Medalii de aur, argint și bronz obținute de studenții UAIC la Olimpiada Internațională de Matematică – SEEMOUS 2023

Echipa de studenți ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a obținut o medalie de aur, una de argint și trei de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică – SEEMOUS, care a avut loc în perioada 7 – 12 martie 2023 la Struga (Macedonia de Nord).

Medalia de aur a fost obținută de Gabriel BREHUESCU, student la Facultatea de Matematică a UAIC, medalia de argint a revenit Mihaelei HUDIȘTEANU, studentă la Facultatea de Informatică a UAIC, iar cele trei medalii de bronz au fost câștigate de Constantin-Gabriel GUȚIC, Mirel-Alin CIORNEI (Facultatea de Matematică) și Luca NĂSTASĂ-BARAȘ (Facultatea de Informatică). Echipa UAIC a fost coordonată de asist. univ. dr. Teodor CHELMUȘ, de la Facultatea de Matematică.

SEEMOUS (South-Eastern European Mathematical Competition for University Students) este un concurs cu participare internațională organizat de Societatea Matematică din Sud-Estul Europei (Mathematical Society of South-Eastern Europe) și care se adresează studenților din primii doi ani de studiu. Anul acesta a avut loc cea de-a XVII-a ediție, la care au participat 83 de studenți de la 24 universități din Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, România și Turkmenistan.

Mai multe informații despre competiție sunt disponibile pe site-ul oficial.

Publicație : Bună Ziua Iași și Evenimentul și Adevărul

 „Hrana omenirii vs Hrana viitorului” – dezbatere RFI România organizată la USV Iași

„Care este rolul cercetării universitare și instituționale în ceea ce privește alimentele care se vor consuma în anii următori? Consumatorul. Cum îl informăm referitor la ceea ce mănâncă? Mâncare bună, mâncare proastă. Cum o definim?”, acestea sunt doar câteva întrebări pentru care se vor căuta cele mai documentate răspunsuri în cadrul dezbaterii organizate de către Radio France International – RFI România și găzduită de Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV).

Evenimentul „Hrana omenirii vs Hrana viitorului” este programat a se desfășura joi, 16 martie 2023, cu începere de la ora 10:00, în Aula Magna „Haralamb Vasiliu”.

Invitații și speakeri:

* Prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, Rector al USV Iași – Preşedinte al Filialei Iaşi a Academiei de Ştiinte Agricole şi Silvice.

* Prof. univ. dr. Valeriu Cotea, USV Iași – Membru corespondent al Academiei Române, Ordinul Național Serviciul Credincios în gradul de Cavaler.

* Prof. univ. dr. Florin Stănică, prorector USAMV București, membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.

* Șef lucr. dr. Marius Mihai Ciobanu, Facultatea de Agricultură, Departamentul de Tehnologii Alimentare.

* Adrian Cureniuc, Medic specialist Diabet, Nutritie, Boli Metabolice.

* Chef  Marian Zănceanu.

* Vasile Lungu, fermier.

* Gabriel Paul Ioan, Fabrica de Fum.

* Cecilia Țugulia, Magazia Morăriței.

* Cristian Stoica, fermier, membru în Consiliul director al Asociației Grânarii Iași.

* Genoveva Cojocaru, Zorian.

Moderatorul dezbaterii „Hrana omenirii vs Hrana viitorului”, organizată de RFI România, va fi jurnalistul Constantin Rudnițchi

 Publicație : Bună Ziua Iași

Universitățile vor putea majora taxele de școlarizare în timpul ciclului de studii cu maximum rata inflației

O prevedere prin care universitățile ar putea majora taxele de școlarizare în timpul ciclului de studii cu maximum rata inflației ar urma să fie introdusă în Legea Educației, potrivit reprezentanților studenților, după discuții cu Ministerul Educației. Studenții spun însă că vor insista, pe parcursul procesului de adoptare a noilor legi ale Educației, să fie prevăzut expres că taxele de școlarizare rămân neschimbate pe durata școlarizării.

Potrivit vicepreședintelui educațional al ANOSR, Teodor Iancu, studenții au cerut Ministerului Educației să vină cu o reglementare ca taxa să fie majorată pentru cei care vor intra anul I, nu și pentru cei care studiază deja. „Este o problemă de previzibilitate, deoarece un student care a intrat în anul I, și a avut o taxă de o anumită sumă, are așteptarea rezonabilă ca ea să se mențină pe tot parcursul facultății. OK, e nevoie să mai crească taxele de școlarizare pentru că au crescut și costurile, înțelegem chestiunea aceasta chiar dacă nu ne bucură, dar totuși să se respecte un standard de proporționalitate”, a explicat studentul pentru G4media.

