Rectorul Universității „Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, într-o prezență exclusivă și cu mărturisiri în premieră la BZI LIVE

Miercuri, 21 februarie 2024, de la ora 14.30, în Studioul BZI LIVE va fi programată o nouă ediție dialog alături de prof. univ. dr. Tudorel Toader. Rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași va discuta despre ultimii 8 ani mandat, investiţii, proiecte, strategii și ce propune pentru UAIC pe viitor.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Lista cu noii prorectori de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași pentru următorii cinci ani

Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a precizat propunerile sale pentru noua echipă managerială, alcătuită din prorectori.

Noii prorectori ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași

Din echipa managerială actuală, rectorul Politehnicii ieșene, profesorul Dan Cașcaval, va intra în noul mandat cu doar patru dintre aceștia.

Propunerile acestuia pentru ședința de Senat ce va avea loc data de 26 februarie, în ceea ce privește noua echipă managerială, sunt următoarele.

Pentru prorectoratul didactic va fi prof. univ. dr. ing. Marinel Temneanu, prorectorul pentru managementul resurselor va rămâne prof. univ. dr. ing. Maria Carmen Loghin. Prorectorul responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității va rămâne prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, cel responsabil cu relațiile internaționale va rămâne prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, iar cel responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale va fi conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman.

Propunerea pentru prorectorul responsabil cu relația cu studenții va fi conf. univ. dr. ing. Bogdan Istrate, la cel de cercetare va fi conf. univ. dr. ing. Ionuţ Ovidiu Toma, iar la prorectoratul de inovare, antreprenoriat și relații cu mediul de afaceri va fi conf. univ. dr. ing. Ciprian Comșa.

„În data de 26 februarie, când va avea loc ședința de alegere a Senatului, vreau să propun și noua echipă de prorectori care va intra în pâine în data de 5 aprilie. Vă prezint propunerile mele, care nu sunt oficiale până când nu sunt afișate de către Senat. Vor fi opt prorectorate, la prorectoratul didactic, propunerea mea care pentru senat va fi prof. univ. dr. ing. Marinel Temneanu, la managementul resurselor, propunerea mea va fi actualul prorector prof. univ. dr. ing. Maria Carmen Loghin, la asigurarea calității și imaginii universitară, propunerea mea va fi prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, la relații internaționale va rămâne prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, la cel de informatizare și comunicații digitale rămâne conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman.

La prorectoratul relația cu studenții va fi un coleg nou, conf. univ. dr. ing. Bogdan Istrate, la cel de cercetare va fi un coleg nou, conf. dr. ing. Ionuţ Ovidiu Toma, iar la prorectoratul de inovare, antreprenoriat și relații cu mediul de afaceri va fi conf. univ. dr. ing. Ciprian Comșa”, spune prof. univ. dr. ing. Dan Cașcavaș, rectorul TUIASI.

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a fost reales rectorul universității

În urma alegerilor academice din cadrul TUIASI, care s-au desfășurat în data de 5 februarie 2024, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a fost reales rectorul universității.

Amintim faptul că pentru cea mai înaltă funcție din cadrul unei universități au fost actualul rector, profesorul Dan Caşcaval, şi șeful de lucrări George Țăranu. În urma alegerilor, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a obținut un număr de 367 de voturi.

„Continuitate în educaţie şi cercetare de calitate, continuitate în susţinerea potenţialului uman, continuitate în dezvoltarea infrastructurii, continuitate în relaţionarea cu alte universităţi, continuitate în implicare în proiecte majore naţionale şi internaţionale. Fie că dorim sau nu, activităţile în care este implicată universitatea, şi nu doar a noastră sau nu doar cele din România, se diversifică şi devin mai complexe cu fiecare an. De aceea, construcţiile anterioare solide şi expertiza pe care ţi-o conferă experienta reprezintă avantaje importante în abordarea provocărilor actuale şi viitoare” a transmis prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Cursuri de echitație la USV Iași, sub egida Federației Ecvestre Române  

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din lași (USV) va organiza, în perioada 22 – 25 februarie 2024, o sesiune de cursuri pentru antrenori sau monitori, sub egida Federației Ecvestre Române.

„În vederea desfășurării în condiții de siguranță și profesionalism a activităților specifice din cadrul Bazei hipice a USV este nevoie de personal bine instruit, calificat și autorizat în acest sens. Pentru asigurarea acestui deziderat, organizarea cursurilor poate fi considerată oportună și benefică deoarece urmărește instruirea, calificarea sau autorizarea, după caz, a personalului care deservește Baza hipică, în vederea desfășurării activităților hipice cu caracter didactic, sportiv sau de agrement. De asemenea, se mai are în vedere instruirea, calificarea sau autorizarea cadrelor didactice de la disciplinele: Echitație și Tehnologia creșterii cabalinelor, la care sunt alocate activități cu studenții în cadrul Bazei hipice”, a declarat prof. univ. dr. Marius Doliș, de la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare.

