Afacere imobiliară bombă, de sute de metri pătrați, chiar în Grădina Botanică din Iași! În spatele acesteia se ascunde un detaliu exploziv – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Un anunț apărut recent pe Internet a provocat senzație pe piața imobiliară din orașul Iași! O agenție imobiliară («4Land Imobiliare») scoate la vânzare un teren de 1.150 de metri pătrați, amplasat chiar în Copou, în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Totul este estimat la 100.000 de euro. Dincolo de toate acestea, un detaliu-cheie face ca afacerea să fie nerentabilă. „După noul Plan Urbanistic Zonal, totul va face parte din spațiul verde al Grădinii Botanice. Pe acesta nu se poate construi nimic”, arată surse din cadrul Universității „Cuza”

Anunțul, lansat pe Internet de agenția „4Land Imobiliare”, provoacă un interes uriaș pe zona pieței imobiliare din orașul Iași! În prim-plan este scoaterea la vânzare a unui teren de 1.150 de metri pătrați, amplasat chiar în Copou, în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Acesta este estimat la 100.000 de euro. Chiar dacă, la prima vedere, pare o mega-afacere, o serie de detalii fac ca întreaga situație să se schimbe radical. Surse din cadrul UAIC ne-au oferit informații esențiale legate de toate acestea.

„După noul Plan Urbanistic Zonal, totul va face parte din spațiul verde al Grădinii Botanice. Pe acesta nu se poate construi nimic. De precizat că, în Grădina Botanică sunt trei parcele de 1.300 de metri pătrați care au cărți funciare. Una din parcele este a unui notar, dar a fost cumpărată de SC Invest Construct SRL. Celelalte două sunt ale lui Emanoil Ifrim”, arată, în exclusivitate pentru reporterii Cotidianului „BZI”, surse din cadrul Universității „Cuza”.

Chilipir, la doar 87 de euro metrul pătrat, în mijlocul Grădinii Botanice din Iași

Anunțul este unul extrem de tentant! Practic, vorbim de doar 87 de euro metrul pătrat, în mijlocul Grădinii Botanice din Iași, taman în zona de jos a lacului. Accesul la teren se face prin zona Amfiteatru, legal, pe alee betonată până în fața terenului. Sunt și utilități, și anume asfalt, gaz, curent, apă. Este oferită și o schiță, repectiv intabulare, respectiv deschidere la drum betonat. Cu toate acestea, realitatea este cu totul alta. După noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ), totul va face parte din spațiul verde al Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași. Mai mult, pe teren nu se poate construi nimic și trebuie menținută vegetația și destinația.

Imediat după 1990, o serie de rechini imobiliari au acaparat suspect suprafețe uriașe din Grădina Botanică a Iașului

Pe de altă parte, important de aratăt că, imediat după 1990, o serie de rechini imobiliari au acaparat suspect suprafețe uriașe din Grădina Botanică a orașului Iași. Concret, documentele înregistrate arată și că (în special pe strada Podgoriilor și la nivelul anului 2017) aveau proprietăți următorii: 2.000 metri pătrați Vasile și Eugenia Gaburiac, 393.90 metri pătrați – Livia Ana Saven, 1.511 metri pătrați – Vasile Apetrei, SC Imobil Class SRL, cu 1.300 metri pătrați, SC Graniti Design SRL ,cu 1.000 metri pătrați și încă o asemenea suprafață, Maria Florea. Pe de altă parte, fostul primar al Iașului, Ionel Onofraș, cu fosta soție, Marina, deținea 10.902 metri pătrați, transferate către fiul Tudor Codrin Onofraș. De asemenea, 1.300 de metri pătrați erau deținuți de Anca Mariana Vlasin, adjudecate de Alina Estera Ifrim, iar 1.300 metri pătrați, inițial deținute de Gabriela Fechet și Valentin Iulian Botez, au intrat în proprietatea lui Andrei Rusu.

