UAIC va construi trei noi cămine studențești, ultramoderne!

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a decis să investească în infrastructura de cazare, însă nu oricum, ci având în prim-plan un concept nou, unde dezvoltarea umană, profesională a studenților, securitatea și divertismentul ocupă un loc central.

Conducerea primei universități moderne din România vizează reducerea presiunii existente în momentul de față în privința locurilor de cazare, cauzată de creșterea constantă a numărului de studenți înmatriculați, dar și proiectarea instituției, cât mai vizibil, la nivel internațional.

„Se au în vedere proiecte de rezidență care oferă atracții imbatabile în ceea ce privește dezvoltarea personală și academică, pentru ca studenții să-și poată atinge potențialul cel mai mare. Vor fi spații inspiratoare pentru descoperirea și dezvoltarea proiectelor de viață ale unor tineri care împărtășesc, la UAIC, cei mai buni ani ai vieții lor”, a anunțat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Cămin nou în Complexul „Titu Maiorescu”

Primul proiect, aflat deja în implementare, este noul cămin din Complexul „Titu Maiorescu”, finanțat de Compania Națională de Investiții.

Este un proiect care depășește limitele unei cazări clasice, un concept nou, unde spațiile nu au îngrădiri, unde natura, integrarea în comunitate, dezvoltarea fizico-psihică țin prim-planul și reprezintă mai mult decât simple concepte.

Căminul, destinat cazării tuturor studenților de la UAIC, cu un regim de înălțime S+D+P+5E, va dispune de 198 de locuri de cazare în 99 de camere, cu 2 sau 3 locuri, cu baie proprie, mobilier și balcon pe toată lățimea ei, urmând a beneficia și de 4 camere pentru persoane cu dizabilităţi.

Conform Caietului de sarcini, noul cămin va fi compus din 5 corpuri: corpul 1, cu dublu tract, cu regim de înălțime S+P+5E, corpul 2 de legătură – nodul de circulație verticală cuprinzând scara elicoidală și două lifturi, cu regim de înălțime S+P+5E, corpul 3, simplu tract, cu regim de înălțime D+S+P+5E, corpul 4 și corpul 5, dezvoltate doar în subteran, pentru parcare subterană, adăpost de protecție civilă și spații tehnice.

Conform datelor prezentate de rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, conceptul general va promova durabilitatea, edificiile urmând a fi echipate cu tehnologii ce înlesnesc nu doar economia la principalele servicii, ci mai ales vor reduce emisiile de CO2 și vor readuce natura în comunitate, promovând viața durabilă.

Clădirea va fi dotată și cu săli de lectură și de mese, cu spații tip spălătorie/ uscătorie, având proiectată, de asemenea, și o parcare subterană cu 42 de locuri și o terasă circulabilă înierbată pe acoperiș, cu pereți de siguranță perimetrali.

Obiecctivul a fost aprobat, pe 25 iunie 2020, prin Hotărâre de Guvern, fiind inclus în „Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social” (PNCIPS), subprogramul „Unități și instituții de învățământ de stat”, derulat de CNI. În total, a fost alocată suma de 46,83 milioane lei (aproximativ 10 milioane de euro), contribuția UAIC fiind de 1,5 milioane lei.

Universitatea a făcut demersurile necesare privind relocarea utilităților de pe amplasamentși este de așteptat ca lucrările să demareze în săptămânile următoare, termenul de execuție fiind de 16 luni.

Două cămine studențești în Nicolina!

UAIC deține, pe Bulevardul Nicolae Iorga nr. 32A , în zona Piața Nicolina, un imobil cu două scări de bloc (A și B), cu un număr total de 200 de camere.

Edificiul, cunoscut sub numele de Cămin G4, a fost preluat în administrarea Direcţiei Cămine şi Cantine în cursul anului 2017 și este înregistrat în patrimoniul imobiliar al Universității din 1973, cu titulatura de „Imobil pentru locuințe cadre didactice”.

Intenția UAIC este de a demola acest imobil și de a construi în loc două cămine moderne, cu 8 sau 10 etaje.

În 2021 s-a depus solicitare la Primăria Iași pentru dreptul de superficie teren din jurul căminului pentru a putea obține indicatori urbanistici de extindere.În plus, UAIC a alocat aproape 100.000 de lei pentru Servicii de proiectare PUZ Cămin G4 .

De asemenea, viitoarele cămine vor dispune de surse de energie primară, alături de instalații de energie regenerabilă, neconvețională, dar și un protocol privind reducerea consumurilor.

„Suntem într-un stadiu avansat cu procedurile administrative. Încercăm să răspundem așteptărilor studenților care sunt firești, până la urmă”, a anunțat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, rectorul UAIC.

