Expoziţie încântătoare la Iaşi: plante exotice aeriene, fără rădăcini, opere de artă ale unor peisagişti și bănci din bambus

Sera cu azalee şi camelii este atracţia principală. Expoziția a fost organizată în aşa fel încât să semene cu o grădină autentică japoneză. Nu lipsesc nici băncile din bambus pe care vizitatorii se pot așeza.

Expoziţia de plante exotice are loc în fiecare an, la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Anul acesta, reprezentanții Grădinii Botanice din Iași organizează o nouă expoziție impresionantă. Până pe 10 martie 2024, sunt expuse specii şi soiuri cunoscute şi mai puţin cunoscute de azalee şi camelii, dar şi plante originare din zone subtropicale şi tropicale ale Asiei.

„Cupa maimuțelor”

Colecţia de azalee şi camelii reuneşte cele mai reprezentative exemplare cultivate într-o grădină botanică din ţară, ele fiind remarcabile prin vârstă şi dimensiuni.

„Există și o varietate de plante carnivore, unele prezintă capcane pentru a atrage insectele de mici dimensiune. Cea mai cunoscută e cupa maimuţelor, o specie tropicală”, explică Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice Iaşi.

Totodată, un loc special este destinat pereților vegetali verticali, pe care sunt reprezentate simboluri din filosofia și tradițiile japoneze.

Secțiile exterioare și serele vor putea fi vizitate în intervalul orar 9.00-17.00. Prețul unui bilet este de 15 lei, iar pentru studenți, pensionari și grupuri (minim zece persoane) este de zece lei, respectiv cinci lei pentru elevi, individual sau în grup (minim zece persoane), inclusiv pentru organizatorii, profesorii și părinții care îi însoțesc. Fotografiatul este liber.

Prima Grădină Botanică din România

Pe lista obiectivelor turistice de neratat pentru turiștii care ajung în Iași se află și Grădina Botanică. Aflată pe celebrul deal al Copoului, a fost prima grădină botanică din România, înființată în 1856. După războaiele mondiale, Grădina Botanică din Iași a fost reorganizată și extinsă, fiind una dintre cele mai mari și mai frumoase din țară.

Indiferent de anotimp, Grădina Botanică din Iași este o explozie de culori şi de gingăşie, un elogiu adus naturii şi o expresie sublimă a cercetării.

„Vizitatorii pot admira în interiorul serelor un număr de peste 2.500 de taxoni cu valoare științifică, în mii de exemplare. Complexitatea speciilor de plante este atât de diversă, anual înflorind specii diferite“, explică prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu“ din Iași.

Publicație : Evenimentul și Adevărul

Informații importante despre burse, transmise de USV Iași

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a transmis informaţii importante despre bursele studenților.

„I. BURSE PENTRU ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE ÎN CAMPUS
Semestrul ÎI, 2023-2024
Depunerea dosarelor la Secretariat Prorectorat va avea loc până pe 23.02.2024, ora 12:00. Interviul la Prorectoratul cu activităţi sociale sau Lab. Legumicultură, va avea loc pe 26.02.2024, ora 15:00, urmând ca începerea activităţilor să aibă loc pe 01.03.2024.
Documente necesare:
– Cerere de înscriere
– Scrisoare de intenţie*
– CV Europass*
– Adeverinţă de student

Cererea de înscriere poate fi descărcată de pe site-ul USV Iaşi: iuls.ro/studenţi/documente-si-cereri-tip/

Număr de locuri: 20
*Notă: Studenții care au neclarități în privința alcătuirii CV-ului și a Scrisorii de intenție, sunt rugați să apeleze la Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră
ÎI. ACORDAREA BURSELOR SOCIALE
Dosarele de bursă socială se depun până pe 26.02.2024, între orele 13:00 – 15:00, la secretariatele facultăților.
Dosarul va fi însoţit de un OPIS (lista documentelor numerotate din dosar). Nedepunerea dosarelor de bursă socială în termen sau lipsa unor documente obligatorii atrage după sine pierderea bursei sociale.

