Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat Seara Editurii

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a organizat vineri, 15 iulie 2022, Seara Editurii UAIC. Desfășurat în prezența rectorului universității, prof. univ. dr. Tudorel Toader, și a directorului Editurii UAIC, prof. univ. dr. Constantin Dram, evenimentul a propus o inedită celebrare a cărții editate la cea mai veche universitate din România, într-o strânsă colaborare cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE).

Astfel, la Ceainăria din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a UAIC, prezentarea cărților a fost încadrată de expoziția „Flori, Autoportrete și Cărți”, în care au fost expuse 25 de lucrări ale studenților de la Facultatea de Arte Vizuale și Design a UNAGE. Coordonatorii proiectului expoziției de artă sunt conf. univ. dr. Cristian Ungureanu, Prorector al UNAGE, și  conf. univ. dr. Adrian Stoleriu, Decan al Facultății de Arte Vizuale și Design a UNAGE.

Care a fost programul serii

Programul serii a debutat cu un recital de jazz susținut de Eva-Maria Gârlea – voce și Paul Pintilie – pian, ambii absolvenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. În continuare au luat cuvântul prof. univ. dr. Tudorel TOADER (Rectorul UAIC), prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță (Rectorul UNAGE), Cosmin Stanciu (consilierul președintelui Consiliului Județean Iași) și prof. univ. dr. Constantin Dram (directorul Editurii UAIC).

Prezentările de carte, în număr de nouă, au pus în evidență lucrări reprezentative pentru domeniile în care se înscrie programul editorial al UAIC. Prima autoare care a luat cuvântul a fost lect. univ. dr. Maria Corina Barbaros, prezentând volumele „Marketing și comunicare politică. Repere teoretice și strategii de acțiune” și „Comunicarea în domeniul sănătății. Teorii, modele explicative, aplicații”. A urmat lect. univ. dr. Livia Iacob, cu prezentarea cărții „Exodul balcanic. Studii de literatură comparată și imagologie culturală”. Prof. univ. dr. Daniela Şoitu a prezentat atât cea mai recentă carte apărută, „Îngrijirea de lungă durată: practici, măsuri, politici”, coordonată împreună cu Aniela Matei, cât și volumul „Noi perspective asupra cursului vietii. Cercetări, politici şi practici”, coordonat împreună cu Adina Rebeleanu, cu referiri și la activitatea în cadrul redacției Analelor Științifice ale UAIC, seria Asistență Socială.

Conf. univ. dr. Carmen Toderaşcu și dr. Ovidiu-Ilie Stofor au prezentat una dintre recentele apariții din colecția Ekonomikon, „Provocările tehnologiilor informaţionale asupra sistemelor de asigurări”.

Lucian Bălănuță a prezentat volumul „Evaluarea raporturilor de forţe”, iar prof. univ. dr. Nicu Gavriluță a prezentat bestseller-ul diturii UAIC pentru anul 2021, „Homo magicus. Camuflări, mistere, soteriologii”.

Pentru domeniul istoriei, au prezentat pr. dr. Vasile-Lucian V. Goldan – volumul  „Mitropolitul Iosif Naniescu 1875-1902”, conf. univ. dr. Cristian Ploscaru – cel  mai recent volum „Politică, reformă și interogații identitare în Moldova, 1822-1832”, iar dr. Eduard Rusu – volumul  „Muzica și puterea politică în Moldova și Țara Românească, secolele al XV-lea – al XVIII-lea”, toate trei volumele apărute în prestigioasa colecție HISTORIC

Publicație : Bună Ziua Iași

Iașul va deveni un nod major în viitoarea rețea națională și europeană de comunicații cuantice, cu sprijinul specialiștilor TUIASI, într-un proiect important, dezvoltat la nivel național

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va implementa în capitala Moldovei, alături de o serie de parteneri, un proiect de 10 milioane de euro ce are ca scop transformarea Iașului într-un important nod în viitoarea rețea națională și europeană de comunicații cuantice. La Politehnica ieșeană vor fi pregătiți specialiști în tehnologii cuantice, pentru a putea sprijini extinderea rețelei la nivelul întregii Uniune Europene și pentru a continua cercetarea fundamentală și aplicată în acest domeniu.

