doctorat, problema este timpul alocat tezei de doctorat. Aici mă refer în special la cei fără bursă; la cei care sunt admişi pe locurile la buget, cu bursă, deja cred eu că situaţia financiară este vizibil mai bună”, a declarat Alina Minea.

Mai mulţi bani pentru doctoranzi

Mai mult, conform legii 199/2023, apărută în data de 6 septembrie 2023, durata studiilor doctorale a crescut de la 3 ani la 4 ani. Astfel, doctoranzii înmatriculaţi pe locurile cu bursă beneficiază de aceşti bani mai mult timp.

“Începând cu 1 octombrie 2023 toţi studenţii înmatriculaţi pot beneficia de 4 ani de grant doctoral. Cei care au intrat pe locurile cu bursă vor beneficia 4 ani de această bursă, şi vor mai avea şi posibilitatea de prelungire cu 1-2 ani în funcţie de necesităţile lor. Cred că este o măsură foarte bună. S-a mărit perioada cu 1 an, şi cred eu că asta va creşte semnificativ numărul de teze”, a menţionat Alina Minea.

De asemenea, o dată la 6 luni doctorandul trebuie să primească o informare cu privire la starea grantului său.

“Ce s-a cheltuit din el, cu profesorul îndrumător, cu cheltuielile privind utilizarea infrastructurii etc. Sigur, el poate să-şi cumpere, dacă e în zona aceasta a ştiinţelor, spre exemplu, lucruri de mici dimensiuni, iar dacă e pe zona socio-umană poate să-şi plătească publicaţii de cărţi.

E o mare necunoscută pentru noi care va fi numărul de granturi doctorale cu bursă de genul acesta date din toamnă. Anul acesta am primit 150 de la Ministerul Educaţiei; din acestea, bursă au avut doar jumătate”, a adăugat conf.univ.dr. Florin Brânză.

Bursa depinde de calitatea de doctorand

În ceea ce priveşte condiţiile impuse de acordarea bursei, acestea depind doar de calitatea de student doctorand.

“Deci bursa poate fi legată doar de calitatea de student doctorand pe care o ai şi o pierzi în momentul în care nu îndeplineşti toate criteriile. Adică atunci când eşti exmatriculat. Am mai avut cazuri din acestea în care, sigur, părea moral să-i stopezi bursa pentru că doctorandul nu venea nicăieri, dar de regulă organele fiscale de control, cum ar fi Curtea de Conturi, îţi spun clar că bursa este legată de calitatea de doctorand. Când a pierdut-o, calitatea, pierde şi bursa. Până atunci, ce face el nu e o problemă”, a subliniat profesorul.

De altfel, în general, tocmai pentru a nu exista astfel de probleme, studenţii au un parcurs doctoral. La UAIC, spre exemplu, toţi cei 825 de doctoranzi (de la toate specializările), câţi sunt înscrişi în prezent, au avut parte în primul an universitar de o serie de cursuri de pregătire avansată.

“Cu aceste cursuri sunt aliniaţi la cerinţele zonei de cercetare doctorală. La doctorat poţi să vii cu orice diplomă de licenţă, dintr-un domeniu în orice alt domeniu. Condiţia e să reuşeşti la examenul de admitere şi să ai un subiect care să fie fezabil”, a conchis Florin Brânză.

Publicație : Ziarul de Iași

USV Iași a lansat ediția a VI-a a Concursului Național „Identificare de produse tradiționale”

Șef lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan Facultatea de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare (FIRAA) din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii (USVIași) ”Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, a anunțat că a fost lansată ediția a VI-a a Concursului Național „Identificare de produse tradiționale”.

„Am lansat ediția a VI-a a Concursului Național „Identificare de produse tradiționale”!
Concursul este pentru elevii și studenții care își doresc să ne prezinte produsele pe care le fac după rețete tradiționale.
Noutatea ediției este dată de realizarea unui volum cu toate rețetele pe care le vom avea în concurs!
Vă invităm la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare să vă alăturați celor dornici să scoată din „cuferele” bunicii cât mai multe rețete tradiționale!”, a transmis şef lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan Facultatea de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare (FIRAA) din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii (USVIași) ”Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.

Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

UMF Iași are un prorectorat nou, condus de prof. univ. dr. Camelia-Margareta Bogdănici: „Dorim să avem o colaborare strânsă cu tot ceea ce înseamnă spital clinic”

Prof. univ. dr. Camelia-Margareta Bogdănici conduce noul prorectorat înființat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), care se ocupă exclusiv de implementarea proiectului primului spital al UMF Iași.

Prof. univ. dr. Camelia-Margareta Bogdănici ocupă noua funcție de prorector al UMF Iași

Amintim faptul că, în data de 26 februarie 2024, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a prezentat echipa de prorectori pentru mandatul 2024-2029.

Față de cele anterioare, este un singur prorectorat didactic și s-au mai înființat alte două care vor gestiona relația cu studenții și spitalele clinice.

„Am înființat un nou prorectorat care să se ocupe exclusiv de implementarea proiectului primului spital al Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași – Spitalul CFR, precum și de relația complexă cu spitalele clinice, care presupune, între altele, și sprijinirea în obținerea integrării clinice a cadrelor didactice care lucrează și predau în spital”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Prof. univ. dr. Camelia-Margareta Bogdănici va conduce prorectoratul pentru Relația cu spitalele clinice și Implementarea proiectului „Spital Universitar UMF Iași”.

„Pentru mine este o mare onoare, încerc să pun toată experiența pe care am avut-o pe șase ani, ca director medical, patru ani ca deputat care a făcut parte din Comisia de Sănătate a Parlamentului României, ca om, care sunt de 40 de ani în spital, să pun această experiență în slujba universității”, spune prof. univ. dr. Camelia-Margareta Bogdănici.

Dezvoltarea rețelei de spitale universitare

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași este la un pas de a dezvolta o rețea de spitale universitare. În urma evaluării realizate de Comitetul interministerial privind transferul reţelei sanitare (structură abilitată să avizeze cererile de transfer și să facă propunerile pentru emiterea de hotărâri de Guvern), s-a obținut punctaj maxim, 100 de puncte, pentru proiectele de preluare a Spitalelor CFR Iași și CF Pașcani din subordinea Ministerului Transporturilor.

Pe 18 decembrie 2023, proiectul a fost depus la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii, iar pe 20 decembrie 2023 a fost trimis președintelui României, pentru promulgare.

„În primul rând, dorim să avem o colaborare strânsă cu tot ceea ce înseamnă spital clinic, în mod special cu reprezentarea cadrelor didactice în spitale, să aflăm problemele care sunt din punctul de vedere al cadrelor didactice, necesare pentru studenți, rezidenți. Referitor la Spitalul Universitar UMF Iași, este o propunere veche a universității, și nu numai a Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» Iași, ci a tuturor universităților din țară, cu excepția celei din Timișoara, care vor prelua spitalele ce țin de Ministerul Transporturilor.

În acest moment, trimit o adresă tuturor managerilor spitalelor din Iași, unde încerc să aflu lucruri care țin de administrația lor și de legătura cu UMF Iași”, mai spune prof. univ. dr. Camelia-Margareta Bogdănici

Publicație : Bună Ziua Iași