TOP EXCLUSIV! Rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, profesorul Tudorel Toader cu informațiile complete pentru studenți, profesori și angajați, absolvenți de liceu legate de ce s-a întâmplat și ce urmează, pe fondul pandemiei de COVID-19 în instituție, doar în Platoul BZI LIVE

Marți, 5 mai 2020, începând cu ora 11.00, rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din IAȘI, prof. univ. dr. Tudorel Toader vine cu informații complete, proaspete și utile pentru studenți, profesori și angajați, absolvenți de liceu legate de ce s-a întâmplat și ce urmează să aibă loc, pe fondul pandemiei de COVID-19 în instituție, într-o ediție specială BZI LIVE! Astfel, universitarul va dialoga pe subiecte fierbinți și de maxim interes legate de: cum a avut loc activitatea până acum la UAIC pe zona didactică, cu studenții și din perspectiva administrativă și ce se va întâmpla, tot pe același palier, în săptămânile urmatoatoare.

De asemenea, cum a avut loc procesul educaţional on-line, ce reacții are de la întreaga comunitate a celei mai vechi instituţii de învăţământ superior a României (formată din aproximativ 28 mii membri – n. r.) în acest context se va mai aborda cu rectorul de la Cuza. Mai departe, despre cum se va încheia acest an universitar, derularea evaluărilor, licenței, disertație, doctoratului în regim on-line, ce măsuri s-au luat vor mai fi alte puncte ale dialogului din Platoul BZI LIVE. Inclusiv procedura de Admitere 2020, proiectele dedicate studenților și profesorilor, investițiile pe care le derulează sau urmează a le implementa instituția vor fi alte aspecte prezentate de rectorul Universității Cuza!

Cititorii nostri pot adresa întrebări în rubrica de comentarii, accesând www.bzi.ro sau în direct, pe  http://www.facebook.com/cotidianul.bzi.

Publicație : Bună Ziua Iași

În interesul studenților și profesorilor de la Universitatea „Cuza” din Iași. Care sunt platformele acceptate pentru examenele on-line

Informație extrem de utilă și de importantă pentru toți profesorii și studenții Universității „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iași. Instituția a publicat procedura derulării evaluării și examenelor, în sistem on-line. Totul implică ce tip de platforme IT sunt acceptate spre utilizare în acest demers

Conducerea de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a prezentat, oficial, care sunt platformele IT acceptate pentru examenele on-line. Informația este de interes, deopotrivă pentru studenți și profesori. Soluțiile tehnice sunt oferite de Direcția de Comunicații Digitale (DCD) a Universității „Cuza”. Este implicată și etapa de predare, până la finalul acestui an academic.

Propuneri de platforme în procesul de predare-examinare on-line

Astfel, DCD de la UAIC arată că pentru susținerea activităților de predare și evaluare on-line sunt incluse Microsoft TEAMS. Această tehnică eLearning de la Microsoft a fost implementată pentru toate conturile instituționale din Universitate. Ea pune la dispoziția personalului academic și a studenților mai multe instrumente: Word, Excel, Power Point, OneNote, Class Notebook, Sway, Forms, OneDrive, Outlook, SharePoint și Teams. De precizat că, mesajele asociate conturilor din domeniul uaic.ro rămân pe serverele din „Cuza” în acord cu regulamentele în vigoare.

„În ceea ce privește procesul de autentificare pentru acces la platforma Microsoft, chiar dacă sunt folosite numele de cont și parolele de acces instituționale, informațiile sensibile (parole de acces) nu sunt transmise la terți. Procesul de autentificare se face pe serverele din Universitate, accesul la platforma Microsoft fiind asigurat printr-un sistem de token-uri furnizate în baza autentificării locale”, arată cei de la DCD.

Care sunt alte soluții on-line complementare

Pe de altă parte, pot fi folosite: Webex Meeting ca soluția de video-conferință. Urmează Moodle, anume pe servere instalate local pentru susținerea activităților didactice folosind soluția OpenSource Moodle, instalate la mai multe facultăți. Platforma Google pentru educație GSuite a fost considerată pentru utilizare însă domeniul uaic.ro a fost înregistrat de către cineva din Universitate, iar recuperarea domeniului pentru aplicație la nivelul instituțional a durat câteva săptamâni. „Ca observații, e important de reținut că pentru sistemul de video-conferință webex nu se folosesc conturi instituționale. Pentru examinare, Microsoft recomandă on-line Examus și Proctorio în cadrul platformei sale. Pentru Moodle se poate folosi și LimeSurvey, care ar putea fi instalat local.