Conducerea Universității „Cuza” din Iași a reușit intabularea a încă aproximativ 25 de hectare, tocmai în Grădina Botanică „Anastasie Fătu”

De asemenea, în ultimii ani, securizarea juridică a patrimoniului Universității „Cuza” a devenit o direcție strategică de acțiune, menționată în repetate rânduri de către rectorul instituției, prof. univ. dr. Tudorel Toader. Utilitatea acestui demers este necesară atât pentru valoarea patrimonială a Universității, cât și pentru accesarea de resurse de finanțare, care condiționează calitatea de proprietar și existența cărții funciare, ca premise ale eligibilității administrative. Până în anul 2016, procesul de intabulare a Grădinii Botanice a fost inexistent, iar actuala echipă de conducere și-a asumat dificultățile unui asemenea proces de durată, dar obținând rezultate remarcabile. Spre exemplu, în august 2019, a fost finalizată intabularea a încă 24,72 hectare, cartea funciară având nr. 164.468. Astfel, în 3 ani, au fost intabulate circa 60 de hectare în Grădina Botanică. Procesul este în derulare și, foarte probabi, în final UAIC va avea intabulate peste 80 de hectare.

Conform datelor istorice, Grădina Botanică din Iași a luat ființă în 1856, din inițiativa medicului și naturalistului Anastasie Fătu

Grădina Botanică din Iași are o istorie zbuciumată. E înființată în anul 1856, de către medicul și naturalistul Anastasie Fătu, mare patriot, filantrop și om de cultură. Aceasta este prima Grădină Botanică din România. Amplasată pe un teren cumpărat din fonduri proprii în apropiere de Râpa Galbenă, avea să fie aici pentru mulți ani. Stimulată de interesul manifestat față de grădina lui Anastasie Fătu, Societatea de Medici și Naturaliști din Iași înființează, în 1873, o a doua Grădină Botanică în jurul sediului acestei societăți, actualmente Muzeul de Istorie Naturală. În 1870, conducerea Universități din Iași ia în discuție problema înființării unei grădini botanice proprii pe terenul din spatele vechii clădiri a universității, unde în prezent se găsesc clădirile Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”.

În 1900, la insistențele repetate (încă din 1895) ale prof. Al. Popovici, Universitatea cere să-i fie cedat terenul din spatele actualului Palat al Culturii pentru înființarea unei noi grădini botanice. Pentru a satisface cerințele învățământului biologic, în 1921, prof. Al. Popovici înființează o nouă grădină botanică pe terenul din spatele noii clădiri a Universității cu suprafață de circa 1 hectar, pe care se construiește un mic complex de sere pentru plantele tropicale. Această grădină a servit învățământului botanic ieșean timp de peste 40 ani, până în 1963-1964, când a fost mutată pe actualul amplasament din Dealul Copoului.

Publicație: Bună Ziua Iași

Virusarea legitimității în post-democrație, dezbătută la UAIC

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) va găzdui vineri, 16 aprilie, începând cu ora 12, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, dezbaterea „Virusarea legitimității în post-democrație”, organizată de Grupul editorial Universul Juridic, în parteneriat cu Facultatea de Drept a UAIC. În cadrul dezbaterii va avea loc lansarea lucrării „Adevărul – în căutare de minister”, semnată de avocatul Florentin Țuca, Managing Partner al Casei de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații din București.

La eveniment vor participa, alături de avocatul Florentin Ţuca, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, conf. univ. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de Drept, și lect. univ. dr. Nicolae Horia Ţiţ, directorul Institutului Național Pentru Pregătirea Avocaților Iași. Ținând cont de restricțiile acestei perioade și de numărul limitat de persoane care pot participa, accesul la eveniment se va face exclusiv pe bază de invitație. Dezbaterea „Virusarea legitimității în post-democrație” va fi transmisă live pe canalul de YouTube al UAIC, pe portalul www.universuljuridic.ro și pe Facebook.

Florentin Ţuca a urmat cursurile Liceului Pedagogic din Suceava şi a absolvit, în 1993, Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Şi-a susţinut în 2007 doctoratul în drept cu o teză despre parteneriatul public-privat. A fost timp de trei ani asistent universitar la Facultatea de Drept.

În calitate de consultant/expert, a fost implicat în procese de elaborare a unor proiecte legislative în diverse domenii (privatizări, concesiuni, sectorul bancar etc.). A publicat articole şi lucrări în domeniul juridic şi a participat ca lector la conferinţe interne şi internaţionale. În anul 2012, a fost desemnat „European Managing Partner of the Year” de publicaţia londoneză The Lawyer. Din 2010, este editor colaborator al revistei Dilema Veche şi al platformei Contributors.ro.

