Șase candidați în cursa pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Iată cine sunt aceștia

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) este în febra alegerilor academice. În perioada 26 februarie 2024 – 1 martie, cadrele didactice și-au depus candidaturile pentru cea mai înaltă funcție din instituție, cea de rector. Iată cine sunt cei șase candidați.

Alegeri academice pentru funcția de rector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Șase candidați

În perioada 26 februarie 2024 – 1 martie, cadrele didactice UAIC și-au depus candidaturile pentru funcția de rector. Aceștia sunt prof. univ. dr. Tudor Luchian, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof. univ. dr. Tudorel Toader, conf. univ. dr. Adrian Muraru și prof. univ. dr. Liviu-George Maha.

În data de 12 martie 2024 are loc primul tur de alegeri, iar dacă atunci nu se întrunește cvorumul legal, alegerile se reiau pe 15 martie. În data de 18 martie este programat turul II, şedinţa de Senat pentru validarea rectorului fiind în perioada 19-25 martie. Până pe 26 martie, dosarul privind alegerea rectorului va fi finalizat și transmis către Ministerul de Resort.

Concurență mare pentru funcția de rector

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, actual rector al UAIC, a preluat funcția în aprilie 2014, în urma alegerilor interne. Mandatul său a fost suspendat în perioada 23 februarie 2017 – 17 aprilie 2019, când a fost ministru al Justiţiei. Și-a reluat activitatea de rector al UAIC după ce a predat atribuțiile de ministru interimar al Justiției Anei Birchall, iar din anul 2020 a fost reales în funcția de rector.

În planul managerial publicat pe site-ul instituției, profesorul universitar subliniază faptul că cea mai veche universitate din țară are nevoie de continuate.

„Candidatura pentru funcţia de Rector al Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi are la bază, deopotrivă, continuarea proiectelor demarate, valorificarea rezultatelor deja obținute precum şi îndeplinirea de noi obiective”, se arată în planul managerial al prof. univ. dr. Tudorel Toader.

În planul managerial al contracandidatului prof. univ. dr. Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizică, se arată principalele obiecte pe care și-ar dori să le îndeplinească într-un mandat de rector în perioada 2024-2029.

„Ca repere esenţiale în acţiunile întreprinse cu toți colegii din instituție, voi cultiva şi premia excelenta şi spiritul critic academic şi social, calități fundamentale ale oricărei universități de prestigiu. Voi cultiva creșterea profesională prin crearea unei atmosfere de încredere, în care toți colegii să se simtă sprijiniți şi motivați în atingerea obiectivelor proprii și instituţionale, într-un cadru de activitate academic deschis, în care să fie încurajată colaborarea reală. Mă va preocupa în mod distinet afirmarea și menținerea unui mediu sănătos, care să cultive meritocrația şi respectul față de valorile academice universale, să faciliteze obținerea excelenţei în proiectele specifice derulate pe palierele de educație, cercetare şi transfer al valorilor noastre în societate”, se arată în planul managerial al prof. univ. dr. Tudor Luchian.

Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), a fost prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic al universității, făcând parte din echipa actualului rector, Tudorel Toader, din data de 14 iulie 2016 până pe 25 ianuarie 2024.

„În calitate de Prorector al UAIC şi Ordonator de credite al acesteia (în perioada 03.03.2017 24.04.2019), m-am implicat în mod competent, responsabil și dedicat în managementul de top al celei mai vechi Universitäti din România”, se arată în planul managerial al prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.

Un alt candidat pentru funcția de rector al UAIC este prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.

„Sper că membrii comunității academice vor găsi puncte de consens benefic între planul meu managerial și planurile celorlalți colegi candidați. Sunt un adept al compromisului just şi rezonabil, dispus la căutarea asiduă a unor soluții echitabile şi benefice tuturor membrilor comunității academice, în lumina valorilor morale”, se arată în planul managerial al prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa.

Tot de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor candidează și prof. univ. dr. Liviu-George Maha.