Publicație : Bună Ziua Iași

Sute de studenți ai Universității „Cuza” din Iași, atrași de activitățile Centrului de Învățare al instituției

Centrul de Învățare al Universității „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iași continuă să implice studenții în activități pentru dezvoltarea personală și în timpul pandemiei de COVID-19! Concret, este vorba de linii ce țin de dezvoltarea pe plan academic și personal, studenții având posibilitatea de a opta pentru cele care li se potrivesc cel mai bine

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași continuă să deruleze importante proiecte, dedicate studenților, și în perioada pandemiei de COVID-19. De această dată, este vorba de ceea ce propune Centrul de Învățare al instituției

Sute de studenți, alături de activitățile Centrului de Învățare de la Universitatea „Cuza”

Concret, sprijinul este oferit prin intermediul activităților derulate în mediul on-line. Astfel, în luna aprilie au fost propuse peste o sută de activități pentru dezvoltarea pe plan academic și personal, studenții având posibilitatea de a opta pentru cele care li se potrivesc cel mai bine.

„Activitatea Centrului de Învățare al UAIC continuă și în această perioadă, în mediul on-line. Mulțumesc foarte mult colegilor din echipa de implementare, care au propus un număr mare de activități interesante, ce s-au dovedit a fi de impact! În primele zile de la lansarea înscrierilor on-line au fost aproape 700 de studenți – în afară de cei ce au luat legătura în mod direct cu tutorii lor – care s-au arătat interesați să participe la activitățile Centrului: cursuri de public speaking, dezvoltare personală – coaching, consiliere, workshop-uri/ateliere tematice, orientare în carieră, literație, activități remediale, adresate studenților din toate facultățile universității”, a punctat lect. univ. dr. Bogdan Constantin Neculau, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, coordonatorul Centrului de Învățare al UAIC.

Acesta arată că, în felul acesta, Centrul își continuă menirea de a sprijini drumul către performanță și de a contribui la reducerea abandonului universitar.

„Timpul petrecut acasă nu trebuie să fie nicidecum unul pierdut, ci utilizat eficient, în direcția dezvoltării noastre personale, educaționale, profesionale”, a concluzionat universitarul Neculau.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Doi profesori de la Universitatea Tehnică din Iași lucrează la un prototip de dezinfectare a spațiilor și obiectelor în pandemia COVID-19

Implicare, la nivel european, pentru doi profesori de la Universitatea Tehnică – TUIAȘI „Gheorge Asachi” din Iași! Aceștia lucrează, alături de alți cercetători, la un prototip de dezinfectare a spațiilor și obiectelor în pandemia COVID-19. Astfel, o echipă de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a participat în perioada 24 – 26 aprilie 2020 la hackathonul EUvsVirus. Este primul paneuropean, organizat de Comisia Europeană – CE și deschis inovatorilor din toate industriile și cetățenilor implicați social. Proiectul ieșenilor propune o alternativă de dezinfectare a obiectelor și spațiilor folosind lumina ultravioletă, evitând astfel consumabilele, precum soluțiile chimice

Două cadre didactice ale Universității Tehnice (TUIAȘI) „Gheorge Asachi” din Iași fac parte din echipa europeană ce este implicată în a realiza un prototip de dezinfectare a spațiilor și obiectelor în pandemia COVID-19. În acest sens, ei au luat parte la hackathonul EUvsVirus. Este primul paneuropean, organizat de Comisia Europeană (CE) și deschis inovatorilor din toate industriile.

În ce constă prototipul de dezinfectare anti-COVID-19 la care lucrează profesorii ieșeni

Inovatorii sunt de la Facultatea de Automatică și Calculatoare (AC), fiind vorba de conf. univ. dr. ing. Florin Pantilimonescu și asist. univ. drd. Tudor Popovici, alături de Theodor Mihai Pantilimonescu, student în anul al V-lea la Facultatea de Medicină de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași. Ei au dezvoltat un prototip de computer care poate fi conectat la Internet, prevăzut cu un periferic special, compus dintr-un generator de lumină ultravioletă de tip C, cu o lungime de undă de 254 de nanometri.

„Comunitatea științifică a publicat faptul că radiația aceasta este distructivă pentru virusuri de o anumită structură, printre care și coronavirus. Perifericul pentru computere dezvoltat de noi permite controlul acestor radiații”, a punctat conf. univ. dr. Pantilimonescu.