Publicație: Evenimentul

Studenţii şi elevii din Iaşi pot participa la un târg universitar online

 Studenţii şi elevii ieşeni au posibilitatea de a participa la prima ediţie a VEF Global, o expoziţie educaţională care reuneşte în mediul online universităţile şi educatori de pe toate continentele, conform organizatorilor. Astfel, la târgul internaţional au acces vizitatorii din România, Turcia, Bulgaria, Azerbaijan, Ucraina, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Serbia, Arabia Saudita sau Armenia. 

Evenimentul are loc astăzi şi mâine, de la ora 13 la 17, şi se adresează atât elevilor şi studenţilor din România, cât şi studenţilor internaţionali care vor să studieze în România. Accesul vizitatorilor în platforma online este gratuit şi se face prin înregistrare aici https://online.vefglobal.net/.

„În cadrul expoziţiei virtuale, universităţi de pe tot globul vor avea standuri unde îşi vor prezenta ofertele educaţionale pentru programe de licenţă, masterat şi doctorat. În plus, tinerii pot primi informaţii despre viaţa de student, opţiunile de cazare şi programele de voluntariat direct de la reprezentanţi ai asociaţiilor studenţeşti. Viitorii studenţi sau masteranzi pot accesa materialele informative de la fiecare stand, pot descărca broşuri sau viziona video de prezentare”, au precizat organizatorii.

Aceştia au mai specificat că târgul reuneşte şi companii de consultanţă educaţională care-i pot îndruma pe vizitatori în alegerea celor mai potrivite programe, educatori şi academii care oferă o varietate de cursuri şi specializări şi îşi prezintă oportunităţile de internship şi carieră. Comunicarea vizitatorilor cu majoritatea expozanţilor, cu excepţia celor din România, se va face în limba engleză. Sunt aşteptaţi în jur de 50.000 de vizitatori din ţările participante.

 Publicație: Ziarul de Iași

UMF mizează anul acesta pe proiecte de 50 milioane de euro

 Raportul rectorului instituţiei pentru anul universitar trecut a fost prezentat recent în Senat. Excedent bugetar de aproape 91,5 milioane de lei în 2020.

Prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, a prezentat recent, în şedinţa de Senat, raportul anual privind starea universităţii pentru anul universitar 2019-2020. \

„A fost un an complicat, din cauza contextului epidemiologic, dar am făcut faţă provocărilor şi am punctat câteva obiective extrem de importante: am fost acreditaţi WFME, am semnat contractul cu UNESS International, şi, în plus, avem un excedent bugetar de 91.222.796 lei”, a subliniat rectorul UMF Iaşi. Rectorul a punctat cel mai important subiect al anului trecut, pandemia, pe care l-a numit un test de rezilienţă pentru universitate şi un examen extrem de dur pentru întreaga societate. Un subiect principal al anului anterior a fost demararea procesului de acreditare instituţionale conform standardelor Federaţiei Mondiale de Educaţie Medicală (World Federation for Medical Education – WFME).

Cu această acreditare, studenţii din Israel care studiază la UMF pot profesa în ţara lor, aceştia reprezentând 25% din studenţii străini care vin la Iaşi pentru a se pregăti în domeniul medical. Pe 25 decembrie, UMF a primit decizia acreditării pentru cinci ani.

„O altă realizare semnificativă pentru acest an universitar este faptul că UMF Iaşi a intrat, începând cu luna decembrie 2019, în clubul restrâns al membrilor titulari ai Agenţiei Universitare a Francofoniei, asociaţie internaţională care reuneşte 990 de instituţii de învăţământ superior şi de cercetare din toată lumea. Până în 2019, Universitatea a făcut parte din AUF ca membru asociat”, a precizat rectorul în prezentarea sa. La UMF, din totalul de 8.821 de studenţi 2.481 sunt străini, care provin din 60 de ţări diferite. „Admiterea din acest an a fost, pentru noi, în acelaşi timp, un motiv de îngrijorare datorat condiţiilor pandemice, dar şi unul de mândrie, pentru că am avut cea mai mare concurenţă din ţară la medicină generală, şi anume 4,22 /loc”, a punctat rectorul. La nivelul financiar, rectorul a precizat că între 2016 – 2020 s-au derulat, în total, 44 proiecte, în valoare de 75 de milioane de euro.

