Copiii din medii defavorizate ar putea merge la mare! „Prima mea vacanță” este o nouă tabără socială organizată de Asociația Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă-Asistență Socială

Asociația Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă-Asistență Socială (ASATAOS) organizează prima ediție a taberei sociale „Prima mea vacanță”, prin care dorește să le ofere o vacanță unor copii proveniți din familii defavorizate, cu posibilități reduse

În Iași, dar și în România, sunt mulți copii pentru care vacanţa de vară este doar o perioadă ca oricare alta, copii care nu au plecat niciodată într-o vacanţă sau care nu au ieşit niciodată din propria comunitate.

Un studiu realizat de „World Vision Romania” arată că 7 din 10 copii nu au mers niciodată în vacanţă sau în tabără la mare.

O nouă tabără socială, organizată pe litoral

Tabăra socio-educativă „Prima mea vacanță” este un proiect cu activitate social-filantropică, menit să contribuie la bunăstarea bio-psiho-socio-spirituală a unor copii cu posibilități financiare reduse, oferindu-le șansa de a experimenta activităţi noi, într-un cadru organizat, de a se responsabiliza, dar mai ales de a se distra şi de a-şi face prieteni noi. De asemenea, este un bun prilej pentru dezvoltarea independenței, creșterea încrederii în sine, întărirea abilităților sociale, exersarea abilităților de lider și pentru deschiderea de noi orizonturi și perspective, toate cu scopul de a le crea amintiri plăcute și de a facilita integrarea socială a acestor copiii din comunități marginalizate.

Acest demers social-filantropic este organizat din dorința membrilor asociației de a fi alături de copiii cu rezultate bune la școală, dar a căror părinți nu au posibilitatea de a le oferi șansa să meargă într-o vacanță. Beneficiarii proiectului nu au fost până acum niciodată într-o tabără, nici la mare. Pentru ei, plaja, marea sau parcul de distracții de pe litoral sunt doar vise pe care nu îndrăznesc să le povestească.

„În această tabără socială, ne propunem să trimitem la mare un număr de 10 copii, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, proveniți din familii cu probleme sociale majore, aflate în risc de marginalizare socială. Printre beneficiari se numără și copiii familiei Vieriu, caz social pe care Asociația îl are în monitorizare. Așadar, vă invităm să ne fiți alături și să vă manifestați dragostea pentru aproape, printr-un act de generozitate, susținând campania noastră”, a declarat asistentul social Ionela Brînză-Abunei, președinte ASATOAS.

Copii ce nu s-au bucurat niciodată de o vacanță adevărată

Mai mult de jumătate dintre copii nu fac niciun fel de activităţi educative pe timpul verii şi mai mult de doi din cinci copii n-au în comunitate spaţii unde să-și petreacă timpul liber, precum parcuri, bazine de înot sau trasee pentru drumeţii.

„Anul trecut, în cadrul unei campanii sociale, am mers într-o tabără la mare cu 103 copii. Erau cu toții la prima întâlnire cu marea și cât de mare le-a fost bucuria… Nu credeam că un copil poate plânge de fericire doar când vede ceva, însă m-am înșelat. Când au pășit pentru prima dată pe plajă, când au văzut frumusețea răsăritului pe litoral, lacrimile copiilor străluceau pe chipurile lor de la razele soarelui. Da, plângeau de bucurie când au văzut marea, plângeau pentru că ceea ce era doar un vis acum devenise realitate și asta datorită oamenilor care, din puținul lor, au contribuit la bucuria acestor copii! Fericirea acelor copii și lacrimile de pe chipul lor nu erau altceva decât rugăciuni pentru toți cei care au susținut acea campanie și, cu siguranță, așa va fi și de această dată. Haideți să aducem speranță în inimile atât de mari ale celor mici, dar atât de lipsite de nădejde, de bucurie!”, a declarat pr. Andrei Mocanu, coordonatorul campaniei.