S-au gândit în primul rând la dezinfectarea materialelor utilizate

Profesorii implicați în punerea la punct a acestui dispozitiv-prototip destinat dezinfecției obiectelor și suprafețelor legate de virusul COVID-19 arată că sunt vizate, în principal, materialele utilizate. Vorbim de măștile de unică folosință, care sunt foarte scumpe. Acestea, expuse la o iradiere de 30 – 60 de minute, devin ca noi, menționează specialiștii. De asemenea, prototipul poate fi construit de inițiații în domeniu.

„Acesta este scalabil și poate fi programat să acționeze doar la anumite ore sau în anumite zile, pentru a evita, de exemplu, prezența oamenilor în timpul iradierii”, arată universitarul Pantilimonescu. În această manieră, pot fi dezinfectate săli de clasă noaptea, după terminarea programului. În completare, dispozitivul dispune și de un senzor care îl stopează automat dacă o persoană este prezentă. „Noi am considerat că aceasta poate fi o soluție ce s-ar putea multiplica în instituțiile școlare, în spațiile aglomerate în general. Acest sistem ar permite o dezinfectare incomparabil mai eficientă decât orice fel de spălare cu substanțe chimice”, a mai enunțat profesorul.

Sistem mobil și programat să dezinfecteze suprafețe mari

Peste toate acestea, de reliefat că prototipul permite montarea sa pe un sistem mobil ce este programat a dezinfecta mari suprafețe, de genul spații din instituții publice sau pentru străzi, parcuri sau piețe din orașe. În acest scop, el poate fi acționat și ghidat în timp real pe adresa smlab.pagekite.me.

„Mare parte a efortului în construcția lui reprezintă realizarea unor programe care să controleze riguros aceste dispozitive. Poate fi controlat de la un computer, o tabletă, un telefon. Are funcția de programare în a lucra singur un an, pe zile și ore”, mai scoate în evidență universitarul de la Politehnica ieșeană.

Pe viitor, intenția celor implicați în această activitate este de a avea parteneri cu care să multiplice produsul.

Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

 Universitatea „Cuza“ ţine căminele deschise

 Una dintre problemele semnalate la UAIC se leagă de păstrarea în continuare a căminelor deschise pentru o largă categorie de studenţi, fiind singura instituţie de învăţământ superior din Iaşi care a luat această decizie. Dacă, la majoritatea universităţilor, căminele au rămas deschise doar pentru studenţii Erasmus care nu s-au putut întoarce în ţara lor, pentru cazurile sociale, de tineri de la casele de copii, orfani sau familişti, UAIC a păstrat căminele deschise şi pentru studenţii care lucrează în Iaşi.

Acum, deşi universitatea nu a anunţat oficial, pe grupurile de Facebook circulă deja procedura pe care trebuie să o urmeze studenţii din ani terminali care vor să se întoarcă în campus. Inclusiv pagina de Facebook a „Reprezentanţilor studenţilor UAIC“ a făcut un anunţ în acest sens, spunând că, după data de 15 mai, dacă se va termina starea de urgenţă, va începe o perioadă de decazare pentru cei care doresc să îşi ia lucrurile lăsate la cămin. Dar există şi o menţiune specială: „după data de 15 mai, studenţii din ani terminali, dar nu numai, pot solicita să revină în cămin pentru a-şi continua activitatea academică în cele mai bune condiţii, acest lucru putându-se face pe baza unei cereri“. De menţionat că procedura a fost anunţată că va intra în vigoare sub rezerva ridicării restricţiilor existente momentan, de deplasare individuală. Mai mulţi angajaţi din sectorul administrativ au declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că măsura le pune foarte multă responsabilitate în braţe şi pentru care nu există încă circuite funcţionale. Conducerea administrativă a UAIC nu a putut fi contactată pentru a explica de ce s-au luat aceste decizii.

Publicație : Ziarul de Iași

Édouard Philippe annonce une aide de 200 euros pour les étudiants précaires

Devant le Sénat, Édouard Philippe a annoncé le versement d’une aide financière aux étudiants les plus démunis.

Les étudiants les plus précaires, particulièrement en difficulté durant le confinement, vont recevoir début juin une aide financière à hauteur de 200 euros. Le premier ministre Edouard Philippe l’a annoncé ce lundi devant le Sénat, alors qu’il présentait le plan de déconfinement. Une aide qui devrait concerner environ 800.000 étudiants de moins de 25 ans. «Nous avons donc décidé de verser une aide de 200 euros à 800.000 étudiants d’entre eux» a déclaré le premier ministre, qui souhaite venir en aide aux étudiants «précaires ou modestes».