Doar în anul 2020 valoarea proiectelor derulate a fost de 38 milioane de euro. Pe lângă acestea, 31 de proiecte (cu o valoare de 50 de milioane de euro) se află în faza de sustenabilitate.

Publicație: Ziarul de Iași

Universities ignoring rape culture warnings, say campaigners

 Institutions told they are exposing themselves to lawsuits as students face postcode lottery on support

Universities have ignored repeated warnings to tackle rape culture on campus, and left themselves exposed to lawsuits and reputational damage, according to lawyers and campaigners.

Students who disclosed that they were victims of sexual assault or harassment on campus still faced a postcode lottery on whether they would be given the support they needed and whether action would be taken, said Anna Bull, co-director of the 1752 Group, a UK-based research and lobby organisation working to end sexual misconduct in higher education.

“If you come forward with a disclosure or complaint as a student, the chances are that you probably won’t get sufficiently supported and it won’t be dealt with in the way that you would like,” she said. “Some universities are putting substantial amounts of resources and expertise into tackling this issue, but they are by far the minority.”

The warning comes as more than 80 UK universities were named on the Everyone’s Invited website, which now features 15,000 accounts of sexual harassment, abuse, misogyny and assault. A total of 1,035 testimonies were sent to Everyone’s Invited in the space of one week.

Seventeen UK universities – including 15 Russell Group universities – have more than five mentions, while 12 universities attracted more than 30 testimonies.

The founder Soma Sara said the number of assaults on campus exposed the reality that women were raped and assaulted in every walk of life. “As Everyone’s Invited has emphasised from the outset, rape culture is everywhere including in all universities,” she said.

Georgina Calvert-Lee, head of UK practice at the law firm McAllister Olivarius, said universities were in breach of their duty of care to protect students and staff if they did not provide a campus free of discrimination, sexual harassment and sexual violence.

Calvert-Lee, who represented two victims of the Warwick University rape chat scandal in which female students were the subject of violent sexual comments by a group of male undergraduates, said the vast majority of cases were settled and added that it might take a case to go to the high court to accelerate change in university cultures.

“Universities are absolutely exposing themselves to lawsuits brought by victims of sexual assault, because they have a duty of care to their students,” she said, adding that in the 30-40 cases she had dealt with she had not seen a university with a “fair” complaints procedure, which gave equal rights to the parties involved. Due, in part, to fears about privacy laws, complainants were treated only as witnesses, with no right to rebut counter-claims about their credibility made by the accused, she said.

“We say that is a breach of duty of care; we also say it’s discriminatory,” she said. “Having a system that systematically favours the accused over the complainant amounts to indirect discrimination because it puts women, who are more likely to be complainants than accused, at a particular disadvantage.”

Most legal cases never came to light because universities regularly used non-disclosure agreements, usually before lawyers were involved, to stop anyone speaking about what had happened, she added.

Universities had been aware of problems with sexual violence on campuses for at least a decade, but overall progress had been glacial, said Bull, adding that she was aware of only four universities – University College London, Cambridge, Durham and Goldsmiths – that transparently published annual reports with the number of complaints and how many were upheld.

“I’m surprised that we’re not seeing a lot more lawsuits against universities,” said Bull. “But that’s partly because it’s so expensive. If students were able to afford legal action, I think we would see a much quicker shift.”

In 2010 the NUS report Hidden Marks [pdf], found that 68% of students had experienced verbal or physical sexual harassment. A recent Guardian investigation uncovered more than 160 accounts of staff-to-student sexual harassment, while, in 2016, Universities UK’s Changing the Culture report told institutions to embed a zero-tolerance attitude to sexual violence into their policies and create better reporting systems.