„Programul meu managerial este centrat pe oameni, pe toți membrii comunității academice (cadre didactice, cercetători, personal didactic auxiliar, personal nedidactic şi, nu în ultimul rând, studenți), principiu care va ghida deciziile şi acțiunile în timpul mandatului. Pe parcursul ultimului an, în urma dialogurilor constructive purtate cu foarte mulți colegi, am reuşit să observ atât aspectele de interes comun, cât şi problemele specifice la nivel de departament sau facultate”, se arată în planul managerial al prof. univ. dr. Liviu-George Maha.

Conf. univ. dr. Adrian Muraru, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, este cel de-al șaselea candidat în cursa pentru funcția de rector al UAIC.

„Dacă voi fi ales rector, îmi va face o deosebită plăcere să invit, în mandatul 2024-2029, fiecare cadru didactic şi cercetător titular al UAIC la o conversație despre universitatea noastră, despre ceea ce ar trebui să fie o școală de învățătură înaltă în orientul european”, se arată în planul managerial al conf. univ. dr. Adrian Muraru.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Pont pentru tineri! O nouă sesiune pentru studii de limbi străine la UAIC Iași

Sesiune pentru studii de limbi străine, anunțată de Centrul de Limbi Străine și Formare Continuă al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Entitatea continuă perioada de înscrieri până pe data de 15 martie 2024

Centrul de Limbi Străine și Formare Continuă al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași anunță continuarea perioadei de înscrieri la noua sesiune de cursuri până pe data de 15 martie 2024. Înscrierile se pot face la biroul din cadrul Librăriei „Orest Tafrali” – Corpul A, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-16:00 sau online, trimițând solicitarea pe adresa de e-mail: office@conventus.ro.

O nouă sesiune pentru studii de limbi străine, la Universitatea „Cuza” din Iași

Cursurile care vor începe în sesiunea de primăvară vor avea următoarele tarife: Franceză, Italiană, Spaniolă – 15 ședințe/nivel 550 de lei – liceeni, studenți, masteranzi, doctoranzi, angajați UAIC, 750 de lei – salariați. Engleză – 25 ședințe/nivel 850 de lei – liceeni, studenți, masteranzi, doctoranzi, angajați UAIC, 1.250 de lei – salariați. O ședință are 90 de minute. Se vor face câte 2 ședințe a câte 90 de minute săptămânal. Pentru informații și înscrieri puteți contacta și obține informații la numărul de telefon 0728 990 220 sau pe e-mail (office@conventus.ro) ori completând formularul din următorul link de AICI.

Cursurile de la UAIC vor începe din data de 25 martie 2024

Noile cursuri vor începe din data de 25 martie 2024 și se vor desfășura după următorul program: Limba engleză, nivel începător: marți și joi, 18.00-19.30; Nivel intermediar: marți și joi, 19.30-21.00. Mai departe, Limba spaniolă, nivel începător: luni și miercuri, 16.30 și 18.00, Limba franceză, nivel începător, de miercuri și vineri, între 18.00 și 19.30. La nivel intermediar: miercuri și vineri, 19.30-21.00, iar la Limba italiană, nivel începător vor fi luni, între 19.00 și 20.30, respectiv 16.30-18.00. Oferta UAIC Iași este una generoasă, cu posibilități de dezvoltare profesională și în carieră prin această nouă sesiune pentru studii de limbi străine.

Publicație : Bună Ziua Iași

Studenții ieșeni își descoperă viitoarea carieră cu programul educațional Mindcraft Academy

BRD, ca partener fondator, lansează programul Mindcraft Academy, desfășurat împreună cu Școala de Valori, în calitate de partener educațional. Proiectul le va oferi studenților ieșeni contexte de învățare pentru a-și descoperi pasiunea, dezvolta competențele și alege o carieră, fără a neglija întrebările care îi preocupă. Astfel, până în mai 2024, studenții din Iași vor avea acces în program prin intermediul a patru ateliere educaționale.

Program educațional prin care studenții ieșeni își pot descoperi cariera

Studenților ieșeni li se va oferi contextul prin care să pună întrebări relevante pentru dezvoltarea personală și profesională, cu scopul de a-și descoperi cel mai curajos pas din carieră.

