Prof. univ. dr. ing. Aurelian Iulian Ciocoiu va fi, pentru un nou mandat, președintele Senatului TUIASI. Rectorul Politehnicii, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, și-a desemnat echipa de prorectori

Senatul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) s-a reunit astăzi în prima ședința în noul format, cu membrii aleși prin vot de comunitatea academică pentru legislatura 2024 – 2029. Cu această ocazie, prof. univ. dr. ing. Aurelian Iulian Ciocoiu a fost desemnat cu unanimitate de voturi să ocupe, pentru un nou mandat, funcția de președinte al Senatului TUIASI.

Conform legislației din România care guvernează învățământul superior, în ultima ședință din mandatul Senatului unei universități se validează rezultatele alegerilor, iar în prima ședință a Senatului nou întrunit după alegeri se aleg structurile de conducere. Astfel, prof. univ. dr. ing. Aurelian Iulian Ciocoiu, care a condus Senatul TUIASI și în mandatul 2020 – 2024, va fi președinte al acestui for academic în continuare.

Alături de acesta, din structura de conducere a Senatului mai face parte și prof. univ. dr. ing. Aristotel Popescu, de la Facultatea de Mecanică, ca vicepreședinte, și șef lucrări dr. ing. Daniel Toma, de la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului, care va avea un nou mandat de secretar. „Le sunt recunoscător colegilor mei pentru votul de încredere acordat astăzi. Voi acționa și în continuare pentru consolidarea parteneriatului dintre Senatul universității și membrii Consiliului de Administrație. Activitatea imediat următoare se va concentra asupra alinierii tuturor actelor normative interne cu prevederile noii Legi a Învățământului Superior, precum și pe elaborarea procedurilor care vizează aspecte legate de prezența universității noastre în consorțiul european INGENIUM. În plan organizatoric, urmează constituirea comisiilor de specialitate ale Senatului și alegerea conducerii operative a acestora”, a declarat prof. univ. dr. ing. Aurelia Iulian Ciocoiu.

În cadrul aceleiași ședințe, rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, ales la rândul său pentru un nou mandat, și-a prezentat echipa de prorectori cu care va conduce universitatea până în 2029. „Prin echipa pe care am propus-o astăzi îmi asum obiectivele din strategia instituțională și rezultatele derivate din aceasta. Propunerile mele s-au bazat pe câteva aspecte, complementare în fond: rezultatele anterioare; contextul actual, care impune diversificarea și creșterea complexității activității tuturor universităților, naționale sau internaționale, care solicită direcții distincte de abordare; am încercat să îmbin, cred eu inspirat, expertiza cu dorința în a face bine ceea ce faci și cu energia în a face bine pentru viitor. De asemenea, am încercat ca, respectând cele spuse anterior, să acopăr paleta de generații care aparținem acum comunității academice a universității noastre”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Publicație : Bună Ziua Iași și Evenimentul și Ziarul de Iași

Inedit! Studenții din Iași au fost învățați cum să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale

Proiectul „Sprijinirea antreprenoriatului și inovației în rândul studenților – provocări și bune practici”, organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), se încheie mâine, 29 februarie 2024. În cadrul acestuia, studenții au fost învățați cum să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale.

Studenții de la UAIC au fost învățați cum să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale

În perioada 27 noiembrie 2023 – 29 februarie 2024 se desfășoară proiectul „Sprijinirea antreprenoriatului și inovației în rândul studenților – provocări și bune practici”, organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Managerul acestuia este prof. univ. dr. Anton Sorin Gabriel.

Scopul proiectului este de a dezvolta abilități antreprenoriale pentru studenții din cadrul UAIC prin schimbul de bune practici. Pe durata acestuia, timp de trei luni, au fost organizate mai multe activități.

Au fost susținute două prelegeri deschise. Prima a avut loc în data de 18 decembrie 2023, cu tema „Modul de finanțare a noilor întreprinderi prin intermediul platformelor de crowdfunding”, susținută de Mozolea-Gherasim Roxana-Gabriela, iar a doua s-a desfășurat pe 9 ianuarie 2024, cu tema „Digital Entrepreneurship”, susținută de Maroof-Amironei Lina. La cele două prelegeri au participat 109 persoane.

În zilele de 19 decembrie 2023 și 8 ianuarie 2024, au avut loc două întâlniri online între studenți și antreprenori de succes din regiune, sub egida Lecției de Antreprenoriat cu Alexandru Aanitei și Iulian Băsu.