Costurile pentru un singur copil sunt de 1350 de lei și sunt incluse toate facilitățile taberei (transport, cazare, masă în regim all-inclusive, plimbare cu vaporașul, o zi la Aqua Park, turul orașului Constanța cu vizitarea Delfinariului, parc de distracții, petreceri tematice în fiecare seară și supravegherea de către animatori cu o vastă experiență).

Persoanele care doresc să susțină acest demers social și să contribuie la bucuria copiilor care vor beneficia de acest proiect o pot face trimițând ajutorul în contul asociației, cu mențiunea „Prima mea vacanță”.

Cont în lei, deschis la banca UniCredit Bank – RO93 BACX 0000 0019 8981 6000

Titular: Asociația Studenților și Absolvenților de TOAS

Pentru mai multe detalii despre acest proiect – 0756 277 365 – Pr. Andrei Mocanu, Coordonatorul Campaniei ,,Prima mea vacanță”

Publicație : Bună Ziua Iași

TUIASI va forma o „universitate europeană”, alături de 9 alte instituții de învățământ superior din Europa, în alianța INGENIUM, proiect finanțat cu 14,4 milioane de euro

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va forma o rețea de tip „universitate europeană” alături de alte nouă instituții de învățământ superior de prestigiu din Europa. Comisia Europeană a anunțat miercuri, 27 iulie, că Alianța INGENIUM, din care face parte și TUIASI, este una dintre cele 4 alianțe finanțate în cadrul apelului de universități europene din 2022, din totalul de 31 care au depus proiecte. INGENIUM a avut un punctaj de 93 de puncte din maximum 100 și va primi un buget de 14,4 milioane de euro pentru următorii patru ani pentru a întări și dezvolta relațiile de colaborare educațională și de cercetare între cei 10 membri ai alianței.

Prin acest proiect, cele 10 universități parte din rețeaua INGENIUM vor deveni o „universitate europeană” integrată, cu 10 campusuri răspândite în toate colțurile UE și 172.000 de studenți pregătiți să realizeze mobilități la toate ciclurile de studiu. Liderul alianței este Universitatea din Oviedo (UNIOVI), cu o tradiție de 400 de ani în învățământul superior european, iar alături de aceștia și de TUIASI mai fac parte alte opt universități comprehensive, tehnice, de științe aplicate și medicină: Karlsruhe University of Applied Sciences (HKA), din Germania, University „G. d’Annunzio” – Chieti – Pescara (Ud’A), din Italia, Medical University – Sofia (MUS), din Bulgaria, University of Rouen-Normandy (URN), din Franța, Munster Technological University (MTU – IE), din Irlanda, University of Skövde (HIS – SE), din Suedia, University of Crete (UoC – EL), din Grecia, și The South-Eastern Finland University of Applied Sciences (XMKA – FI), din Finlanda.

„INGENIUM s-a format și consolidat cu aproximativ doi ani înaintea depunerii proiectului specific rețelelor universitare europene. De altfel, o parte dintre activitățile incluse deja au demarat, fiind susținute din fondurile proprii ale universităților implicate. Din acest motiv, dar și din fair-play academic față de partenerii noștri, am refuzat două solicitări de a fi incluși, fără competiție, în alianțe europene câștigătoare anterior ale competiției, și am preferat să participăm în mod direct. Se vede că experiența acumulată și inspirația de a alege această cale a făcut să devenim una dintre cele patru alianțe câștigătoare din 31 de aplicații depuse”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Alianța INGENIUM urmărește dezvoltarea unui Campus european care va opera ca o universitate cu 10 filiale, cu o singură ofertă academică pentru toate nivelurile de studii: licență, master și doctorat și un sistem unic de management al școlarității pe o platformă IT proprie. În cadrul alianței se va lucra pentru implementarea sistemului de microcredențiale, prin care studenții, înmatriculați la una dintre universitățile membre ale alianței, vor putea să obțină un număr de credite la orice instituție INGENIUM prin absolvirea unui curs sau a unui modul de învățare. Ulterior, creditele le vor fi recunoscute și de universitatea la care sunt înmatriculați. Acest sistem de programe modulare este un țel pentru învățământul superior din Europa, nefiind încă implementat pe scară largă.