«En raison du confinement les restaurants universitaires ont fermé, et beaucoup de jeunes ont perdu les emplois dont ils ont besoin pour vivre et payer leur loyer. Certains jeunes se sont retrouvés dans une situation que je sais dramatique», a expliqué le premier ministre pour présenter cette nouvelle aide financière. Cette aide sera distribuée en deux temps, d’abord début juin pour «les étudiants ayant perdu leur travail ou leur stage, et les étudiants ultramarins isolés n’ayant pas pu rentrer chez eux», puis mi-juin pour «les jeunes de moins de 25 ans, précaires ou modestes, touchant des APL».

Les étudiants les plus précaires vivant parfois loin de leurs familles

C’est une bonne nouvelle pour les étudiants, notamment pour les ultramarins qui attendaient avec impatience la présentation de cette aide financière, depuis qu’elle a été annoncée par le président de la République. «Les étudiants les plus précaires vivant parfois loin de leurs familles, en particulier lorsque celles-ci viennent d’Outre mer, seront aussi aidés» avait déclaré Emmanuel Macron dans son allocution du 13 avril dernier. Actuellement, 40.000 ultramarins étudient en métropole, et selon une consultation lancée par la délégation interministérielle pour l’égalité des chances des Français d’Outre-mer, 10.800 d’entre eux souhaitent rentrer chez eux, soit environ un étudiant sur quatre.

Cette aide financière entre dans la continuité avec ce qui a déjà été annoncé par le Crous. Dans un communiqué publié le 4 mai, le Crous explique ainsi avoir versé le 5 avril dernier «les bourses sur critères sociaux et autres aides annuelles aux 750.000 étudiants concernés, sans un seul retard», en ajoutant que «les paiements pour le mois de mai sont en cours et ont même été avancés dans certaines régions pour soutenir le plus rapidement possible les étudiants».

Publicație : Le Figaro

Coronavirus: le diplôme de comptabilité et de gestion (DCG) passe en contrôle continu

La mobilisation des jeunes contre le maintien de l’examen du DCG n’a pas été vaine. Cet examen passera en contrôle continu en 2020.

Les revendications quotidiennes des étudiants en DCG (diplôme comptabilité et gestion) ont payé. Le ministère de l’Enseignement supérieur a envoyé un communiqué aujourd’hui (voir communiqué ci-joint) afin d’annoncer que l’évaluation du DCG 2020 passerait en contrôle continu. La suite d’un long combat pour ces étudiants particulièrement remontés contre la décision de la ministre de l’Enseignement supérieur Frédérique Vidal prise en avril dernier.

Les épreuves, initialement prévues entre le 26 mai et le 5 juin, avaient en effet été reportées au mois de juillet. Une décision jugée injuste pour de nombreux candidats, sachant que l’évaluation de tous les examens de l’Enseignement supérieur (bac, BTS, master) était eux, passés en contrôle continu. Une pétition avait même été lancée sur change.org. «Le DCG n’est pas un concours», déclarait encore un lecteur sur le Figaro Live ce matin. «Nous n’avons pas terminé le programme. Nous avons six à huit heures de cours de moins que d’habitude, car certains profs doivent s’occuper de leurs enfants, ou ne maîtrisent pas les outils numériques, voire ne souhaitent pas du tout faire cours», se plaignait Justine au Figaro Étudiant.

Pour Frédérique Vidal, ministre de l’Enseignement supérieur, il s’agissait de répondre à deux inquiétudes. La première est sanitaire «afin de tenir compte de l’état d’urgence sanitaire et de garantir la sécurité des personnels et des étudiants», précise ce communiqué. La deuxième est plutôt d’ordre pratique, puisque l’obtention du diplôme avant l’été permettra aux jeunes concernés de poursuivre au mieux leurs études. «Il s’agit également de permettre aux titulaires du DCG de pouvoir poursuivre leur parcours professionnel, notamment dans le cadre d’une alternance, ou leur parcours d’études par une inscription en master. À ces fins, des résultats sont nécessaires au plus tard début septembre», précise le communiqué.

Les étudiants recalés iront à la session de septembre

Ainsi, à la session 2020, les épreuves écrites sont remplacées par un examen en contrôle continu. Pour ces candidats inscrits dans un établissement français public, privé sous contrat ou hors contrat, les unités d’enseignement (UE) seront validées à partir du livret scolaire. La soutenance du rapport de stage est transformée en examen du seul rapport écrit par le jury.

Les candidats recalés ainsi que les candidats libres pourront se présenter aux écrits de la session de septembre dont les dates seront connues plus tard.

Publicație : Le Figaro