În data de 9 martie 2023 a fost organizat un atelier științific pentru doctorat – „Antreprenoriat în condiții de criză: consecințe și provocări”. La acesta s-au înscris 20 de lucrări și 26 de participanți din România (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) și Republica Moldova (Academia de Studii Economice din Moldova, Chișinău; Universitatea de Stat din Comrat, Comrat).

Iuliana Pop Tudose urmează studiile doctorale în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor a UAIC și a participat la atelierul științific menționat mai sus.

„A fost pentru mine o experiență nouă, binevenită, cu multe informații utile și interesante. Am descoperit noi conexiuni în diferite domenii de cercetare și consider acest gen de manifestare de bun augur pentru toți participanții”, spune Iuliana Pop Tudose, studentă FEAA, UAIC.

În perioada de trei luni au fost organizate mai multe activități

În data de 15 martie 2024, a avut loc un workshop internațional online pentru studenți, cu tema „Rolul antreprenoriatului în dezvoltarea economică și socială a comunităților locale”. La atelier s-au înscris 34 de lucrări și 54 de participanți din România (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Academia de Studii Economice din București) și din Republica Moldova (Academia de Studii Economice din Moldova, Chișinău).

Nicoleta Raluca Teleman este studentă la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul UAIC și a participat la workshop-ul internațional online pentru studenți, cu tema „Rolul antreprenoriatului în dezvoltarea economică și socială a comunităților locale”.

Tânăra susține faptul că a dobândit o înțelegere profundă și concretă a modului în care antreprenoriatul poate influența pozitiv dezvoltarea economică.

„Datorită acestui eveniment, am dobândit o înțelegere mai profundă și concretă a modului în care antreprenoriatul poate influența pozitiv dezvoltarea economică și socială a comunităților noastre locale. Aspectele care au evidențiat utilitatea acestui eveniment includ conținutul relevant și actual. Subiectele abordate au fost extrem de relevante și actuale, oferindu-ne o perspectivă amplă asupra modului în care antreprenoriatul poate contribui la dezvoltarea durabilă a comunităților noastre”, spune Nicoleta Raluca Teleman, studentă FEAA, UAIC, în legătură cu abilitățile antreprenoriale dobândite.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan: Doamne ajută și să ajute bunul Dumnezeu ca în 10 ani să vorbim despre visul care astăzi este doar un vis – că România este în câteva domenii cheie în top 10 mondial / Premiile acordate în cadrul Galei Cercetării Românești

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, prezent marți, 27 februarie, la Gala Cercetării Românești, a spus că speră ca în 10 ani țara noastră să fie în top 10 mondial în domenii cheie. Gala Cercetării Românești a fost inițiată de Guvern anul trecut, destinat, atunci, „recunoașterii simbolice” a performanței în domeniul cercetării, a devenit anul acesta o competiție cu premii, cu buget total de 3,3 milioane de lei pentru câștigătorii declarați în 11 categorii.

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a spus miercuri seară în cadrul Galei Cercetării Românești că speră ca în următorii 10 ani țara noastră să fie în top 10 mondial în domenii cheie: “Doamne ajută și să ajute bunul Dumnezeu ca în 10 ani să vorbim despre visul care astăzi este doar un vis, să vorbim despre el ca despre o realitate: că România este în câteva domenii cheie în top 10 mondial”, a spus Ivan.

Ministrul Cercetării nu a făcut nici o referire despre bugetul ministerului cercetării dar a amintit programe de sprijin pentru cercetare și burse:

“Vreau să le mulțumesc pe această cale pentru prezență foștilor miniștri ai cercetării, ai digitalizării, dar în special cercetării și a educației, pentru tot ceea ce au făcut, pentru că sistemul de cercetare din România când vorbim despre acest domeniu nu contează culoarea politică, ci contează mai mult ceea ce rămâne în urmă, iar important e că de această dată, prin 10 programe extrem de importante, statul român este pregătit cu cel puțin 1,1 miliarde de euro să susțină cercetarea din țara noastră, pornind de la bursele care pot să ajungă până la 13.000 euro pentru fiecare dintre tinerii noștri foarte buni, până la proiectul de suflet pe care le avem cu domnul ministru Curaj și anume centre de excelență, care au fost finanțate de către Guvernul României cu 320 de milioane de euro.