Prin acest parteneriat, BRD și Școala de Valori și-au propus să construiască o infrastructură, deoarece studenții participanți în program vor beneficia de un dialog relevant, constant și cu sens pentru alegerile pe care le vor face în carieră, concentrat pe dezvoltare, descoperire și determinare. Tinerii vor înțelege cum să ia decizii în cunoștință de cauză pentru viața pe care și-o doresc, având imaginea completă a unor povești de viață care inspiră și motivează.

Astăzi, 2 martie 2024, de la ora 10.00, până la 12.00, în Sala Centrului de Consiliere TUIASI, Campus Tudor Vladimirescu, Cămin T1-T2, parter, Aleea Profesor Gheorghe, Alexa/Bulevardul Tudor Vladimirescu, 109-111, are loc atelierul „Antreprenor sau angajat, Cum e mai ușor sau mai bine pe termen lung?”. De la ora 12.30, până la 14.30, în Sala SAS, Campus Tudor Vladimirescu, Cămin T3-T4, parter, are loc cel de-al doilea atelier, „Cum să folosești tehnologia ca toll de dezvoltare și în carieră”.

Duminică, 3 martie 2024, de la ora 10.00, în Sala Centrului de Consiliere TUIASI, Cămin T1-T2, va fi susținut atelierul „GRWM pentru joburile viitorului, Învățare activă și problem solving”. Ultimul atelier are loc de la ora 12.30, în Sala SAS, Campus Tudor Vladimirescu, Cămin T3-T4, „Cum să faci alegeri potrivite cu banii tăi”.

Participanții vor fi așteptați și la târgurile de joburi

Programul se adresează studenților care doresc să își descopere potențialul și să învețe lucruri despre ei și despre cerințele de pe piața muncii, astfel încât să afle ce job li se potrivește, dar și de ce competențe au nevoie pentru a ajunge acolo. Tocmai de aceea, programul Mindcraft Academy pune accent pe diversitatea activităților educaționale.

După participarea la activitățile din program, studenții vor dobândi competențe de comunicare, gândire critică, intraprenoriat, leadership și educație financiară. Participanții vor fi așteptați și la târgurile de joburi, care pot fi un bun prilej de a fi angajat într-o companie care pune accent pe dezvoltarea celor care sunt la început de drum și nu au experiență.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Despre Medicina Transnațională, o specială întâlnire pentru studenți și profesori, medici, specialiști, la Iași

Temă interesantă pe Medicina Transnațională, dezbătută la Iași! Dr. Peter Hegyi, directorul Centrului de Medicină Translațională al Universității „Semmelweis” din Budapesta, Ungaria, susține, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, două conferințe științifice, în perioada 4-5 martie 2024

Directorul Centrului pe Medicina Translațională, dr. Peter Hegyi, din cadrul Universității „Semmelweis” va susține două prelegeri la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași.

„Dr. Peter Hegyi a acceptat invitația noastră de a conferenția la UMF Iași. Cele două prelegeri științifice pe care domnia sa le va susține la UMF Iași au loc în contextul relațiilor de colaborare dintre Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» Iași și Universitatea «Semmelweis» din Budapesta, una dintre cele mai respectate universități din Europa. În anul 2022, a fost încheiat un acord între IOSUD UMF Iași și Centrul de Medicină Translațională de la «Semmelweis», acord care oferă studenților doctoranzi care sunt și rezidenți oportunitatea extraordinară de a participa la programul de doctorat în cotutelă în Medicină Translațională”, a transmis prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Despre Medicina Transnațională, o specială întâlnire la Iași

Prima prelegere, intitulată „From Science to Society: Transforming research to Society”, va avea loc luni, 4 martie, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade”. În acest context, oficialii UMF Iași arată că, pe baza datelor colectate de Eurostat, în medie, 1,7 milioane de oameni mor anual în Europa, dintre care 1,2 milioane de decese ar putea fi prevenite prin măsuri de prevenție și intervenții mai eficiente în domeniul sănătății publice.

„Pornind de la această statistică, dr. Hegyi va arăta în ce mod Medicina translațională poate contribui la reducerea ratei de mortalitate, oferind exemplul modelului ciclic de Medicină translațională dezvoltat de Academia Europaea – o organizație a cărei misiune asumată este de a susține educația și cercetarea la cel mai înalt nivel al excelenței, sau al programului hibrid de doctorat și rezidențiat în medicină Translațională al Universității «Semmelweis», care oferă oportunitatea studenților de a se implica simultan în activitatea medicală și științifică”, arată reprezentanții UMF Iași.

