Alegeri la „Cuza”: prima zi de înscrieri în cursa pentru rector. Cine sunt candidaţii care au depus deja dosarul

Încep alegerile la Universitatea “ Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. De ieri, 26 februarie 2024, până pe 1 martie, cadrele didactice depun candidaturile pentru cea mai importantă poziţie din instituţie, cea de rector, urmând ca pe 12 martie să aibă loc Turul I al alegerilor.

Deocamdată, pe parcursul zilei de ieri, din informaţiile obţinute de reporterii “Ziarul de Iaşi” de la cei care şi-au exprimat deja intenţia de a candida (rectorul în exerciţiu prof.dr. Tudorel Toader, prof.dr. Liviu Maha, prof. dr. Gabriel Mursa, prof. dr. Mihaela Onofrei, toţi trei de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, şi prof. dr Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizică), şi-au depus oficial candidatura prof.dr. Mihaela Onofrei, prof.dr. Tudor Luchian şi prof.dr. Gabriel Mursa. Prof.dr. Tudorel Toader şi prof.dr. Liviu Maha şi-au confirmat înscrierea, dar în zilele următoare, în termen.

Mai departe, după ce se încheie înscrierile, rectorul va fi ales prin vot universal, direct, începând cu data de 12 martie, când are loc primul tur. Dacă atunci nu se întruneşte cvorumul legal, alegerile se reiau la data de 15 martie, cu decalarea corespunzătoare a perioadei la care sunt programate afişarea rezultatelor provizorii (13 martie) şi soluţionarea eventualelor contestaţii (15 martie).

Turul II este programat pe 18 martie, şedinţa de Senat pentru validarea Rectorului fiind în perioada 19-25 martie.

Desemnarea prorectorilor începe pe 15 aprilie şi se încheie pe 14 mai. De pe 15 mai până pe 13 iunie se desfăşoară concursul pentru desemnarea decanilor.

Amintim că joi, 22 februarie, tot la universitate, au avut loc alegerile pentru funcţia de preşedinte al Senatului. În urma votului membrilor Senatului UAIC, proaspăt aleşi la rândul lor, a fost pus din nou în funcţia de preşedinte al Senatului prof.dr. Ovidiu Gabriel Iancu. Acesta a obţinut 61 de voturi „pentru” (65 de persoane prezente, 4 voturi nule). Acesta este la al treilea mandat (a deţinut mandatul de preşedinte de Senat în 2016-2020, respectiv 2020-2024).

Publicație : Ziarul de Iași

Burse mai mari pentru studenţii care lucrează la cantina Universităţii Tehnice. Ce au de făcut

 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, prin Direcţia Servicii Studenţeşti, oferă 8 burse de 1.400 de lei/lună pentru studenţii care doresc să lucreze la cantina „Tudor Vladimirescu”.

Până acum, valoarea unei burse nu depăşea 1.100 de lei, dar, din dorinţa de a motiva şi mai mult studenţii să aplice pentru un post la cantină, s-a luat decizia majorării cu 300 de lei.

“Am vrut să îi motivăm şi mai mult. Apoi, ne-am raportat un pic şi la piaţă, la alte locuri de muncă part-time, care cu siguranţă le pot oferi şi mai mult studenţilor, fiind vorba de entităţi private, însă avantajul celor care lucrează în cadrul cantinei este că sunt foarte aproape de universitate”, a declarat Bogdan Budeanu, directorul campusului Tudor Vladimirescu.

Astfel, programul se va desfăşura pe perioada semestrului al II-lea al anului universitar 2023-2024, contravaloarea bursei se va acorda după următoarea formulă de calcul: Contravaloare bursă â (1.400lei/nr. ore lucrătoare luna în curs) x nr. ore desfăşurate de student la cantină.

În plus, ca în fiecare an, printre activităţile pe care trebuie să le întreprindă studenţii timp de 20 de ore pe săptămână (4 ore/zi în zilele lucrătoare) la cantină se numără curăţarea legumelor, debarasare meselor, servirea mesei studenţilor şi profesorilor, spălarea veselei, depozitarea şi conservarea produselor alimentare, respectiv gospodărirea şi înfrumuseţarea spa­ţiilor din exteriorul şi interiorul cantinei.

 Publicație : Ziarul de Iași

 La USV Iași, cea mai mică bursă de performanță are o valoare de 1050 lei

Aproape 43 la sută dintre studenții Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din lași (USV) vor primi burse datorită notelor obținute după susținerea examenelor din prima sesiune a acestui an universitar.

Mai mult decât atât, valoarea burselor va fi mai mare, cuantumul alocat pentru tinerii care studiază în domeniul ingineriei fiind mărit de către Ministerul Educației.