Actele vor fi numerotate de la 1 la ….. (pagina nr. 1 fiind Cererea pentru acordarea bursei sociale – Anexa 1) şi vor fi ordonate în dosar astfel:
– Opis;
– Cerere-tip (Anexa 1);
– Adeverinţele de salariat IANUARIE – DECEMBRIE 2023 (tata, mama, student);
– Adeverinţele de venit pe 2023 de la ANAF;
– Adeverinţa cu venitul agricol;
– Cupoane alocaţii şi alte documente care atestă veniturile familiei (după caz);
– Alte adeverinţe de venit (după caz);
– Ancheta socială (după caz);
– Alte documente (după caz);
– Declaraţia studentului şi a fraţilor studenţi vor fi scrise „de mână”, (Anexa 2);
– Declaraţiile pe proprie răspundere din partea părinţilor vor fi scrise „de mână”, (Anexa 3);
– Copii după documentele de identitate”, a transmis USV Iași.

Publicație : Bună Ziua Iași

 Special! Universitatea Tehnică din Iași a pus bazele unor colaborări cu instituții din Franța

La Universitatea Tehnică din Iași se pun bazele unor colaborări cu instituții și universități din Franța! Excelența Sa Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România, a efectuat o vizită în clădirile emblematice ale universității și a promis a se pune la punct colaborări cu entități similare din Hexagon!

Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași a pus bazele unor colaborări cu instituții din Franța. Excelenţa Sa (ES) Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România, a efectuat o vizită în clădirile emblematice ale universității și a promis a se pune la punct colaborări cu entități similare din Hexagon! Acesta a admirat Aula Magna „Carmen Sylva” și Biblioteca din Corpul A, votată una dintre cele mai frumoase din lume. Acesta a fost întâmpinat de prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității la TUIASI, dar și de conf. univ. dr. ing. Marcel Roman, directorul Departamentului de Matematică și Informatică al universității.

Universitatea Tehnică din Iași, în fața unor colaborări cu instituții din Franța

Ambasadorul a fost acompaniat, în vizita sa de la TUIASI, de Julien Chiappone-Lucchesi, consilier pentru cooperare și acțiuni culturale în București, dar și director al Institutului Francez din România, precum și de Radu Grădinaru, consul onorific al Republicii Franceze la Iași. Delegația franceză a ascultat felul în care TUIASI s-a luptat să restaureze și să păstreze cât mai mult din Aula Magna „Carmen Sylva” și din Biblioteca TUIASI, distruse în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când capitala Moldovei a fost atacată și bombardată de trupele sovietice. Ambasadorul s-a declarat impresionat de istoria încărcată a Politehnicii ieșene, dar și despre felul în care arată astăzi aula și biblioteca.

„A fost o vizită foarte agreabilă, am putut să interacționăm cu foarte multă bucurie la nivelul cel mai înalt al diplomației franceze prezente în România. I-am arătat domnului ambasador monumentele noastre de arhitectură veche, care sunt inspirate din cultura franceză, Louis Blanc fiind un arhitect puternic influențat de școala franceză de arhitectură. Bineînțeles că este numai începutul, domnul ambasador a preluat de puțin timp acest mandat, așteptăm următoarele vizite, astfel încât legăturile dintre cele două culturi să se întărească și, bineînțeles, că Politehnica va fi implicată la o cotă ridicată în toate aceste schimburi culturale”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin.

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rector TUIASI, este președinte al Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală

Excelenţa Sa Nicolas Warnery și-a manifestat dorința de a reveni la TUIASI pentru a discuta mai aplicat cu conducerea universității despre extinderea parteneriatelor între Politehnica ieșeană și instituții din Hexagon. Acesta se va întoarce și pentru a vorbi cu prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, în calitatea sa de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală. Pe acest plan, Universitatea Tehnică din Iași a pus bazele unor colaborări cu instituții din Franța.

Publicație : Bună Ziua Iași

 Roberta Metsola vine în România. Președintele Parlamentului European va avea un dialog cu studenții Universității din București

Studenţii Universităţii din Bucureşti sunt invitaţi să participe, pe 6 martie, la Opera Naţională, la un nou dialog cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Potrivit unui comunicat al instituției de învăţământ superior, evenimentul dedicat tinerilor din România, pe teme europene, este organizat de Biroul Parlamentului European.

„În acest context, studenţii Universităţii din Bucureşti sunt invitaţi din nou la un dialog cu preşedinta singurului organism european ales prin vot direct de către cetăţeni şi a singurului Parlament transnaţional din lume. În cadrul evenimentului, tinerii vor avea ocazia de a se inspira reciproc şi de a face schimb de opinii privind funcţionarea democraţiei parlamentare europene, într-un an foarte important pentru Europa în care au loc alegerile europarlamentare”, afirmă sursa citată.