Proiectul RoNaQCI (Romanian National Quantum Communication Infrastructure) își propune dezvoltarea în România a unei infrastructuri de comunicații cuantice de peste 1.500 de kilometri și crearea a șase rețele metropolitane în orașele București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța. Vor fi conectate la această rețea 10 universități, cinci institute de cercetare, cinci instituții publice, trei centre de date și o clinică medicală. Proiectul este doar baza unei dezvoltări în anii care urmează, creându-se posibilitatea de a dezvolta pe viitor conectarea prin infrastructura cuantică a rețelei de internet cu țările vecine României.

RoNaQCI este coordonat la nivel național de către Universitatea Politehnica București și va fi utilizată infrastructura suport a rețelei universitare a sistemului de educație – RoEduNet, care are deja o conexiune de 6.000 de kilometri în toată țara. Consorțiul care va implementa acest proiect este format din 12 universități și 7 institute de cercetare, în total fiind implicați 30 de parteneri.

„Proiectul reprezintă un important pas în față pentru implementarea tehnologiei de comunicații cuantice de ultimă generație, cu scopul de a aborda cele mai importante provocări din epoca digitală.  Va asigura comunicații securizate, în virtutea legilor care guvernează fizica cuantică. Proiectul va fi dezvoltat în cadrul Programului Europa Digitală și continuă demersul propriu al TUIASI, de digitalizare a instituției, serviciilor și de dezvoltare a unor huburi de cercetare în zona digitalizării, big data și a comunicațiilor cuantice”, a declarat conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorector responsabil de informatizare și comunicații digitale la TUIASI.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va fi un contribuitor important al acestui proiect, fiindcă a dezvoltat deja în domeniul calculului cuantic o importantă resursă umană, atât la nivel de cercetare fundamentală, cât și în ceea ce privește cercetarea aplicativă. Soluțiile inovative dezvoltate de către echipele universității vizează dezvoltarea de algoritmi quantici și implementarea lor în diferite medii de simulare, dar și în medii hardware existente. Deja există, la nivel educațional, programe de studiu care vizează implementarea tehnologiilor cuantice, la nivelul a trei programe de master, inclusiv unul care formează specialiști în domeniul securității cibernetice.

„Universitatea Tehnică oferă deja, în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, programe de studiu prin care se asigură competențe de bază în domeniul calculului cuantic, comunicațiilor cuantice și securității cibernetice. Aceste programe de studiu vor fi extinse și completate cu noi module de formare avansată în domeniul tehnologiilor cuantice”, a declarat prof. univ. dr. ing. Vasile Manta, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare.

La nivel local, construirea acestei infrastructuri se va realiza în cadrul proiectului printr-un parteneriat între TUIASI, RoEDU, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și clusterul ImagoMol. Specialiștii TUIASI vor implementa și testa o rețea metropolitană de comunicații cuantice, urmând a fi implementate 3 linkuri de comunicații securizate în Iași, toate folosind tehnologii cuantice de tipul Quantum Key Distribution.

Totodată, alături de clusterul ImagoMol și Spitalul de Urgențe „Sf. Spiridon”, care aparține acestui cluster, va fi implementat un studiu de caz despre cum pot fi securizate comunicațiile ce implică date medicale. O misiune importantă a acestui proiect va fi de a dezvolta, la nivelul universităților, competențele necesare pentru a implementa, opera și extinde comunicațiile cuantice la nivel național și, ulterior european, dar în special pentru a crea o masă critică de specialiști în acest domeniu.

„Iașul va deveni un important hub de training în tehnologii cuantice și vor fi create sinergii cu Hubul European de Inovare Digitală, Digital Innovation Zone, coordonat de TUIASI, prin care vor fi dezvoltate programe de formare de competențe digitale în domeniul tehnologiilor cuantice, adresând o plajă mai largă de beneficiari, printre care și IMM-uri și instituții publice”, a mai punctat conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman.

Implementarea proiectului se va face în următoarele 30 de luni, finanțarea fiind asigurată 50% prin Programul Europa Digitală și 50% de către statul român, prin fonduri structurale.