Mă bucur să spun că avem un premier în domnul Marcel Ciolacu, un partener corect care în seara asta nu a putut obiectiv să vină, dar vă spun că a contat mai mult ceea ce a susținut direct și practic prin acțiunile domniei sale. Avem acest potențial. Avem încă o surpriză la finalul acestei ediții pe care nu vreau să o dezvălui încă, pentru că este seara laureaților, dar toată inovarea trebuie să iasă din laboratoare, nu ajunge să rămână doar acolo, ea trebuie să fie pusă în valoare, ea trebuie să fie pusă în lumină. Iar acei oameni de business care știu să investească în inovarea din România trebuie să aibă acces la ceea ce produc colegii noștri din institute, din universități, din mediul privat. Din acest punct de vedere, ediția din acest an este un pas extrem de important în direcția punerii în valoarea cercetării românești și m-aș bucura din tot sufletul ca la final să avem cât mai mulți doritori de a intra în proiectul extrem de important prin care punem mințile dumneavoastră tot ceea ce dumneavoastră creați, să le punem pe o platformă unică în Uniunea Europeană pentru promovarea inovației”, a spus Bogdan Ivan.

Premierul Marcel Ciolacu nu a fost prezent la Gala Cercetării Românești dar a transmis un mesaj prin șeful cancelariei primului ministru. Nici el nu a făcut nici o referire la bugetul cercetării ci doar a precizat că Ministerul sprijină programe de cercetare și a amintit despre investițiile din domeniul privat, cum ar fi fabrica Dacia.

“Doar în ultima lună am fost în mai multe locuri care sunt un motiv de mândrie pentru România și din punct de vedere al cercetării, al inovării, dar și din punct de vedere al producției șocietății românești care produc în România, pornind de la inovările făcute de specialiștii lor, societăți românești care integrează producția cu cercetarea. Fabrica Dacia de la Mioveni, unde la fiecare 55 de secunde iese o mașină de pe linia de producție, adică aproape 1400 de vehicule pe zi.

Șantierul naval de la Constanța, care se află pe locul întâi în Europa și pe locul trei la nivel mondial în ceea ce privește construcția de tancuri, de produse petroliere și chimice, nave de ultimă generație destinate transportului de mărfuri lichide. Sunt doar două exemple, cazuri în care cercetarea, inovarea este baza de la care se pleacă. Iar toate aceste locuri ne arată că în România se face cercetare și că în România e produce pe bază de cercetare”, a spus Marcel Ciolacu în mesajul său.

Domeniile pentru care se acordă premii

Cele 11 premii de câte 300.000 de lei sunt acordate unor domenii științifice diverse, de la fizică și chimie la științe umaniste sau științe inginerești:

  1. Științe inginerești – Premiul “Henri Coandă”; – Radu Emil Precup, Politehnica București
  2. Matematică și informatică – Premiul “Grigore Constantin Moisil“; profesor Marius Leordeanu
  3. Științele pământului, mediu și schimbări climatice – Premiul “Grigore Cobălcescu”; Prof. Mihai Ducea – Universitatea București
  4. Științele vieții – Premiul “George Emil Palade”; – Victoria Cecilia Cristea – Universitatea de Farmacie Iuliu Hațeganu
  5. Chimie – Premiul “Raluca Rîpan”; Prof. Raluca Ioana van Staden de la Institutul National de Cercetare și Dezvoltare pentru Electrochimie și Materie Condensată
  6. Energie și materiale avansate – Premiul “Nicolae Vasilescu Karpen”; Prof. Horia Iovu – Universitatea Națională de Știinte și Tehnologie, Politehnica București
  7. Fizică – Premiul “Șerban Țițeica”;
  8. Biotehnologii – Premiul “Gheorghe Ionescu-Șișești”; Dan Cristian Vodnar – USAMV Cluj Napoca
  9. Științe umaniste – Premiul “Dimitrie Cantemir”; Andrei Terian Dan – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
  10. Medicină – Premiul “Ana Aslan”; Prof. Adrian Constantin Covic
  11. Științe sociale și economie – Premiul “Mattei Dogan” – Conf. Simona Oprea – ASE București
Premii speciale

Premiul special – Promovarea rezultatelor cercetării românești – Rector Viorel Scripcariu de la Universitatea de medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași – pentru Mavis heart – inimă artificială

Premiul de excelență pentru cele mai multe fonduri europene atrase de către o instituție de învățământ superior – Rector Mihnea Costoiu – Politehnica București

Premiul de excelență pentru cele mai multe fonduri europene atrase din PNRR de către o instituție de învățământ superior – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, rector Daniel David.

Premiul de excelență pentru cele mai multe fonduri europene atrase de un Institut de Cercetare – dezvoltare – Octavian Buiu – director științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie

Premiul de excelență pentru susținerea și promovarea antreprenoriatului în cercetare – Pitești Business Hub – acordat lui Cristian Gentea, primarul municipiului Pitești și lui Flavius Cladoveanu directorul în institutul de Cercetare în Transporturi

Publicație : Edupedu