Abandonul

Vicepreședintele ANOSR susține pentru „Adevărul” că această majorare a taxelor are efecte diverse, dar cel mai grav este abandonul școlar. El spune că, pe de-o parte, universitățile au simțit că această zonă poate fi exploatată, iar pe de altă parte, este și o strategie „pentru a crește competitivitatea privind locurile la buget”.

Tânărul subliniază că aproape 40% dintre studenții de anul I nu ajung să-și dea licența, iar de cele mai multe ori, ei renunță la studii din cauza problemelor de ordin financiar.

Dezbaterea publică privind majorarea taxelor de studiu ale studenților a fost accentuată în ultima săptămână, după ce Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj a anunțat că vor crește taxele începând cu anul universitar 2023-2024. Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai a acuzat conducerea instituției că a majorat „excesiv” taxele de școlarizare cu aproape 40% în unele cazuri și nu s-a consultat cu reprezentanții studenților. „Spre exemplu, în cazul Facultății de Teatru și Film, taxele de școlarizare la specializări nivel licență au fost majorate de la 5.000 de lei până la 6.500 de lei. (…) raportându-ne la rata inflației, creșterile adoptate depășesc semnificativ parametrii acesteia”. Ca răspuns, Universitatea a transmis că taxele de școlarizare modificate se vor aplica doar studenților înmatriculați anul acesta, astfel încât contractele de școlarizare aflate în curs de derulare nu sunt afectate.

Ce taxe plătesc studenții

Unele universități au anunțat că își măresc taxele de școlarizare, diferențele fiind de la 300 de lei la 1.500 de lei. Potrivit instituțiilor, această majorare vine în urma scumpirii utilităților.

În cazul Universității Babeș-Bolyai, din Cluj, cea mai mare diferență se observă la Facultatea de Teatru și Film unde taxa va crește de la 5.000 la 6.500 de lei și la Facultatea de Drept, unde studenții vor trebui să plătească 5.000 de lei, față de 3.600 cât a fost în anul 2022 – 2023.

Taxa de studii va fi majorată și la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași cu cel mult 20%. Astfel, studenții care se vor înscrie în vară la facultățile de Litere, de Istorie sau de Biologie vor plăti mai mult cu 300, respectiv 500 de lei. „În ciuda a ceea ce se consideră, studenții cu taxă nu sunt cei care aduc venituri universității sau facultății la care sunt înscriși ei. Pentru că există o diferență foarte mare între finanțarea de bază pe care o oferă Ministerul, este undeva în jur de 6.500 de lei pe an și cuantumul taxei”, a spus pentru ProTV, Constantin-Iulian Damian, prorector al universității. Și în Brașov vor crește taxele, dar doar pentru studenții de la medicină, care vor plăti 7.000 de lei, în loc de 6.000.

În București, doar Facultatea de Drept a anunțat că va majora taxele de studiu. Potrivit unui anunț făcut de facultate, studenții vor plăti 6.000 de lei pentru licență, în loc de 5.000 de lei și 9.500 pentru doctorat.

Universitatea București nu a anunțat încă cu cât vor fi majorate taxele, dar în prezent, studenții plătesc: 3.500 la Sociologie, 3.650 de lei la Jurnalism și Limbi străine, 3.850 de lei la Filosofie,  4.200 de lei la Biologie și 4.700 la Matematică și Informatică.

Publicație : Adevărul

Parteneriat între Primăria Municipiului Bucureşti şi Universitatea Bucureşti

 Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că a semnat un acord de parteneriat cu rectorul Universităţii din Bucureşti, Marian Preda, care pune bazele unei colaborări mai solide între instituţia de învăţământ şi Municipalitate.

Conform lui Nicușor Dan, discuţiile au vizat colaborările pentru practica studenţilor în diverse direcţii ale Primăriei Capitalei, organizarea unor evenimente culturale comune în Grădina Botanică, dar şi includerea sediilor din cadrul UNIBUC în circuitul master plan velo la care Municipalitatea lucrează în prezent.

De asemenea, Nicuşor Dan a spus că s-a discutat despre cooperarea cu Geospaţial, ONG din cadrul Facultăţii de Geografie, care să creeze gratuit baze de date deschise, astfel încât instituţiile din subordinea Primăriei, precum Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti, să introducă date în platformă despre clădirile cu risc seismic din Capitală.

Potrivit edilului Nicuşor Dan, Primăria Capitalei, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, se va alătura programului „UB SEED- Sprijin Educaţional pentru Elevii Defavorizaţi”, derulat de Universitatea din Bucureşti, astfel încât copiii cu situaţii financiare precare aflaţi în urmărirea direcţiei să poată beneficia de ajutorul studenţilor pentru pregătirea probelor de la evaluarea naţională.

El a adăugat că, până în prezent, Primăria Capitalei a mai semnat parteneriate cu Academia de Studii Economice şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară.

Publicație : România Liberă