UAIC Iaşi reînfiinţează specializarea „Teologie ortodoxă”, la Chişinău

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC Iaşi, a transmis faptul că la Universitatea de Stat din Chişinău se va reînfiinţa specializarea „Teologie ortodoxă”. Acordul a fost semnat împreună cu prof. univ. dr. Igor Șarov.

„UAIC își readuce Teologia ortodoxă la Chișinău!

18 martie 2023
Împreună cu prof. univ. dr. Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Chișinău, R. Moldova, fost Ministru al Educației, semnând Acordul de reînființare a specializării Teologie ortodoxă, la Chișinău, specializare aparținând UAIC, care își va desfășura activitățile în aceleași spații în care a funcționat în perioada 1926 – 1940!
Vivat Academia!”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC Iaşi.

Strategia de dezvoltare academică, în afara României, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași continuă

Pe de altă parte, strategia de dezvoltare academică, în afara României, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași continuă! Pe acest plan, se intenționează înființarea unei Extensiuni la Orhei, Republica Moldova. Rectorul instituției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a avut discuții cu Dinu Țurcanu, președintele Raionului Orhei din Republica Moldova. Totul având în vedere oportunitățile de care pot beneficia tinerii din această regiune, accesând programe de studii universitare, de licență sau master. La eveniment a luat parte și prof. univ. dr. Corneliu Iațu, prorectorul pentru strategie, dezvoltare instituțională și personal.

De precizat că, în prezent, Universitatea „Cuza” are două extensiuni în Republica Moldova, una la Bălți, înființată în anul universitar 2010-2011 și una la Chișinău, care funcționează începând cu anul universitar 2016-2017

Publicație : Bună Ziua Iași

USV Iași va primi peste 1,9 milioane lei din Fondul de Dezvoltare Instituțională, având toate proiectele aprobate cu punctaje mari

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV) din Iași a câștigat finanțarea pentru toate cele șapte proiecte depuse la competiția FDI (Fondul de Dezvoltare Instituțională) 2023, organizată de către Ministerul Educației prin Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS).

Proiectele depuse de echipele USV Iași au obținut punctaje foarte bune, fapt ce a determinat situarea USV Iași pe primul loc în clasamentul universităților de profil din România. În ceea ce privește centrul universitar ieșean, cu suma aprobată de 1.977.000 lei (79.08 % din suma solicitată) USV Iași ocupă poziția a doua între universitățile ieșene de stat.

USV Iași va primi peste 1,9 milioane lei din Fondul de Dezvoltare Instituțională

La nivel național, pentru fiecare dintre cele șapte domenii, au fost depuse peste 45 de proiecte, existând universități care nu au primit deloc finanțare sau doar o finanțare parțială.

Competiția de proiecte finanțate din FDI 2023, destinată universităților de stat, a început în luna februarie, iar data de 21 martie este rezervată eventualelor contestații. Suma maximă ce poate fi obţinută de o universitate pentru fiecare proiect este de 400.000 lei, mai puțin domeniul care face referire la stațiunile didactice (pentru care se alocă 600.000 lei), cel pentru societățile antreprenoriale studențești – SAS și piața muncii (cu 250.000 lei).

Scopul principal al competiției FDI este acela de a susține proiectele de dezvoltare instituțională în vederea îmbunătățirii calității sistemului național de învățământ superior, cele șapte domenii de finanțare fiind:

  • Domeniul 1: creșterea echității sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirea accesului la învățământul superior;
  • Domeniul 2: internaționalizarea învățământului superior din România;
  • Domeniul 3: asigurarea funcționării în bune condiții a grădinilor botanice universitare, a stațiunilor didactice, a bazelor de practică și a altor infrastructuri de susținere a activităților didactice, similare bazelor de practică, din cadrul universităților, folosite pentru instruirea studenților;
  • Domeniul 4: susținerea activităților societăților antreprenoriale studențești (SAS) din cadrul universităților;
  • Domeniul 5: îmbunătățirea calității activității didactice, inclusiv a respectării deontologiei și eticii academice;
  • Domeniul 6: dezvoltarea capacității instituționale pentru cercetare în universități.
  • Domeniul 7: corelarea ofertei educaționale cu cererea pieței muncii, consilierea și orientarea în carieră;

 Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

Digital Innovation Zone – o conferinţă interesantă, joi, la Centrul de evenimente “Agora”

 Prima conferință dedicată soluțiilor inovative pentru digitalizare în sectoarele de producție și sănătate, organizată în cadrul inițiativei Digital Innovation Zone, are loc joi, 23 martie 2023, începând cu ora 10:00, , la Centrul de Evenimente – AGORA din Iași. 

Este singurul hub european de inovare digitală (EDIH-European Digital Innovation Hub) din Regiunea Nord-Est a României, care a fost format de un consorțiu condus de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI).

Proiectul este coordonat, în calitate de lider de consorțiu, de TUIASI, alături de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore. T. Popa” din Iași, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Clusterul de Imagistică Medicală – Imago-Mol, Romsoft, Strongbytes, Webmagnat, Grapefruit, Atelierul de Idei și Iceberg Plus.

La eveniment vor participa Sebastian Burduja – Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Dragoș Vlad – Președintele Autoritații pentru Digitalizarea României, Vasile Asandei – Directorul General al ADR Nord-Est, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene și alți reprezentanți ai companiilor românești și din străinătate.

