Încălcările eticii academice în publicarea articolelor științifice escaladează – avertisment al Asociației Ad Astra a cercetătorilor din România / Tot mai mulți apelează la „fabrici de articole”, unii cu „peste 100 de articole de cercetare pe an” / Gala Cercetării a oferit recunoaștere unor autori cu articole „la edituri dubioase”

O problemă globală – tendința de creștere a numărului de articolelor publicate „prin proceduri editoriale dubioase, străine de uzanțele curente de evaluare”, anume prin așa-numitele „fabrici de articole” – se face simțită și în România, avertizează Asociația Ad Astra a cercetătorilor români, într-o luare de poziție publicată săptămâna aceasta. Organizația își „exprimă profunda îngrijorare față de tendința de escaladare a încălcării eticii academice în publicarea articolelor științifice” și avertizează că, prin Ministerul Cercetării, evenimentul Gala Cercetării Românești „a recunoscut din păcate cercetători cu tendințe de a publica în edituri dubioase”.

  • Ad Astra atrage atenția că situația se face simțită în contextul unei „deteriorări semnificative a mediului de cercetare”, cauzată de subfinanțarea cronică: în 2022, mediului de cercetare-dezvoltare i-a fost alocat doar 0,12% in PIB, exemplifică organizația.

Aceasta notează că în 2023 Consiliul Național al Cercetării Științifice s-a sesizat în privința existenței unui număr tot mai mare de articole din categoria „paper mill” pentru care s-au solicitat recompense financiare. „ Ne întrebam ce măsuri a luat Ministerul Educaţiei pentru contracararea acestui proces îngrijorător”, notează documentul Ad Astra.

Iar organizația oferă două exemple pentru a descrie proporțiile fenomenului – cercetări ale unor membri ai Academiei Române, respectiv recunoașterea oferită în cadrul Galei Cercetării Românești:

  • „Analiza listei de articole publicate de unii dintre membrii activi ai Academiei Romanearata o frecventa neobișnuit de mare de articole publicate in reviste aparținând editurilor MDPI si Hindawi. Aceste două edituri sunt bine-cunoscute pentru agresivitatea politicilor lor editoriale. (…) Regretabil, 11 articole având drept autori 4 membrii activi ai Academiei Române sunt semnalate pe PubPeer cu probleme evidente de fraudă. (…)”
  • Ministerul Cercetării, Inovației si Digitalizării (MCID): „Gala Cercetării Românești”, eveniment menit să întinerească cercetarea românească, a recunoscut din păcate cercetători cu tendințe de a publica în edituri dubioase, precum MDPI. La ultima ediție a acestui eveniment, Asociația Ad Astra a observat o minoritate de certe valori a fost complet eclipsată de o majoritate de false valori in cercetare si pentru care calitatea e egala cu numărul de articole de tip “nu-contează-unde- publicam-si-ce-publicam”.

Publicație : Edupedu