Publicație : Bună Ziua Iași

UMF, admitere la indigo cu 2021: aproape 4 candidaţi pe loc la Medicină şi Asistenţă Medicală

 2.207 de dosare au fost depuse la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) la concursul de admitere din 2022, tinerii pregătindu-se deja de examenul care va avea loc pe 24 iulie. 

Cele mai căutate patru specializări de la UMF s-au menţinut şi anul acesta. La Medicină generală au fot depuse 1.166 de dosare, cu 10 mai puţin de cât anul trecut, fiind o concurenţă de 3,59 de candidaţi pentru a ocupa unul dintre cele 325 de locuri bugetate. Cea mai mare concurenţă de la UMF este însă la Asistenţă Medicală Generală, unde sunt 70 de locuri la buget, cu 8 mai multe faţă de anul trecut, şi 275 de candidaţi înscrişi, rezultând o concurenţă de 3,93 de candidaţi / loc bugetat.

Pe poziţia a treia se află Medicina Dentară, cu aproape acelaşi număr de candidaţi ca anul trecut – 344 faţă de 345 în 2021 – fiind o concurenţă de 3,34 candidaţi / loc bugetat. Concurenţa nu a fost însă la fel de mare la toate specializările de la UMF, pe cele 820 de locuri la buget şi 568 de locuri la taxă pregătite de universitate pentru absolvenţii de liceu.

Specializarea Asistenţă de profilaxie stomatologică nu a prins nici anul acesta, fiind 3 candidaţi înscrişi pe 12 locuri bugetate, iar problemele cele mai mari sunt la Farmacie şi anul acesta. Sunt doar 31 de dosare pe 77 de locuri bugetate, o concurenţă de 0,40 candidaţi / loc bugetat. Lucrurile stau însă mai bine decât anul trecut, fiindcă a fost lansată oficial specializarea Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic, care a avut un succes nesperat: sunt 38 de dosare depuse pe 25 de locuri la buget. Iar adunând locurile, anul acesta au fost 69 de candidaţi la Farmacie, la cele două specializări, faţă de 45 câţi au fost anul trecut.

Şi numărul candidaţilor pe universitate nu diferă cu mult de la un an la altul – sunt 2.207 anul acesta faţă de 2.226 în 2021, diferenţa semnificativă fiind făcută de numărul de locuri de la buget, care au crescut cu 85 faţă de anul trecut, în timp ce la taxă sunt cu 20 de locuri mai puţin. Concursul de tip grilă de 3 ore pentru admiterea la UMF este programat pentru data de 24 iulie, urmând a se desfăşura fizic, la sediul universităţii, repartiţia pe săli urmând a fi stabilită în perioada următoare.

 Publicație : Ziarul de Iași

Sorbonne-Nouvelle quitte le Quartier latin, sur fond de polémique

Sur son nouveau campus, l’université n’a pas assez de salles pour tous ses cours. Elle jongle pour établir les emplois du temps, dans un climat social fortement dégradé.

Censier, clap de fin. Cet été, l’université Sorbonne-Nouvelle quitte définitivement ses bâtiments du Quartier latin, amiantés et à bout de souffle. Elle vient d’emménager sur un campus tout neuf, près de la place de la Nation. Enfin ! Neuf ans que ce projet, reporté à plusieurs reprises, avait été annoncé par le ministère de l’enseignement supérieur.

En septembre, les 17 000 étudiants de cette université parisienne (anciennement Paris-III), connue pour ses formations en langues, civilisations, théâtre et cinéma, franchiront les portes de ce bel ensemble vert-jaune-bleu tout en courbes et trapèzes, conçu par l’architecte Christian de Portzamparc.

Mais la rentrée s’annonce houleuse : le nouveau campus, bien que de surface équivalente à l’ancien, ne dispose pas d’assez de salles pour tous les cours prévus. Une partie de l’espace a été absorbée par la salle de spectacle et par le restaurant du Crous, dont l’ancien site était dépourvu. De fait, l’établissement comptera, à la rentrée, une trentaine de salles en moins.

Publicație : Le Monde