Tema principală a conferinței va fi „Transformare Digitală pentru Antreprenori”, aducând la aceeași masă actori regionali cu nevoi de soluții de digitalizare (IMM-uri din sectoarele sănătate și producție, precum, APL-uri spitale publice și private) și furnizori de astfel de soluții de digitalizare. Totodată, participanții vor afla cum pot avea acces la o rețea de rețele naționale și europene pentru a găsi partenerul, expertiza și tehnologia potrivite pentru nevoile sale de business.

În total, sunt așteptați peste 200 de participanți, existând și o zonă expozițională, unde furnizorii de soluții de digitalizare din regiunea Nord-Est își vor prezenta serviciile și produsele.

Digital Innovation Zone a fost înființat în 2019 sub formă de acord de asociere între parteneri publici și privați. Misiunea acestuia este de a oferi suport continuu pentru îmbunătățirea gradului de digitalizare la nivelul Regiunii Nord-Est și de a adopta pe scară largă noile tehnologii (AI – Inteligența artificială, HPC, Blockchain etc.), pentru nevoile specifice și potențialul ecosistemului regional.

 Publicație : Ziarul de Iași

SRI racolează viitori angajați în sediul Facultății de Litere de la Universitatea din București. Mai mulți studenți au primit broșuri cu mesajul „căutăm continuu ofițeri (…) suntem interesați în a selecta psihologi, lingviști, juriști, personal medical, personal logistic, financiar“

Mai mulți studenți ai Universității din București (UB) au primit astăzi pliante despre cariere în Serviciul Român de Informații (SRI) în culoarul principal al Facultății de Litere. Acestea au fost furnizate de un tânăr care stătea în preajma unor standuri cu oferte de locuri de muncă și burse de studii, în holul de marmură al facultății, potrivit mai multor studenți.

Conform imaginilor cu o broșură incompletă, obținute de Edupedu.ro, sunt informații despre ”Cum puteți deveni ofițer SRI”, cu explicații pentru elevii de liceu, studenți și absolvenți de studii superioare, detalii despre ce presupune selecția și faptul că este deschisă permanent: ”Căutăm continuu ofițeri operativi, ofițeri analiști, specialiști tehnici și, pentru situații punctuale, suntem interesați în a selecta psihologi, lingviști, juriști, personal medical, personal logistic, financiar”.

”Puteți aplica pentru un loc în echipa SRI oricând găsiți un rol care vi se potrivește și oricând simțiți că puteți adăuga entuziasm și pricepere misiunilor noastre”, scrie în pliant.

Campania organizată de SRI în universități vine în contextul în care specializarea „Psihologie” de la Academia SRI se desființează, la cererea instituției către Ministerul Educației. Psihologia de la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” este înlocuită din toamnă cu licența în „Operațiuni de intelligence”, ai cărei absolvenți vor fi „angajați ca agenți operativi” ai serviciului secret, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern (HG) despre care a scris Edupedu.ro pe 9 martie.

Amintim că, de acum un an, SRI a lansat o campanie “la vedere” de recrutare a studenților din diverse domenii, de la universități de stat. Între altele, campania era salutată, atunci, de rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, care aprecia că “e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face”. Șeful SRI, Eduard Hellvig, avea, de altfel, să țină un discurs la deschiderea anului universitar actual, la UBB.  Pentru anul universitar 2023-2024, SRI a solicitat aproape 100 de locuri în alte universități, preponderent în domeniul tehnic. 48 sunt la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Context. În ianuarie 2022, studenții Facultății de Filosofie a Universității din București au fost anunțați oficial de instituția de învățământ superior că își pot începe o carieră în Serviciul Român de Informații (SRI). Facultatea de Filosofie le transmitea propriilor studenți că pot candida “pentru încadrarea ca ofițeri operativi și ofițeri analiști” în SRI și le oferă tinerilor informații de îndrumare din Broșura “Carieră în Serviciul Român de Informații”, “Ghidul Candidatului” în SRI, precum și o adresă la care să își trimită CV-urile.

Același Ghid de recrutare în SRI fusese diseminat către propriii studenți și de Universitatea Transilvania din Brașov, pe 20 ianuarie 2022.

În reacție la acel anunț al Serviciului că recrutează ofițeri, rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, spunea o zi mai târziu că ”e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face”, după cum nota Edupedu.ro la acea vreme.

  • “Eu cred că e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face”, a afirmat Daniel David. Rectorul UBB a mai spus că un absolvent de filosofie are o serie de competențe care îl fac căutat, „nu văd de ce nu ar fi eligibil; sigur că probabil ar intra și într-o pregătire specifică”. David a precizat că aceste mesaje „nu s-au adresat doar celor de la filosofie”, ci și studenților de la filologie în general, din aria tehnică „și este o oportunitate pe piață, ținută la vedere. Doamne ferește să ajungem în vechea logică, în care totul se face prin mijloace specifice”, spunea David la Digi24.

La patru zile de la anunțul Facultății de Filosofie a UB, și Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a aceleiași universități din Capitală recomanda celor pe care îi educă să devină ofițeri operativi și ofițeri analiști în Serviciul Român de Informații.

Amintim că Serviciul Român de Informații este condus de Eduard Hellvig, fost deputat PUR, PC și apoi PNL, licențiat în Științe Politice la Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, absolvent apoi al Școlii de Vară organizată de Centrul de Studii Post-Comuniste, Universitatea Maryland College Park şi Centrul de Studii Post – Comuniste şi Fundația Soros, absolvent al Colegiului Național de Apărare, al Centrului European de Studii de Securitate SES, Centrul European de Studii de Securitate “George C. Marshall” și doctor în Științe Politice la școala Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică (SNSPA) din Bucureşti (sursa aici).

Publicație : Edupedu