În total, UAIC pune la dispoziția studenților, an de an, peste 6.500 locuri de cazare, distribuite astfel: în cele patru cămine din Târguşor Copou – C1, C2, C3, C4 – 1.700 locuri, în căminele din campusul „Titu Maiorescu” – C5, C6, C7 şi C8 – 2.000 locuri, în campusul „Codrescu” – C10, C11, C12 şi C13 – 1.800 locuri, în Centrul de Schimburi Internaţionale „Gaudeamus” – 400 locuri, în hotelul studențesc Akademos – 500 de locuri, iar în Căminul „Buna Vestire” – 120 de locuri de cazare.

Publicație : Evenimentul

Studenţii de la UAIC pot plăti din nou online abonamentele şi biletele CTP

 Oficialii Companiei de Transport Public (CTP) Iaşi au anunţat prin intermediul unui comunicat de presă că studenţii de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” pot plăti din nou abonamentele şi a biletelor online.

„A fost reluată posibilitatea de plată a abonamentelor şi a biletelor online pentru studenţii Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi. Decizia a fost luată de către instituţia menţionată, motivată de faptul că baza de date a beneficiarilor de preţuri reduse a fost complet actualizată. Astfel, din 17 martie 2023, toţi studenţii acestei universităţi pot achiziţiona abonamente cu preţ redus din aplicaţia 24pay”, se arată într-un anunţ oficial al CTP semnat de către Cristian Stoica, directorul general al societăţii

Publicație : Ziarul de Iași

Politehnica ieșeană va încasa 2 milioane de lei din Fondul de Dezvoltare Instituțională, având toate cele șapte proiecte aprobate cu punctaje mari

 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va încasa aproximativ 2 milioane de lei de la Ministerul Educației, după ce toate cele șapte proiecte depuse de către Politehnica ieșeană pe domeniile din Fondul de Dezvoltare Instituțională au fost aprobate pentru finanțare. La majoritatea domeniilor, TUIASI a obținut printre cele mai mari punctaje din țară, iar finanțarea obținută este aproape de maximum.

Proiectele au fost depuse în perioada 1 – 20 februarie 2023, iar competiția FDI a fost coordonată, ca în fiecare an, de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior din cadrul Ministerului Educației. Aceștia au evaluat și au selectat proiectele depuse de către universitățile din toată țara. În mod concret, au fost depuse peste 45 de proiecte pentru fiecare dintre cele șapte domenii. Competiția a fost una strânsă, iar departajarea s-a făcut la zecimi sau sutimi de puncte.

În total, la nivelul întregii țări, au existat 14 proiecte care nu au primit deloc finanțare, iar pentru o parte dintre proiectele câștigătoare a fost acordată doar finanțare parțială. Conform informațiilor furnizate de Ministerul Educației, suma maximă care poate fi obținută de o universitate pentru fiecare proiect este de 400.000 lei, cu următoarele excepții: domeniul 3 – 600.000 lei; domeniul 4 și domeniul 7– 250.000 de lei.

Domeniile de finanțare sunt:

  • Domeniul 1: creşterea echităţii sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirea accesului la învățământul superior;
  • Domeniul 2: internaționalizarea învățământului superior din România;
  • Domeniul 3: asigurarea funcționării în bune condiții a grădinilor botanice universitare, a stațiunilor didactice, a bazelor de practică și a altor infrastructuri de susținere a activităților didactice, similare bazelor de practică, din cadrul universităţilor, folosite pentru instruirea studenților;
  • Domeniul 4: susținerea activităților societăților antreprenoriale studențești (SAS) din cadrul universităților;
  • Domeniul 5: îmbunătățirea calității activității didactice, inclusiv a respectării deontologiei și eticii academice;
  • Domeniul 6: dezvoltarea capacității instituționale pentru cercetare în universități;
  • Domeniul 7: corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră.

 Publicație : Ziarul de Iași

Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași organizează o întâlnire cu academicianul Bogdan Simionescu

Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Asociația „Universul Prieteniei”, invită publicul joi, 23 martie 2023, de la ora 15.00, la o întâlnire cu academicianul Bogdan Simionescu.

Evenimentul „Chimie, trăiri și sentimente – Academician Bogdan Simionescu” este parte integrantă a proiectului „Salonul cu amintiri”, inițiat în anul 2022 de Asociația „Universul Prieteniei” Iași, în cadrul căruia au loc, lunar, întâlniri cu personalități ieșene, adevărate modele, care împărtășesc publicului amintiri și experiențe adunate de-a lungul anilor.

„Chimie, trăiri și sentimente – Academician Bogdan Simionescu”

Academicianul Bogdan C. Simionescu s-a născut la 16 martie 1948, la Iași. A absolvit Facultatea de Chimie Industrială la Iași și a susținut doctoratul în Belgia. Este profesor la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ din Iaşi şi cercetător ştiinţific I la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ Iaşi. Coordonează grupe de cercetare în cadrul Institutului „Petru Poni“, al cărui director a fost timp de 14 ani (2000 – 2014),  este conducător de doctorat, director al Centrului de Excelenţă „Polimeri“ din Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ Iaşi, director al Platformei de formare şi cercetare interdisciplinară „Materiale polimerice înalt performante pentru medicină, farmacie, microelectronică, stocare de energie/informaţii, protecţia mediului“ (MATMIP) din aceeaşi universitate. În ultimii ani, a fost director şi coordonator al mai multor granturi internaţionale şi naţionale.