Cursul care se adresează profesorilor, antrenorilor și instructorilor deja abilitați pentru licențiere respectiv, candidaților la alte tipuri de cursuri (CNFPA, ONG-uri, facultăți partenere) va începe joi, 22 februarie 2024. Pe întreaga perioadă, până pe 25 februarie, atât lecțiile teoretice cât și cele practice se vor desfășura în spațiile didactice ale USV și la Baza hipică.

Mai trebuie subliniat faptul că prin organizarea cursurilor de acest fel la USV se urmărește crearea și întărirea legăturii cu Federația Ecvestră Română în vederea promovării Asociației Club Sportiv USV lași și practicării sporturilor ecvestre în cadrul acesteia.

 Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

Studenţii TUIASI pregătesc noua ediţie a competiţiei “Mecanica are talente”. Promit ceva special

 Liga Studenţilor de la Facultatea de Mecanică cu spijinul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Iaşi organizează a VIII-a ediţie a competiţiei „Mecanica are talente”. Evenimentul va avea loc pe 7 martie 2024, în amfiteatrul M2 al facultăţii, concurenţii prezentându-şi momentele artistice în faţa publicului format studenţi, dar şi în faţa juraţilor, adică a profesorilor. Ideea a apărut în urma unei discuţii dintre conducere şi reprezentanţii Ligii Studenţeşti. A existat dorinţa de a impulsiona componenţa culturală a vieţii studenţeşti şi, totodată, cu acest prilej s-a sărbătorit şi ziua femeii, oferind doamnelor şi domnişoarelor prezente flori. De-a lungul timpului, numerele prezentate de studenţi au variat de la arte plastice, marţiale, beatbox, la dans sau muzică.

“Se organizează anual, de 8 ani de acum, la începutul lunii martie, ca un cadou dedicat doamnelor profesoare şi doamnelor cadre auxiliare. Sper ca această activitate de tradiţie să îşi păstreze continuitatea de-a lungul anilor şi aşteptăm cu drag aniversarea de 10 ani a evenimentului”, a declarat Teo Aniţa, preşedintele Ligii de la Facultatea de Mecanică.

Mai mult, spre deosebire anii anteriori, acum, studenţii implicaţi pregătesc o ediţie specială. “Anul acesta planuim o ediţie puţin mai diferită. Avem ca invitaţi speciali câştigătorii din ediţiile trecute cu momentele care le-au adus premiul cel mare, dar şi nişte invitaţi surpriză”, a adăugat acesta.

În ceea ce priveşte premiile obţinute în urma competiţiei, acestea constă în sume simbolice de bani şi cadouri simbolice. În cadrul ediţiei de anul trecut, numărul câştigător a fost unul de pantomimă.

Publicație : Ziarul de Iași

Cunoscutul violonist Valentin Şerban susţine un masterclass la Universitatea de Arte

Universitatea Națională de Arte ,,George Enescu” Iaşi – Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii muzicale teoretice, organizează până le 22 februarie, 2024, masterclass de vioară, susţinut de Valentin Șerban, câștigător al Concursului Internațional ,,George Enescu” – 2021, membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris și concertmaestru al Filarmonicii George Enescu.

Violonistul Valentin Şerban este absolvent al Universităţii Transilvania din Braşov, dar şi-a finalizat studiile de master în Austria, la Universitatea de Muzică şi Arte ale Spectacolului din Graz, sub îndrumarea celebrei violoniste Silvia Marcovici. De-a lungul carierei sale a cântat pe numeroase scene din România, Franţa Germania, Austria şi Italia, iar începând din anul 2018 este membru al orchestrei Les Dissonances din Paris, dar şi concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret.

În plus, o serie de evenimente inedite asociate cu numele lui este cea a concertelor în întuneric „Bach Unseen” şi „Concert cu ochii larg închişi”, în colaborare cu artistul vizual Cristina Bobe, proiect în cadrul căruia a susţinut câte un recital de 60 de minute în întuneric total, în diverse localităţi din România.

 Publicație : Ziarul de Iași

Proiect de peste 9 milioane de lei câștigat de TUIASI, în completarea inițiativei „Digital Innovation Zone”, pentru a asigura o transformare digitală inteligentă în regiunea de Nord-Est

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a obținut cu succes o cofinanțare de 9,059,496.39 LEI prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027, prin acțiunea 2.4 Digitalizarea IMM-urilor realizată prin Hub-uri de Inovare Digitală Europene din România (EDIH), gestionat de Autoritatea pentru Digitalizarea României.

TUIASI este liderul proiectului „DIGITAL INNOVATION ZONE EDIH – MANUFACTURING & SMART HEALTH for better business, life and health in the North East Romania region (EDIH-DIZ)” cod SMIS 161826 – Centrul european de transformare digitală pentru IMM-urile din Regiunea Nord-Est a României. Această cofinanțare completează grantul de 1.8 milioane de euro obținut direct de la Comisia Europeană, în cadrul programului Europa Digitală, în octombrie 2022.