The NUS’s vice-president, Hillary Gyebi-Ababio, said 2018 NUS research showed four in 10 students had experienced sexual misconduct, including one in eight from staff members. “Three years on from this, we would have hoped to see universities taking concrete action, and for the problem to be shrinking – it is heartbreaking that this is not the case,” she said.

Publicație: The Guardian

Cutting Asian language courses at Australian universities hurting students’ job prospects, experts say

 Axing of four subjects in 2021 a ‘crisis’ that will disadvantage businesses in the future, says president of Asian Studies Association of Australia

Australian universities are failing students and leaving them unprepared for the future job market by cutting courses in Asian languages, according to teachers and experts.

Four university-level Asian language subjects have been cut in 2021 as universities cope with the ongoing economic impact of the Covid pandemic.

This week La Trobe University in Victoria confirmed it would stop accepting new enrolments in Indonesian at the end of 2021 – with only existing students able to complete the rest of their studies.

At the beginning of the year, Swinburne University in Victoria cut its courses in Chinese and Japanese, while Western Sydney University also cut its course in Indonesian.

Murdoch University in Western Australia had announced plans to stop offering Indonesian, which has been taught since the 1970s, but later postponed this decision.

The president of the Asian Studies Association of Australia, Kate McGregor, said these cuts were creating a “crisis” that would disadvantage Australian students and businesses in the future.

Prof Tim Lindsey, an expert in Indonesian law from the University of Melbourne, said there were now fewer people studying Indonesian in Australia than 50 years ago.

Indonesia was on track to become the fifth-largest economy in the world, he said, and the lack of language knowledge meant Australian businesses and students “are in danger of de-skilling ourselves”.

McGregor also said the decision of the technology-focused Swinburne to discontinue Chinese and Japanese was especially damaging given they were “the languages of two of the world’s leading scientific and technological innovators”. Both courses, she said, also had “healthy enrolment numbers”.

Lindsey said Australia was giving away its own “competitive advantage” on the world stage by having insufficient language skills.

“It is not just slowly declining, it is a spectacular collapse from where it was 50 years ago,” he said. “In the 1970s there were more Australian kids, in absolute numbers studying Indonesian in year 12 than there are now. And that is when the population was a third smaller, or more.

“This is a really big problem, because this is the Asia century, as we are repeatedly told. This is a major strategic blunder …If you wish to engage closely with Indonesia and for example conduct business there – there is a need to have language skills.

“Indonesia has 271 million people, is the world’s third-largest democracy after America and India. And it has got an economy that, pre-Covid, was consistently growing around 5%, and is slated to be in the top five economies in the world by 2050.

“If we are a country that is deskilled linguistically, our interactions with Asia are always going to be mediated through interpreters, often provided by the host country or other countries. That is not in our national interests.”

A spokesperson for La Trobe University said: “Market demand and student enrolments in Indonesian have been consistently very low for several years.”

The university said other universities in Victoria still offered Indonesian, and it allowed its students to enrol in those courses through cross-institutional enrolment.

“La Trobe continues to offer a comprehensive range of languages including Chinese, Japanese, Hindi, French, Spanish, Italian, Greek and Auslan.”

This year a spokesperson for Swinburne University said it had cut its language units to “focus on our strengths in STEM and technology as we emerge from the challenges presented by Covid-19”.

“This decision does not indicate a lack of respect for studying languages, however, we believe other institutions are better placed to support these study areas.”

McGregor, who is also an associate professor at the University of Melbourne, said it had been known since the 80s and 90s that Asian language skills would be important, but Australia had gone backwards due to a lack of government support and funding.

She said the number of universities offering Indonesian in 2022 had halved since “a generation” ago.

Lindsey said the government should subsidise Asian language programs at schools and universities to reverse the trend.

“The evidence is very clear that where governments subsidise and support the teaching of Asian languages, student numbers will increase. And equally without those subsidies they will decline.

“The Keating government introduced a program for subsidising Asian languages that was axed under the Howard government. The Rudd government introduced a much smaller program, that was axed under the Gillard government … The Keating program resulted in a significant number of enrolments.”

McGregor acknowledged that these course cuts “occur in the context of acute financial pressures”.

“I don’t think it has been an easy decision for the university,” she said. “They were looking for solutions.