A predat ca profesor invitat la universităţile din Japonia, Germania, Polonia, Franța etc. Rezultatele cercetărilor se regăsesc în peste 350 de lucrări ştiinţifice apărute în străinătate şi în ţară, două cărţi (în colaborare), capitole în cărţi, brevete. A susţinut peste 130 de conferinţe în Europa, SUA, Canada, Japonia. Este membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte și membru titular al Academiei Române. În perioada 2012 – 2014 a fost preşedinte al Filialei Iaşi a Academiei Române, iar în perioada 2014 – 2022 a fost Vicepreşedinte al Academiei Române. În iunie 2015 a fost distins cu Medalia „Cristofor Simionescu“ pentru excelenţă în chimie macromoleculară acordată de American Chemical Society şi a Filialei ACS din România. La 1 Decembrie 2015 a fost distins de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler. În 19 iulie 2022, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

În cadrul proiectului „Salonul cu amintiri” sunt promovate și tinere talente, de această dată invitatul fiind Valentin Rotar, elev în clasa a VIII-a la Colegiul de Artă „Octav Băncilă” Iași, care va susține un scurt recital la vioară, acompaniat de prof. Luiza Botez.

Evenimentul va fi prezentat de Rodica Rodean, preşedintele Asociaţiei „Universul Prieteniei” Iaşi, și Mihaela Tudose, muzeograf, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”.

Publicație : Bună Ziua Iași

USV Iași organizează meditații gratuite la matematică, pentru elevii de liceu

Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi vine în sprijinul elevilor de liceu, oferindu-le meditații gratuite la matematică, utile nu numai celor care doresc să urmeze una dintre facultățile USV, ci și celor care se pregătesc pentru susținerea examenului de Bacalaureat.

Deși cursurile se adresează în special potențialilor săi studenți, indiferent de facultatea pentru care optează, participanților nu li se solicită niciun fel de angajament față de USV Iași.

Meditațiile vor fi organizate prin Departamentul de Matematică al USV Iași și se vor desfășura on-site, în perioada 1 aprilie – 15 iunie 2023, în fiecare sâmbătă, în intervalul orar 9:00 – 11:00, în Amfiteatrul A6, situat în clădirea principală a Universității.

Profesor de etică, trimis în judecată! Cerea mită de până la 10.000 de euro de…

Dragi elevi, Bacalaureatul se aproprie, iar Universitatea de Științele Vieții din Iași dorește să vă ajute. Prin urmare, începând cu 1 aprilie, în fiecare sâmbătă, în intervalul orar 9:00-11.00 vor avea loc ore de pregătire gratuită, la matematică, pentru elevii din clasa a XII-a.

Publicație : Bună Ziua Iași

Concurs de produse tradiționale pregătite de elevi sau studenți, la USV Iași

Preparate care mai de care mai gustoase și apetisante, realizate după rețete bine păstrate de către elevi și studenți. Acestea au fost jurizate și degustate în cadrul Concursului Național ,,IDENTIFICARE DE PRODUSE TRADIȚIONALE” .

Organizat de către Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare (FIRAA) din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, concursul a ajuns la ediția a V-a și este dedicat atât elevilor, cât și studenților, care s-au înscris individual sau în echipă. Coordonatorii și organizatorii concursului sunt Gabriel Vasile Hoha, directorul Direcției Agricolă Județeană și Mihaela Ivancea, prodecan Facultatea de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare (FIRAA) din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii (USVIași) ”Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.

Concurs de produse tradiționale pregătite de elevi sau studenți, la USV Iași: „S-a dublat numărul de preparate”

Astăzi (n.r- 18 Martie 2023), s-a desfășurat concursul de produse tradiționale pregătite de elevi sau studenți la USV Iași. În această ediție, numărul preparatelor s-au dublat, iar printre candidați se numără și 2 studenți din Turcia, care sunt veniți prin programul Erasmus + în cadrul facultății și o elevă de la Școala Generală ,,Miron Costin” din Bacău.

Aceștia au candidat cu niște rețete culinare inedite. Organizatorii vor recompensa participanții la concurs cu premii și diplome. Premiile constau în bani, precum premiul I – 350 de lei, premiul al-II-lea – 250 lei și premiul al- III-lea – 200 de lei. De asemenea, vor fi și câteva premii speciale, care vor fi remunerate tot în bani.

„Concursul de produse tradiționale a ajuns la a V-a ediție. De la an la an, cresc numărul participanților și acest lucru este bucurător. Îmi doresc să ajungeți pe cele mai înalte drepte. Vă pot ajuta să vă atestați produsele, ca să aveți o afacere de succes. Dar, până atunci, vă doresc mult succes tuturor participanților”, a declarat directorul Direcției Agricole, Gabriel Vasile Hoha.

 Publicație : Bună Ziua Iași și Evenimentul și Ziarul de Iași și Ziarul de Iași