Dr. Hegyi va prezenta rezultatele unui studiu în care au fost analizate cauzele și factorii de risc ce stau la baza ratei ridicate de mortalitate

A doua prelegere, „Unveiling the Hidden Dangers: Exploring Mortality and Morbidity Risks in Post-Acute Pancreatitis Patients”, va avea loc marți, 5 martie, de la ora 14.00, tot în Aula „George Emil Palade”.

„În cadrul acestei conferințe, dr. Hegyi va prezenta rezultatele unui studiu în care au fost analizate cauzele și factorii de risc care stau la baza ratei ridicate de mortalitate, după externare, a pacienților care suferă de pancreatită acută”, mai reliefează cei de la UMF Iași.

De scos în prim-plan că dr. Péter Hegyi este un recunoscut cercetător în comunitatea științifică, apreciat pentru contribuțiile sale semnificative în pancreatologie și educație medicală. Descoperirile sale revoluționare au elucidat rolul critic al celulelor ductale în pancreatită, demonstrând cum substanțe precum acizii biliari, acizii grași și etanolul afectează secreția ductală pancreatică prin deteriorarea mitocondrială și suprasolicitarea calciului. Plecând de la Medicina Transnațională, vorbim de o utilă întâlnire pentru studenți și profesori, medici, specialiști, la Iași.

 Publicație : Bună Ziua Iași

„Ştiam că voi face voluntariat la AIESEC din prima zi la facultate, când am mers la corturile lor”. Povestea celei mai vechi asociaţii studenţeşti ieşene

„Înainte de AIESEC nu am făcut niciun fel de voluntariat. Nu ştiam ce înseamnă cuvântul VOLUNTARIAT, spuneam că e muncă neremunerată. Regret că nu am făcut voluntariat şi când eram la liceu. Într-o lume atât de solicitantă şi totuşi plină de oportunităţi, AIESEC bifează toate căsuţele şi dorinţele unui tânăr student: te ajută să te descoperi, să interacţionezi cu oameni care valorează şi au viziuni similare, dezvoltă hard skills şi soft skills, ceea ce te diferenţiază pe viitor în piaţa muncii.”

 Voluntariatul este activitatea de interes public desfăşurată din proprie iniţiativă de orice persoană, în folosul altora, fără a primi o contraprestaţie materială. Sherry Anderson a spus: „Voluntarii nu sunt plătiţi nu pentru că nu au nicio valoare, ci pentru că sunt de nepreţuit”.

Principalele departamente

Asociaţia Internaţională a Studenţilor în Economie şi Ştiinţe Comerciale (AIESEC) este o asociaţie studenţească fondată de tineri pentru tineri, o organizaţie internaţională, care are drept scop dezvoltarea abilităţilor de leader prin intermediul anumitor programe de schimb, fie culturale sau profesionale, cât şi prin simplul pas de a deveni membru în organizaţie pentru că ai oportunitatea de a învăţa cum să fii un leader încercând diverse poziţii de leadership în cadrul organizaţiei.

AIESEC a fost fondată ca organizaţie în 1948, iar în România a apărut în 1990, şi ulterior în Iaşi în 1993. În prezent această asociaţie are 92 de membri în Iaşi, iar la nivel global are 40.000 de membri. Pentru a putea face voluntariat la AIESEC trebuie să ai vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani şi să cunoşti engleza la un nivel de A2-B1. Principalele departamente ale organizaţiei sunt:

– iGV (Incoming Global Volunteers) care se ocupă de aducerea tinerilor din diferite ţări în România (Iaşi în special, dar mai sunt şi oportunităţi pentru Vaslui şi Suceava) în şcoli sau Grădiniţe prin programele Global Classroom sau Fingerprint , pentru o perioadă de o lună;

– OGV (Outgoing Global Volunteers) prin care tinerilor din Iaşi li se oferă locuri de voluntariat în diferite ţări ale lumii (Asia, Africa, Europa, America), în diferite domenii (educaţie, management, marketing etc) şi ultimul iGT (Incoming Global Talent) care se ocupă de crearea de oportunităţi de intership şi de aducerea tinerilor din diferite ţări ale lumii, în companii din regiunea Moldovei, pe diferite domenii (marketing, PR, arhitectură, inginerie, IT), pentru o perioadă de la două până la şase luni.