“This keeps going back to the question of how do we get stronger demand? The government and wider society has to recognise the importance of Asian languages …Most recently the designation of Asian languages as strategic languages was removed from university funding agreements, weakening the case for government protection of these programs from closure.

“Universities always engage in horse trading, borrowing from one school to pay for another,” she said. “So if universities really believed in this, they could do it. There are many issues at play here.

McGregor also pointed out that a lack of university-educated Indonesian speakers would create a shortage of Indonesian teachers for primary and secondary schools.

Publicație: The Guardian

Leicester University staff vote for industrial action over job cuts

 Staff threaten to boycott marking and assessments in row over compulsory redundancies

Staff at the University of Leicester have voted in favour of industrial action, including a potential boycott of marking and assessments, amid a “tsunami of dissent” over compulsory redundancies.

The University and College Union (UCU) said there was “emphatic support” from members in the ballot, with just under 70% of those who voted willing to take strike action and 84% backing action short of a strike.

Staff have been warned of up to 145 compulsory redundancies across five academic departments and three professional services departments, though that number is thought to have dipped slightly because of voluntary departures.

Academic staff have criticised the job cuts, the way they have been handled and, more generally, the direction the university has taken.

Last week the Guardian reported that the university had threatened to strip an 81-year-old professor emeritus of his title over critical posts on social media. Peter Armstrong, who accepted the offer of emeritus status when he retired from the university in 2010, told followers on Twitter that management had threatened to rescind the honorary title because his comments breached the university’s “dignity at work” policy.

Advertisement

Armstrong, a leading scholar in the field of critical accounting, is one of multiple academics to have publicly criticised developments at Leicester.

The Leicester UCU chair, Dr Sarah Seaton, said: “UCU members at the University of Leicester have made it overwhelmingly clear they are willing to take industrial action to protect jobs. Vice-chancellor Nishan Canagarajah has ignored a tsunami of dissent whilst trying to push through these cuts and staff believe the university has tried to intimidate them into submission.

“But we will fight to protect colleagues’ jobs and are willing to boycott all marking and assessments unless the university withdraws its threats of compulsory redundancy. We have a mandate for sustained industrial action, including strike action, if the university continues down this path.”

The UCU general secretary, Jo Grady, said: “The University of Leicester is treating redundancies as the first option rather than a last resort, but our members will not let staff pay the price for poor decisions by management. The vice-chancellor must halt these compulsory redundancies to protect teaching and research at Leicester, and prevent any further damage to its reputation.”

A University of Leicester spokesperson said management was working to minimise the number of staff redundancies. “The university regrets that the UCU union has voted for strike action, but we remain committed to efforts to ensure there is continued dialogue,” they said. “It is important that we minimise the impact of any action on our staff and students. As we look to welcome our students back on to campus, it is now our priority that we support them in their end-of-year assessments and ensure our final year students can graduate.”

Publicație: The Guardian

Toulouse: des enseignants organisent une collecte pour les étudiants précaires

Des professeurs et membres de l’administration de l’université Capitole ont lancé une collecte alimentaire pour les étudiants précaires.

Ils ont eu envie d’aider leurs élèves. Des enseignants et membres de l’administration de l’université Toulouse 1 Capitole se sont rassemblés pour collecter des produits alimentaires, d’hygiène et ménagers pour les étudiants précaires. «C’est une collecte qui dure toute la semaine. La distribution aux étudiants d’UT1 se déroulera samedi 17 avril, veille des congés universitaires de printemps, de 9 heures à 12 heures, sur le site des Anciennes facultés», explique à nos confrères de La Dépêche Hélène Céterici, responsable administratif et financier de la faculté de droit et science politique de l’Arsenal à Toulouse.

Le président de l’université se dit «très fier»

Si les étudiants toulousains ont accès aux repas à 1 euro proposés par le Crous, une aide supplémentaire reste évidemment la bienvenue pour ces 21.000 étudiants de l’université Toulouse 1. Sur Twitter, le président de l’université Toulouse 1, Hugues Kenfack, se dit ravi de cette initiative mise en place dans son établissement. «Hier à la manufacture, aujourd’hui à l’Arsenal la collecte continue […] Ça continue demain à l’Arsenal puis la BU et l’ancienne faculté. Très fier d’être président de l’UT1 Capitole», écrit-il.