Consorțiul proiectului este format din Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, liderul proiectului, completat de următorii parteneri: Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Iceberg Plus, Grapefruit, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Clusterul Regional Inovativ de Imagistică Moleculară și Structurală Nord-Est (IMAGO-MOL), Atelierul de Idei Train-IC, Asociația Digital Innovation Zone, Strongbytes Consulting și Romsoft.

Obiectivul proiectului este de a asigura o transformare digitală inteligentă, durabilă și coerentă în regiunea de Nord-Est a României prin susținerea a peste 100 de IMM-uri și instituții publice, active în sectoarele de producție și sănătate (sectoare relevante cu potențial de creștere conform RIS3 de Nord-Est) cu un pachet complet de servicii care să asigure până în 2025 un impact concret și măsurabil.

Digital Innovation Zone (DIZ), în calitate de EDIH, este o structură de tip One-Stop-Shop care sprijină companiile și administrația din regiune, să devină mai competitive oferind acces la 4 tipuri de servicii suport:

  1. Test before invest – accesul la expertiză, know-how, facilități de testare, pilotare și experimentareîn vederea stabilirii efortului investițional, a eficienței și impactului în business, prin integrarea unei tehnologii digitale noi.
  2. Dezvoltarea de competențe digitale – instruiri, traininguri în dezvoltarea de competențe digitale avansate, evaluarea și dezvoltarea capacității inovative a IMM-urilor.
  3. Acces la finanțare – consultanță privind accesarea de fonduri europene și programe naționale în aria digitalizării, acces la instituții și soluții  financiare și investitori, identificarea sursei de finanțare potrivite și dezvoltarea de competențe în utilizarea instrumentelor de finanțare.
  4. Acces la ecosistemul de inovare– prin matchmaking între furnizorii de soluții digitale și beneficiari (IMM-uri și instituții publice), acces la rețeaua europeană de DIH-uri precum și la alte rețele din care membrii DIZ fac parte, organizarea de evenimente de brokeraj și misiuni economice interne și internaționale.

„Digital Innovation Zone, EDIH-ul din Regiunea Nord-Est a României, reprezintă un proiect de importanță strategică națională, așa cum a fost declarat de către autoritățile publice din România, consolidându-și astfel rolul crucial în promovarea inovării digitale și a transformării economice în regiune și la nivel european. Partenerii acestui proiect ambițios, coordonat de TUIASI, și-au unit forțele și expertiza pentru a acoperi în mod holistic nevoile complexe cu care se confruntă companiile private și instituțiile publice în eforturile lor de transformare digitală. Serviciile acestui one-stop-shop vizează atât oferirea de soluții digitale adaptate nevoilor specifice entităților cu un nivel scăzut de maturitate digitală, cât și sprijinirea companiilor inovative”

„În acest demers, Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași pune la dispoziție cea mai complexă platformă de testare și prototipare a tehnologiilor și soluțiilor digitale din regiunea NE, susținând astfel dezvoltarea de servicii, procese și produse inovative și integrarea acestora în economia regională. Adăugând consultanța oferită de specialiștii noștri în tehnologii digitale, în managementul business-ului, al transformării digitale și în accesarea finanțărilor, precum și instruirea în utilizarea și înțelegerea tehnologiei, se formează un pachet complet de servicii prin care DIZ sprijină inovarea digitală. Profilul hub-ului nostru este orientat pe aplicarea tehnologiilor specifice Inteligenței Artificiale în domeniul producției și al sănătății” a declarat conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorector al TUIASI și managerul proiectului EDIH-DIZ.

Scopul principal este de a oferi IMM-urilor și instituțiilor publice sprijin și acces la o rețea largă și diversă de resurse tehnologice, digitale și de finanțare pentru digitalizarea, automatizarea și furnizarea de servicii și produse inovatoare, ceea ce va reprezenta un avantaj competitiv pe piața europeană.

Digital Innovation Zone, primul hub de inovare digitală în Regiunea Nord-Est, este o inițiativă de jos în sus, promovată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în iunie 2019 și oficializată în decembrie 2019, pe baza angajamentului mai multor entități publice și private din regiune, cu experiență în inovarea la scară și soluții digitale.

Finanțarea obținută va fi utilizată de către Hub-ul European de Inovare Digitală Digital Innovation Zone, pentru a contribui activ la transformarea digitală a IMM-urilor regionale și pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite comunităților de către instituțiile publice locale. Făcând parte din rețeaua europeană de hub-uri de inovare digitală ce cuprinde 151 de astfel de organizații, DIZ va contribui la integrarea economiei regionale în piața europeană.

  • Valoarea totală eligibilă a proiectului finanțată din PCDIF: 9.059.496,39 LEI
  • Valoarea finanțării  UE prin Programul Europa Digitală: 1.854.694.00 EURO
  • Perioada de implementare: 28.11.2023 – 30.09.2025
  • Codul MySMIS: 161826
  • www.digital-innovation.zone

 Publicație : Ziarul de Iași