Vor funcționa programe de studii integrate (joint degrees, double/multiple degrees), vor fi experimentate unele metodologii de predare inovative, în spiritul tehnologiilor digitale, cu accentul pe experiența internațională, vizitele de studiu, cât și evenimentele educaționale informale, de tip școli de iarnă / vară pentru studenți.

Alianța va crea o Școală doctorală unică și un Centru Științific, care vor deveni, împreună cu Centrul de incubare și accelerare internațională a spin-off-urilor și spin-out-urilor INGENIUM, instrumente pentru atragerea cercetătorilor talentați, unul dintre scopuri fiind identificarea unor soluții care pot fi implementate, prin transfer tehnologic, în societate.

Suntem hotărâți să folosim acest proiect pentru o dezvoltare instituțională care să ne asigure succesul național și internațional în următorii patru ani. Colaborând deja în parteneriat și în alte proiecte câștigate împreună, această alianță se dovedește că are asigurat viitorul european prin complementaritate și diversitate. În comunitatea TUIASI suntem ingenioși și deci mândri și pregătiți pentru INGENIUM”, a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale la TUIASI.

Cei 10 parteneri își propun să dezvolte o strategie pe termen lung care să pună accent pe inovarea în domeniul didactic, al antreprenoriatului, insistând pe incluziune socială, dezvoltare sustenabilă și tranziție digitală. Cuvântul INGENIUM, care dă numele alianței, se asociază semantic, în limba latină, cu „talent înnăscut”, iar în limbile moderne cu ingenios, inginer și geniu. A fost ales pentru a sublinia eterogenitatea din învățământul superior european, diversitatea privind distribuția geografică a celor 10 parteneri, organizarea instituțională și tradițiile culturale ale fiecărei universități în parte.

Formarea alianței INGENIUM a fost sprijinită financiar încă din 2020 de către Regiunea Normandia, prin „Rin Actions Sup’”, Ministerul Învățământului Superior și Cercetării din Franța și DAAD – Biroul German de Schimburi Universitare prin inițiativa națională „European University Networks”.

Cel de-al treilea apel al Comisiei Europene pentru formarea rețelelor de universități europene a fost lansat în noiembrie 2021, câștigătorii fiind anunțați după o amplă evaluare a tuturor candidaturilor depuse. La linkul următor puteți citi comunicatul de presă, în limba română, prin care Comisia Europeană a anunțat rezultatele selecției alianței ce formează noile universități europene.

Publicație : Bună Ziua Iași și Evenimentul

 O șansă pentru cei care nu au intrat la UMF

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) mai oferă o şansă candidaţilor care au luat notă de trecere la examenul de admitere la una dintre cele 4 facultăţi ale instituţiei de învăţământ superior, dar nu au avut o notă suficient de mare ca să prindă locul dorit, la taxă sau la buget.

Astfel, aceştia pot să depună o cerere de redistribuire, dacă după confirmarea locului nu au fost admişi la opţiunea principală. Ce înseamnă acest lucru? Că absolvenţii care au vrut să intre la Medicină, spre exemplu, pot să depună o solicitare de redistribuire la Asistenţă medicală generală sau Nutriţie şi dietetică. Cei de la Medicină Dentară, pot opta pentru Tehnică dentară sau Asistenţă de profilaţie stomatologică.

La Farmacie se poate opta pentru Farmacie şi Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic, în timp ce pentru Bioinginerie Medicală au mai rămas locuri la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare. Practic, condiţia de bază este ca tipul examenului de admitere să fie la fel sau mai complex (să aibă două discipline, spre exemplu), faţă de specializarea pentru care se optează la redistribuire.

Publicație : Evenimentul și Ziarul de Iași