De son coté, la chargée de communication de l’université partage à La Dépêche: «Les étudiants, après un sondage, nous ont dit qu’ils préféraient avoir des produits ménagers et réconfortants: chocolat, Nutella et autres qu’ils ne peuvent se payer en ce moment». Cette collecte devrait pouvoir mettre un peu de baume au cœur de ses jeunes.

Publicație: Le Figaro

Parcoursup: plus de 15.000 étudiants ont postulé à Sciences Po Paris

Malgré les dernières polémiques, les candidatures pour entrer en première année à Sciences Po ont bondi de 103% en 2021 par rapport à celles enregistrées en 2020.

Les derniers scandales et notamment l’affaire Olivier Duhamel n’ont pas entamé l’attractivité de l’institut de la rue Saint-Guillaume. Pour la première fois, l’institution recrute ses candidats via la plateforme d’orientation Parcoursup. Et ce changement a du bon. Sciences Po Paris a enregistré ce jeudi 8 avril à l’issue de la première phase 15.284 candidatures validées. Soit une augmentation de 103 % par rapport aux candidatures enregistrées en 2020 par les procédures françaises d’entrée en première année.

Ces vœux validés concernent les douze formations proposées par Sciences Po sur Parcoursup. À noter que l’institution enregistre également une hausse de 27% des candidatures pour les procédures niveau master (française et internationale). «Sciences Po confirme son attractivité auprès d’un panel élargi de lycéens et d’étudiants, déclare l’école dans un communiqué de presse. Les lycéens ayant suivi leur scolarité dans un établissement partenaire convention éducation prioritaire (CEP) passent cette année la même procédure que les autres candidats français et internationaux, dans un cadre de préparation qui leur est propre. 10 % des places leur seront réservées en 2021, l’objectif étant de porter ce chiffre à 15 % en doublant le nombre de lycées partenaires d’ici 2023.»

Des dossiers doublement évalués

Une double évaluation des dossiers sera effectuée. «Les équipes de Sciences Po et les enseignants du secondaire sont fortement mobilisés», ajoute le communiqué. Environ 800 évaluateurs comprenant des enseignants, membres de la direction et personnels pédagogiques, analyseront ces candidatures.

Deux des quatre épreuves de la procédure d’admission, notées sur 20, seront évaluées par des binômes, et non pas par un algorithme. La première concerne la performance académique et la trajectoire du candidat à partir des notes obtenues durant les années lycée de l’élève, de sa progression et des appréciations de ses enseignants. La deuxième prend en compte trois écrits personnels du candidat. «Sur son parcours personnel, ses activités et ses centres d’intérêt ; sur sa motivation et son projet intellectuel pour Sciences Po et enfin sur un essai personnel sur l’une des cinq thématiques proposées», précise l’institution. Avant d’ajouter: «Exigeantes et complètes, ces épreuves valorisent de manière combinée l’excellence académique du candidat, ses qualités extrascolaires et son projet d’études supérieures à Sciences Po.»

Les épreuves anticipées du bac ayant été annulées l’an dernier en raison de la situation sanitaire, la note du baccalauréat retenue se résumera à la moyenne des notes obtenues lors du contrôle continu.

Des résultats fin mai

Une quatrième note sera prise en compte par Sciences Po pour valider l’admission. Elle résultera de l’entretien oral, organisé en mai prochain à distance. Les candidats pouvant le passer seront ceux ayant «obtenu une note cumulée pour les trois épreuves sur dossier égale ou supérieure à la note minimale sur 60 fixée par le jury», note Sciences Po. Les convocations aux oraux seront envoyées aux concernés début mai. Les candidats dont la note obtenue serait inférieure à la note requise recevront fin mai un message leur indiquant leur non-admission via le portail Parcoursup.

«À l’issue de l’intégralité de la procédure pour les candidats invités à l’oral, les propositions d’admission seront formulées sur la base de l’obtention d’une note consolidée à l’issue des quatre épreuves qui devra atteindre ou dépasser la note d’admission minimale fixée par le jury d’admission», conclut le communiqué de presse.

Publicație: Le Figaro