Peste 50 de preparate înscrise la concursul de produse tradiționale, la USV Iași

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare (FIRAA), în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură Județeană Iași organizează concursul național ,,IDENTIFICARE DE PRODUSE TRADIȚIONALE”, ediția a VI-a, sâmbătă, pe 30 martie 2024.

Evenimentul este dedicat elevilor și studenților care s-au înscris individual sau în echipă, încă de pe 26 februarie când a fost lansată competiția, și sunt coordonați de un cadru didactic. Concursul își propune promovarea unei alimentații sănătoase și încurajarea consumului de produse culinare realizate după rețete tradiționale și, totodată, se urmărește stimularea spiritului antreprenorial al elevilor și studenților prin valorificarea superioară a producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică.

„De asemenea, în urma concursului, se dorește culegerea și publicarea tuturor rețetelor într-un volum al ediției. Această idee ne-a venit nouă, organizatorilor după ce am constatat faptul că de la an, la an concurenții vin cu propuneri culinare ale căror rețete merită să fie cuprinse într-un volum concluzie a concursului”, a declarat conf. univ. dr. Mihaela Ivancia, prodecan al FIRAA.

Participarea este gratuită, elevii și studenții înscriși trebuie să respecte prevederile din Regulamentul oficial al concursului, existent pe site-urile organizatorilor.

Prezentarea, degustarea și jurizarea produselor înscrise în competiție vor avea loc sâmbătă, 30 martie 2024, ora 10:00, în Holul de Marmură al Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare.

Publicație : Bună Ziua Iași  și Evenimentul și Ziarul de Iași

Agricultura viitorului se deprinde în amfiteatre – Curs de manevrat dronele, la Universitate!

Studenții Facultății de Agricultură din cadrul USV Iași au în grila de studiu și cursuri de folosire a dronelor în domeniu, dar și a sistemelor GPS pentru utilaje de ultimă generație. Același curs îi mai învață și cum să monitorizeze starea culturilor prin satelit.

Tehnologiile noi acaparează și domeniul agricol, așa ca tinerii trebuie să iasă de pe băncile școlii gata pregătiți să le poată folosi. Nu e de mirare că a devenit unul dintre cursurile lor favorite. „Agricultură de precizie” este, la prima vedere, o denumire simplă și comună, în realitate însă cuprinde un domeniu extrem de important și interesant pentru tineri: agricultura viitorului.

De doi ani, la Facultatea de Agricultură, în anul patru de studio, tinerii au în programă un curs pe cât de inovator, pe atât de necesar. Aproape tot ceea ce înseamnă tehnologii de ultimă generație în agricultură le sunt prezentate tinerilor studenți și sunt învățați să le și folosească.

Dronele, utile și interesante

Pentru Sebastian, student în anul patru la Agricultură orele la care sunt învățați să folosească pe camp dronele sunt cele mai interesante. Deși mulți s-ar putea întreba care e utilitatea, în realitate folosirea lor ajutor în economie ea de timp și resursă umană. „Ar trebui să o facem manual și forța de muncă brută este greu de găsit și cu ajutorul dronei economisim foarte mult timp, economisim resurse. Avem o dronă cu o cameră multispectrală cu ajutorul căreia cartografiem solele, monitorizăm în timp real tot parcursul de vegetație al culturilor”, spune Sebastian Agavriloaiei, student.

Dronele mai pot fi folosite și pentru anumite lucrări, mai ales atunci când, din cauza ploii, spre exemplu, nu se poate intra pe câmp cu utilajele. „Acestea sunt elicile cu un motor acționat electric, rezervorul pentru apă și substanțe chimice. Cel mai important avantaj e de a intra în câmp atunci când terenul este impracticabil din punct de vedere terestru și o altă modalitate în care am folosit-o, atunci când polenizarea culturilor este deficitară, cu ajutorul elicelor putem face o polenizare mai bună și uniformă”, explică Sergiu Constantin, student la Agricultură.

Profesorii confirmă: dronele reprezintă viitorul și  în agricultură

„Dronele pot fi echipate și cu senzori de teledetecție a buruienilor, de exemplu, și atunci aplicăm substanță chimică acolo unde este nevoie, prin urmare se realizează o economie de pesticide care nu sunt tocmai ieftine. În momentul de față, ele pot fi livrate cu bazine de până la 50 de litri și dacă dăm o doză de 10 litri la hectar, înseamnă că la o singură încărcare a bazinului se pot realiza 5 hectare”, explică conf. univ. dr. ing. Vlad Arsenoaia, facultatea de Agricultură-USV Iași. Disciplina a fost adăugată în programa școlară de doi ani.

Studenții ajung să aibă astfel de cursuri în anul patru de studiu, iar pe lângă drone mai sunt învățați să folosească și sistemele perforante de GPS de pe utilajele agricole, cât și sistemele de monitorizare a culturilor prin satelit.

Publicație : Evenimentul

Expoziţie de enciclopedii la BCU Iaşi, sub titlul “Universul într-o carte”

La Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” a avut loc luni deschiderea expoziţiei „Universul într-o carte – enciclopediile”.

În cadrul evenimentului, conf.dr. Ioan Milică, director al Bibliotecii Centrale Universitare, a susţinut conferinţa „Dincolo de cuvânt: ENCICLOPEDIE”. “Expoziţia «Universul într-o carte – enciclopediile», înscrisă în calendarul de activităţi al Proiectului „Restaurare şi reabilitare a clădirii monument istoric Biblioteca Centrală Universitară «Mihai Eminescu» Iaşi”, Programul RO-CULTURA, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, aduce în atenţia publicului cele mai importante enciclopedii moderne din diferite spaţii geografice: Larousse, Brockhaus, Britannica, Hispanica, Americana, Judaica, Italiana ş.a. Nu lipsesc enciclopedii româneşti apărute în prima jumătate a secolului al XIX-lea sub coordonarea lui Diaconovici, Candrea, Gusti, Predescu: Enciclopedia română (1898-1904), Dicţionarul enciclopedic ilustrat «Cartea Românească» (1931), Enciclopedia României (1938), Enciclopedia Cugetarea (1940)”, apare într-un comunicat.

Enciclopedia este un compendiu sistematizat al cunoaşterii omeneşti, cuprinzând informaţiile socotite esenţiale despre toate subiectele importante sau numai despre cele dintr-un anumit domeniu. Fiind mai curând consultate decât citite, în format tipărit sau electronic, generale sau specializate, adresându-se publicului larg sau doar unei categorii de vârstă, enciclopediile sunt astăzi indispensabile oricărui demers de informare şi documentare.

Expoziţia organizată de departamentele Colecţii Speciale şi Conservarea Colecţiilor este deschisă publicului în perioada 22 martie – 30 aprilie 2024, în spaţiul expoziţional de la etajul I al Palatului Fundaţiei. Intrarea este liberă.

Publicație :   Ziarul de Iași