„Tineri diferiţi, dar care au scopuri şi vise comune”

„AIESEC este ca o familie unită, formată din tineri diferiţi, dar care în acelaşi timp au scopuri şi vise comune prin care vor să schimbe lumea spre bine. Aici tinerii pot dobândi calităţile unui leader şi mai multă experienţă în comunicarea cu oamenii, care ulterior i-ar putea ajuta când vor dori să se angajeze la job-uri corelate cu Marketing, PR, HR, Finanţe/Economie, Management. Un avantaj ar fi faptul că îţi dezvolţi abilităţile de comunicare în limba engleză, fiindcă comunicăm atât între noi în această limbă, cât şi cu tineri din alte ţări, care participă la intervuri şi vor să-şi creeze o experienţă unică cu ajutorul AIESEC”, ne-a declarat Ana Savcenco, membru AIESEC, studentă la Facultatea de Litere, UAIC.

AIESEC organizează în aprilie la Iaşi „Heading For The Future”, eveniment prin intermediul căruia conectează companii cunoscute cu tinerii interesaţi de a descoperi cariera lor profesională prin workshops şi alte spaţii de networking. „Ar părea ciudat dacă aş spune că nu am o părere bună despre această asociaţie, însă cu toată sinceritatea îţi spun că sunt în AIESEC de un an şi patru luni şi sunt foarte fericită că am aplicat la această organizaţie. Ştiam că voi face voluntariat la AIESEC din prima zi la facultate, când am mers la corturile din faţă la UAIC. Un aspect care ne diferenţiază de alte NGOs şi asociaţii studenţeşti este faptul că suntem o oganizaţie în totalitate condusă de tineri, viziunea noastră de a obţine pacea globală prin experienţe multiculturale, cât şi experienţa de a fi AIESECer în sine! Cu ajutorul AIESEC poţi ajunge în orice ţară vrei nu doar în Europa, pentru că e o organizaţie internaţională, GLOBALĂ. Aici înveţi leadership-ul practic, ceea ce nu oferă foarte multe organizaţii. Suntem foarte primitori, sociabili şi prietenoşi, ne şi distrăm nu doar muncim”, ne-a declarat Mădălina Vescu, vicepreşedinte Marketing, studentă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, UAIC.

Nu e obligatoriu să fii student

În prezent, voluntarii AIESEC lucrează asupra unui eveniment naţional pentru tineri, numit „Youth Speak Forum”, ediţia 2024, despre „Shaping Tomorrow’s Worforce”. „Sunt în AIESEC de aproape 3 ani. Am ales AIESEC, pentru că în gimnaziu şi liceu am participat la multe proiecte organizate de ei, care m-au atras. Am venit aici pentru a-mi face mulţi prieteni şi pentru a deveni mai sociabilă. Mi se pare foarte fain că noi în AIESEC organizăm schimburi de experienţă şi tot felul de evenimente fiind atât de tineri.

Nu e obligatoriu să fii student ca să faci parte din această organizaţie. AIESEC m-a jutat foarte mult pe plan personal, pentru că acum nu mai am emoţii când vorbesc cu cineva sau când ţin un discurs în faţa multor persoane. La început lucrurile par foarte ciudate în organizaţie, dar, după, vezi că de fapt totul este foarte interesant şi atrăgător. Dacă nu încerci, nu ajungi nicăieri, pentru că este doar o încercare, şi nu înseamnă că, dacă nu-ţi place la început, n-o să-ţi placă mai târziu. Dacă nu-mi place, o să fac să-mi placă. De la noi încep toate schimbările”, ne-a declarat Simina Gerber, preşedinta AIESEC, studentă la Facultatea de Arhitectură, TUIAŞI.

Pentru fiecare recrutare din an, AIESEC organizează „Big Picture”, unde potenţialilor voluntari li se prezintă asociaţia şi li se împart experienţe

 Publicație : Ziarul de Iași