Potrivit UNIBUC, întâlnirea îşi propune să faciliteze dialogul între tinerii din România şi preşedintele Parlamentului European cu scopul de a aduce democraţia parlamentară europeană mai aproape de aceştia şi de a promova modul în care Parlamentul European reprezintă cetăţenii europeni, dar şi participarea democratică şi cum se pot implica (prin vot, acţiuni de informare în comunităţi şi voluntariat, până la un rol activ în politică).

Totodată, scopul evenimentului este atragerea tinerilor interesaţi de teme europene, precum şi familiarizarea acestora cu oportunităţile şi beneficiile pe care le oferă democraţia parlamentară europeană.

Înscrierile de participare la dialog sunt deschise până pe 2 martie 2024

Discuţia din luna martie are loc după ce, pe 22 decembrie 2022, Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti a organizat, alături de Biroul Parlamentului European, evenimentul „Împreună suntem Europa”, un prim dialog al tinerilor cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Publicație : România Liberă

 Codul drepturilor și obligațiilor studenților

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de ordin privind Codul drepturilor și obligațiilor studenților. Oana Țînțar, președinta Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești, a explicat pentru „Adevărul“ care sunt cele mai importante prevederi și ce probleme s-ar putea rezolva odată cu intrarea în vigoare a noului statut.

Codul drepturilor și obligațiilor studenților prevede, ca și noutate, printre altele, reglementarea drepturilor studenților cu dizabilități. „Până în momentul de față, nu exista nicio prevedere specifică. Acum am introdus niște drepturi minimale. De exemplu, am cerut ca universitățile să aibă dreptul de a solicita un interpret mimico-gestual – atunci când este cazul – și care le-ar fi de mare ajutor studenților cu deficiențe de auz. Ne dorim, de asemenea, în exteriorul și interiorul clădirilor, rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități, dar și grupuri sanitare dotate pentru acești studenți“, a explicat Oana Țînțar. De asemenea, studenții cer ca profesorii să fie informați și instruiți în așa fel încât să poată răspunde nevoilor studenților cu dizabilități.

În Codul drepturilor și obligațiilor studenților se menționează faptul că aceștia nu trebuie constrânși să participe la cursuri mai mult de opt ore pe zi. „Prevederea aceasta exista și înainte, dar sub altă formă, și anume că studenții au dreptul să refuze participarea. Noi, acum, am pus totul sub o altă formă, aceea că nu pot fi constrânși. E o diferență. Înainte, dacă refuzai participarea, puteau exista consecințe, repercusiuni. Mai mult, în vechea formă nu erau vizate și activitățile practice, ci doar cele teoretice. Acum am inclus și practica obligatorie. Adică, teoria și practica nu trebuie să însumeze mai mult de opt ore“, a arătat Oana Țînțar.

Care este motivul acestei practici în Universități? „Din cauza lipsei de spațiu, în multe facultăți, se programează de la 10 ore sau chiar 12 în aceeași zi. Nu știu în ce mod s-ar mai putea asimila informațiile și cunoștințele.“

Codul drepturilor și obligațiilor studenților. Fără taxă de reclasificare 

Proiectul prevede că universitățile nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora, de pe un loc de taxă, pe unul finanțat de la bugetul de stat. „La universitatea «Ștefan cel Mare» din Suceava, studenții ne-au semnalat că se percepe taxă de reclasificare de 400 de lei. De exemplu, dacă eu sunt la taxă și îmi câștig locul la buget, ca să mă treci de la taxă la buget îmi ceri 400 de lei. Deși media mea de anul acesta mă duce automat pe un loc la buget anul viitor, eu tot trebuie să plătesc. Este o procedură internă, stabilită de ei. De-asta am și vrut să apară prevederea în cod, ca să nu mai poată nimeni să ceară bani pentru a muta un student de pe-o listă pe alta.“

Altă noutate importantă va fi aceea că un student nu poate fi reprezentat în structuri decizionale ale aceleiași universități, pentru mai mult de cinci ani. „Un student reprezentant poate obține anumite beneficii din partea instituției, deși nu ar trebui să se întâmple așa ceva. Sunt facultăți care oferă beneficii legate de reducerile de taxă, alții oferă anumite burse, unii reprezentanți ai studenților sunt implicați în mod direct în distribuirea locurilor de cazare. Prin urmare, ca reprezentant al studenților, există posibilități destul de mari să te așezi confortabil pentru o perioadă lungă de timp“, a mai explicat Oana Țînțar.

Publicație : Adevărul