La USV Iași, cea mai mică bursă de performanță are o valoare de 1050 lei

Astfel, cea mai mică bursă de performanță va avea valoarea de 1050 lei, iar cea mai mare 1500 lei lunar.

 „Datorită rezultatelor obținute în semestrul I din anul universitar 2023-2024, la USV Iași vor fi atribuite peste 1300 burse, ceea ce reprezintă 42,5 la sută din totalul studenților bugetați.  Mai putem afirma că bursele de performanță academică, științifice, de merit, sociale, de campus și cele pentru activități artistice sau sportive pe care le alocăm studenților noștri sunt asigurate din venituri de la buget și venituri proprii realizate de Universitate. Până la sfârșitul acestei săptămâni, vor intra în conturile studenților și bursele pe care am decis să le acordăm din veniturile proprii”, a declarat prof. univ. dr. Vasile STOLERU, prorectorul cu activitățile sociale.

Trebuie menționat că USV Iași mai acordă burse, din venituri proprii și pentru studenții de altă cetățenie, de la studii de licență și master, bursieri ai statului român.

Mai precizăm faptul că, la USV Iași, bursa socială are o valoare de 900 lei, bursele de performanță IV, III și II au valori de 1050 lei, 1150 lei respectiv 1275 lei, iar valoarea bursei de performanță academică I este de 1500 lei. Bursele din venituri proprii au valoarea de 900 lei, la fel ca  bursele pentru performanțe sportive, cultural artistice sau de campus.

Publicație : Bună Ziua Iași și Evenimentul și Ziarul de Iași

 Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rectorul UMF Iași, a anunțat ieri echipa de prorectori cu care va conduce Universitatea în mandatul 2024-2029

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, a prezentat ieri, 26 februarie 2024, Senatului UMF, echipa de prorectori pentru mandatul 2024-2029. Față de mandatele anterioare, este un singur prorectorat didactic și s-au mai înființat alte două prorectorate care vor gestiona relația cu studenții și relația cu spitalele clinice.

„Am înființat un nou prorectorat care să se ocupe exclusiv de implementarea proiectului primului spital al Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași – spitalul CFR, precum și de relația complexă cu spitalele clinice, care presupune, între altele, și sprijinirea în obținerea integrării clinice a cadrelor didactice care lucrează și predau în spital. Cu mici excepții, am hotărât să continui împreună pe același drum cu majoritatea prorectorilor din mandatul anterior, pentru că avem valori, principii și viziuni comune în privința viitorului Universității. Este vorba de prof. univ. dr. Luminița-Smaranda Iancu, prof. univ. dr. Radu Iliescu, prof. univ. dr. Adrian Covic și prof. univ. dr. Georgeta-Liliana Foia. Acestora li se alătură prof. univ. dr. Ionela-Lăcrămioara Șerban – fostul decan al Facultății de Medicină, prof. univ. dr. Irina-Iuliana Costache-Enache – care a mai ocupat funcția de prorector în perioada 2017-2020 și prof. univ. dr. Camelia-Margareta Bogdănici, care va prelua mandatul prorectoratului responsabil de relația cu spitalele clinice” a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, Rectorul UMF Iași.

Echipa de prorectori pentru mandatul 2024-2029

Prof. Univ. Dr. Radu ILIESCU – Prorector pentru Strategia de dezvoltare instituțională, Management academic, Digitalizare și Relația cu sindicatele și societatea civilă

Prof. Univ. Dr. Ionela-Lăcrămioara ȘERBAN – Prorector pentru Învățământ universitar de licență și master

Prof. Univ. Dr. Adrian COVIC – Prorector pentru Cercetare științifică, Dezvoltare și Inovare

Prof. Univ. Dr. Camelia-Margareta BOGDĂNICI – Prorector pentru Relația cu spitalele clinice și Implementarea proiectului „Spital Universitar UMF Iași”

Prof. Univ. Dr. Georgeta-Liliana FOIA – Prorector pentru Cooperare și Parteneriate instituționale academice internaționale

Prof. Univ. Dr. Irina-Iuliana COSTACHE-ENACHE – Prorector pentru Relația cu studenții, Managementul calității și Evaluare academică

Prof. Univ. Dr. Luminița-Smaranda IANCU – Prorector pentru Învățământ postuniversitar – Rezidențiat și Formare profesională continuă

Conform Legii Educației, Rectorul ales decide echipa de prorectori, informează Senatul cu privire la componența acestei echipe și organizează concurs pentru numirea decanilor. Astfel, după informarea cu privire la echipa de prorectori pentru mandatul 2024-2029, în aceeași ședință de Senat, a fost votată Metodologia de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de decan precum și calendarul de concurs, care pot fi consultate pe site-ul UMF.

 Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași