Noutăți privind admiterea la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

 În contextul pandemiei COVID-19 și al măsurilor de prevenire luate atât la nivel național, cât și la nivel instituțional, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a luat o serie de decizii care facilitează și încurajează desfășurarea preponderent online a admiterii pentru anul universitar 2020/2021.

În perioada 13-18 iulie, candidații se vor putea înscrie electronic, pe site-ul inscriere.uaic.ro și fizic, la sediul Universității. La admiterea din acest an au fost eliminate toate probele scrise, iar probele orale se vor susține online, prin intermediul platformelor audio-video.

La unele facultăți ale UAIC au fost aprobate modificări ale condițiilor de admitere. Spre exemplu, pentru admiterea la studii de licență, Facultatea de Drept a renunțat la testul scris, acesta fiind înlocuit de media anilor de studii din liceu. Candidații care vor opta pentru Facultatea de Educație Fizică și Sport nu vor mai susține probă sportivă și vor fi admiși pe baza unei medii în care ponderea examenului de Bacalaureat este de 75%. Și Facultatea de Informatică a renunțat la testul scris, urmând să facă admiterea de baza unei medii în care nota la Matematică sau Informatică din cadrul examenului de Bacalaureat va conta în proporție de 75%. De asemenea, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Facultatea de Teologie Ortodoxă precum și Facultatea de Teologie Romano-Catolică au renunțat la probele specifice, admiterea realizându-se doar pe baza rezultatelor obținute la examenul de Bacalaureat.

Admiterea la studii de master se va face, la toate cele 15 facultăți ale UAIC, pe baza unei medii în care examenul de licență va conta în proporție de 60%, iar nota la prezentarea CV-ului și/sau a scrisorii de intenție sau interviul, susținute online, va avea o pondere de 40%.

Candidații care doresc să participe la concursul de admitere pentru anul universitar 2020/2021 au posibilitatea de a se preînscrie online, opțiune disponibilă atât candidaților cetățeni români cu domiciliul în România sau în străinătate, cetățenilor statelor membre UE și SEE, cât și candidaților din Republica Moldova sau etnicilor români din celelalte state. Accesând platforma inscriere.uaic.ro, aceștia se pot pregăti din timp pentru admitere. Astfel, candidații pot completa fișa de preînscriere, în care se regăsesc toate informațiile incluse în fișa de înscriere la concursul de admitere, pot formula opțiuni privind programele de studii la care ar dori să fie admiși, pot încărca documente doveditoare privind datele personale, studiile absolvite, rezultatele obținute etc. Dosarele complete vor primi confirmarea preînscrierii și recomandări din partea comisiei de admitere de la nivelul fiecărei facultăți, asigurând timpul necesar corectării unor eventuale erori sau completării dosarului de concurs.

Informații suplimentare despre admiterea 2020 la UAIC se găsesc pe site-ul admitere.uaic.ro și pe site-urile celor 15 facultăți ale Universității.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 Investiție de sute de mii de lei, în Grădina Botanică din Iași! Realizarea unui vivariu cu expoziții permanente de păsări rare, exotice și decorative, reptile și pești

Investiție de aproximativ 1 milion lei în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași! Aceasta vizează clădirea cu turn, spectaculoasă și unică, din sticlă, cu iluminat nocturn din Grădină Botanică, prima grădină modernă din România. Deja, aproape 1 milion lei a fost alocat pentru a se demara lucrările. Proprietarul, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, va amenaja totul într-un stil exotic. Se are în intenție și punerea în valoare a unui lac, respectiv a unor specii de plante și alte vietăți ale naturii. Grădina Botanică din Iași este unul dintre cele mai vizitate locuri din oraș, doar anul trecut ajungând aici peste 300 de mii de persoane

Investiție, de sute de mii de lei, în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași! Proprietarul, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, are în vedere clădirea cu turn, spectaculoasă și unică, din sticlă, cu iluminat nocturn, dar și noi construcții. De precizat că, luna aceasta, proiectul de finanțare ce implică toate acestea a fost aprobat. Mai mult, proprietarul vine cu fonduri proprii pentru a duce la bun sfârșit investiția în prima grădină modernă din România. Inclusiv Primăria Municipiului va fi partener în derularea activităților.

Sute de mii de lei, în Grădina Botanică din Iași, investiție în clădirea cu turn, spectaculoasă și unică, din sticlă cu iluminat nocturn și noi construcții

În acest context și în exclusivitate, într-un dialog derulat în Platoul BZI LIVE, prof. univ. dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice din Iași, membru al Academiei Române, a prezentat, pe larg, date despre toate aceste investiții.

„În ultimii ani, întreaga echipă de conducere a Universității «Cuza», sub coordonarea rectorului Tudorel Toader, a făcut demersuri pentru intabularea întregii suprafețe a Grădinii Botanice. Acum, cred că au mai rămas în jur de 12 hectare neacoperite, însă știu că sunt demersuri în derulare pentru a se rezolva și această problemă. Spun asta deoarece nu poți avea proiecte de anvergură fără să fii proprietar! Acum, putem merge mai departe, pentru a implementa proiectele și ideile pe care le avem și care sunt pentru a moderniza Grădina Botanică la un nivel ce ține de secolul XXI… Căutăm finanțare, inclusiv pe zona de cercetare, deoarece aceasta este esențială pentru noi”, arată prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Realizarea unui vivariu cu expoziții permanente de păsări rare, exotice și decorative, reptile și pești

Pe de altă parte, directorul Grădinii Botanice din Iași dezvăluie că sunt multe idei pe care le-ar dori puse în practică, tocmai pentru a face și mai atractiv „plămânul Iașului.

„Alături de echipa specială pe care o am alături, am gândit multe proiecte care să transforme Grădina și să o aducem la nivelul celor existente în marile orașe ale lumii. Gândiți-vă ce ar însemna să avem un vivariu, cu fluturi și alte vietăți, zone umede și în consonanță cu plantele! Așadar, avem idei, doar că o mare problemă e legată de finanțare. Nu trebuie să uităm, și tocmai de aceea și trebuie scos în prim-plan, că doar Universitatea «Cuza» investește și susține totul. Ea primește, anual, peste 300 mii de vizitatori, mulți fiind turiști. Cred că tot Iașul ar putea susține acest loc special al urbei noastre. Apoi, putem folosi biotehnologii vegetale și intenționăm să participăm la competiții care să ne permită să schimbăm fața Grădinii Botanice”, a mai completat prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Prof. univ. dr. Cătălin Tănase: „Utilizarea energiilor verzi în Grădina Botanică. Lumina, vânturile și apa pot fi folosite ca resursă”

Directorul Grădinii Botanice din Iași vorbește și despre utilizarea energiei verzi în prima grădină modernă a României, iluminat nocturn, modernizarea Serei – Turn, refacerea aleilor și prelungirea programului de vizitare.

„Trebuie să remarcăm că, deja, am rezolvat iluminatul nocturn la Rosarium. Cu siguranță, ne dorim ca iluminatul să fie în toată Grădina, pentru că vrem ca și programul de vizitare, vara, să fie prelungit. Apoi, pentru toate acestea, intenționăm să utilizăm energiile verzi deoarece lumina, vânturile și apa sunt resurse existente la noi. Desigur, Sera -Turn este un obiectiv pe care ni-l dorim modernizat, să fie simbol! Aici nu s-a mai investit de mulți ani. Chiar anul acesta am aplicat pentru un proiect de finanțare, în valoare de 600 mii lei și co-finanțat de UAIC cu aproximativ 200 mii lei, în acest sens (proiectul a fost aprobat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională – n.r.).

Asta implică reparații la zidărie, iluminat, sistemul termic și partea de udare. Apoi, partea de anvelopare necesită aprobări și autorizații speciale. Avem expertiza necesară și pentru înlocuirea tâmplăriei metalice cu materiale și tehnici noi. Sperăm ca, până în decembrie, anul acesta să rezolvăm și cu iluminatul. Am început și organizarea unui spațiu asiatic legat de cele două alei care duc spre lac. Cred că Grădina Botanică este a Iașului și este de apreciat că Primăria Iași ne-a propus idei pentru bugetare de la ea. Vrem să lucrăm și la strada Muntenimii și suntem convinși că vom găsit deschidere la Primărie și, într-un timp rezonabil, să avem sumele necesare pentu reabilitarea acesteia. Până acum, din fonduri proprii, am refăcut 20 mii metri pătrați de alei. Cred că și ieșenii merită să știe că banii lor vor fi investiți în așa ceva frumos”, a conchis prof. dr. Cătălin Tănase.

Diversificarea resurselor vegetale caracteristice unor regiuni biogeografice pentru valorificare sustenabilă și educație ecologică în Grădina Botanică din Iași (DiversIS)

Luna aceasta, UAIC a primit ca finanțare, prin Fondul de Dezvoltare Instituțională, suma de 600 mii lei, la care se adaugă o cofinanțare de 175 mii lei a Universității „Cuza” pentru proiectul intitulat „Diversificarea resurselor vegetale caracteristice unor regiuni biogeografice pentru valorificare sustenabilă și educație ecologică în Grădina Botanică din Iași” (DiversIS). Scopul acestuia vizează îmbunătățirea condițiilor de funcționare a Grădinii Botanice din Iași. Asta prin dezvoltarea infrastructurii și a colecțiilor științifice de plante, activități ce vor contribui decisiv la creșterea calității serviciilor oferite, întărind rolul esențial al instituției în conservarea ex situ a diversității vegetale pentru valorificarea sustenabilă și educația ecologică.

„Ca obiectiv este îmbogățirea patrimoniului natural al Grădinii Botanice, prin diversificarea resurselor vegetale caracteristice unor regiuni biogeografice, asigurând conservarea ex situ a unor taxoni din flora spontană sau cultivați tradițional în mediul rural, care prezintă valoare decorativă sau importanță economică (alimentară, medicinală, meliferă, textilă, furajeră). Vor fi activități precum: colectarea materialului vegetal din localități rurale și habitate naturale din urmăoarele regiuni biogeografice: stepică, pontică, alpină, continentală și panonică”, descrie prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Îmbunătățirea infrastructurii Grădinii Botanice din Iași

Mai departe, va fi îmbunătățită infrastructura Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași, prin executarea unor lucrări de întreținere și reparații curente în Sera Palmarium, astfel încât acestea să ofere condiții optime de cultură specifice colecțiilor de plante și amplasarea de mobilier de grădină specific în secțiile exterioare. Se vor executa lucrări de întreținere și reparații curente în Sera Palmarium, astfel încât să fie asigurate condiții optime pentru cultura plantelor în spații protejate, reducerea cheltuielor pentru utilități (gaz, electricitate, apă) și pentru securitatea și siguranța angajaților și a vizitatorilor.

„Avem în vedere perfecționarea continuă a personalului didactic-auxiliar al Grădinii, prin participarea la schimburi de bune practici a 20 de angajați cu specialiști de la diferite instituții de profil din țară și străinătate, în vederea însușirii de noi tehnici și concepte moderne în domeniul de specialitate. Vor fi organizate evenimente cultural-educative (expoziții, workshop-uri, ateliere educative etc.) în Grădina Botanică, pentru promovarea importanței conservării resurselor vegetale și utilizării sustenabile a resurselor naturale, în parteneriat cu instituții de învățământ și organizații non-guvernamentale ce promovează protecția și conservarea naturii”, a mai reliefat directorul Grădinii Botanice din Iași.

Existența Grădinii Botanice din Iași are o istorie zbuciumată

Grădina Botanică din Iași are o istorie zbuciumată. E înființată în anul 1856, de către medicul și naturalistul Anastasie Fătu, mare patriot, filantrop și om de cultură. Aceasta este prima Grădină Botanică din România. Amplasată pe un teren cumpărat din fonduri proprii în apropiere de Râpa Galbenă, avea să fie pentru mulți ani. Prin eforturile financiare proprii susținute de Anastasie Fătu, a durat pană la moartea sa (1886), după care terenul a fost vândut de urmașii acestuia și tot materialul botanic adunat cu migală de o viață s-a risipit.

Despre prima Grădină Botanică din România și întemeietorul ei, Anastasie Fătu, ne mai amintește astăzi denumirea a două străduțe din vecinătatea fostei grădini: Str. Florilor și Str. A. Fătu, aflate în apropiere de Râpa Galbenă. Stimulată de interesul manifestat față de grădina lui Anastasie Fătu, Societatea de Medici și Naturaliști din Iași înființează, în 1873, o a doua Grădină Botanică în jurul sediului acestei societăți, actualmente Muzeul de Istorie Naturală. Sarcina organizării acestei noi grădini este încredințată Dr. Dimitrie Brândză, iar fondurile necesare au fost furnizate de societate.

În 1870, conducerea Universității din Iași ia în discuție problema înființării unei grădini botanice proprii pe terenul din spatele vechii clădiri a Universității, unde în prezent se găsesc clădirile Institutului de Medicină și Farmacie. În 1900, la insistențele repetate (încă din 1895) ale Prof. Al. Popovici, Universitatea cere să-i fie cedat terenul din spatele actualului Palat al Culturii pentru înființarea unei noi grădini botanice.

Pentru a satisface cerințele învățământului biologic, în 1921, Prof. Al. Popovici înființează o nouă grădină botanică pe terenul din spatele noii clădiri a Universității cu suprafață de cca. 1 hectar, pe care se construieste un mic complex de sere pentru plantele tropicale. Această grădină a servit învățământului botanic ieșean timp de peste 40 ani, până în 1963-1964, când a fost mutată pe actualul amplasament din Dealul Copoului.

Publicație : Bună Ziua Iași

Specialişti ai USAMV vor participa la primul concurs internaţional de vinuri din lume

Reputaţi specialişti în oenologie de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi (USAMV) participă la primul concurs internaţional de vinuri din lume, organizat online. Începând de joi, 28 mai, timp de trei zile, juraţi internaţionali din diferite ţări vor participa la VINARIUM 2020 – cel mai important Concurs Internaţional de Vinuri din Europa de Est. 

De la USAMV Iaşi participă, ca preşedinte de comisie, prof.dr. Valeriu V. Cotea şi şef de lucrări dr. Cintia Colibaba, ca membru în comisie. „Aflat la cea de a XVII-a ediţie, concursul este organizat în conformitate cu normele concursurilor internaţionale de vinuri elaborate de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), iar aprecierea probelor va fi făcută de un juriu internaţional ai cărui membri sunt recunoscuţi prin experienţa şi profesionalismul lor. Pentru comunicare live se va folosi platforma ZOOM, iar evaluarea propriu zisă se va face folosind aplicaţia de jurizare online“, au declarat reprezentanţii universităţii.

Alături de degustători autorizaţi, oenologi de renume români şi străini, experţi ai României la OIV, la competiţie vor participa şi patru deţinători ai titlului de Masters of Wine, clasificare considerată în industria vinului drept unul dintre cele mai înalte standarde de cunoştinţe profesionale, la nivel mondial doar 300 de persoane deţinând acest titlu.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 Pandemic damages life prospects of all young Britons, report says

 Covid generation of under-25s less likely to fulfil potential, regardless of background

The Covid generation faces a “dark age” of entrenched low social mobility, according to report on the unprecedented economic and educational shocks of the pandemic.

The pandemic will damage the life prospects of all Britons aged under 25, regardless of their background, the report by the London School of Economics’ Centre for Economic Performance (CEP) says.

The report, Covid-19 and Social Mobility, says young people are now less likely to fare better than past generations, less likely to climb the income ladder and less likely to fulfil their potential, regardless of their background.

Lee Elliot Major, a professor of social mobility at the University of Exeter and an associate of the Centre for Economic Performance, said: “There are serious concerns that the pandemic will plunge the Covid-19 generation into a dark age of declining social mobility because of rising economic and educational inequalities.”

Major, a co-author of the report, said that while the effects of the crisis and lockdown varied across age groups, the longer-term economic and social damage was likely to hit young people disproportionately.

Stephen Machin, the director of the Centre for Economic Performance and another co-author, said: “We need to develop bold policies for now and the longer term to ensure the economic recovery also creates a more socially mobile society that is fairer for all.

“We owe it to our young people to ensure that our post-Covid-19 economy is more local, sustainable, inclusive and productive. There is scope and, we believe, demand and appetite to do it.”

The report says that even before the crisis, younger generations were facing declining “absolute mobility” – falling real wages, fewer opportunities and stagnant or declining living standards.

Machin said: “Now that the crisis has drastically worsened economic and education inequality, young people are even worse off. There is a genuine concern that these inequalities could become entrenched for some time.”

The report says rebuilding after the pandemic offers an opportunity to “give serious consideration to radical policies that will create a more mobile society and a better functioning economy”.

The authors call for the introduction of job guarantees for people who are unemployed for more than 12 months, a one-off progressive wealth tax on the net worth of the top 1% of richest individuals, and living wages for key workers.

They also call for a national tutoring service, with undergraduates and graduates helping children to catch up during the next school year.

Sir Peter Lampl, the founder and chair of the Sutton Trust, an educational charity, said: “While the young are affected least by the virus, they are impacted most by its consequences. These include school closures, unfinished apprenticeships and huge uncertainty around university and jobs.

“As this report makes clear, bold moves are needed in education and the economy to prevent opportunities slipping away from these young people.”

Sarah Atkinson, the chief executive of the Social Mobility Foundation, said: “It’s painfully clear that young people at the bottom of the social ladder, already held back from achieving their full potential, stand to lose the most from the economic impact of coronavirus.”

A Department for Education spokesperson said: “While schools have been closed to most pupils, we have provided over £100m to boost remote education. To support families with the impact of coronavirus, we are providing an injection of £6.5bn into the welfare system as well as rolling out income protection schemes, mortgage holidays and additional support for renters.”

Publicație : The Guardian